Διαφήμιση
Πέμπτη, 12 Αύγουστος 2010 06:31

Ο ΣΔΟΕ πάει… συναυλία

Ο ΣΔΟΕ έβαλε στο μάτι εκτός από τα νυχτερινά κέντρα και τα ‘μαγαζιά’, τις συναυλίες αλλά και τις περιοδείες, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι κι εδώ ένα μεγάλο ποσοστό του χρήματος που κυκλοφορεί έχει το χρώμα της νύχτας: είναι δηλαδή κατάμαυρο. Σε μια περίοδο λοιπόν που ο κρατικός μηχανισμός ψάχνει μανιωδώς για έσοδα προσπαθώντας να μετατρέψει μέσα σε μια νύχτα την επί δεκαετίες ‘ασύδοτη’ Ελλάδα σε οργανωμένη Ελβετία(;), οι συναυλίες μπήκαν κι αυτές στο στόχαστρο των ειδικών ελεγκτικών κλιμακίων του υπουργείου οικονομικών, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι σε κάμποσες περιπτώσεις διακινείται αρκετό μαύρο χρήμα, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που τα πάντα καλύπτονται από το γνωστό μανδύα του ‘νομότυπου’.
Την περασμένη Τετάρτη λοιπόν στην Κεφαλονιά βρίσκονταν 4 κλιμάκια του ΣΔΟΕ για ελέγχους σε επιχειρήσεις, κι ένα από αυτά αποφάσισε να πάει να δεί Live, επιλέγοντας αυτό της Ελενας Παπαρίζου και των Onirama, το οποίο είχε διοργανωθεί από τον ποδηλατικό όμιλο Λευκάδας. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι τα εισιτήρια που έδιναν οι διοργανωτές ήταν αθεώρητα, ενώ πωλούνταν προς 20 ευρώ έκαστο. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση, κι έτσι ζήτησαν τον υπεύθυνο του ποδηλατικού ομίλου. Αρχικά εμφανίστηκε ως υπεύθυνη η κυρία Ευτυχία Πετούση, η οποία δεν είναι μεν μέλος του ποδηλατικού ομίλου αλλά έδειξε στους ελεγκτές υπεύθυνη δήλωση του προέδρου ο οποίος την εξουσιοδοτούσε να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει η συναυλία. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και ο κ. Ηρακλής Μαρούλης, ο οποίος είπε στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι βοήθησε αφιλοκερδώς στην κατασκευή και στον έλεγχο του συναυλιακού χώρου, ενώ η κόρη του Σοφία εκμεταλλευόταν το κυλικείο.
Κάποια στιγμή και έπειτα από αρκετή ώρα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ομίλου κ. Αντώνης Βρακάς, ο οποίος δήλωσε στους ελεγκτές πλήρη άγνοια για τον τρόπο διοργάνωσης της συναυλίας, αλλά και για τον τρόπο έκδοσης των αθεώρητων εισιτηρίων. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη συναυλία είχαν εκδοθεί 8.000 εισιτήρια, ενώ μέχρι τη στιγμή του ελέγχου από το ΣΔΟΕ είχαν κοπεί 2.310 εισιτήρια, δηλαδή είχαν εισπραχθεί 46.200 ευρώ.

Οταν ο πρόεδρος του ομίλου εξήγησε στους ελεγκτές ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διοργάνωση της συναυλίας και ότι υπεύθυνη ήταν η κυρία Πετούση, αμέσως τα άτομα του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν σε εκείνη, η οποία τους παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ποδηλατικού ομίλου Λευκάδας, τον οποίο αντιπροσώπευε η ίδια, και της εταιρείας «Γαλαξίας Παραγωγές Θεαμάτων», που είχε φέρει την Ελενα Παπαρίζου και τους Οnirama στην Κεφαλονιά. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφερόταν ότι ο όμιλος είχε την υποχρέωση να καταβάλει 56.580 ευρώ με τον ΦΠΑ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας μόλις έφταναν στον χώρο της συναυλίας οι γνωστοί τραγουδιστές. Το ιδιωτικό συμφωνητικό είχε συναφθεί στις 21 Ιουλίου 2010 και δεν είχε κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.
Η Ελενα Παπαρίζου και οι Onirama βρίσκονταν ήδη στη σκηνή όταν το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε τον έλεγχο και δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό. Ωστόσο, ενημερώθηκαν αμέσως ο μάνατζερ και σύντροφος της τραγουδίστριας, κ. Τόνυ Μαυρίδης, και ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος. Οι ελεγκτές κατέσχεσαν τα αθεώρητα μπλοκ εισιτηρίων που είχαν απομείνει.
Προφανώς όσοι είστε μέσα στη δουλειά, δεν έχετε εκπλαγεί διαβάζοντας τα παραπάνω, αφού είναι προφανές ότι έχετε δεί και ακούσει χειρότερα. Κι όλα αυτά διότι για να γυρίσει το γαϊτανάκι των μαύρων χρημάτων πρέπει να ταϊστεί καλά η ατμομηχανή του, δηλαδή η ‘φίρμα’ η οποία σε κάμποσες περιπτώσεις πέφτει και η ίδια θύμα αρκετών επιτήδειων που λυμαίνονται δεκαετίες τώρα το χώρο του θεάματος και οι οποίοι υποθάλπτονται από οργανισμούς, κυβερνήσεις, φορείς, δημοτικές αρχές, ακόμα και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους υπόλοιπους επαγγελματίες της πιάτσας διότι τους κάνουν τη δουλειά…
Αλήθεια γιατί στο εξωτερικό τα πάντα είναι ‘τρυπημένα’, θεωρημένα, δηλωμένα και νοικοκυρεμένα; Τόσο δύσκολο είναι να μπει μια τάξη στο θέαμα και στο ακρόαμα;

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail

2 comments

  • Comment Link Vasilis Ladonikolas Παρασκευή, 13 Αύγουστος 2010 16:42 posted by Vasilis Ladonikolas

    Τα 'μαύρα' λεφτά των συναυλιών είναι γνωστά εδώ και καιρό. Μια ματιά στη φορολογική δήλωση επώνυμων τραγουδιστών, δεν δικαιολογεί ούτε το αυτοκίνητο που έχουν... Κι όμως σ' αυτούς τους καλλιτέχνες διασκεδάζουν οι μισοί τουλάχιστον εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής εδώ και δεκαετίες και μοστράρονται και πρώτη μούρη στο φακό. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Η βίαιη λύση του δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο αδιέξοδο (ουσιαστικό & ψυχολογικό) όσον αφορά την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και όχι ο πέλεκυς που ξαφνικά θυμηθήκαμε...
    Σαφώς το άλλοθι του ΣΔΟΕ βολεύει πολλούς, όμως όπως ακριβώς μας πήρε καιρό (δεκαετίες λάθος συντηρούμενης νοοτροπίας) να γίνουμε Ουγκάντα στα φορολοδικά - δημοσιονομικά μας, αντίστοιχα χρειαζόμαστε καιρό για να γίνουμε 'Ευρώπη'. Η λέξη κλειδή είναι Α-Ν-Α-Π-Τ-Υ-Ξ-Η και απενεοχοποίηση του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας. Και μάλιστα άμεσσα...
    Οσο για τις συναυλίες, καλό είναι να περάσει το μήνυμα, αλλά δυστυχώς θα γίνει και πάλι εις βάρος τεχνικών, μουσικών και PA εταιριών...

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
  • Comment Link IΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ Πέμπτη, 12 Αύγουστος 2010 11:55 posted by IΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

    Είναι καιρός να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:
    H Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει το ακατόρθωτο μέσα σε πολύ λίγο καιρό.
    Η "επιθετική" πολιτική ειδικά εν καιρώ κρίσης δεν θα αποβεί σε επιπλέον έσοδα στον κυβερνητικό μηχανισμό. Ήδη αυτό αποδεικνύετε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις εσόδων.
    Όταν ο ιδιωτικός τομέας στενάζει υπό το βάρος σταθερά μειούμενης ζήτησης λογικό είναι να παρατηρούνται φαινόμενα παραοικονομίας.
    Σε καιρό γενικευμένης ύφεσης δεν πέτυχε καμία οικονομία την συλλογή απλήρωτων φόρων και πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Προσωπικά θεωρώ όλες αυτές τις "κινήσες" του κρατικού μηχανισμού σπασμωδικές.
    Δεν μειώνετε φίλοι μου το δημοσιονομικό έλλειμμα πραγματικά.
    Αν όμως ακόμα και ο τρόπος φοροδιαφυγής αφαιρεθεί σε περίοδο ύφεσης, θα συνεισφέρει στην μεγέθυνση της... ύφεσης.
    Δεν λέω να συνεχιστεί αυτή η φαιδρή κατάσταση αλλά φωνάζω να γίνει με άλλη σειρά.
    Σκέψεις κάνω........

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση