Διαφήμιση
Παρασκευή, 17 Οκτώβριος 2014 13:02

Mackie DL32R - Το μέλλον στα προσιτά ψηφιακά μίξερ ή απλά ένα ακόμα γκάτζετ;

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η Mackie παρουσίασε τη νέα DL32R που ήρθε να αλλάξει το χάρτη των ψηφιακών μίξερ αφαιρώντας ουσιαστικά την επιφάνεια εργασίας και αντικαθιστώντας την αποκλειστικά με ένα iPad, το οποίο παίζει το ρόλο του ασύρματου χειριστηρίου και ελέγχεται μέσω της εφαρμογής Master Fader app της Mackie. Όλα τα υπόλοιπα, βρίσκονται μέσα σ’ ένα ρακ 3U. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα: οι εισοδο-έξοδοι, το DSP και ο multi-track εγγραφέας / αναπαραγωγέας του συστήματος.

Το (φθηνό) μέλλον ή απλά ένα γκάτζετ;
Η Mackie DL32R περιλαμβάνει μια μονάδα 3U rackmount που φιλοξενεί 32 φυσικές εισόδους (24 XLR, 8 XLR/TRS combo) που όλες τους ‘φοράνε’ τους νέους Onyx+ recallable mic preamps της Mackie, με remote control στο στάδιο κέρδους (gain) του προενισχυτή και τάση phantom power. Σημειωτέον ότι οι νέοι Onyx+ προενισχυτές της εταιρίας έχουν ήδη κερδίσει την εκτίμηση απαιτητικών χρηστών και επαγγελματιών του audio, ενώ έχουν ήδη λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τον παγκόσμιο ειδικό τύπο για την ποιότητα του ήχου τους (για την κατηγορία τιμής τους πάντα).
Επίσης, το DL32R ρακ περιλαμβάνει και 14 XLR outputs που μέσω της εφαρμογής Master Fader είναι πλήρως ευέλτικα ως προς τη χρήση και τη δρομολόγηση σημάτων σε αυτά ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και τις απαιτήσεις του κάθε Live. Το εμπρόσθιο πάνελ περιλαμβάνει επίσης μια στερεοφωνική ψηφιακή έξοδο AES για την απευθείας σύνδεση σε ψηφιακό επίπεδο, με άλλες συσκευές όπως επεξεργαστές ηχείων για παράδειγμα. Μια επίσης στερεοφωνική έξοσο (stereo monitor output) είναι διαθέσιμη για τη σύνδεση in-ear monitor συστημάτων για ‘ασύρματες’ ακροάσεις οπουδήποτε στο venue. 

Επιφάνεια εργασίας; Γιατί δεν έχεις iPad;
Αυτό μας λέει εμέσσως πλήν σαφώς η Mackie, παρουσιάζοντας τη νέα DL32R. Και για να σοβαρευτούμε, η καινοτομία (και η οικονομία κλίμακος παράλληλα) της νέας Mackie, που σύμφωνα με τον υπογράφοντα, σηματοδοτεί τη μελλοντική τάση στα ψηφιακά μίξερ καθώς είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια δεκάδες τέτοια προϊόντα θα κατακλύσουν το prosumer και entry level κομμάτι της αγοράς, είναι η πλήρης απουσία ‘φυσικής’ επιφάνειας εργασίας, που έχει αντικατασταθεί πλήρως από ένα tablet και ελέγχεται μέσω της εφαρμογής Master Fader iPad app.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό καταργείται το σταθερό FOH position, καθώς πλέον ο χειριστής του μίξερ μπορεί να βρίσκεται όπου θέλει και να ελέγχει από εκεί τον ήχο του.
Επίσης πολλοί χειριστές (όπως πχ monitor engineers και performers) μπορούν να χρησιμοποιήσουν παράλληλα (ασύρματα φυσικά) το ίδιο DL32R mixer χρησιμοποιώντας τη δική τους iOS συσκευή.

Multi-track recording και playback
Η δυνατότητα Multi-track recording και playback είναι ίδιαίτερα χρήσιμη για επαγγελματικές εφαρμογές, γι’ αυτό και η DL32R υποστηρίζει δυο ευέλικτες εφαρμογές για multi-track recording & playback. Η πρώτη, είναι απευθείας εγγραφή σε USB hard drive, σε ανάλυση 48 kHz / 24-bit και υποστηρίζει πλατφόρμα 24 input και 24 output. Αυτή η εφαρμογή θα διευρυνθεί σύντομα σε 32x32 μέσω ελεύθερου (δίχως χρέωση) firmware update. Οσον αφορά το playback, ο χρήστης μπορεί να συνδέσει απευθείας στην DL32R ένα USB hard drive στο οποίο θα έχει φορτώσει όλη του τη media ‘προίκα’ προκειμένου να μπορεί να ελέγξει την αναπαραγωγή και τη μίξη τους απ’ οπουδήποτε στο venue. Ετσι, ο χρήστης μπορεί να τρέχει backing tracks και προηχογραφημένα μέρη πάνω στο Live, την ίδια στιγμή που ηχογραφεί το ίδιο το Live. O δεύτερος τρόπος για να ‘γράψει’ κανείς είναι μέσω της διαθέσιμης θύρας USB 2.0 (computer audio interface) που φιλοξενείται στο ρακ για 32x32 recording & playback και που μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε οποιοδήποτε DAW. Αυτή η εφαρμογή ενδείκνυται κυρίως για studio εφαρμογές και πρόβες. Και οι δυο εφαρμογές πάντως δίνουν τη δυνατότητα της ηχογράφησης της μπάντας και του virtual sound check για το επόμενο show.

DSP To Go
Η DL32R διαθέτει, σύμφωνα με τη Mackie πάντα, επαρκής επεξεργαστικής ισχύος DSP κι έτσι δεν απαιτούνται εξτρά outboard processing racks. Καθεμιά εκ των 32 εισόδων που υποστηρίζει διαθέτει παραμετρικό ισοσταθμιστή 4 περιοχών με ανεξάρτητο high-pass filter, καθώς και gating και compression όσον αφορά τους επεξεργαστές δυναμικής περιοχής του σήματος. Τα 4 return channels διαθέτουν δικό τους EQ και compression, ενώ κάθε ένα από τα 14 aux sends, τα 6 matrix busses και τα main L/R busses διαθέτουν επίσης παραμετρικό ισοσταθμιστή 4 περιοχών, 31-band GEQ καθώς και compressor limiter και alignment delay. Επιπλέον, τα 6 subgroups υποστηρίζουν EQ και compression. Κάθε επεξεργαστής υποστηρίζει Modern και Vintage voicing options, αφήνοντας στο χειριστή την τελική επιλογή. Η κονσόλα φυσικά διαθέτει και 3 ανεξάρτητους επεξεργαστές εφέ (2 reverbs και ένα delay με tap control) με δικά τους ανεξάρτητα sends. Τέλος, τα 6 VCAs και τα συνολικά 6 Mute Groups ολοκληρώνουν τις δυνατότητες της κονσόλας, ενώ σύμφωνα με την εταιρία, η DL32 είναι η μοναδική που διαθέτει επαγγελματικά εργαλεία μίξης όπως VCAs, subgroups και matrix busses σε αυτή την κατηγορία τιμής…

Master Fader iPad app της Mackie
Σχεδιασμένο από το μηδέν και με γνώμονα τις εφαρμογές live sound, η εφαρμογή Master Fader iPad app της Mackie προσφέρει πλήρη ασύρματο έλεγχο πάνω σε όλες τις λειτουργίες της DL32R.
Μια από της πιο λειτουργικές εφαρμογές είναι σύμφωνα με την εταιρία, η απεικόνιση και ο χειρισμός των 6 groups, καθώς είναι ιδιαίτερα ευέλικτος και ταχύς ο τρόπος που δρομολογούνται τα κανάλια στα γκρουπ, και ο τρόπος που απεικονίζονται και ελέγχονται αυτά από την οθόνη του iPad. Σημειωτέον ότι η εφαρμογή Master Fader διαθέτει ήδη μια πληθώρα από διαφορετικά factory presets, ενώ επιτρέπει και στους χρήστες να δημιουργήσουν και να αποθηκεύσουν τα δικά τους presets, τα οποία εν συνεχεία μπορούν να μοιραστούν μέσω email ή Dropbox με άλλους χρήστες και να υπάρχει έτσι μια διαδραστική συνέργεια για όλο τη Mackie mixing community. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις της εφαρμογής μέσω App Store updates θα κάνουν, όπως υπόσχεται η Mackie, σύντομα το Master Fader ακόμα πιο ολοκληρωμένο λειτουργικά.
Η κονσόλα θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα στην παγκόσμια αγορά και η τιμή της στις ΗΠΑ θα κυμαίνεται στα 2.499 δολλάρια. Περισσότερα για την κονσόλα (συγνώμη, για το 3U ράκ) θα βρείτε ΕΔΩ.

Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την άφιξή της και τις τιμές της στην Ελληνική αγορά θα σας δώσουν στη Metro Audio Systems…

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση