Διαφήμιση
Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2015 00:37

Καλή Χρονιά!

του Βασίλη Λαδονικόλα

Καταρχάς, Καλή Χρονιά σε Ολους με Υγεία, δημιουργικότητα, αισιοδοξία και… ψυχραιμία. Πριν αναφερθώ στις προσδοκίες για τη νέα χρονιά που μόλις υποδεχθήκαμε, θα ήθελα να συνοψίσω σε δυο παραγράφους έναν σύντομο απολογισμό για το 2014.
Ο ‘ισολογισμός’ της περυσινής χρονιάς λοιπόν θα έλεγα ότι είναι θετικός (από οριακά θετικός έως σημαντικά αυξημένος) για τις περισσότερες εταιρίες του κλάδου (rental εταιρίες, αντιπροσωπείες, free lancers κλπ) αφού το 2014 η αγορά εμφάνισε ουσιαστικά και πραγματικά δείγματα ανάκαμψης που πρωτίστως οφείλονταν στη θετικότερη ψυχολογία όλων, αλλά και στην ουσία του πράγματος. Και η ουσία είναι ότι κινήθηκε η αγορά και μαζί της ‘κινήθηκε’ και χρήμα που βελτίωσε κι άλλο την ψυχολογία, δίνοντας μια γενικότερη ώθηση. Όλα αυτά βεβαίως συνέβησαν στην αγορά μιας χώρας υπό κρίση (ή ήδη πτωχευμένης για κάποιους), οπότε αν κάποιος από εσάς μειδιά, διαφωνώντας μ’ αυτά που διαβάζει, θα τον παρακαλούσα να μη συγκρίνει τις περυσινές επιδόσεις της μικρο-οικονομίας της αγοράς μας με παλαιότερες καλές εποχές, διότι τα μεγέθη είναι ανόμοια και ως γνωστόν ανόμοια πράγματα είναι εξ’ ορισμού μη συγκρίσιμα. Σαφώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως ως γενικός κανόνας αυτό που προκύπτει είναι ότι πέρυσι το πράγμα έδειξε να ‘παίρνει μπροστά’ (και αυτό σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην Τουριστική ανάπτυξη). Οι περισσότερες εμπορικές εταιρίες και εταιρίες αντιπροσώπευσης και πώλησης εξοπλισμού με τις οποίες έχω μιλήσει κάνουν λόγο για μια αρκετά επιτυχημένη χρονιά, το ίδιο ισχύει και για αρκετές rental εταιρίες, τους ιδιοκτήτες των οποίων συνάντησα προς τα τέλη του έτους σε διάφορα σεμινάρια & εκδηλώσεις (άλλο ένα δείγμα καλής ψυχολογίας και θετικής ρώτας) και οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η χρονιά είχε σαφώς θετικό πρόσημο, παρά τις δεδομένες αντιξοότητες σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα κάποιοι που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικούς προορισμούς έκαναν λόγο για ρεκόρ τζίρων. Οσον αφορά τις rental εταιρίες, αυτό που εισέπραξα είναι ότι ναι μεν δουλειές υπήρξαν και μάλιστα αρκετές, όμως σχεδόν όλες ήταν ‘σκοτωμένες’ όσον αφορά τις τιμές. Εδώ θα μου επιτρέψουν οι φίλοι rental-άδες να τους επισημάνω ότι οι ‘σκοτωμένες τιμές’ είναι ένα πάγιο πρόβλημα δεκαετιών και βεβαίως δεν φταίει καμία κρίση και κανένα μνημόνιο για το ότι η εν λόγω αγορά δεν έχει αρχή – μέση και τέλος, κανέναν τιμοκατάλογο, αλλά ούτε και κοστολόγιο υπηρεσιών και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα εν μέσω κρίσης τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το 2014. Από σχετικά έως αρκετά Αισιόδοξα. Δυστυχώς δεν μπήκε ανάλογα η νέα χρονιά, καθώς η ανακοίνωση και μόνο των εκλογών ήταν αρκετή από μόνη της για να βάλει ένα αναμενόμενο φρένο στην ψυχολογία της αγοράς. Και δεν μιλάμε για όποιες κι όποιες εκλογές, αλλά για τις πιο πολωμένες και καθοριστικές (ίσως) εκλογές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς η αγορά να έχει όχι απλά πατήσει φρένο, αλλά να έχει τραβήξει χειρόφρενο. Παρόλα αυτά, παρατηρώ ότι πολλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση και την περιρρέουσα δηλητηριασμένη πολιτικά ατμόσφαιρα είναι το να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν και να προσπαθούν ακόμα πιο σκληρά. Διότι αυτό είναι τελικά μονόδρομος για όλους όσους ανήκουν στην κατηγορία των παραγωγικών πολιτών που με τόσα που έχουν δεί και υπομείνει τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό τον τόπο, το μόνο που ζητούν τελικά από τους διοικούντες του (τους νυν και τους μελλοντικούς) είναι απλά να τους αφήσουν να δουλέψουν. Πόσο λιγότερα να ζητήσει κανείς; Α, και να μην αφανιστούμε μεταξύ μας!
Εύχομαι Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία, αισιοδοξία και ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια… 

Υ.Γ. Κι εκεί στην κάλπη, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ψηφίσει ο καθένας, ας φροντίσουμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές στα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι απολύτως στο χέρι μας…
 
Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση