Διαφήμιση
Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2023 13:47

Το φετινό 51ο Roskilde Festival, αποτέλεσε ένα full PANTHER Festival. Ας το δούμε...

Το  Roskilde Festival ξεπέρασε το μισό αιώνα. Η 51η διοργάνωση του Roskilde Festival, της μεγαλύτερης και μακροβιότερης γιορτής της μουσικής και των τεχνών της Βόρειας Ευρώπης (Δανία), ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου μετά από επτά ημέρες και εκατοντάδες Live, παραστάσεις και events.
Η φετινή διοργάνωση σηματοδότησε τον έκτο χρόνο συνεργασίας του φεστιβάλ με τη Meyer Sound, καθώς φέτος, τέσσερις από τις σκηνές του φεστιβάλ τροφοδοτήθηκαν από το νέο σύστημα – ναυαρχίδα PANTHER της Meyer.
Το  PANTHER είναι το πρώτο από μια νέα γενιά ηχείων της Meyer Sound που προσφέρει σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας μαζί με ένα άνευ προηγουμένου ‘μαζεμένο’ μέγεθος για την κατηγορία του και ιδιαίτερα υψηλό λόγο ισχύος προς βάρος.

227 καμπίνες PANTHER
«Το Roskilde στοχεύει πάντα στη βελτίωση της εμπειρίας του κοινού», λέει ο Lars Liliengren, επικεφαλής παραγωγής του φεστιβάλ. «Μετά την πρώτη μέρα συνεργασίας με το PANTHER, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε καλύτερη κάλυψη του venue, ακόμα καλύτερη πιστότητα και καθαρότητα ήχου, καθώς και ότι πρόκειται για ένα σύστημα με το οποίο είναι πιο εύκολο να εργαστείς».
Στο εμβληματικό Orange Stage (που αποτελεί το κυρίως stage του φεστιβάλ), όπου φιλοξενήθηκαν  headliners όπως οι Lizzo, Blur, Lil Nas X και Kendrick Lamar, εγκαταστάθηκαν συνολικά 141 καμπίνες PANTHER ως mains, outfills, center fills και 5 delay towers.

Από τα συνολικά 227 PANTHER λοιπόν, τα 141 χρησιμοποιήθηκαν στο Orange Stage, 46 στο Arena stage, στο Avalon εκγαταστάθηκαν 20 PANTHER και άλλα 20 στο Apollo Stage.

Η μπαγκέτα στο Bob McCarthy
Ο σχεδιασμός των συστημάτων για τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, τη μίνιμουν διάδραση μεταξύ των σκηνών και την επίτευξη του μέγιστους εύρους ζώνης, ανατέθηκε στο γνωστό και μη εξαιρετέο γκουρού κ. Bob McCarthy, διευθυντή του τομέα system optimization της Meyer Sound.
«Στους τρεις μικρότερους χώρους έγινε κυρίως μια αντικατάσταση με αναλογία ενός προς ένα σε σχέση με τα LYON που είχαν εγκαταστασθεί εκεί τα προηγούμενα χρόνια, κι έτσι επωφεληθήκαμε αμέσως από το μικρότερο βάρος και τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας», σημειώνει ο McCarthy.

«Στην κεντιρκή σκηνή Orange, αντικαταστήσαμε τόσο τα ηχεία LYON όσο και τα πολύ μεγαλύτερα ηχεία LEO σε αναλογία σχεδόν ένα-ένα-ένα με το PANTHER, κερδίζοντας ακόμη περισσότερα οφέλη».
Η ανταπόκριση από το κοινό και τους μηχανικούς ήταν ικανοποιητική, σημειώνει ο  McCarthy, ενώ «οι βελτιώσεις στην κάλυψη και τη σαφήνεια είναι απλά εκπληκτικές. Ήταν καταπληκτικό για όλους όσοι το έχουν ακούσει - συμπεριλαμβανομένου και εμένα του ίδιου» συμπλήρωσε…
Η στενή κάλυψη είναι χρήσιμη σε υπαίθριες σκηνές όπως το Orange stage, αλλά είναι απολύτως κρίσιμη σε μικρότερες σκηνές με τέντα όπως το Arena, όπου συμμετείχαν headliners όπως η Rosalía.
«Πέρυσι, ένιωθα ότι είχαμε φτάσει στο όριο του τι μπορούσαμε να κάνουμε εκεί χωρίς σοβαρή ακουστική επέμβαση θα έλεγα», αναφέρει ο McCarthy. «Φέτος όμως με τα PANTHER, ο ήχος βελτιώθηκε αισθητά. Το διάγραμμα κάλυψης κόβεται απότομα και αυτό είχε ευνοϊκή επίδραση στην ποσότητα ενέργειας που χτυπά στα πλαϊνά της σκηνής.»

Μικρότερο βάρος και έξτρα κέρδος τα αναρτημένα sub
Επιπλέον, η μείωση βάρους κατά 25% στα σημεία ανάρτησης—σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα των LYON— επέτρεψε την καλύτερη τοποθέτηση των outriggers, τα οποία με τη σειρά τους επέτρεψαν τη βέλτιστη κλίση και στόχευση των συστοιχιών, λέει ο Dennis Tholema, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Meyer Sound.
"Αυτό βοήθησε επίσης στην ύπαρξη σημαντικά λιγότερων ανεπιθύμητων αντανακλάσεων, έτσι το venue με την τέντα είχε πολύ καλύτερη ηχητική συμπεριφορά από πρίν".
Οι ελαφρύτερες συστοιχίες των PANTHER μείωσαν επίσης τη φόρτωση στους πύργους καθυστέρησης και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες δομές, επέτρεψε φέτος την ανάρτηση των υπογούφερ και όχι την τοποθέητησή τους ως stacked στο έδαφος.
«Δεν μπορείτε να υποτιμήσετε τη σημασία του low end πεδίου στη σημερινή μουσική. Χθες το βράδυ, για παράδειγμα, όλοι ασχολήθηκαν πλήρως με τον Kendrick Lamar στα 150 μέτρα από τη σκηνή» σχολίασε χαρακτηριστικά ο McCarthy.

Η κυρία Katie Murphy Khulusi - leader της ομάδας που υλοποίησε το PANTHER
Αν δεν το ξέρατε, leader της ομάδας που είχε την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του PANTHER ήταν η Katie Murphy Khulusi, engineering director acoustical and mechanical, η οποία ήρθε στο Roskilde για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της δουλειάς τους.
Η ίδια ανέφερε…«δεν θέλουμε τα προϊόντα μας να προσθέσουν τίποτα, καθώς θεωρούμε ότι ο ρόλος μας είναι να αναπαράγουμε τη δουλειά των καλλιτεχνών και να διασφαλίζουμε ότι η εμπειρία μεταφέρεται σε όλο στο κοινό, όχι μόνο στους ανθρώπους μπροστά και λίγο πιο πίσω από τη σκηνή. Θέλουμε κάθε άτομο, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται πίσω – πίσω στο venue να βιάνουν την ίδια εμπειρία».

Το (αλάνθαστο) κριτήριο του John Meyer
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Meyer Sound, John Meyer, που επίσης ήταν παρών στο φεστιβάλ, έκανε μια παρόμοια παρατήρηση. «Μπορείς να θεωρητικοποιήσεις ό,τι θέλεις για το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα, αλλά τελικά πρέπει να βγεις εκεί έξω και να δεις πώς αντιδρά το κοινό σε όλο αυτό. Θέλεις να δεις ότι είναι χαρούμενοι που είναι εκεί και ότι μπορείς να ακούσεις τη μουσική το ίδιο καλά, τόσο πίσω – πίσω στο venue, όσο και ακριβώς μπροστά από τη σκηνή».

Τέλος, στο Roskilde 2023, τα συστήματα ήχου της Meyer εγκαταστάθηκαν σε ακόμα 3 σκηνές. Το Gaia stage εξοπλίστηκε με LEOPARD ως main σύστημα και με LINA ως delay σύστημα, ενώ στο Gloria stage εγκαταστάθηκαν συστήματα LINA. Οσο για το σύστημα στο stage Eos, ήταν το LYON.
Στο σύνολο των 795 μεγαφώνων της Meyer Sound που χρησιμοποιήθηκαν, περιελαμβάνονται επίσης ηχεία όπως τα UPQ D1, UPQ-D2 και ULTRA-X40 και τα sub 1100-LFC, 900-LFC.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Meyer Sound στη χώρα μας, θα σας δώσουν στην εταιρία Sirius Sound & Lighting Systems...

Επαφή
Sirius Sound & Lighting Systems



Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση