Διαφήμιση
Πέμπτη, 06 Μάρτιος 2014 00:28

Φρανκφούρτη 2014: Επιτέλους λίγη Εξωστρέφεια...

Μπορεί να είναι ίσως λίγο νωρίς για να πούμε δυο λόγια σχετικά με το κλίμα της φετινής έκθεσης prolight+sound της Φρανκφούρτης, όμως αυτό που παρατηρώ 2 βδομάδες πριν την έκθεση είναι ότι ο εμπορικός και τεχνολογικός στίβος του Messe Frankfurt θα είναι φέτος ακόμα πιο ανταγωνιστικός. Και αυτό το μαρτυρά η εξωστρέφεια πολλών εταιριών. Σχεδόν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε λάβει τόσες πολλές προσκλήσεις για press event και οργανωμένες παρουσιάσεις από τις εταιρίες κατασκευής, όσες φέτος. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο να διοργανώνονται δυο και τρία press event ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μην ξέρεις που να πρωτοπάς και τι να πρωτοκαλύψεις. Τι τους έπιασε άραγε φέτος όλους και μοιάζουν να θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και επικοινωνιακά; Η απάντηση είναι απλή. Το παιχνίδι φαίνεται να αλλάζει σε ολοένα και περισσότερους τομείς και εύλογο είναι οι εταιρίες να θέλουν να πλασαριστούν καλύτερα στο νέο τοπίο και επικοινωνιακά. Από την άλλη, όπως μου έλεγε ένας παλιόφιλος και μεγαλοστέλεχος σε κορυφαία κατασκευαστική εταιρία επαγγελματικού audio, τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες θεωρούν ότι έχουν μείνει λίγο πίσω ως οντότητες και branding στη συνείδηση του κοινού, καθώς τον τελικό καταναλωτή έχουν ‘κερδίσει’ τα διάφορα cyberstore. Βεβαίως σε αυτό δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι κατασκευαστές, το αντίθετο θα έλεγα. Ισως γι’ αυτό φέτος να επανεκτίμησαν τον ειδικό τύπο, θεωρώντας ότι έχει κρίσιμο ρόλο στην όλη αλυσίδα επικοινωνίας και μεταπώλησης που είναι σαφές ότι συρρικνώνεται ως προς τους συνδετικούς της κρίκους, ειδικά όσον αφορά τα prosumer και ‘καταναλωτικά’ προϊόντα.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι φέτος θα έχουμε τριών ειδών promo εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους, αφού υπάρχουν εταιρίες που έχουν ήδη επικοινωνήσει αρκετά το νέο προϊόν τους, άλλες που έχουν επικοινωνήσει το νέο λανσάρισμά τους δίχως όμως να ανακοινώνουν λεπτομέρειες και παραπάνω πληροφορίες για το ίδιο το προϊόν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Powersoft που μέσω μιας μεγάλης διαφημιστικής καμπάνιας κάνει λόγο για το λανσάρισμα της 10ετίας κρατώντας μας σε αγωνία έως την έκθεση) και άλλες που κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το νέο τους προϊόν θέλοντας να εκπλήξουν του πάντες, ακόμα και τους αντιπροσώπους τους (ξέρω κάνα δυο τέτοιες περιπτώσεις, όμως δεσμεύομαι να αποκαλύψω περισσότερα).

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι όλοι μα όλοι θέλουν να κερδίσουν έδαφος σε μια παγκόσμια αγορά που αλλάζει και που οδηγείται σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή που επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση στις τιμές και στα κόστη. Και αυτός ακριβώς είναι αναμφίβολα ο τίτλος της νέας εποχής που γράφεται με μεγάλα κεφαλαία γράμματα: «ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ». Αυτό ακριβώς εκφράζει την ανάγκη της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Ολο αυτό το ανακάτεμα λοιπόν, έχει επιπτώσεις κυρίως στη μεσαία κατηγορία συσκευών η οποία φαίνεται να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, με τη χαμηλή / χαμηλομεσαία κατηγορία να κερδίζει σημαντικό έδαφος. Ακόμα και στην υψηλότερη κατηγορία τιμής όμως, τα λίγα και εκλεκτά προϊόντα είναι σήμερα πιο προσιτά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, όμως το βέβαιο είναι ότι πλέον αφορούν μια συγκεκριμένη λίγκα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, είναι πολύ συγκεκριμένες πλέον οι rental εταιρίες που μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τη stadium format τουρνέ μια μεγάλης μπάντας και τα αντίστοιχα rental δίκτυα είναι πλέον δεδομένα.

Επίσης, όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, είναι επίσης προφανές ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η αγορά οδηγείται πλέον από τα λεγόμενα γκρούπ εταιριών που έχουν τον τρόπο, το χρήμα και τις υποδομές να παράξουν φθηνότερα και πληρέστερα ‘επώνυμα’ προϊόντα με μεγάλες οικονομίες κλίμακος. Οπότε, αυτό που απομένει στους μεμονωμένους μικρότερους κατασκευαστές που θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι, είναι να κατασκευάζουν προϊόντα με προσωπικότητα και συγκεκριμένες δυνατότητες, διότι στον τομέα του κόστους αυτού καθ’ αυτού, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα ως τάσεις και καταστάσεις θα τα δούμε από κοντά την άλλη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη.

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση