Διαφήμιση
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 21:44

H Linea Research στην Rm Audio-Αφοί Ρέσσου Ο.Ε.

Όπως ενημερωθήκαμε επίσημα, η RM Audio ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της Βρετανικής εταιρίας κατασκευής ενισχυτικών, Linea Research για τη χώρα μας. Οι πιο ‘ψαγμένοι’ στο χώρο του pro-audio γνωρίζουν τη Linea Research εδώ και καιρό, καλό είναι όμως για όλους τους υπόλοιπους να ρίξουμε μια ματιά στο who is who του βρετανού κατασκευαστή, στην έως τώρα πορεία του, και τα σημαντικότερα μοντέλα του. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι πρόκειται για ‘ακριβά’ ενισχυτικά που όμως επιτυγχάνουν υψηλό λόγο τιμής / απόδοσης, αξιοπιστίας και επιδόσεων, ενώ ως OEM είναι ήδη οι εκλεκτοί μερικών εκ των κορυφαίων pro audio εταιριών. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή:

Λίγη ιστορία…
Η Linea Research έχει σχεδόν μια 15ετία στην πλάτη, καθώς ιδρύθηκε το 2003 από τους Davey Smalley, Ben Ver, Pip Wilson και Paul Williams. Και οι 4 διέθεταν πρότερη εμπειρία από την βιομηχανία του professional audio και είχαν ως σκοπό τους να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να εισάγουν στην αγορά ένα ξεχωριστό προϊόν.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια, πολλές δοκιμές, μετρήσεις και βελτιώσεις, παρουσίασαν τελικά στην αγορά το πρώτο τους προϊόν.
Πρόκειται για τον X-Pod, έναν Class-D ενισχυτή με switched-mode στάδιο τροφοδοσίας και ενσωματωμένο DSP.

Η προσπάθειά τους δικαιώθηκε με το καλημέρα, καθώς πολύ γρήγορα ο X-Pod υιοθετήθηκε από μερικούς πολύ σημαντικούς πελάτες ως ΟΕΜ. Εκτοτε, η σειρά ενισχυτικών, DSP και network / software προϊόντων διευρύνθηκε σημαντικά και ισχυροποιήθηκε, ειδικά με την εμφάνιση των σειρών M και C series (processed amplifiers) και του system controller ASC48. Η εταιρία τα πήγε εξαιρετικά καλά τα τελευταία χρόνια και στον τομέα του OEM, με πολλούς επώνυμους κατασκευαστές ηχείων να την εμπιστεύονται για τους ‘μαμίσιους’ ενισχυτές και τα DSP που θα οδηγήσουν τα ηχεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Martin Audio (η νέα της ‘μεγάλη’ σειρά ενισχυτών iKON) και η Danley.

Η φιλοσοφία της Linea Research
Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι απλή και συγκεκριμένη: η κατασκευή υψηλής αξιοπιστίας ενισχυτικών διατάξεων σε τάξη D με switching στάδια τροφοδοσίας, networked Digital Signal Processing και ευέλικτο control software για απομακρυσμένη ενημέρωση και έλεγχο του ενισχυτή και του συστήματος κατ’ επέκταση.
Κάθε στάδιο και τμήμα του ενισχυτών της Linea (hardware, software και DSP αλγόριθμοι) κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα της Linea και μάλιστα in house στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Βρετανία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δεν δίνουν τίποτα out source προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν το κέρδος τους διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους και την συνολική ποιότητα των υλοποιήσεών τους, κάτι που δεν θέλουν.
Οσον αφορά τους ποιοτικούς ελέγχους, αυτοί είναι εκτεταμένοι και επαναλαμβανόμενοι για κάθε στάδιο της παραγωγής και με δεδομένη τη modular κατασκευαστική δομή τους, η διαδικασία ελέγχου γίνεται και μεμονωμένα (για κάθε τμήμα) αλλά και συνολικά.

Το.. πουλέν
Το κορυφαίο και δημοφιλέστερο μοντέλο της εταιρίας όσον αφορά τους touring amplifiers, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και το δημοφιλέστερο ενισχυτή για την Ελληνική αγορά (ήδη η Rm Audio-Αφοί Ρέσσου Ο.Ε. χρησιμοποιεί 12 κομμάτια στο PA της) είναι το 44M20 που είναι και η ναυαρχίδα της σειράς 44M. Πρόκειται για έναν 4κάναλο τελικό ενισχυτή τάξης D, με ενσωματωμένο DSP ανάλυσης 40bit (με στάνταρ δειγματοληψία στα 96kHz) που όσον αφορά τις φυσικές εισόδους του διαθέτει 4 αναλογικές, 2 AES και 4 Dante που μπορούν να δρομολογηθούν στα 4 DSP drive modules του ενισχυτή. Οσον αφορά το input processing, στο signal routing περιλαμβάνεται delay, gain, HPF, Phase, Mute και EQ (2 x low shelf, 8 x PEQ, band pass & shelving filters). Επίσης υποστηρίζονται 10 snapshots για device wide setup και 50 presets για loudspeaker settings που μπορούν να ανακληθούν είτε κατά σετ εξόδων είτε μεμονωμένα ανά έξοδο.

12 επιπρόσθετα και ανεξάρτητα overlays είναι επίσης διαθέσιμα (για EQ, delay, Gain), ενώ στον τομέα των ‘συστημάτων προστασίας των ηχείων’ διατίθενται VX Limiters (Vx Limit, Vx Max, X-Max, T-Max) πλήρως παραμετροποιήσιμα και βεβαίως μια ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων προστασίας από DC, υπερθέρμανση, υπεροδήγηση κλπ.
Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά φίλτρα διαχωρισμού συχνοτήτων  χρησιμοποιούνται Hardman crossover filters (η εταιρία τα αναφέρει ως καλύτερα από τα Linkwitz-Riley όσον αφορά το out of band rejection) και LIR crossover φίλτρα (όπου και πάλι η εταιρία υποστηρίζει ότι υπερτερούν των FIR filters στον τομέα της γραμμικότητας φάσης).
Φυσικά υποστηρίζεται Ethernet network και δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου των παραμέτρων αλλά και της συνολική κατάστασης λειτουργίας του ενισχυτή / DSP.

Οσον αφορά το στάδιο της τελικής ενισχυτικής βαθμίδας, ο 4 κάναλος 44M20 διαθέτει αποθέματα ισχύος της τάξεως των 5.000W ανά κανάλι στα 2Ω, 3000W στα 4Ω και 1500W στα 8Ω (RMS ισχύ εξόδου ανά κανάλι, με όλα τα κανάλια σε λειτουργία με συνεχές πρόγραμμα και μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος 40 βαθμοί C).

Σειρές και μοντέλα
H σειρά των touring 4κάναλων ενισχυτών 44Μ, περιλαμβάνει επίσης και τα μοντέλα 44M10 και 44M6 με τα ίδια χαρακτηριστικά στο DSP τους με τον μεγάλο 44M20 και κατά τι μικρότερα αποθέματα ισχύος (με αισθητή διαφορά στα 2 Ohm). Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η σειρά 48M που περιλαμβάνει 3 μοντέλα 8κάναλων ενισχυτών με αποθέματα ισχύος που κυμαίνονται από τα 400 έως τα 1200Watt ανά κανάλι.

Φυσικά διατίθενται και οι installation σειρές 44C (επίσης με 3 τετρακάναλα μοντέλα) και 88C με 3 οκτακάναλα μοντέλα, ενώ στην προϊοντική γκάμα της εταιρίας υπάρχει και ο controller ASC48 με τα 4 in και 8 output channels, καθώς και ο ‘μικρότερος’ ενισχυτής XiB4 για χρήση σε μικρά PA και μικρές εγκαταστάσεις κάθε είδους, ακόμα και σε οικιακές εφαρμογές.
Ένα σημαντικό στοιχείο που μας επισήμανε η Ελληνική αντιπροσωπεία, είναι ότι με 300 λίρες παραπάνω στην τιμή αγοράς, ο κάτοχος ενός Linea Research μπορεί να έχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής για τον ενισχυτή του (από full service στο εργοστάσιο της εταιρίας, έως αντικατάσταση του ενισχυτή αν χρειαστεί)…
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ,ότι με την αγορά κάποιου ενισχυτή Linea Research από την Ελληνικη αντιπροσωπεία, παρέχεται πλήρης επίδειξη όλων των δυνατοτήτων, παραμέτρων και λειτουργίας του λογισμικού που συνοδεύει τους ενισχυτές.
Τέλος, σύντομα θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση-σεμινάριο για τα προιόντα της Linea Research, από τον Peter Collins, εξειδικευμένο τεχνικό της Αγγλικής εταιρίας, στις εγκαταστάσεις της Rm Audio στο Μοσχάτο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Linea Research, αλλά και για τιμές και διαθεσιμότητες, επικοινωνήστε με την εταιρία Rm Audio-Αφοί Ρέσσου Ο.Ε.

Επαφή
Rm Audio-Αφοί Ρέσσου Ο.Ε.
τηλ. 210-4826686

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση