Διαφήμιση
Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2023 19:07

Σεμινάρια Wisycom στην Audio & Vision

του Βασίλη Λαδονικόλα
Η Audio & Vision σε συνεργασία με την Wisycom διοργάνωσαν το 1ο Wisycom Days Event στην Ελλάδα, στις 23 & 24 Φεβρουαρίου 2023, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις νέων προϊόντων, live trainings, καθώς και hands-on sessions με εξοπλισμό της Wisycom.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όσοι βρέθηκαν μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι η Wisycom προσεγγίζει με εξαιρετική σοβαρότητα, τεχνογνωσία, επαγγελματισμό και προσοχή τις ασύρματες τεχνολογίες και κατά συνέπεια τα προϊόντα της, του χρήστες και τους πελάτες της, και στόχος της είναι να κερδίσει (δικαιωματικά βάση των όσων είδαμε) ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς μεταξύ των δυο αδιαμφισβήτητων δεινοσαύρων του χώρου. Και αυτό είναι κάτι που πετυχαίνει μεθοδικά και σταθερά τα τελευταία χρόνια. Εξ’ και η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική σε όλους τους τομείς.

Τα απόλυτα ρεκόρ του 2022…
Πρίν την έναρξη της παρουσίασης είχαμε μια μικρή αλλά μεστή κουβέντα με τον εισηγητή μας, τον κ. Leslie Lello, Chief Technical Support της Wisycom, σχετικά με την εταιρία και τις επιδόσεις της.
Ο Leslie μας τόνισε ότι το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά γι’ αυτούς, μια χρονιά με απόλυτα ρεκόρ πωλήσεων και διείσδυσης στις επιμέρους αγορές, ενώ έτσι φαίνεται να συνεχίζει και το 2023. Μας είπε ακόμα για το ανεξάρτητο γραφείο και την απευθείας παρουσία της εταιρίας στην (ιδιαίτερα σημαντική) Αμερικάνικη αγορά, κάτι που επίσης συνέβη σχετικά πρόσφατα, ενώ όσον αφορά τους τομείς της διείσδυσης της εταιρίας, μας επισήμανε ότι είναι πολύ ‘δυνατοί’ στις location sound παραγωγές, στο κομμάτι των θεάτρων, στο broadcast, αλλά και στο live όπου εσχάτως συνεργάζονται με κορυφαίες rental εταιρίες παγκοσμίως και καλλιτέχνες και performer κυριολεκτικά πρώτης γραμμής, όπου όμως αυτές οι συνεργασίες δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες.

Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή πίτα, μας ανέφερε ότι το 95% των πωλήσεων της Wisycom λαμβάνει χώρα εκτός Ιταλίας και οι πωλήσεις τους είναι ιδιαίτερα υψηλές στη Βόρεια Ευρώπη.
Οσον αφορά τα προβλήματα των καιρών, αναφέρθηκε σε ορισμένες δυσκολίες που συναντούν για την εύρεση εξαρτημάτων από τρίτους συνεργάτες, που ενίοτε αντιμετωπίζουν με δραστικές λύσεις, όπως επανασχεδιασμό κάποιων προιόντων. Για τις τεχνολογίες και τα προϊόντα της εταιρίας, μας τα είπε αναλυτικά στην παρουσίαση που ακολουθεί.

Η πλατφόρμα μετάδοσης
Ο Leslie ξεκίνησε την παρουσίαση από την αρχή της ηχητικής αλυσίδας και από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν στην πλατφόρμα μετάδοσης. Ξεκίνησε από την υψηλή δυναμική περιοχή του σταδίου εισόδου των μικροφώνων τους και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο wideband RF tuning και στο ότι η εταιρία παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο dual band bodypack transmitter, ενώ όσον αφορά τον τομέα του audio processing αυτός βασίζεται σε fpga επεξεργαστές νέας γενιάς με σαφή προτερήματα όπως: 70% χαμηλότερη κατανάλωση (μόλις 20mW), βελτιωμένη μετάδοση σήματος, χαμηλότερο delay και βελτιστοποιημένο έλεγχο εύρους ζώνης για λειτουργία σε channel spacing 100/200/300kHz.

Εν συνεχεία, ο Leslie αναφέρθηκε στην ακύρωση φάσης στους βελτιωμένους διπλούς ενισχυτές σήματος RF και στις λειτουργίες Linear mode και Narrowband mode (με τη χρήση του μισού bandwith για διπλάσια ευαισθησία).

Εξίσου ενδιαφέρουσα λειτουργία και ο έλεγχος και ο απομακρυσμένος χειρισμός των μονάδων μέσω Bluetooth 5 long range.
Στη συνέχεια μας παρουσιάστηκε η ανάλυση της συμπεριφοράς 3 ζευγών ασύρματων μικροφώνων που χρησιμοποιούν διαφορετική διαμόρφωση και παραδείγματα για πιο εύρωστο σύστημα ζεύξης, ενώ πρiν περάσει στην αμιγώς προϊοντική  παρουσίαση, μας μίλησε για την τεχνολογία Wideband RF που έχουν αναπτύξει, καθώς και για το πρώτο dual band bodypack πομπό με dual VCO (voltage-controlled oscillator).

H πλατφόρμα MTP6x και τα MTP60 και MTP61
To MTP60 είναι ένα ασύρματο bodypack transmitter που έχει σχεδιαστεί για εύκολη χρήση, δίχως ουσιαστικά κανένα setup χάρη στo ενσωματωμένο Bluetooth 5 που επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχό του και στο FPA engine που χρησιμοποιεί. Επίσης χρησιμοποιεί τον τελευταίας γενιάς Linear RF amplifier για εξάλειψη της ενδιαδιαμόρφωσης, ενώ δύναται να λειτουργήσει και σε narrowband mode (στα 100kHz) υποστηρίζονται τη μέγιστη ηχητική πιστότητα σήματος και 3dB extra range.
Το MTP61 είναι η λιλιπούτεια έκδοση του MTP60, καθώς οι διαστάσεις του είναι ακόμα μικρότερες, ενώ διαθέτει μεγάλη αυτονομία όσον αφορά την μπαταρία του (λιθίου). Το MTP61 διαθέτει μεγάλη γκάμα χρήσιμων αξεσουάρ, καθώς κι ένα battery desk charger.

Remote set-up και monitor
Η σειρά των bodypack transmitters MTP6x, όπως είπαμε υποστηρίζει Bluetooth 5 Long Range για απομακρυσμένο έλεγχο και monitoring των λειτουργιών των πομπών.
Η εν λόγω τεχνολογία υπερτερεί σημαντικά (2 φορές point-to-point κάλυψη) σε σχέση με το W-fi, ενώ παρέχει υψηλή αξιοπιστία ακόμα και σε βεβαρυμμένο περιβάλλον, καθώς και δυνατότητα real time position για πιο ‘προχωρημένη’ διαχείριση. Ο Leslie μας παρουσίασε εδώ διάφορα παραδείγματα απομακρυσμένου ελέγχου σε διαφορετικό περιβάλλον εργασίας.

MCR54 - Quad true Diversity receiver
Ακολούθησε η παρουσίαση του MCR54, ενός Quad true Diversity receiver με 8 εσωτερικά receiver boards με τεχνολογία Wideband RF και διπλά audio φίλτρα που επιτρέπουν το switching μεταξύ Wideband και Narrowband modes. Φυσικά είναι full DSP processed ενώ μέσω software υποστηρίζεται η χρήση third-party transmitters με τους δέκτες της Wisycom.

MRK-16 για 16Rx κανάλια σε 1U
Πρόκειται για μια front-end διάταξη 1U, που φιλοξενεί έως και 4 δέκτες MCR54, δηλαδή έως και 16 Rx κανάλια. Ολα τους μπορούν να ελεγχθούν μέσω Ethernet, ενώ το audio σήμα στην έξοδο μπορεί να μεταφερθεί είτε αναλογικά, είτε ψηφιακά μέσω digital AES ή DANTE πρωτοκόλου. Προαιρετικά ένα GPIO board είναι διαθέσιμο για την αυτοματοποίηση του PTT ή άλλων λειτουργιών. Σύμφωνα με τον Leslie, αποτελεί ιδανική λύση για Location sound εφαρμογές, για θέατρο αλλά και εξωτερική broadcast χρήση.
Εν συνεχεία είδαμε το EXP-3 RF over Fiber board για τα MRK 16/ MRK980, ενώ ακολούθησαν παραδείγματα με τη χρήση πολλαπλών MRK-16 σε θεατρικές παραγωγές (64 κανάλια με μόλις 4 rack slots 1U) και τον απομακρυσμένο έλεγχο όλων, μέσω εφαρμογής ή του Wisycom manager.  
Τα Reference παραδείγματα που ακολούθησαν αφορούσαν Reality show πολλαπλών απαιτήσεων (με πολλές Remote περιοχές δράσης, Control room κλπ)

ΜΤΚ952 – ΙΕΜ Transmission
Είναι γεγονός, ότι τα IEM συστήματα της Wisycom κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον απαιτητικό κλάδο του Live και του broadcast. Ο ΜΤΚ952 είναι ένας ευέλικτος διπλός transmitter με ένα εκτεταμένο UHF bandwith (330MHz) και RF ισχύ 2000mW. Υποστηρίζει αναλογικές και ψηφιακές (AES3) εισόδους, universal τροφοδοτικό και μόλις 0,4ms delay.

MPR-50-IEM
O MPR-50 IEM είναι ο δέκτης που έχει σχεδιάσει η εταιρία για τα IEM συστήματά της και απευθύνεται σε Live, broadcast και field production. Υποστηρίζει wideband tunning range έως τα 230MHz, καθώς και μηδενικό audio delay. Υποστηρίζει αυτόματο προγραμματισμό μέσω infrared και micro USB και 200mW έξοδο ακουστικών. Αυτόν τον IEM δέκτη τον χρησιμοποιούν πολλοί επώνυμοι τραγουδιστές και καλλιτέχνες διεθνώς, αλλά τα ονόματα που μας ανέφερε ο Leslie δεν είναι ανακοινώσιμα (τουλάχιστον όχι ακόμα).

MRK980-Dual True Diversity Receiver
Εν συνεχεία, ήρθε η σειρά του MRK980-Dual True Diversity Receiver δυο καναλιών με 1090MHz bandwith (από 170 έως 1160MHz) και full DSP Processed. Συμβατός με πρωτόκολλο DANTE και με double audio φίλτρα που επιτρέπει το switching μεταξύ Wideband και Narrowband mode. Ο δέκτης υποστηρίζει λειτουργία PTT (push to talk) μέσω συγκεκριμένων εξόδων.

MTH410 – wideband handheld με PTK αξεσουάρ
Πρόκειται για το κορυφαίο ασύρματο μικρόφωνο χειρός της εταιρίας που υποστηρίζει full wideband λειτουργία, διαθέτει Linear mode για εξάλειψη της ενδοδιαμόρφωσης και υποστηρίζει λειτουργίες Wideband και Narrowband. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της λειτουργίας push to talk (μέσω των κατάλληλων αξεσουάρ που προσαρτώνται μεταξύ κεφαλής και σώματος του μικροφώνου) που χρησιμεύει ως μια έξυπνη ενσωματωμένη λύση ενδοεπικοινωνίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι είναι συμβατό με κεφαλές τρίτων επώνυμων κατασκευαστών.

Reference εφαρμογές και εγκαταστάσεις
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε, με τον Leslie να μας παρουσιάζει διάφορες εγκαταστάσεις ‘αναφοράς’ με υψηλό βαθμό απαιτήσεων και δυσκολίας, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ασύρματα συστήματα και προϊόντα της Wisycom (Formula 1, Γύρος της Ιταλίας, TV Studio RFoF distribution, το NYE στην Times Square την πρωτοχρονιά κλπ).

Wisycom - προϊόντα και τεχνολογίες υψηλού επιπέδου
Αυτό είναι κάτι που γνώριζαν από πρώτο χέρι όσοι εκ των παρισταμένων ήταν χρήστες ή κάτοχοι των προϊόντων της Wisycom. Για τους υπόλοιπους, εκτιμώ ότι αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη το υψηλό τεχνολογικό προφίλ της εταιρίας, η ποιότητα κατασκευής των προϊόντων και οι έξυπνες και πρωτοποριακές τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζει στο επίπεδο της ασύρματης ζεύξης.
Αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο που η σχεδόν πλήρη κυριαρχία της ασύρματης τεχνολογίας στους κλάδους του Location sound, των event, των Live και του Broadcast, το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο και επίκαιρο για όσους το παρακολούθησαν. Ηταν όντως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για άμεση γνωριμία με τα προϊόντα και τις τεχνολογίες της Ιταλικής εταιρίας.

Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Wisycom θα σας δώσουν στην Audio & Vision.
Από την πλευρά μας, ευχαριστούμε τον κ. Leslie Lello για τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας και την Audio & Vision για την πρόσκληση και τη φιλοξενία...

Επαφή
Audio & Vision

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση