Διαφήμιση
Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2018 18:01

ChamSys εφ’ όλης της ύλης από τη Space Lights

Η Space Lights μπήκε ‘δυνατά’ με το καλημέρα στο project ChamSys, καθώς ελάχιστους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της αντιπροσώπευσης για τη χώρα μας, σε συνεργασία με την Αγγλική ChamSys διοργάνωσε 2ήμερο σεμινάριο στο ξενοδοχείο Stanley στην Αθήνα, για τις κονσόλες (και τα υπόλοιπα προϊόντα της ChamSys) και τον προγραμματισμό τους. 

Παρόντες στο σεμινάριο, ο James Harrison (support & training manager της ChamSys) που ήταν και ο βασικός εισηγητής και trainer του 2ημέρου, καθώς και ο Tony Cameron, (Sales Director της ChamSys), όπως βεβαίως και όλη η ομάδα της Space Lights, καθώς και οι συμμετέχοντες που ήταν προγραμματιστές φωτισμού, φωτιστές και ιδιοκτήτες rental εταιριών.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του εν λόγω σεμιναρίου ήταν ότι υπήρχαν σταθμοί εργασίας σε κάθε σειρά καθισμάτων (κονσόλες compact και wings της σειράς MagicQ, καθώς και μια MQ500 που αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρίας), με τον εκάστοτε σταθμό να αντιστοιχεί σε ομάδες δυο ή τριών ατόμων. Με δεδομένο ότι το software για όλες τις κονσόλες (ανεξαρτήτως φορμά και μοντέλου) είναι κοινό, όλοι οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να παρακολουθούν και κυρίως να δουλεύουν σε πραγματικό χρόνο με το James, καθώς σε κάθε section από αυτά που περιγράφουμε παρακάτω, μεσολαβούσε τεστ, με τους συμμετέχοντες να έχουν ένα δίλεπτο στη διάθεσή τους για να κατανοήσουν τι ζητάει ο εισηγητής και εν συνεχεία να το πραγματοποιήσουν μέσω του κατάλληλου χειρισμού και προγραμματισμού της κονσόλας τους.

Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα της Ουρανίας Γούργουλα, o James Harrison ανέλαβε δράση περνώντας κατευθείαν στην ουσία, αφού προηγουμένως μας παρουσίασε εν συντομία τα μοντέλα και τις υλοποιήσεις της εταιρίας (τα Q Wings, τη σειρά Compact MagicQ, καθώς και τις MagicQ Stadium κονσόλες, αλλά και τα DMX Interfaces και τα αξεσουάρ της εταιρίας), κρατώντας το λογισμικό της εταιρίας ως κύριο μενού, αφού το MagicQ Software και οι επιμέρους παραμέτρους και ο προγραμματισμός του αποτέλεσε το βασικό πεδίο του 2ήμερου σεμιναρίου…

MagicQ Buttons & Windows
O James ξεκίνησε επισημαίνοντας την απόλυτη συμβατότητα  που υπάρχει μεταξύ των επιμέρους εκδόσεων, διευκρινίζοντας ότι το λογισμικό MagicQ Software είναι πλήρως ελεύθερο και κοινό για όλες τις κονσόλες της εταιρίας, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έτρεξε το πρόγραμμα MagiQ PC σε demo mode.

Οι κονσόλες διαθέτουν δωρεάν λογισμικό προγραμματισμού για mac, linux και windows, το οποίο περιλαμβάνει το magic visualization, ένα ισχυρό σύστημα απεικόνισης, που επιτρέπει στους σχεδιαστές φωτισμού να προβάλλουν σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες σχεδίασης φωτισμού.
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της σειράς MagicQ μας έδειξε τη λογική και τη φιλοσοφία τοποθέτησης των μπουτόν και των χειριστηρίων ελέγχου στην επιφάνεια εργασίας των κονσολών, καθώς και τη χρηστική αλληλουχία τους. Η ομαδοποίηση λοιπόν των μπουτόν και των encoders στις compact κονσόλες, περιλαμβάνει την οθόνη αφής με τα πλαϊνά encoders, το playback section, ενώ στο δεξί τμήμα και από επάνω προς τα κάτω συναντάμε τα window select buttons, το τμήμα head control, τα μπουτόν για το editing και πιο κάτω το keypad section.

Εν συνεχεία μας εξήγησε τη λογική των ‘παραθύρων’ και το πώς μπορούμε να φτιάξουμε active windows, μας έδειξε το γκρουπάρισμα σε χρώματα, gobos  κλπ, καθώς και μια σειρά από λειτουργίες και shortcuts (όπως για παράδειγμα ότι με Shift + close κλείνεις όλα τα windows και μπορείς να ανοίξεις αυτά που θέλεις εν συνεχεία)…
Λειτουργικά ξεκινώντας ανέφερε ότι για να ονοματίσεις κάτι χρησιμοποιείς SET για να ανακαλέσεις REC και για να σβήσεις κάτι REMOVE. Επισήμανε επίσης ότι στο κάτω τμήμα της οθόνης βλέπουμε πάντα την έκδοση του software που τρέχει, την ημερομηνία κλπ
Παρεμπιπτόντως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο James, σε αυτό το σεμινάριο όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν και Software testers, καθώς η παρουσίαση ‘έτρεξε’ με το νέο software που κυκλοφόρησε μόλις μια μέρα πρίν…

Ξεκινώντας ένα νέο show - σετάροντας τα DMX outputs και κάνοντας Patching
Στη MagicQ τα show files είναι αποθηκευμένα στον εσωτερικό σκληρό και όταν τρέχει ένα show φορτώνονται στη μνήμη, ενώ πριν ο χρήστης προγραμματίσει ένα νέο show πρέπει να σβήσει οποιοδήποτε προυπάρχων programming από τη μνήμη.
Υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι να ξεκινήσει κανείς ένα νέο show: ο normal, με τα faders να ενεργοποιούν Cue Stacks, ο theatre non-track με τα faders να ελέγχουν μόνο στάθμες, ο theater tracking και ο Hog II warp για καθιστά τον προγραμματισμό πιο οικείο για τους Hog users…

Οσον αφορά το σετάριμα των DMX outputs, αυτό είναι προεγκατεστημένο στα training courses της ChamSys. Η πρόσβαση εδώ έγινε μέσω του DMX IO View στο Setup Window.

Ακολούθησε η διαδικασία του Patching με τη βιβλιοθήκη της MagicQ να περιλαμβάνει 23.000 fixture  αρχεία, με τον προγραμματιστή να επιλέγει αυτό που επιθυμεί μέσω μιας λίστας όλων των κατασκευαστών (και των αντίστοιχων μοντέλων).
Μετά το ‘patching’ ο προγραμματιστής μπορεί να διαμορφώσει τη διεύθυνση DMX, το head number και head name για κάθε μια από τις κεφαλές που έχει ‘πατσάρει’.

Ακολούθησαν συγκεκριμένα παραδείγματα και φυσικά η επόμενη άσκηση  που περιελάμβανε τη μετουσίωση της θεωρίας σε πράξη, με τους συμμετέχοντες να ξεκινούν ένα νέο show, να πατσάρουν τις Spot κεφαλές πρώτα, μετά τις Wash και ακόλουθα τις Beam και παράλληλα να τεστάρουν ότι τις ελέγχουν μέσω της λειτουργίας head test.

Groups και Recording Cues – Αυτοματισμοί και δημιουργία νέων γκρούπ
Στη MagicQ δημιουργούνται αυτόματα γκρούπ με όλες τις κεφαλές ίδιου τύπου, ενώ εξίσου εύκολος είναι ο τρόπος που μπορεί ο χειριστής να δημιουργήσει γκρουπ. Αντίστοιχα ευέλικτη και εύκολη ήταν η διαδικασία δημιουργίας recording cues. Απλά σετάρεις ότι θέλεις να γράψεις και δρομολογείς την εγγραφή ενώ ίδια ακριβώς είναι η διαδικασία και για Cue stack.

Editing και χρήση των dimmers
Ακολούθησε η παρουσίαση της διαδικασίας του editing με τον James να μας ενημερώνει ότι η Chamsys υποστηρίζει δυο βασικές μεθόδους για editing, τις Include & update και Record Merge.
Μέσω της πρώτης μεθόδου ο χρήστης μπορεί να κάνει edit ένα Cue σε ένα Cue Stack, ενώ μέσω της δεύτερης μεθόδου (Record Merge) μπορεί να πραγματοποιήσει μια αλλαγή στον προγραμματισμό και στη συνέχεια να την μοιράσει στο τρέχων Cue ή σε Playback. Αντίστοιχα εξήγησε τη διαδικασία Record Merge Current Cue και Multiple Cues. 

Οσον αφορά τη χρήση των dimmers, οι κονσόλες MagicQ υποστηρίζουν 32768 κανάλια οποιουδήποτε τύπου, που σημαίνει ότι μπορείς να πατσάρεις 32768 dimmers, είτε 32768 κανάλια κινούμενων κεφαλών ή οποιουδήποτε άλλου συνδυασμού.
Εν συνεχεία ο James μας έδειξε πώς να ‘πατσάρουμε’ τα dimmer, να τα ονομάσουμε και να τα αριθμήσουμε, ενώ το τεστάρισμα ενός ‘πατσαρισμένου’ dimmer γίνεται εύκολα μέσω του Head Test soft button. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα διαδικασία ήταν ο καθορισμός του channel level κάτι που γίνεται μέσω του keypad.

Intelligent Lights
Ο έλεγχος κινούμενων κεφαλών και γενικώς intelligent lights αποτέλεσε το επόμενο βήμα του σεμιναρίου, με την MagiQ να υποστηρίζει διαφορετικούς τρόπους ελέγχου αντίστοιχων φωτιστικών σωμάτων.  Οσον αφορά τις κινούμενες κεφαλές είναι δυνατή η επιλογή συγκεκριμένων κεφαλών μέσων των μπουτόν Next Head και Prev Head, ενώ μέσω των μπουτόν Next ή Single είναι δυνατή η επιλογή μιας μεμονωμένης κεφαλής.
Το session ολοκληρώθηκε με την εγγραφή των επιθυμητών συνδυασμών (recording palettes), την ονομασία τους, καθώς και την εισαγωγή χρόνων στις επιμέρους κινήσεις.

Εφφέ
H διαδικασία κι εδώ είναι απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται για να προσθέσουμε εφέ σε κεφαλές είναι να επιλέξουμε τις κεφαλές μέσω του Group Window και μέσω του ADD Fx soft button να κάνουμε τη δουλειά. Σημειωτέον ότι η MagicQ ομαδοποιεί τα εφέ σε 7 κατηγορίες. Ο προγραμματιστής μπορεί να εφαρμόσει πολλαπλά εφέ σε μια κεφαλή, ενώ μπορεί να επέμβει στις παραμέτρους των εφέ μέσω του FX view.

Group Masters
H δημιουργία masters για τα επιμέρους γκρούπ ήταν η επόμενη λειτουργία που μας έδειξε ο James, καθώς τα playback faders μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν ομάδες καναλιών. Ένα fader μπορεί να δρομολογηθεί ως master για ένα γκρούπ, αλλά και ως master για παραμέτρους όπως το FX size και FX speed. Για τη δημιουργία ενός Group Master απαιτείται η εγγραφή ενός single Cue στο Playback, που να εμπεριέχει όλα τα attributes που επιθυμείτε να ελέγξετε.

Δυνατότητες Playback
Υποστηρίζονται πολλές και διαφορετικές δυνατότητες αναπαραγωγής, οι οποίες διαμορφώνονται στο Cue Stack Window. Για απευθείας πρόσβαση στο Cue Stack πατάτε 3 φορές το μπουτόν S στο Playback. Ο James μας ανέλυσε διεξοδικά τις λειτουργίες Goto, Preload, Add/Swap, Blind Mode & Clear ενώ το πιο ενδιαφέρον εδώ ήταν τα Cue Stack Macro’s με την αναλυτική λίστα των Macro Commands να φτάνει περίπου στις 20 μακροεντολές.
Η παρουσίαση της πρώτης ημέρας έκλεισε με την παρουσίαση των Θεατρικού προγραμματισμού και των Mark Cues. Τα Mark Cues είναι ειδικά cues που χρησιμοποιούνται στην προ-φόρτωση LTP values. 

Η νέα ευέλικτη σειρά QuickQ
Τα σεμινάριο τη δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την προιόντική παρουσίαση της νέας σειράς κονσολών QuickQ της ChamSys η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στην προηγούμενη έκθεση Prolight+sound 2018 και βγήκε στην αγορά στις αρχές του φθινοπώρου. Οι κονσόλες ChamSys QuickQ σχεδιάστηκαν για γρήγορη και εύκολη χρήση με οθόνη αφής 9,7 ιντσών. Το ενσωματωμένο WiFi επιτρέπει τον ασύρματο χειρισμό τους μέσω tablet ή smartphone, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει και ως 2η εξωτερική οθόνη. Η σειρά QuickQ περιλαμβάνει τα μοντέλα Q10, Q20 και Q30.

Το σεμινάριο συνεχίστηκε με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για advanced patching των dimmers με τη δημιουργία Cues και Cue Stacks, πριν ακολουθήσει το editing όσον αφορά τα Cues.
Στη συνέχεια ο James έδειξε στους παρευρισκόμενους όσα πρέπει να ξέρουν για το Exevute Window, ένα ειδικό window που έχει σχεδιαστεί προκειμένου ο προγραμματιστής / χειριστής να μπορεί να διαμορφώσει πλήρως στα μέτρα του τη MagicQ. Ο σχεδιασμός του είναι πλήρως διαμορφώσιμος από το χρήστη και μπορεί να περιλαμβάνει Groups, Pallettes, Macros, Cues και Cue stacks, ενώ είναι πλήρως προσβάσιμο μέσω MagicQ remote IOS και Android εφαρμογών.

Νέο Colour Picker και λειτουργία Pixel Mapping στις MagicQ
Οι MagicQ περιλαμβάνουν πλέον ένα νέο Colour Picker το οποίο ενσωματώνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες νέες λειτουργίες. Αντίστοιχα ο James παρουσίασε τις λειτουργίες Pixel Mapping και advanced Pixel Mapping, ενώ όλα αυτά περιελάμβαναν και τις απαραίτητες ασκήσεις προγραμματισμού και σεταρίσματος εκ μέρους των συμμετεχόντων.

MagicHD
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του MagicHD ενός ισχυρού Media Player που ενσωματώνεται στο MagicQ software MagicVisualiser. Προορισμός του είναι ο προγραμματισμός και χειρισμός συνδυαστικών lighting και media shows με τρόπο εύκολο και απλό.  Το MagicHD υποστηρζίει μίξη μεταξύ έως και 8 layers, media playback σε Full HD  ανάλυση 1920x1080, ενώ είναι συμβατό με όλα τα γνωστά και αποδεκτά video και image format. Υποστηρίζει full masking σε κάθε layer, χρωματικό έλεγχο και εφέ, υποστηρίζει κείμενο και υποτιτλισμό, ενώ διαθέτει και έξοδο ήχου.  Με λίγα λόγια, υποστηρίζει τη δημιουργία multi media shows  δίχως την ανάγκη ύπαρξης μεμονωμένων και συχνά πιο δύσχρηστων ως προς το σετάρισμά τους, media servers.

Γενικά, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καλο-οργανωμένο σεμινάριο, που είχε πολύ περισσότερη πράξη απ’ ότι θεωρία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι παρακολούθησαν το 2ήμερο σεμινάριο στο Stanley hotel, εντρύφησαν για τα καλά στα ενδότερα των κονσολών της ChamSys, ακόμα κι αν δεν υπήρξαν ποτέ ChamSys users.
Όπως μας ανέφεραν και από τη Space Lights (την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία), το επόμενο σεμινάριο ChamSys δεν θα αργήσει να γίνει και δεν θα είναι ‘περιορισμένων θέσεων’ αλλά πιο ‘ανοιχτό’ σε συμμετοχές.

Περισσότερες πληροφορίες για τις κονσόλες και τα προϊόντα της ChamSys απευθυνθείτε στη Space Lights…

Επαφή
Space Lights

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση