Διαφήμιση
Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2023 15:37

Οι Social Distortion με DiGiCo

Οι Social Distortion (που πέρυσι επισκέφθηκαν και τη χώρα μας) είναι αυτό που λέμε “die-hard analog aficionados” εδώ και πολλά χρόνια. Το1997 η μπάντα με τις punk, rock και country ρίζες και επιρροές, δήλων στη Washington Post ότι “χρησιμοποιούν αναλογικό εξοπλισμό από το πρωτο έως τον τελευταίο κρίκο της ηχητικής τους αλυσίδας” ενώ το 2010 σε συνέντευξή τους στο περιοδικό Mix έκαναν λόγο για ‘tracking on tape’ ακόμα και αν η μίξη γινόταν με Pro Tools.

Το ίδιο συνέβαινε και στις περιοδείες ή τα Live τους έως τώρα, αφού χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά αναλογικές κονσολες τόσο στο front of house, όσο και στα monitors.
Ολα αυτά όμως άλλαξαν στην πρόσφατη περιοδεία τους στη Β. Αμερική όπου πλέον περιοδεύουν με μια DiGiCo SD12 στα μόνιτορ για να ακούνε οι ίδιοι.

Ωστόσο, έχει αρκετο ενδιαφέρον να δούμε πως προέκυψε μια τέτοια ‘κοσμογονική’, για τα δεδομένα των Social Distortion, αλλαγή.

Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει ο Bill Black, monitor engineer των Social Distortion, η μπάντα είναι σεταρισμένη για να παίξει ροκ εν ρόλ, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν computers, ούτε καν ασύρματο εξοπλισμό σε κιθάρες και μικρόφωνα φωνής, εκτός από τα in-ear τους, κάτι που επίσης έχει προκύψει σχετικά πρόσφατα, αφού έως πρότινος είχαν στη σκηνή μόνο wedge monitors. Και με όλο αυτό το set-up ένιωθαν πραγματικά όλοι τους μια χαρά, το ίδιο και ο μόνιτορ ηχολήπτης τους, που επίσης αγαπάει τον αναλογικό ήχο.

Τι συνέβη λοιπόν? Πολύ απλό ο Bill Black, ο οποίος παράλληλα ανήκει και στο stuff της RAT Sound, είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει μια DiGiCo SD12 στο περυσινό φεστιβάλ Coachella festival, και αμέσως εντόπισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που είχε στη διάθεσή του με το εν λόγω ψηφιακό μίξερ, με την ευελιξία και την αξιοπιστία της να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης του όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ετσι, έπεισε την μπάντα να δοκιμάσει μια DiGiCo SD12-96 μαζί με ένα SD-Rack (που ανήκουν στις Eighth Day Sound/Clair Global) στην περιοδεία που ξεκίνησαν το Νοέμβριο έως και τον περασμένο Ιανουάριο στην Αμερική, και θα την έχουν μαζί τους και στις εμφανίσεις τους σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία όπου θα εμφανιστούν μαζί με τους θρυλικούς Bad Religion.

Ενα από τα πιο κρίσιμα πεδία στα οποία η SD12 έκανε τη διαφορά, αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ο Black τη χρησιμοποίησε για να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο ψηφιακό και αναλογικό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, η μπάντα όπως ειπαμε χρησιμοποιεί in-ears της JH IEM καθώς και το Shure PSM 1000 wireless system, που όμως έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ακούνε στη σκηνή καθώς αντιλαβάνονται πλέον λιγότερο έντονα τις αντιδράσεις του κοινού και των φανατικών οπαδών τους.

Για να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια, ο Black χρησιμοποίησε ambient μικρόφωνα για να στείλει τον επεξεργασμένο ήχο του κοινού στα in ear του Mike Ness και στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, χρησιμοποιώντας το flexible routing και τα savable snapshots της SD12.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο DiGiTube emulator στο Channel Setup panel και στους ‘χώρους’ που μπορεί να προσομοιώσει σε κιθάρες και μπάσο, καθώς και στο ότι τους έδωσε την ‘αναλογική αίσθηση’ που τόσο επιθυμούν σε κάθε περιβάλλον ακρόασης.
Τέλος, ο Black έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην υποστήριξη της DiGiCo για κάθε απορία ή δυσκολία που συνάντησε ως νέος χρήστης της κονσόλας σε μια απαιτητική περιοδεία.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Matt Larson, Vice President of Professional Audio του Group One Limited, που είναι ο αντιπρόσωπος της DiGiCo στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ‘έγινε ο καλύτερος φίλος του’…

Περισσότερες πληροφορίες για τα μίξερ της DiGiCo στη χώρα μας θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting, με το Μάριο Καριώτη να είναι ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια φροντίζει για την άμεση 7/24 τεχνική υποστήριξη όλων των DiGiCo user στα μέρη μας…

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση