Διαφήμιση
Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2022 18:00

Mackie – Παραδοσιακές αξίες & νέες ιδέες

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η Metro Audio Systems πραγματοποίησε στον προσεγμένο και φιλόξενο Πολυχώρο House124, Αγίας Παρασκευής 124 στο Χαλάνδρι, την πρώτη της δια ζώσης παρουσίαση μετά την πανδημία και όπως φάνηκε, η επιλογή της Mackie και των νέων προϊόντων της, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Κι αυτό διότι η Mackie είναι μια εταιρία που δεν επαναπαύεται στις δάφνες της, αλλά αφουγκράζεται συνεχώς τις τεχνολογικές ανάγκες της νέας γενιάς δημιουργών και τις νέες τάσεις όπως αυτές διαμορφώνοται και σπεύδει δίχως καθυστέρηση να τις καλύψει με επάρκεια και πληρότητα. Αυτό ακριβώς συνέβη και εν μέσω πανδημίας, με την κατασκευάστρια εταιρία να καλύπτει πάγιες αλλά και νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν, φροντίζοντας να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις και όχι απλά να ακολουθεί το συρμό…

Αυτό άλλωστε μας περιέγραψε και ο Παύλος Συμπεράς της Metro Audio Systems, στον σύντομο καλωσόρισμα - πρόλογό του, πρίν δώσει το λόγο στον Dimitri Metzeltin, Marketing & Training Manager EMEAτης Mackie. Ο κ. Συμπεράς αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογικές ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των προϊόντων που οι εταρίες έπρεπε να καλύψουν με νέες ευέλικτες λύσεις.
Η Mackie είδε το κενό δημιουργώντας νέα προϊόντα για prosummer χρήση (podcast, προϊόντα μουσικής παραγωγής κλπ), ενώ παράλλα κατάφερε και ξεπέρασε τα μεγάλα προβλήματα της εποχής όπως η επάρκεια επιμέρους parts, η διαθεσιμότητα του τελικού προϊόντος και οι άμεσες παραδόσεις. Επίσης τόνισε με νόημα (απευθυνόμενος κυρίως πρός τους dealers και μεταπωλητές) ότι η Mackie είναι πλέον μια από τις ελάχιστες εταιρίες που αφήνουν αξιοπρεπές περιθώριο κερδοφορίας για όλη την μεταπωλητική αλυσίδα, ενώ επιτυγχάνουν και υψηλό λόγο τιμής / απόδοσης για τον πελάτη και τελικό χρήστη.

Ο Greg Mackie, τα προϊόντα ορόσημο και η ‘Build like a tank’ φιλοσοφία...
Ο πρόλογος του Dimitri περιελάμβανε τις απαραίτητες συστάσεις για την εταιρία και τον - audio nerd - ιδρυτή της κ. Greg Mackie, ο οποίος ξεκίνησε με την κατασκευή του πρώτου 6-κάναλου μίξερ για ροκ εν ρoλ (του TAPCO Model 6000), ενώ λίγο αργότερα, στα τέλη των 80ς και αφού έδωσε το επίθετό του στην εταιρία που ίδρυσε, πίστεψε στο νέο home recording κόσμο που είχε ήδη ξεκλειδώσει η έλευση του MIDI και παρουσίασε το θρυλικό LM-1602 line mixer, για να ακολουθήσει το CR-1604 που ουσιαστικά έβαλε την Mackie για τα καλά στον παγκόσμιο audio χάρτη.

Το 1993 η εταιρία είχε ήδη 250 υπαλλήλους, ενώ τα περίφημα monitors HR824 μαζί με την πρώτη ψηφιακή κονσόλα D8B, ήρθαν να δώσουν νέα ώθηση στην εταιρία, η οποία το 1995 πούλησε το 100.000ό της μίξερ και μετακόμισε σε μια έκταση 90.000 τετραγωνικών στο Woodinville της Ουάσιγκτον. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς τα χρόνια που ακολούθησαν οι υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 1.000 και η Mackie αναδείχθηκε ως η ηγέτιδα εταιρία του γκρουπ LOUD.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, με τη Mackie να έχει προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες των επαγγελματιών, των μουσικών και των κάθε είδους ψηφιακών δημιουργών της εποχής, εκσυγχρονίζοντας παραδοσιακά προϊόντα και δημιουργώντας καινούργια για να καλύψει επιτυχώς τις νέες τάσεις. Και όλα τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dimitri Metzeltin, ακολουθώντας μέχρι κεραίας την ‘Build like a tank’ φιλοσοφία της Mackie.

Νέες σειρές ηχείων για όλες τις χρήσεις...
Ο Dimitri μας παρουσίασε τα νέα ηχεία της εταιρίας που βρίσκονταν στο χώρο παρουσίασης για live demo και ακροάσεις.
Είδαμε τη σειρά Thrash που περιλαμβάνει τα 2δρομα μοντέλα Thrash 212 και Thrash 215. Αμφότερα ενσωματώνουν Class D ενισχυτικά, δυο εισόδους mic / line μέσω TRS/XLR υποδοχών στην πλάτη τους (μαζί με επιμέρους αλλά και κεντρικό έλεγχο στάθμης και έξοδο mix out). Είναι ελαφρά, μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως wedge monitor.

Παρούσα και η ολοκαίνουργια (2022) σειρά Thump με τα συνολικά 6 μοντέλα, το δίδρομο Thump212, το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σε δυνατότητες και παροχές Thump212XT με το ενδιαφέρον πίσω XT πάνελ που είναι σημαντικά διευρυμένο σε δυνατότητες από το standard πάνελ, καθώς περιλαμβάνει 4 διαφορετικά Voicing modes ανάλογα με τη χρήση που θα του κάνετε (Music, Live, club και Monitor), το εξίσου ενδιαφέρον Indoor / Outdoor mode, δυνατότητα Music Ducking και Feedback eliminator (ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία όταν χρησιμοποιείται ως wedge μόνιτορ), ενώ βεβαίως υποστηρίζουν Bluetooth διασυνδεσιμότητα για ασύρματο μουσικό streaming. Παράλληλα, είναι διαθέσιμη και η δυνατότητα ασύρματου ελέγχου μέσω της εφαρμογής Thump Connect 2 App και η δυνατότητα για Speaker Linking. Αντίστοιχες είναι και οι δυνατότητες των Thump215 και Thump215ΧΤ με καλύτερο low end και εκίννηση απόκρισης (από τα 40Hz) σε σχέση με τα 12άρια αδέλφια τους, ενώ όλα τους είναι και flyable εκτός του Thump212 και των sub της σειράς (τα sub είναι τα ενεργά Thump115S και Thump118S

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο μικρότερο ηχείο της σειράς Thump, το ThumpGO, ένα Bluetooth ηχείο μπαταρίας (με 12 ώρες διάρκεια συνεχούς χρήσης), ενσωματωμένο δικάκαλο μίξερ με όλα τα καλούδια του μεγαλύτερου 212XT όσον αφορά τις δυνατότες του πίσω πάνελ, μαζί με τις απαραίτητες ενδείξεις για την μπαταρία και την απαραίτητη solid rock κατασκευή για ένα ηχείο που θα μεταφέρεται παντού και θα πετιέται στο πάτωμα, στην άμμο ή θα ακουμπάει στο παγκάκι για να ψυχαγωγήσει την παρέα των πιτσιρικάδων (και συχνά θα πέφτει άγαρμπα από αυτό)...

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Mckie, το ThumpGO κατέχει ήδη ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς που ανέρχεται στο  21% των αντίστοιχων ηχείων της κατηγορίας του παγκοσμίως.

Η σειρά ηχείων SRT που ακολούθησε είναι η αμέσως ανώτερη σειρά, η οποία ανάμεσα στα 4 μοντέλα της, περιλαμβάνει κι ένα 10ιντσο μοντέλο (δεν είχαν ως τώρα). Τα μοντέλα εδώ είναι τα SRT210, SRT212, SRT215, και το 18ιντσο ενεργό sub SR18S

Η εν λόγω σειρά είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη καθώς χρησιμοποιεί καλύτερα drivers αλλά και Advanced Impulse DSP tunning, με τις μετρήσεις να λαμβάνουν χώρα σε κυκλικό πεδίο 360 μοιρών γύρω από το ηχείο για τη βελτίωση της συνολικής συμπεριφοράς του κατά την αναπαραγωγή. Μια ακόμα καινοτομία είναι ο φυσικός τρόπος ψύξης του ενσωματωμένου ενισχυτικού, ενώ όσον αφορά το πίσω πάνελ, αυτό περιλαμβάνει όλα τα καλούδια και τις διευρυμένες δυνατότητες και παροχές των XT panels.
Το ρεκόρ των εκπροσώπων της εν λόγω σειράς όσον αφορά την πίτα των πωλήσεων μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, καθώς έχουν αποσπάσει εώς τώρα το 27% της πίτας στην κατηγορία του, με τον ανταγωνισμό να είναι και επώνυμος και ιδιαίτερα έντονος.

Τέλος, η κορυφαία σειρά SRM | V-Class περιλαμβάνει 3 μοντέλα, τα SRM210 V-Class, SRM212 V-Class και SRM215 V-Class (και εδώ συναντάμε 10ιντσο μοντέλο)

Τα highlight εδώ είναι πολλά και περιλαμβάνουν τους καλύτερους μετατροπείς που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ η Mackie σε ηχείο, Class-D ενισχυτικά 2000Watt, ένα εξελιγμένο κύκλωμα σταθεροποίησης της τάσης στην είσοδο του ενισχυτή πρίν το στάδιο τροφοδοσίας και βεβαίως μια σειρά από εκλεκτές παροχές, όπως ενσωματωμένο 4κάναλο ψηφιακό μίξερ, ασύρματο έλεγχο μέσω της εφαρμογής SRM Connect app, φυσικά ασύρματη Bluetooth διασυνδεσιμότητα, Advanced Impulse DSP tuning με τη χρήση FIR φίλτρων για βέλτιστη απόκριση και συμπεριφορά όσον αφορά τη φασική και χρονική ευθυγράμμιση και διευρυμένο Bass management. Οσον αφορά τα θέματα πρακτικότητας, φυσικά τα ηχεία είναι flyable αλλά διαθέτουν και δυο γωνίες κλίσης για τη χρήση τους ως wedge stage monitor.

Mixer για όλα τα βαλάντια...
Η Mackie έχει στηρίξει το όνομα και τη φήμη της στα μίξερ της, οπότε οι νέες σειρές των μίξερ της Mackie είναι εδώ για να καλύψουν κάθε ανάγκη σε δυνατότητες και πιστότητα.

Η entry level σειρά είναι η PRO FXv3 που περιλαμβάνει συνολικά 6 μοντέλα (από 6 έως και 30 κανάλια εισόδου) που ενσωματώνουν τους φημισμένους Onyx προενισχυτές της Mackie, 24 ψηφιακά εφέ, δυνατότητες recording 2x4 Recording στα 192kHz μέσω USB, ενσωματωμένο κομπρέσορα με την περιστροφή και μόνο ενός knob, real time monitoring για εξάλειψεη του latency. Τέλος τα μίξερ της σειράς υποστηρίζουν Waveform OEM Daw’s που αποτελούν ένα workstation app ιδιαίτερα εύχρηστο και συμβατό με Mac, PC και Linux λειτουργικά, ενώ περιλαβάνονται και free licences από επώνουμους κατασκευαστές (Mackie, Behringer, ROLI) για  πολλά από τα ψηφιακά προϊόντα τους.

Η αναλογική σειρά ναυαρχίδα της Mackie, που επίσης παρουσιάστηκε και είδαμε από κοντά τα μικρότερα μοντέλα της, είναι η Onyx series που περιλαμβάνει 4 μίξερ, τα Onyx 8, Onyx 12, Onyx 16 και Onyx 24.
Πρόκειται για premium USB mixers με δυνατότητα πολυκάναλης ηχογράφησης μέσω USB ή SD card με ανάλυση έως 24/96. Στα ατού των μίξερ οι προενισχυτές Onyx και τα Perkins (British style) EQ,  καθώς και η ισχυρή μηχανή εφέ με δυνατότητες customized σε κρίσιμους παραμέτρους όλων των εφέ. Οι δυνατότητες Bluetooth streaming σε κάθε κανάλι (και σε κάθε Aux send αλλά και απευθείας στο main out) και το Studio Command interface συμπληρώνουν τη φαρέτρα, μαζί βεβαίως με το workstation Waveform OEM Daw’s που είδαμε πιο πάνω και στη σειρά PRO Fxv3 και η Essential συλλογή DAW με τα 16 σύγχρονα plugins συμβατά με κάθε DAW…

Μικρόφωνα για κάθε εφαρμογή...
Στον τομέα των μικροφώνων, η Mackie έχει εμπλουτίσει τη γκάμα της για να καλύψει όλες τις επιπλέον podcast ανάγκες, με το Dimitri να μας τα παρουσιάζει αναλυτικά.
Είδαμε λοιπόν τα μικρόφωνα της σειράς EM Series με τα δυναμικό καρδιοειδές EM-89D με ειδίκευση σε φωνητικά αλλά και όργανα, το EM-91C που αποτελεί πυκνωτικό με φαρδύ διάφραγμα, καθώς και τα 7 μικρόφωνα της σειράς EM Series USB με το Premium πυκνωτικό EM-Carbon με τα 5 πολικά διαγράμματα να ξεχωρίζει, όπως και το λευκό Limited edition EM-USB Arctic White. H σειρά περιλαμβάνει ακόμα τα EM-91CU, EM-91CU+, EM-USB, το πιο ξεχωριστό όλων Chromium με το ενσωματωμένο δικάναλο μίξερ και τις εισόδους instrument και 1/8 της ίντσας καρφί, με τους Onyx προενισχυτές και τα 4 πολικά διαγράμματα, καθώς και το φωτιζόμενο στα χρώματα της Mackie ΕΜ-USB Green Lighting 
Ανάμεσα στα αξεσουάρ και το PF100 removable windscreen.

Λύσεις & προτάσεις για Streamers, Gamers, You Tubers κλπ
Οπως μας επανέλαβε ο Dimitri, η Mackie κατασκευάζει και προϊόντα για ανθρώπους που δεν έχουν audio γνώσεις, ούτε ασχολούνται επαγγελματικά με τον ήχο. Ουσιαστικά πρόκειται για τις νέες γενιές ανθρώπων που εμπλέκονται με την ψηφιακή τεχνολογία και αναζητούν λύσεις για τις εφαρμογές και τις δράσεις τους. Τέτοιοι είναι οι streamers, gamers και πολλοί άλλοι που επιθυμούν συγκεκριμένα πράγματα από μια συσκευή audio, ένα μίξερ ή έναν controller.

Είδαμε λοιπόν και ακούσαμε προϊόντα όπως το M Caster Live (βγαίνει σε λευκό και μαύρο φινίρισμα) που αποτελεί ένα φορητό μίξερ για Live streaming σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Instagram, Twitch, Tik-Tok, You Tube κλπ και δημιουργία περιεχομένου για κινητές συσκευές και Mac/PC. Υποστηρίζει είσοδο για μικρόφωνο ή headset, USB διασυνδεσιμότητα, ενώ διαθέτει ενσωματωμένα εφέ και voice changing effects, καθώς και 7 RGB-LED φωτισμούς για να ενταχθεί αρμονικά σε ένα cozy περιβάλλον...

Το Big Knob studio που ανήκει στη σειρά Big Knob επίσης πιάσαμε στα χέρια μας, αποτελεί ένα monitor controller και interface που θα αποτελέσει το κέντρο ελέγχου σε σπιτικές παραγωγές. Διαθέτει δυο Onyx preamps, εξόδους ακουστικών με ανεξάρτητα ρυθμιστικά στάθμης, αναλαμβάνει το switching εισόδων και εξόδων (3 και 2 αντίστοιχα, καθώς 2x2 USB) και διαθέτει 24bit/96kHz recording interface και ενσωματωμένο talkback. Τα Big Knob ενσωματώνουν και το workstation Waveform OEM Daw’s που είδαμε πιο πάνω, καθώς και την Essential συλλογή DAW με τα 16 σύγχρονα plugins συμβατά με κάθε DAW…

Ακουστικά και ενισχυτές ακουστικών
Παρούσα όλη σχεδόν η γκάμα ακουστικών της εταιρίας με τους εκπροσώπους της επαγγελματικής σειράς MC Series (MC-100, MC-150 MC-250 MC-350 MC-450 MC-350 Green Lighting που αποτελούν Limited edition έκδοση).
Διαθέσιμη είναι και η ασύρματη σειρά ακουστικών της Mackie, MC Series wireless που περιλαμβάνει τρία μοντέλα noise cancelling ακουστικών.
Αντίστοιχα είδαμε κι ακούσαμε τον 8κάναλο ενισχυτή ακουστικών HM-800 και τον 4κάναλο ΗΜ-400...

Το Onyx Go Mic που επίσης είδαμε είναι ένα ασύρματο σύστημα μικροφώνου για τα κινητά μας τηλέφωνα. Απλά συγχρονίζει (pair) με το τηλέφωνο του χρήστη ο οποίος πλέον έχει ένα φορητό creative studio στην τσέπη του, και γι αυτό βοηθάει πολύ και η εφαρμογή OnyxGO App…

Multimedia και Studio Monitors…
Παρουσιάστηκαν, είδαμε και ακούσαμε από κοντά τα CR3-X, CR3-XBT (με Bluetooth), CR4-X, CR4-XBT (με Bluetooth), καθώς και το 8ιντσο υπογούφερ CR8S-XBT.

Τέλος, είδαμε ακόμα ένα ιδιαίτερο προϊόν: πρόκειται για την ηχομπάρα CR StealthBar που αποτελεί ένα ασύρματο under desktop monitor και μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική σε σχέση με την πεπατημένη των computer ή των μικρών near field monitors.

Ακροάσεις και hands on…
Η παρουσίαση έκλεισε με ακροάσεις όλων των διαθέσιμων ηχείων (βρίσκονταν εκεί πρός ακρόαση όλα τα νέα ηχεία της Mackie), των ακουστικών, αλλά και των μικροφώνων που ήταν συνδεδεμένων, καθώς και του μικρότερου μίξερ Onyx 8, της κορυφαίας σειράς Onyx.

Οι ακροάσεις ξεκίνησαν με το Thrash 15 και συνεχίστηκαν με το ThumpXT, τα SRT 15  και το κορυφαίο SRM 15, και ολοκληρώθηκαν σε στερεοφωνικό setup με τα Thump12 και το 15ιντσο sub και με το Thump15 και το 18ιντσο συνοδό του sub.
Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις των ακοράσεων το μικρό ασύρματο ThumpGO μπαταρίας.

Ευχαριστούμε τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση, τον πολυχώρο House124 για τη φιλοξενία και τον Dimitri Metzeltin, Marketing & Training Manager EMEA της Mackie, για την παρουσίαση και τις πληροφορίες που μας έδωσε…

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω προϊόντα (αλλά και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα) της Mackie, θα σας δώσουν στη Metro Audio Systems…

Επαφή
Metro Audio Systems

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση