Διαφήμιση
Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2010 23:18

6ο Workshop από τη Metro Audio Systems

του Βασίλη Λαδονικόλα

Δεν ξέρω αν είναι η ενέργεια και τα vibes που έχουν τα Καμένα Βούρλα ως χώρος και τοποθεσία, ή οι περίσσιες δόσεις θετικής ενέργειας που εξέπεμψαν οι υπεύθυνοι της Metro Audio Systems, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι είδα τους dealers και τους συνεργάτες της Metro να φεύγουν με καλύτερη διάθεση, ψυχολογία και ενέργεια απ’ ότι είχαν όταν ήρθαν...
Πριν περάσουμε όμως στο δια ταύτα, να αναφέρω ότι ήταν ένα πραγματικά επιτυχημένο Workshop (το 6ο) που πραγματοποιήθηκε από τη Metro Audio Systems το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε (20-21/11) στο Hotel Sissy. Οι συμμετοχές ήταν πολλές και σημαντικές, με τους συνεργάτες της εταιρίας απ’ όλη την Ελλάδα να φτάνουν το απόγευμα του Σαββάτου στα Καμένα Βούρλα, να απολαμβάνουν ένα χαλαρό Σαββατόβραδο και ένα σφιχτό και ουσιαστικό workshop την Κυριακή το πρωί στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τα στελέχη της Metro μας έπεισαν εκ του αποτελέσματος, ότι έχουν βρει αυτό που όλοι ψάχνουμε: το αντίδοτο στην κρίση...

Το αντίδοτο στην κρίση
Ποιό είναι αυτό; Σύμφωνα με τους Παύλο Συμπερά και Τάσο Γκιώνη της Metro, αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε ότι ξέραμε, να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, να αλλάξουμε μυαλά, να διαγράψουμε (τόσο οι dealer, όσο και οι αντιπρόσωποι) τα τεράστια ποσοστά κέρδους, να δουλέψουμε περισσότερο, να διευρύνουμε κι άλλο τους εργασιακούς και επιχειρηματικούς μας ορίζοντες, να επενδύουμε συνεχώς στη γνώση και επιτέλους να δούμε το internet ως εργαλείο και σύμμαχο και όχι ως εχθρό. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία, καλύτερη παροχή υπηρεσίας κι ένα μεγαλύτερο χαμόγελο προς τον πελάτη. Τουλάχιστον αυτά έκαναν οι ίδιοι και έφτασαν να έχουν ήδη υψηλότερο τζίρο απ’ ότι ολόκληρο το 2009.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Συμπεράς, το νέο διαδικτυακό τους κατάστημα (www.djmania.gr) που λειτουργεί εδώ κι ενάμισι περίπου χρόνο, δεν τους βοήθησε απλά στους τζίρους, αλλά τους βοήθησε να προσεγγίσουν μέσα από μια νέα διάσταση την αγορά, την εταιρία τους αλλά και τα προιόντα που αντιπροσωπεύουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Επίσης αναφέρθηκε και στην απαραίτητη (τουλάχιστον για τον Ελληνα καταναλωτή) παράλληλη ύπαρξη δικτυακού και φυσικού μαγαζιού, καθώς όπως μας είπε, το 50% των πελατών που αγοράζουν από το internet ‘περνάει’ και από το κατάστημα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% του τζίρου. Αρα επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η γνωστή θεωρία της αρμονικής συνύπαρξης φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Η νεοφερμένη Allen & Heath και η κυρία Debbie Maxted είχαν την τιμητική τους...
Το αδιαμφισβήτητο highlight της παρουσίασης της Metro Audio Systems ήταν η παρουσία των προϊόντων της Allen & Heath, καθώς ως γνωστόν από τις αρχές του Νοεμβρίου η Metro αντιπροσωπεύει τις μικρές σειρές αναλογικών μίξερ της εταιρίας, δηλαδή τις σειρές ZED, PA, Wizard και iDR της Allen & Heath. Στα εν λόγω προϊόντα της Allen & Heath μας ξενάγησε η κυρία Debbie Maxted, Sales & Marketing Manager, της Allen & Heath, η οποία προηγουμένως μας παρουσίασε την εταιρία και τη διαδρομή της, από το 1969 που ιδρύθηκε έως σήμερα. Ως γνωστόν η Allen & Heath εδρεύει στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας και σήμερα ανήκει στην εταιρία D&M που είναι Ιαπωνικο – Αμερικάνικων συμφερόντων (εκεί ανήκει η Denon και η Marantz μεταξύ άλλων). Παρόλα αυτά, όπως μας εξήγησε η Debbie, είναι πλήρως ανεξάρτητοι και πως να μην είναι όταν έχουν δικαιώσει και με το παραπάνω τους επενδυτές τους, μιας και το 2009 ήταν η καλύτερη χρονιά για την Allen & Heath (25 εκ λίρες Αγγλίας έσοδα) και όπως δείχνουν τα στοιχεία το 2010 θα είναι ακόμα καλύτερο σε πωλήσεις και τζίρους.
Το εργοστάσιο απασχολεί 160 εργαζόμενους, τα προιόντα σχεδιάζονται στην Αγγλία, ενώ οι μικρές σειρές μίξερ φτιάχνονται στην Κίνα όπου ελέγχουν εξονυχιστικά οι ίδιοι την παραγωγή και την ποιότητα συναρμογής.
Μας είπε επίσης ότι η ZED Series που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007 είναι η πιο δημοφιλής σειρά τους αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνει τα μοντέλα ZED 10, ZED 10FX, ZED12FX, ZED22FX, ZED14, ZED 24,ZED 420, 428 και 436. Οι κονσόλες τις σειράς ZED μπορούν να καλύψουν μια ευρύτατη γκάμα εφαρμογών, ενώ η εταιρία διαθέτει δωρεάν με τις κονσόλες διάφορα επώνυμα και χρήσιμα software όπως Cakewalk, Sonar LE κλπ.
Εν συνεχεία η Debbie Maxted μας παρουσίασε τα μίξερ από τις σειρές PA και Wizard. Η σειρά PA διαθέτει 3 μίξερ με 12, 20 και 28 κανάλια εισόδου και προορίζεται για touring και Live εφαρμογές μικρομεσαίου βεληνεκούς, ενώ περιλαμβάνει και αυτοενισχυόμενες εκδόσεις (PA-CP). Οσο για τη σειρά Mix Wizard, αυτή βρίσκεται στην 3η γενιά της και περιλαμβάνει ολοκαίνουργιους προενισχυτές και τμήμα ισοστάθμισης και εξίσου μεγάλη γκάμα. Ισως η πιο ευέλικτη σειρά της Allen & Heath.

Ειδική αναφορά έκανε η Debbie και στη σειρά των νέων matrix mixer και sound management συστημάτων της σειράς iDR (iDR-8 και iDR-4) και των παρελκομένων τους. Ενσωματώνουν προενισχυτές της Allen & Heath και 24μπιτους μετατροπείς και DSP επεξεργαστές και απευθύνονται κυρίως στην installation αγοράς προσφέροντας πληθώρα εφαρμογών. Βασικό τους ατού η δικτύωση και ο έλεγχος από απόσταση, ο προγραμματισμός παραμέτρων και λειτουργιών και η υψηλή πιστότητα ήχου. Το μεγαλύτερο iDR-8 διαθέτει 16 processing κανάλια, 8 αναλογικές εισόδους mic/line με 48V phantom power, θύρες επέκτασης ψηφιακού ήχου (8 εισόδους και εξόδους), Midi θύρες κλπ. Το iDR-4 έχει μέγεθος (1U) και διαθέτει 2 αναλογικές mic/line εισόδους και 4 αναλογικές εισόδους μέσω TRS jack. Η σειρά ολοκληρώνεται από τα iDR in & out expanders, από το iDR switch και τα χειριστήρια που είναι είτε επίτοιχα, είτε stand alone, είτε έχουν compact mixer interface μορφή. Τέλος, καλό είναι να δείτε και τα analogue zone μίξερ της σειράς GR που είναι πιο απλά στην εφαρμογή τους και δεν απαιτούν software για τον έλεγχο και το χειρισμό τους.
Τέλος, η Debbie μας ενημέρωσε και για τη νέα studio recording κονσόλα GS-R24 της Allen & Heath που θα βγει στην παραγωγή το προσεχές διάστημα.

Η ακουστική χώρων σε σωστές βάσεις
Στη συνέχεια της παρουσίασης η Metro μας σύστησε το Σπύρο Δρομπόνη, μηχανικό ακουστικής κραδασμών & δονήσεων, ο οποίος αποτελεί το νέο συνεργάτη της εταιρίας. Ο κ. Δρομπόνης αφού μας ξεκαθάρισε το αυτονόητο, ότι ο χώρος αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την τελική ηχητική ποιότητα που εισπράττουμε μας ανέλυσε τις βασικές θεωρίες ηχητικών κυμάτων, ανθρώπινης ακοής και αντίληψης του ήχου για να περάσει στις πρακτικές εφαρμογές που αφορούν ηχοαπορροφήσεις και ηχομονώσεις. Το σημαντικότερο που προέκυψε από την εισήγηση αυτή κατά τη γνώμη μου είναι ότι εφ’ όσον ασχολούμαστε με τον τομέα του ενισχυμένου audio θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκινάμε από τα ηχητικά χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του ίδιου του χώρου και όχι των μηχανημάτων. Και στα μέρη μας είναι γνωστό ότι με την παράμετρο των ηχητικών χαρακτηριστικών του χώρου έχουν ελάχιστοι ασχοληθεί σοβαρά.

Φωτισμός, έλεγχος μέσω DMX και τανίες LED
Ο Παύλος Συμπεράς ανέλαβε να μας εισάγει στα ενδότερα ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου στον τομέα της ευρύτερης αγοράς μας, καθώς είναι γνωστό ότι οι LED εφαρμογές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους πολλαπλασιάζονται καθώς συμφέρουν οικονομικά, έχουν συχνά εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα και κυρίως ελάχιστη κατανάλωση ισχύος. Με δεδομένο ότι η τάση της εποχής μας για ‘πράσινη’ τεχνολογία ισχυροποιείται καθημερινά, το έχουμε ξαναπεί ότι τα LED θα αποτελέσουν τις κυρίαρχες πηγές φωτός σε όλες τις εφαρμογές τα επόμενα χρόνια. Ο Π. Συμπεράς αναφέρθηκε σε εφαρμογές χαμηλών φορτίων ρεύματος (πχ οικίες), σε ισχυρά ρεύματα (καταστήματα) και φυσικά στον έλεγχο όλων αυτών, μέσω του πρωτόκολλου επικοινωνίας DMX (και όχι μόνο). Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ταινίες LED που εξελίσσονται συνεχώς, είναι πιο αξιόπιστες, διαθέτουν ευρύτατη γκάμα και... φθηναίνουν συνεχώς. Η αντιστοίχηση σε προϊόντα έγινε με τα προϊόντα φωτισμού και ελέγχου της Ταϊβανέζικης Lite-Puter που αντιπροσωπεύεται από τη Metro. Ακολούθησαν διάφορα παραδείγματα διαχείρισης φωτισμού με τα προϊόντα της Lite-Puter που ήταν συνδεδεμένα για το demo στο χώρο.

Ακροάσεις Theta Line Array
Το Line Array σύστημα Theta που ακούσαμε στον εξωτερικό χώρο του Hotel Sissy, είναι προφανές ότι είναι εντελώς διαφορετικό σύστημα από αυτό που είχαμε ακούσει στον ίδιο ακριβώς χώρο πριν 2 (αν θυμάμαι καλά) χρόνια. Το σύστημα έχει εξελιχθεί πολύ από το Θαλή Μενεξελή και τη Metro και αυτό είναι κάτι που το άκουσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση. Τα σχόλια που εισέπραξα εγώ και προφανώς και οι άνθρωποι της Metro, είναι ότι πρόκειται για ένα τίμιο σύστημα, πραγματικά ισορροπημένο συχνοτικά, με τις ribbon μονάδες να κάνουν τη διαφορά στη μεσαιουψηλή περιοχή. Το σύστημα αποτελούνταν από 4 δορυφόρους και 2 sub στην πλευρά και οδηγήθηκε από ενισχυτικά της On Stage (PFL 5500 και PFL 7000) και από τον επεξεργαστή DPA 260A επίσης της On Stage, με το σήμα να αναπαράγεται από ένα CD-Player της Reloop και να οδηγείται στον επεξεργαστή μέσω της κονσόλας ZED 12FX της Allen & Heath.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι για το εν λόγω σύστημα η Metro θα έπρεπε να πάρει έπαινο. Οχι μόνο γιατί παίζει καλά, αλλά και γιατί τόλμησαν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και γενικότερα να ‘μπλεχτούν’ με την αγορά των επώνυμων line array θηρίων, αγνοώντας rider αλλά και την υπερβολική εμμονή των επαγγελματιών του χώρου μας για ‘ταμπέλες’ και δυνατά brand name…
Επίσης, δίχως να θέλω να αδικήσω τα ηλεκτρονικά της On Stage θα μεταφέρω τη γνώμη πολλών συναδέλφων που ήταν άλλωστε και η προφανής και με την οποία συμφωνώ έως ότου διαψευστώ: «για να παίζει έτσι με On stage ενισχυτικά, σκέψου πως θα παίζει με ενισχυτές και επεξεργαστή πρώτης γραμμής...» μου είπαν οι περισσότεροι και σίγουρα αυτό δεν είναι άτοπο.
Προτείνω λοιπόν στα παιδιά της Metro ότι θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να το μαθαίναμε αυτό στο επόμενο demo με τη συνδρομή και του Θαλή. Ενα ρακ ενισχυτές ‘αναφοράς’ κι ένας επεξεργαστής θα μας έδειχναν το μέχρι που φτάνουν τα ποιοτικά όρια του συστήματος. Ευχαριστούμε το Γιώργο Βλαχούλη για την εγκατάσταση του συστήματος και το πρόγραμμα των ακροάσεων...

CCTV και συνοψίζουμε...
Το 6ο Workshop της Metro Audio Systems έκλεισε με την παρουσίαση συστημάτων παρακολούθησης CCTV από τη Ροδία Καλογείτονα, ενώ να μην ξεχάσω να αναφέρω τα προιόντα των εταιριών ims, Reloop, Turbosound, αλλά και των επίτοιχων και in wall ηχείων της Metro που είδαμε στα στάντ της μικρής προϊοντικής έκθεσης που είχε στηθεί στο χώρο του workshop με τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει και κατασκευάζει η εταιρία.
Οσο για τον επίλογο, πιστεύω ότι το καλύτερο κατευόδιο προς όλους τους παρευρισκόμενους dealer και συνεργάτες, δεν ήταν άλλο από την αισιοδοξία, τη θετική ενέργεια, αλλά και τις ουσιαστικές προτάσεις που μας μετέφερε η Metro Audio Systems όλο αυτό το 2ήμερο. Σε εποχές σαν κι αυτές είναι τα πρώτα εφόδια που χρειαζόμαστε όλοι μας. Τέλος να ευχαριστήσω τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αλλά και όλους τους dealer και συνεργάτες της που παρεβρέθηκαν, για το ενδιαφέρον που έδειξαν για το aLive…
Ραντεβού του χρόνου στο 7ο workshop...

Επαφή
Metro Audio Systems
τηλ. 210-3425418 & 210-3413317
www.metroaudiosystems.gr, www.djmania.gr

Rate this item
(6 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση