Διαφήμιση
Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2023 11:43

Οι Metallica ξεκίνησαν από την Ευρώπη τη 2ετή παγκόσμια τουρνέ τους «M72 World Tour», έχοντας μαζί τους 288 καμπίνες PANTHER της Meyer Sound…

Οι συστάσεις για τους Metallica είναι προφανώς περιττές. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες μπάντες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και αναμφίβολα την κορυφαία ροκ μπάντα του πλανήτη.
Πρόσφατα οι Metallica, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, ξεκίνησαν από την Ευρώπη την παγκόσμια περιοδεία τους με τίτλο «M72 World Tour», που έχει ορίζοντα 2ετίας και θα είναι πραγματικά παγκόσμια.
Καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας, για τον ήχο της μπάντας θα φροντίζει η νέα ναυαρχίδα της Meyer Sound, το line array σύστημα PANTHER. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 288 καμπίνες PANTHER, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, σε ένα καινοτόμο και πολύ ενδιαφέρον τεχνικά set-up, που έχει επιμεληθεί ο υπεύθυνος παραγωγής Dan Braun συνεργάτης των Metallica για πολλά χρόνια.

Ο σχεδιασμός του Dan Braun και η υλοποίηση του Bob McCarthy...
Εξίσου καινοτόμο όμως είναι και το καλλιτεχνικό κομμάτι της περιοδείας, καθώς σε κάθε σταθμό της περιοδείας θα παρουσιαστούν δύο συναυλίες, με εντελώς ξεχωριστά μουσικά σετ για κάθε παράσταση.
Ο περίφημος «λάκκος του φιδιού» έχει μεταφερθεί σε μια σκηνή σε σχήμα δακτυλίου, απαιτώντας τέσσερα drum kit για να σηκωθεί ο Lars Ulrich όπως χρειάζεται. Επίσης, το ηχητικό πεδίο έχει επεκταθεί για να εξασφαλίσει διευρυμένη στερεοφωνική ‘εικόνα’ για τις κιθάρες και τα τύμπανα, σε κάθε θέση του κάθε σταδίου.
«Με ενδιαφέρει πάντα να λειτουργήσουν όλες αυτές οι νέες ιδέες σε κλίμακα. Έτσι, δεν αφήνω ποτέ πράγματα όπως η πρακτικότητα (logistics) και η υλικοτεχνική υποστήριξη να εμποδίσουν τη δημιουργική διαδικασία», παραδέχεται ο Braun, «αλλά έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η Meyer Sound”.
Ο Braun πήρε την ιδέα του για τον ήχο της περιοδείας απευθείας από τους ιδρυτές της Meyer Sound John και Helen Meyer, οι οποίοι συνέλαβαν το όραμά του και ανέθεσαν στον ίδιο τον Bob McCarthy (διευθυντή System Optimization της Meyer, σύγχρονο γκουρού στο optimization συστημάτων και εκδότη σχετικών βιβλίων) να σχεδιάσει τον ήχο για την περιοδεία των Metallica.
«Είπα στον Bob ότι στόχος μου ήταν να έχω πλήρη στερεοφωνικό ήχο σε κάθε σημείο χωρίς επικάλυψη, από το κεντρικό pit μέχρι τα πίσω καθίσματα σε κάθε στάδιο», συνεχίζει ο Braun. «Θέλαμε να ακούσουν όλοι το συγκρότημα σαν να ακούνε από nearfield monitors και νομίζω ότι έχουμε έρθει πιο κοντά σε αυτό από ποτέ σε μια συναυλία».
Ο Braun πιστώνει στα νέα ηχεία της σειράς PANTHER την επιτυχία για την υλοποίηση της φιλόδοξης ιδέας του. «Η διαύγεια του συστήματος κόβει την ανάσα και αυτό σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σχέδιο του Bob McCarthy μας δίνει ένα show που όχι μόνο φαίνεται, αλλά και ακούγεται θεαματικό».

Ο Greg Price στο FOH των Metallica...
Τον ήχο των Metallica στο FOH φροντίζει ο βετεράνος ηχολήπτης Greg Price, που είναι γνωστός για τις μακροχρόνιες θητείες του τόσο με τους θρύλους του hard ροκ Black Sabbath και Ozzy Osbourne, αλλά και με ποπ παραγωγές όπως το "The Glee Show on Tour", η Hannah Montana/Miley Cyrus και το Σικάγο...

«Παρά το ότι βρισκόμαστε στην αρχή της περιοδείας και έχουμε δώσει λίγες μόνο συναυλίες, εντούτοις μέχρι στιγμής είμαι πολύ εντυπωσιασμένος», λέει ο Price. «Και θα πρέπει να πω ότι δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος κατασκευαστής PA στον κόσμο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σε αυτήν την περιοδεία».
Όσο για τις τεράστιες συστοιχίες PANTHER, ο Price τις περιγράφει ως «ένα σύστημα PA που λειτουργεί σαν μόνιτορ αναφοράς, σαν Amie ή Bluehorn στο στούντιο. Ακούω πράγματα στη μίξη μου που πάντα ήξερα ότι υπήρχαν, αλλά δεν είχαν ορισμό. Τώρα είναι ακριβώς στο πρόσωπό μου και μπορώ να συνεργαστώ μαζί τους».

Το καινοτόμο set-up…
Το τεράστιο σύστημα «M72 World Tour» αναπτύσσεται σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους. Οι εξωτερικές συστοιχίες δακτυλίων αναρτώνται σε οκτώ πύργους, με δύο συστοιχίες PANTHER σε κάθε πύργο ως εξής: 16 καμπίνες line array στους τέσσερις πύργους της μεγάλης πλευράς και 13 καμπίνες στους τέσσερις πύργους μικρής πλευράς.

Κάθε πύργος φέρει επίσης διπλές αναρτήσεις από έξι καμπίνες 1100‑LFC και ένα σετ έξι καμπινών VLFC για τις πολύ χαμηλές συχνότητες.
Το εσωτερικό σύστημα, βρίσκεται αναρτημένο από έναν ιστό πάνω από τη σκηνή, έχει οκτώ (8) αναρτημένες συστοιχίες με επτά (7) καμπίνες PANTHER έκαστη, παρέχοντας στερεοφωνική κάλυψη σε απόσταση 42 μέτρων από το κέντρο.

Η «τρύπα» στο κέντρο της σκηνής καλύπτεται από οκτώ μεγάφωνα στενής δέσμης UPQ‑D2 με ώθηση προς τα μέσα, ενώ στην εξωτερική πλευρά του δακτυλίου χρησιμοποιούνται 20 ηχεία ULTRA‑X40 ωςfront fill. Τα sub που βρίσκονται στο έδαφος αποτελούνται από οκτώ σετ στοιχείων, με το κάθε σετ να περιλαμβάνει 2x 1100-LFC γύρω από τη σκηνή.

 Ολόκληρο το σύστημα συνδέεται, ελέγχεται και παρακολουθείται μέσω τριών δικτύων AVB MILAN. Ένα δίκτυο συνδέει το MILAN απευθείας με τις 288 καμπίνες PANTHER μέσω 10 Galileo GALAXY 408 και δύο πλατφορμών δικτύου Galileo GALAXY 816 χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο οπτικών ινών που ενσωματώνει 26 switches Luminex Gigacore. Τα άλλα δύο δίκτυα είναι πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα για τη διανομή σήματος και την παρακολούθηση των υπολοίπων ηχείων της Meyer Sound καθώς και για την παροχή redundant αναλογικών εισόδων στα PANTHER. Τα τρία δίκτυα περιλαμβάνουν 52 switches Luminex και 35 πλατφόρμες δικτύου GALAXY. Η νέα πλατφόρμα λογισμικού Nebra της Meyer Sound διαχειρίζεται όλες τις ρυθμίσεις των παραμέτρων του δικτύου, καθώς και την παρακολούθηση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο.

Αλλη μια καινοτομία στην «Μ72 World Tour» είναι ότι χρησιμοποιεί το εργαλείο χωρικής σχεδίασης και μίξης του Meyer Sound Spacemap Go σε περιορισμένο βαθμό μεν, αλλά με εκπληκτικό αποτέλεσμα δε...
Ως εισαγωγή στο «One», το βουητό και ο βρυχηθμός ενός τετρακινητήριου βομβαρδιστικού vintage κυκλώνει το στάδιο με ιδιαίτερα πειστικό ηχητικό αποτέλεσμα.
«Υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι έξω που αναρωτιούνταν αν υπήρχε πραγματικό αεροπλάνο που πετούσε στο γήπεδο», ανέφερε ο Greg Price.

Η παγκόσμια περιοδεία “M72 World Tour” υποστηρίζεται από την Clair Global, της οποίας τον επαγγελματισμό και την εμπειρία σε αυτό το τόσο υψηλό επίπεδο, μνημόνευσε ο Price αποδίδοντάς τους τα εύσημα. Η περιοδεία “M72 World Tour” των Metallica ξεκίνησε τις 27 Απριλίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δυο περιοδείες στην Ευρώπη και δυο στην Βόρεια Αμερική έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2024…

Περισσότερες πληροφορίες για τα PANTHER, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της Meyer Sound θα σας δώσουν στην εταιρία Sirius Sound & Lighting Systems

Επαφή
Sirius Sound & Lighting Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση