Διαφήμιση
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2011 17:55

Hands on DiGiCo – η Ζήτηση φέρνει παράταση

του Βασίλη Λαδονικόλα

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα Hands on DiGiCo σεμινάρια της Kariotis Audio & Lighting με τις αυξημένες αιτήσεις συμμετοχής να οδηγούν στην παράτασή τους...
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα Hands on σεμινάρια των ψηφιακών μίξερ της DiGiCo από την εταιρία Καριώτης Audio & Lighting. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι των σεμιναρίων Γιάννης Στάθης και Μάριος Καριώτης, ήδη οι συμμετοχές είναι σημαντικά αυξημένες με αποτέλεσμα η διάρκεια των σεμιναρίων να παραταθεί για μερικές εβδομάδες ακόμα, με δεδομένο ότι οι διοργανωτές επιθυμούν να κρατήσουν τα τμήματα ολιγομελή (6-7 άτομα) προκειμένου όλοι οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να περάσουν αρκετό χώρο στα display, τα μπουτόν και τα fader των τριών DiGiCo του σεμιναρίου.
Στο εν λόγω 3ο σεμινάριο των ψηφιακών μίξερ της DiGiCo παρευρέθηκε και το aLive για να γνωρίσει από κοντά τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των μίξερ της εταιρίας (αναβαθμισμένες διότι ήδη έχουν δεχθεί τις αναβαθμίσεις που έδωσε η DiGiCo μέσω των εκδόσεων του Overdrive λογισμικού της), αλλά και για να έχουμε μια πλήρη άποψη και κυρίως hands on επαφή με τις κονσόλες της εταιρίας.

Πριν απ’ όλα όμως πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:
Καταρχάς ότι η εταιρία Kariotis Audio & Lighting έχει διαμορφώσει ειδικό χώρο για τα σεμινάρια των μίξερ της DiGiCo, έναν χώρο που ενδείκνυται για εκπαίδευση και παρουσιάσεις, όπου φιλοξενούνται 3 ψηφιακά μίξερ της εταιρίας και συγκεκριμένα, μια DiGiCo SD8, μια DiGiCo SD9 και μια ‘μικρή’ DiGiCo SD11 η οποία βρίσκεται στο δικό της ειδικά διαμορφωμένο ρακ από την 5Star cases, μαζί βεβαίως με τα απαραίτητα D-Rack και MADI Rack, αλλά και τα near field monitor της RCF για τις ακροάσεις.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την απαραίτητη ιστορική διαδρομή της DiGiCo και των ανθρώπων της, που αν εξαιρέσουμε τη Yamaha, πίστεψε πρώτη στα ψηφιακά μίξερ, και επένδυσε με το καλημέρα σε αυτά. Ως γνωστόν η DiGiCo ιδρύθηκε το 2002 (του χρόνου γιορτάζει τα 10 χρόνια της, και μάλιστα με τέτοια επιτυχία που κατά τη γνώμη μου, ούτε οι ίδιοι οι ιδρυτές της μπορούσαν να φανταστούν) όταν και εξαγόρασε τη Soundtracs μια αρκετά επιτυχημένη εταιρία κατασκευής μίξερ η οποία ιδρύθηκε το 1980 και η οποία 10 χρόνια αργότερα, το 1990 κατασκεύασε το πρώτο της ψηφιακό μίξερ, για να συνεχίσει όλη την επόμενη δεκαετία με την κατασκευή ψηφιακών μίξερ για όλους τους τομείς του επαγγελματικού audio.
Ως γνωστόν, το πρώτο ψηφιακό δείγμα γραφής που είχαμε από τη DiGiCo ήταν η D5 που προοριζόταν για την αγορά του Live ενώ σύντομα ακολούθησε και η D1. Δυο επιτυχημένα μίξερ που έβαλαν για τα καλά το brand name της εταιρίας στον παγκόσμιο χάρτη.
Εν συνεχεία, η σειρά D έδωσε τη θέση της στη σειρά SD που βασίστηκε στο Super FPGA Field Programmable Gate Array, και που σε συνδυασμό με το νέο τσιπσετ Τiger της SHARC η εταιρία γύρισε σελίδα παρουσιάζοντας ακόμα πιο σύγχρονα μίξερ βασισμένα στις ανάγκες των χειριστών και της άκρως ψηφιακής audio εποχής που διάγουμε.

Η αρχή έγινε το 2007 με την παρουσίαση της ναυαρχίδας (παραμένει ακόμα και σήμερα) της σειράς – και της DiGiCo γενικώς – της SD7 και ακολούθησαν ανά χρόνο οι SD8, SD9, SD 10 και πέρυσι η λιλιπούτεια SD11, ενώ είχαμε και διάφορες παραλλαγές των παραπάνω μοντέλων όπως για παράδειγμα τις SD8-24 και SD10-24 με τα μικρότερα frame, την SD7-B με ειδίκευση στο broadcasting ή την ‘Τ’ με τα θεατρικά γονίδια κλπ...
Το να μπούμε σε λεπτομέρειες για τις δυνατότητες και τις λειτουργίες όλων των μίξερ της DiGiCo είναι αφενός μεν περιττό, αφού όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε αναλυτικά στο δικτυακό τόπο της εταιρίας αλλά και στον Ελληνα αντιπρόσωπο, αλλά και σχεδόν αδύνατο, καθώς θα χρειαστεί ένα ολόκληρο site από μόνο του για να περιγράψει διεξοδικά τις δυνατότητες κάθε κονσόλας.

Γι’ αυτό και η ουσία είναι να παραβρεθείτε σ’ ένα από τα παραπάνω σεμινάρια προκειμένου να έχετε τη δυνατότητα να πληροφορηθείτε από κοντά το τι μπορείτε να κάνετε με μια DiGiCo, από τις βασικές και επιμέρους λειτουργίες χειρισμού της, έως κρίσιμες και χρήσιμες λεπτομέρειες, για το πώς μπορείτε να σετάρετε και να διαμορφώσετε επί της κονσόλας όλο το rider με κάθε λεπτομέρεια και να το τυπώσετε ή να το στείλετε με mail, για το πως να γκρουπάρετε τα pfl σας σε κάθε κανάλι εισόδου ή σε κάθε έξοδο, ανάλογα με το αν χρησιμοποιούνται wedge monitors ή IEM, αλλά και το τι πρέπει να προσέχετε σε μια DiGiCo αν μιξάρετε με γάντια, γιατί όπως αποδείχθηκε στην πράξη, στις DiGiCo δεν αρέσει καθόλου να τις ακουμπάτε με γάντια, μιας και προτιμούν την απευθείας επαφή...

Πολλές ακόμα τέτοιες χρηστικές λεπτομέρειες ανακαλύψαμε όλοι μας στο σεμινάριο της Kariotis Audio & Lighting, αφού πρώτα ξεναγηθήκαμε σε κανάλια εισόδου και busses, φίλτρα ισοστάθμισης και δυναμικούς επεξεργαστές, aux και matrix, σκηνές, snapshot, patching και αυτοματισμούς κάθε είδους και γενικότερα σε όλες – βασικές και δευτερεύουσες – δυνατότητες των μίξερ. Για όλα αυτά σας περιμένουν οι Γιάννης Στάθης και Μάριος Καριώτης, για να σας τα πούνε και κυρίως για να σας τα δείξουν από κοντά στην πράξη, έχοντας ως πολυκάναλο demo και μια ζωντανή ηχογράφηση των U2 που τους έχει προμηθεύσει ο κατασκευαστής, αφού ως γνωστόν η DiGiCo υποστηρίζει – μεταξύ άλλων - τους U2 στα live τους.
Ολα αυτά, αρκεί να συμπληρώσετε την εν λόγω φόρμα συμμετοχής, ή να επικοινωνήσετε απευθείας με την εταιρία για να σας κρατήσουν θέση. Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και με δεδομένο ότι το σεμινάριο γίνεται μια μέρα κάθε εβδομάδα (Τρίτη αν δεν κάνω λάθος) καλό είναι να προγραμματίσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω σεμινάρια τα έχει συμπεριλάβει και η μαμά εταιρία στο επίσημο εκπαιδευτικό Training πρόγραμμά της όπως μπορείτε να δείτε και στο site της DiGiCo, γι’ αυτό και η Ελληνική αντιπροσωπεία έχει δεχθεί αιτήσεις συμμετοχής και από ηχολήπτες και εταιρίες γειτονικών χωρών...

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σεμινάριο που δεν πρέπει χάσετε αν είστε επαγγελματίας ηχολήπτης ή υπεύθυνος / ιδιοκτήτες rental εταιρίας, με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμα εβδομάδες, ενώ στο πρόγραμμα των διοργανωτών είναι να μεταφερθούν οι κοσνόλες για Live demo ακόμα και στο χώρο (ή και στη συναυλία ακόμα) των rental / PA εταιριών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Προφανώς είναι περιττό να επισημάνω και την ιδιαίτερη αναγνώριση που αξίζει η προσπάθεια της εταιρίας Kariotis Audio & Lighting, η οποία επενδύει - και μάλιστα παρατεταμένα- σε γνώση & εκπαίδευση και μάλιστα σε δύσκολες εποχές όπως οι σημερινές. Είναι όμως προφανές ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος της εκπαίδευσης και της συνεχούς υποστήριξης αποτελεί τελικώς μονόδρομο για την εμπορική επιτυχία ειδικά ενός ιδιαίτερου προϊόντος, όπως μια κονσόλα μίξης...

Καλή συνέχεια σε διοργανωτές και συμμετέχοντες...

Rate this item
(7 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση