Διαφήμιση
Τρίτη, 30 Απρίλιος 2024 23:23

Metro Audio Systems: Παρουσίαση στο Πάρκο Τρίτση

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στο μικρό φιλόξενο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση στο Ιλιον, που ήταν σχεδόν κατάμεστο από ανθρώπους του επαγγελματικού audio (rental εταιρίες, μηχανικούς ήχου, ηχολήπτες κλπ) η Metro Audio Systems παρουσίασε τα νέα της επαγγελματικά ηχεία, με τα δυο νέα line array συστήματα να αποτελούν τις ατραξιόν της παρουσίασης. Τα εν λόγω συστήματα είχαν παρουσιαστεί πρίν από περίπου ένα χρόνο στα Καμένα Βούρλα, όμως αυτή τη φορά ήταν η ώρα να συστηθούν στους επαγγελματίες της Αθήνας (αν και οι παρευρισκόμενοι ήταν από διάφορα μέρη της χώρας και όχι μόνο Αθηναίοι).

Ο Παύλος Συμπεράς μας έδωσε όλες τις τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τις σειρές και τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν, ενώ μας υπενθύμισε πόσο δύσκολο παραμένει να κατασκευάζεις επαγγελματικά ηχητικά συστήματα από την Ελλάδα μέσω Κίνας (εφόσον επιδιώκεις με συνέπεια την αξιοπιστία και την υψηλή πιστότητα, αλλιώς είναι μάλλον εύκολο), παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι Κινέζοι συνεργάτες τους ήταν πιο τεχνοκράτες και audio oriented από κάθε άλλη φορά, εξ’ ου και το προσεγμένο κατασκευαστικά και ηχητικά αποτέλεσμα όλων των σειρών.
Σχεδιαστής των συστημάτων ο γνωστός και μη εξαιρετέος Θαλής Μενεξελής, σταθερός συνεργάτης της Metro Audio Systems εδώ και πολλά χρόνια, πιο ώριμος και κατασταλαγμένος από ποτέ στο σχεδιαστικό κομμάτι και στο τι θέλει να πετύχει από κάθε του υλοποίηση.

Οι point source σειρές…
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τις σειρές WS και Ti. Η μεγαλύτερη σειρά WS περιλαμβάνει δυο παθητικά μοντέλα με ξύλινη καμπίνα, το 2δρομο WS12 με 12ιντσο woofer από την ιταλική Lavoce και με ισχύ 350W RMS / 700W Program στα 8Ω, max SPL 128dB, ευαισθησία 97dB και απόκριση συχνότητας 50Hz-20KHz.
To μεγαλύτερο WS-15, φοράει ένα 15ιντσο γούφερ της Lavoce, επιτυγχάνει μέγιστο SPL 129dB, ευαισθησία 97dB και απόκριση συχνότητας από 45Hz-20KHz.

Η σειρά Ti περιλαμβάνει επίσης δυο μοντέλα, το Ti-8 και Ti-10, αμφότερα δίδρομα, παθητικά με προσεγμένη ξύλινη καμπίνα και μεγαφωνικές μονάδες της Ιταλικής LAVOCE (8ιντσο γούφερ το πρώτο και 10ιντσο το δεύτερο, ενώ στη LAVOCE ανήκουν και τα HF driver). Αμφότερα είναι κατάλληλα για PA εφαρμογές καθώς και για μόνιμες εγκαταστάσεις σε κάθε είδους χώρο.

Τα line array...
Τα εν λόγω ηχεία τα είδαμε και τα ακούσαμε από κοντά στο μικρό θεατράκι, μαζί με το μικρότερο Line Array σύστημα ‘τσέπης’, το λιλιπούτειο ομοαξονικό LA 100 με το 10ιντσο γούφερ και το 3ιντσο HF driver τοποθετημένα επί κοινού άξονα όσον αφορά τα ακουστικά τους κέντρα, με τα γνωστά ευπρόσδεκτα προτερήματα σε χρόνο και φάση. Τα LA 100 ήταν τοποθετημένα ως stacked με 4 καμπίνες ανά πλευρά πάνω σε δυο sub LA-300S.
Στην πλάτη του θεάτρου και στον ανοιχτό χώρο του πάρκου είχει στηθεί το μεγαλύτερο LA-200 της Metro Audio Systems (που ήδη ανήκει στην εταιρία του Χρήστου Συκά από την Καλαμάτα), ένα παθητικό ηχείο line array με 2 woofer 10" (με 75mm πηνίο φωνής) και HF driver 3 ιντσών. Συμπαγής καμπίνα με μικρό βάρος (35 κιλά) και αντίστοιχα μαζεμένο footprint.

Ακούγοντας…
Οι ακροάσεις ξεκίνησαν με τους εκπροσώπους των σειρών WS και Ti που αποδείχθηκαν τίμια ηχεία, με καθαρή χροιά, αποτελεσματική κάλυψη, ισορροπημένη συμπεριφορά και πολύ ικανοποιητικό λόγο τιμής / απόδοσης.
Ωστόσο, με το μικρό line array LA 100 νιώθεις ότι πραγματικά κλέβεις εκλησσία… Αυτό συμβαίνει όταν πρώτα το ακούς κι εν συνεχεία ο Π. Συμπεράς σου ανακοινώνει την χονδρική τιμή καμπίνας.
Το ηχείο αποτελεί πραγματικό ‘killer’ στα λεφτά του και παίζει πολύ παραπάνω από το κόστος του. Η ομοαξονική αρχιτεκτονική, του χαρίζει ισορροπημένη συμπεριφορά ως προς τη φασική απόκριση και την χρονική ευθυγράμιση, η χροιά του είναι φυσική και αρκετά αληθοφανής, ενώ και το επίπεδο SPL που επιτυγχάνει (για το μέγεθος και τον όγκο του πάντα) δύσκολα θα αφήσει κάποιον δυσαρεστημένο.
Ισως το καλύτερο ηχείο που έχει σχεδιάσει ο Θαλής και κατασκευάσει η Metro Audio Systems ως τώρα… Δένει εξαιρετικά με τα συνοδά sub (LA-300) και αν δεν θές να βγείς πιο μακριά, καλύτερα να τα ‘γειώσεις’ ως stacked σύστημα (ειδικά αν τοποθετήσεις τα sub το ένα πάνω στο άλλο κι ανέβει πιο ψηλά η συστοιχία των δορυφόρων).

Το μεγαλύτερο σύστημα (ανήκε στο Χρήστο Συκά) με τα 6 LA 200 ανά πλευρά μας περίμενε για ακροάσεις στον ανοικτό χώρο μαζί με 12 συνολικά sub στο κέντρο σε αναλογία 1:1 με τους δορυφόρους. Δυνατό, in your face σύστημα που δήλωνε παρών και στα 50 και 60 μέτρα, με καλή τονική ισορροπία και ταχύτατο στα έντονα μεταβατικά. Κατά την ταπεινή μου άποψη (όπως είπα και στο Θαλή) το set-up ήταν κάπως πιο clubbing και metal με την αναλογία sub – δορυφόρων στο 1:1.
Η προσιτή του τιμή κτήσης του δίνει εξτρά πόντους όσον αφορά το λόγο τιμής/απόδοσης, ενώ η ποιοτική του κατασκευή και το αξεσουάρ του (κρεμαστικά, frame κλπ) το καθιστούν αρκετά ολοκληρωμένο και μια πραγματικά αξιόλογη υλοποίηση. Φυσικά τα rider με τα επώνυμα συστήματα δεν θα είναι σύμαχος του συστήματος, αλλά όσοι κρίνουν με τα αυτιά και όχι με τα ταμπελάκια, μάλλον θα αισθανούν μια χαρά και θα περάσουν μια ευχάριστη βραδιά αν το έχουν απέναντι από το foh τους.

Τέλος, ο Παύλος Συμπεράς ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως τους συνεργάτες της Metro (τις εταιρίες Ηχος κ' Φως, Μηχατρονική Καρδίτσας, Χρήστο Συκά, Χρήστο Χρυσανθακόπουλο και Γιάννη Χατζή) που βοήθησαν σε μέγιστο βαθμό για να υλοποιηθεί αυτή η παρουσίαση.
Το aLive ευχαριστεί για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σε αυτή την εκδήλωση.
Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν θα σας δώσουν στη Μetro Αudio Systems…

Επαφή
Μetro Αudio Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση