Διαφήμιση
Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2013 11:26

Το Gottelier Award στον Jim Bornhorst

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ανακάλυψε τα κινούμενα φωτιστικά σώματα και δικαίως θεωρείται από τη βιομηχνία του θεάματος ως ο ‘πατέρας’ των lighting fixture των σημερινών σύγχρονων shows.
Με σπουδές electrical engineer, ο Jim Bornhorst ξεκίνησε την καριέρα του ως audio specialist στην rental εταιρία Showco με έδρα το Ντάλας. Από το 1970 περιόδευε ως τεχνικός συστημάτων με καλλιτέχνες και μπάντες όπως οι Three Dog Night, Alice Cooper (στον οποίον εκτελούσε και χρέη FoH ηχολήπτη) και Jackson Browne. Το 1973, σχεδίασε για λογαριασμό της Showco την κυκλωματική υλοποίηση της πρώτης audio κονσόλας της εταιρίας (ονομαζόταν Superboard και ήταν μια quadraphonic mixing κονσόλα 30 εισόδων mic με πλήρης παραμετρική ισοστάθμιση σε κάθε κανάλι εισόδου). Στη συνέχεια, ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τον τομέα του φωτισμού και εντάχθηκε στο τμήμα ανάπτυξης της Showco μαζί με τους Tom Walsh και John Covington, με τους οποίους δημιούργησε το πρώτο κινούμενο φωτιστικό σώμα το 1980, από το οποίο ξεκίνησε η επανάσταση που όλοι γνωρίζουμε στη βιομηχανία του entertainment lighting.

Πιο συγκεκριμένα, αυτός και η ομάδα του, αφού πρώτα πρόσθεσαν μια κινούμενη χρωματική ζελατίνα μπροστά από τα κλασικά PAR Can rigs της εποχής, εν συνεχεία κατασκεύασαν το πρώτο Vari-Lite, το περίφημο VL0 που διέθετε ολοκληρωμένο dichroic colour mixing. Με την υποστήριξη των Genesis (ενός εκ των μεγαλύτερων και εμπορικότερων supergroups της τότε περιόδου), οι πρώτες κινούμενες κεφαλές παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε show στη συναυλία των ίδιων των Genesis το 1981 στη Βαρκελώνη και άλλαξαν τα δεδομένα στο χώρο του φωτισμού. Όλα τα υπόλοιπα τα έχει γράψει ιστορία…

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η ανάγκη για πιο ευέλικτα φωτιστικά ήταν μεγαλύτερη από ποτέ εκείνη την περίοδο, καθώς η περιοδείες βρίσκονταν στην ακμή τους, τα venues μεγάλωναν και ο όγκος του φωτιστικού εξοπλισμού ήταν τεράστιος. Θυμάται χαρακτηριστικά ότι στην περιοδεία των Van Halen είχαν περισσότερα από 700 PAR cans με τα καλώδια τροφοδοσίας του να ξεπερνούν σε ύψος μια μεγάλη βελανιδιά. Φυσικά, ο ίδιος βρίσκεται πίσω από την υλοποίηση του PRG Bad Boy καθώς και άλλων προτωποριακών φωτιστικών σωμάτων.

Για όλα αυτά ο Jim Bornhorst τιμήθηκε με το Gottelier Award στα πλαίσια της φετινής έκθεσης Plasa στο Λονδίνο...

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση