Διαφήμιση
Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2013 17:44

Τα Μ50… στο Κόκκινο

του Ιάσονα Θεοφάνου

Τα Μ50 της Audio Technica έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση κάπου στα 2007, σήμερα που οι νέες τάσεις  της αισθητικής θέλουν πιο ενδιαφέρουσες  προτάσεις από ένα ουδέτερο μαύρο ζευγάρι ακουστικών, τα Μ50 «φοράνε» τα κόκκινά τους και προκαλούν ξανά την προσοχή του κοινού. Πρόκειται λοιπόν για την ειδική έκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (Μ50RD 2013 Limited Edition), προσφέρεται σε πορφυρό κόκκινο χρώμα το οποίο αποτελεί τη μία και ουσιαστική διαφορά από τα «συμβατικά» μαύρα Μ50 που όλοι γνωρίζουμε. Το εν λόγω ζευγάρι ακουστικών θεωρείται σήμερα μία από τις πιο συμφέρουσες αγορές κάτω των 200 €, άλλωστε η Audio Technica είναι γνωστή για τις «value for money» υλοποιήσεις της σε όλο το εύρος των προϊόντων της.

Audio Technica M50RD 2013 Limited Edition
Πρόκειται για ένα ζευγάρι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στην επαγγελματική κοινότητα, παρόλα αυτά, ένα αποδεδειγμένα καλό ακουστικό είναι πάντα άξιο αναφοράς έστω και με την αφορμή απλώς του νέου χρώματος. Τα Μ50 αποτελούν το κορυφαίο μοντέλο της Monitor σειράς της Audio Technica, είναι Circumaural (περιώτια) σχεδίασης, κλειστού τύπου με αναδιπλούμενες μονάδες οι οποίες μάλιστα περιστρέφονται  κατά 180 μοίρες. Τα drivers είναι μεγάλης διαμέτρου (45mm) με μαγνήτες νεοδυμίου, ενώ η ωμική αντίσταση των 38 Ω σε συνδυασμό με την ευαισθησία των 99dB καθιστούν σχεδόν περιττή την συμβολή του εκάστοτε ενισχυτή. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η χαμηλή αντίσταση δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο για έναν ενισχυτή… από την άλλη η εντυπωσιακή σταθερότητα της αντίστασης των Μ50 συναρτήσει της συχνότητας, τα καθιστά τελικά εύκολο φορτίο. Η απόκριση συχνότητας εκτείνεται από τα 15Hz έως τα 28kHz ενώ προσφέρονται με καλώδιο τύπου σπιράλ ή συμβατικό το οποίο καταλήγει σε μεταλλικό βύσμα τύπου Jack ¼  της ίντσας με βιδωτή προσαρμογή (adaptor) σε 1/8 της ίντσας  συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές. Το βάρος κυμαίνεται στο μέσο όρο της κατηγορίας (284 γρ.) και συνοδεύεται από μία μαλακή θήκη μεταφοράς από δερματίνη.

Κατασκευή, εργονομία και άνεση…
Το σύνολο της κατασκευής αποτελείτε από πλαστικό καλής ποιότητας που πείθει ενώ όλες οι αρθρώσεις δίνουν μία αίσθηση στιβαρότητας  και ποιοτικής μηχανικής. Προσωπικά έχω δει Μ50, περίπου 5 ετών «κακοποιημένα» σε PA εταιρία, και με εντυπωσίασε οι σταθερότητα των αρθρώσεων, θυμίζω ότι μεταβάλλετε συνολικά σε 4 σημεία. Τα μαξιλαράκια  στις μονάδες και στο headband είναι από δερματίνη επίσης καλής αίσθησης και θα λέγαμε ότι αποτελούν ίσως το μόνο τρωτό σημείο του ζεύγους σε βάθος  χρόνου, λογικό αφού υπόκεινται σε τριβές, ιδρώτες και θερμοκρασίες. Η αναδιπλούμενη γεωμετρία από την στιγμή που εγγυάται την αντοχή στον χρόνο αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα στις μεταφορές καθώς ο όγκος των ακουστικών μειώνεται στο μισό ενώ παράλληλα οι  μονάδες διπλωμένες στο headband είναι καλύτερα προστατευμένες. Επίσης, βολεύουν στην  περίπτωση που απαιτείται ακρόαση μόνο από το ένα αυτί.  Δεν υπάρχει ορατή καλωδίωση των μονάδων παρά το ένα και μοναδικό καλώδιο που τρέχει από την αριστερή μονάδα. Σχετικά με την άνεση στην εφαρμογή, οι μονάδες προσαρμόζονται άνετα περιμετρικά (Circumaural) του αυτιού χωρίς  τοπικές ενοχλητικές πιέσεις ενώ η γενική αίσθηση πίεσης είναι σωστά κατανεμημένη, αλλά δεν θα λέγαμε είναι από τα ακουστικά που ξεχνά κανείς ότι τα φοράει. Φυσικά να σημειώσουμε ότι η εργονομία των ακουστικών από ένα λεπτό σημείο και μετά αποτελεί προσωπική υπόθεση αλλά όπως και να έχει όμως υπάρχει ένας μέσος όρος άνεσης στον οποίο βρίσκονται σίγουρα τα Μ50.

Απόδοση
Θυμίζουμε ότι τα Μ50 είναι κλειστού τύπου ακουστικά, προσφέρουν ικανοποιητική απομόνωση από το περιβάλλον ακόμα και σε «πολεμικές» στάθμες PA, παραμένουν ευδιάκριτα και στις χαμηλές συχνότητες που έχουν την τάση να μπερδεύονται με το έξω. Εξίσου αποδοτικά αποδείχτηκαν και σε Location ηχογραφήσεις, όπου φάνηκε χρήσιμη η κάπως τονισμένη υψηλή τους περιοχή στην διάκριση ενοχλητικών θορύβων. Κατά κοινή ομολογία  στην κατηγορία κάτω των 200 €, τα κλειστού τύπου ακουστικά υποφέρουν ή από χαμηλά που «μπουμάρουν» ή από υπέρτονισμένα υψηλά ή και τα δύο… Τα Μ50 αποδεικνύονται αρκετά ισορροπημένα χωρίς να είναι βαρετά, κυμαίνονται με μαεστρία μεταξύ ορθότητας και αυτού που λέμε «εντυπωσιακό ήχο».  Τα στιβαρά και καθαρά χαμηλά εντυπωσιάζουν με το βάθος τους χωρίς να ακούγονται αναληθή, ενώ η  μεσαία περιοχή έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς ακούγεται ουδέτερη και αχρωμάτιστη φανερώνοντας την στούντιο καταβολή του ζεύγους. Όσο για την υψηλή περιοχή, έχει μία εμφατική τάση χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για έλεγχο ποιότητας υλικού, αναδεικνύοντας  θορύβους φυσήματα κλπ.  Επίσης, η χαμηλή αντίσταση (και η σταθερότητα αυτής στο φάσμα) καθιστούν τα Μ50 ένα ζευγάρι ακουστικών που μπορεί να παίξει με άνεση σε κάθε λογής μικροσυσκευή  αναπαραγωγής ήχου. Μάλιστα δεν είναι τυχαία η αναγνώριση των Μ50 από τους έφηβους, καθώς παίζουν δυνατά στα γκαζετάκια τους, δεν χαλάνε, είναι σαφώς πιο φτηνά από τα Beats του Dr Dre και τώρα προσφέρονται και σε πορφυρό κόκκινο χρώμα που τα θυμίζουν πλέον και στην όψη… 

Εν κατακλείδι
Πρόκειται για ένα ζευγάρι ακουστικών «εργαλειακού» χαρακτήρα, διπλώνουν και μεταφέρονται εύκολα, δεν χαλάνε, προσφέρουν καλή απομόνωση, οδηγούνται εύκολα, είναι ισορροπημένα χωρίς να είναι βαρετά, ενώ το κόστος των 195,60 € (τελική με ΦΠΑ) δεν είναι ιδιαίτερα αμελητέο, αλλά είναι άκρως ανταγωνιστικό, καθώς στέκεται επάξια σε διπλάσιας αξίας ακουστικά.

Για τα Audio-Technica Μ50RD (2013 Limited Edition) απευθυνθείτε στην Audigys…

Επαφή
Audigys

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση