Διαφήμιση
Δευτέρα, 24 Απρίλιος 2023 22:20

at LAst...Το Workshop της Metro Audio Systems στα Καμμένα Βούρλα τα είχε όλα και κυρίως το ντεμπούτο της νέας σειράς LA...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η πρώτη μέρα του 2ημέρου Workshop της Metro Audio Systems στα Καμμένα Βούρλα και στο πάντα φιλόξενο Sissy Hotel, ήταν αφιερωμένη στα φώτα και η δεύτερη στον ήχο και το νέο ευέλικτο line array σύστημα της εταιρίας μετά από πολλά χρόνια και το άκρως επιτυχημένο Theta, ενώ υπήρξε και μια ευχάριστη έκπληξη σχετικά με το visual. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Το καλωσόρισμα το βροχερό απόγευμα του Σαββάτου σε όλους τους συνεργάτες της εταιρίας (που είχαν έρθει απ’ όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας) και η εισαγωγή στην παρουσίαση της ADJ, έγινε από τον Παύλο Συμπερά, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι συνεργάζονται δημιουργικά με την ADJ από το 2017 σε επίπεδο αντιπροσώπευσης.

Για όλα τα περαιτέρω, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Sissy Hotel, έδωσε τη σκυτάλη στον Joseph Chardon, International Sales Manager της ADJ, που μας μίλησε για τη διαχρονική φιλοσοφία της εταιρίας, τη θέση της στην αγορά, το πως δημιούργησαν ευκαιρίες εν μέσω πανδημίας και φυσικά μας παρουσίασε τα σημαντικότερα νέα προϊόντα τους. Ας τα δούμε…

ADJ – Η σταθερή αξία και η υπεραξία
Ο Joseph ξεκίνησε με ένα μικρό intro για την Αμερικάνικη (όνομα και πράγμα) American DJ, ‘αδελφή’ εταιρία της πιο premium Elation. H εταιρία ιδρύθηκε στο Λος Αντζελες το 1985, με τον ιδιοκτήτη της να είναι ένας ανήσυχος, δημιουργικός και (προφανώς) έξυπνος Αμερικάνος DJ που ήδη από εκείνη την εποχή ‘ψαχνόταν’ για πιο portable φώτα για τα δικά του gig, αλλά και για ολόκληρου του DJing κλάδου απ’ ότι αποδείχθηκε. Ηταν ο πρώτος (ή ένας από τους πρώτους) που δίχως ταμπού ή άλλες μεσοβέζικες σκέψεις τόλμησε να κατασκευάσει ο ίδιος στην Κίνα με σκοπό φυσικά το προσιτό κόστος, θέλοντας όμως να ελέγχει ο ίδιος την παραγωγή σε απόλυτο βαθμό και σε πραγματικά πέτρινα χρόνια απ’ όλες τις απόψεις. Ολα αυτά τα πέτυχε εξαρχής με δικό του εργοστάσιο ελέγχοντας απόλυτα όλες τις παραμέτρους της παραγωγής, της αξιοπιστίας, του ποιοτικού ελέγχου, των χρονοδιαγραμμάτων κλπ. Σήμερα, μπορεί η περισσότεροι να γνωρίζουμε ως μέλη του κοινού γκρουπ την ADJ και την Elation, ωστόσο η ‘οικογένεια’ της ADJ περιλαμβάνει και τα εξής brands: Avante Audio, American Audio, Acclaim Lighting, Magmatic Effects, Obsidian Control Systems, Eliminator Lighting, Global Truss America, DuraTruss, Accu-Cable και Accu-Stand, με τα κεντρικά της εταιρίας να βρίσκονται πάντα στο Λος Αντζελες και τα regional offices σε Ολλανδία και Μεξικό.

Οπως μας πληροφόρησε ο Joseph, εν μέσω πανδημίας κατάφεραν να έχουν επάρκεια προιόντων και κυρίως βρήκαν το χρόνο να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, δίνοντας υπεραξία στα προϊόντα τους καθώς επένδυσαν σε υψυλότερα επίπεδα CRI και σε φωτιστικά πιο φιλικά με τους αναπτυσσόμενους τομείς του videography και cinematography. Αυτό όλο αποδείχθηκε και ποσοτικά, αφού πέρυσι στην Prolight+Sound της Φρανκφούρτης παρουσίασαν 21 νέα προϊόντα, ενώ και φέτος θα έχουν σημαντικές νέες παρουσίες στην ίδια έκθεση που ξεκινά αύριο.

Περνώντα στη δράση, ο Joseph μας παρουσίασε τα εξής προϊόντα:
Vizi CMY 300
μια υβριδική κινούμενη κεφαλή νέας γενιάς με LED φωτεινή πηγή ισχύος 300Watt. Υποστηρίζει λειτουργίες beam, spot και wash, διαθέτει zoom range από 8 έως 46 μοίρες, μοτοριζέ focus και zoom, δυο περιστρεφόμενα πρίσματα και αντίστοιχους τροχούς gobo (με τον 2ο να υποστηρίζει και εναλλάξιμα gobos).

Vizi Beam 12RX
Πρόκειτια για μια beam κινούμενη κεφαλή με φωτεινή πηγή μια Philips Platinum 12R long life Discharge ισχύος 260Watt και διάρκεια ζωής 6.000 ώρες. Η κεφαλή παράγει μια εξαιρετικά ‘κοφτερή’ δέσμη 0,8μοιρών με μοτοριζέ focus. Διαθέτει χρωματικό τροχό 14 χρωμάτων (συμπεριλαμβανομένων UV, CTO & CTB), 16 fixed prism wheels, κλπ. Υποστηρίζει 2 λειτουργίες DMX (14 ή 16 κανάλια), RDM έλεγχο.

Focus Hybrid
Υποστηρίζει λειτουργίες spot, wash και beam, διαθέτει 200Watt LED engine με light output 4.100 lumens και 50.000 ώρες διάρκεια ζωής. Διαθέτει έναν χρωματικό τροχό με 11 dichroic colors, 2 τροχούς gobos με 15 και 7 (εναλλάξιμα) gobos, καθώς και πληθώρα effect. Υποστηρίζει 3 DMX channel modes και RDM έλεγχο.

Για το Focus Profile μας είπε ότι δημιουργήθηκε μέσα στον κορωνοϊό. Είναι μια πολύ ήσυχη κεφαλή με 400Watt LED φωτεινή πηγή. Είναι το πρώτο τους κεφάλι με μεταβλητή θερμοκρασία χρώματος και η πρώτη κεφαλή με blades. Το Focus Profile κάνει το ντεμπούτο του αύριο στην έκθεση της Φρανκφούρτης, αλλά χωρίς τις λεπίδες (blades), αφού όπως μας ανέφερε ο Joseph, πολλοί πελάτες τους δεν χρειάζονται τα μαχαίρια και η τιμή του φωτιστικού θα είναι πολύ πιο προσιτή χωρίς αυτή τη λειτουργία.

Σειρά είχε το Focus Spot 6Z με cool white LED engine 300Watt, φωτεινότητα 11.000Lumens, 2 gobo wheels (με 7 gobos ανά τροχό), μοτοριζέ zoom (9-28 μοίρες) και focus και πολλές δυνατότητες στον τομέα ελέγχου, όπως μεταβλητό LED refresh rate μεταξύ 900Hz και 25kHz για χειρισμό δίχως flickering effect, το Focus Spot 6Z είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φωτιστικό.

Είδαμε επίσης και τα πολύ ενδιαφέρονται Focus Spot 4Z και την περιζήτητη Focus Flex L7 μια ευέλικτη μικρή κεφαλή με φωτεινή πηγή 7x40Watt RGB+Lime LEDs που δημιουργεί όπως είδαμε, πολύ όμορφα wash, beam και pixel effects. Ο Joseph επισήμανε ότι η εν λόγω κεφαλή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε μεγάλα stage, ενώ το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι έχει ελάχιστο flaring στις άκρες. Είναι γρήγορο και ελαφρύ και χρειάστηκαν 1 χρόνο για να αναπτύξουν το full mute mode. Οπως μας αποκάλυψε ο Joseph, πρόκειτια για την πιο περιζήτητη κεφαλή τους αυτή τη στιγμή.

Από τη σειρά JOLT, είδαμε τα Jolt 300, ένα πολυχρηστικό strobe / eye candy fixture που χρησιμοποιεί 144 RGB SMD LED του 1,5Watt έκαστο, καθώς και τη μπάρα Jolt Bar FX με 112 λευκά SMD LED’s να πειστοιχίζονται από 672 RGB color mixing SMD LED’s.

Τελευταίο αφήσαμε ένα από τα highlight της παρουσίασης, την κεφαλή HYDRO Beam X2 που φοράει μια φωτεινή πηγή Sirius HRi 370W της Osram, ισχύος 370Watt με διάρκεια ζωής 6.000 ώρες. Διαθέτει εξαιρετικά οπτικά (3 μοίρες Beam angle), ανεξάρτητο frost  φίλτρο κλπ. Εχει σχεδιαστεί για εφαρμογές εσωτερικού, αλλά και (κυρίως) εξωτερικού χώρου καθώς υποστηρίζει προδιαγραφή αδιαβροχότητας IP 65. Επίσης, σε στατική επίδειξη, είδαμε και μερικά από τα θεατρικά προϊόντα της ADJ από τη σειρά Encore, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως αρκετά από τα προϊόντα που είδαμε εντός της αίθουσας, στην ‘αδιάβροχη’ HYDRO έκδοσή τους, βρίσκονταν και για επίδειξη στον εξωτερικό χώρο, και μάλιστα κάτω από πραγματικές συνθήκες βροχής.

LEDFUL – “To LED απαιτεί εμπιστοσύνη...»
Αυτή η ατάκα ήταν όλη η ουσία από την εισαγωγή του Παύλου Συμπερά, στο ξεκίνημα της δεύτερης ημέρας (Κυριακή 23 Απρ) όταν και μας ενημέρωσε ότι η Metro Audio Systems εισέρχεται αποφασιστικά στην αγορά των LED Panels μετά από πάρα πολύ ψάξιμο, συστήνοντάς μας την εταιρία LEDFUL, της οποίας τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν – και κυρίως υποστηρίζουν σε όλα τα στάδια - από εδώ και στο εξής στη χώρα μας. 
Χαρακτηριστικά ο Π. Συμπεράς ανέφερε ότι πρόκειται για μια “κανονική και υπαρκτή εταιρία», καθώς το LED απαιτεί εμπιστοσύνη και στη συνολική υποστήριξη εκτός από την κατασκευή αυτή καθ’ αυτή.

Εν συνεχεία έδωσε το λόγο στη Ροδία Καλογείτονα που μας έδωσε μια πρώτη γεύση από τα προϊόντα της LEDFUL ανά κατηγορία και εφαρμογή.

Παρουσιάστηκαν τα LED poster plus που αντικαθιστούν τα παλιά roll-up με φωτεινότητες 1000, 2000 και 5000 nits.
Η σειρά BM Pro series / Indoor HD τα προιόντα της οποίας θα έρχονται σε 4Κ και 8Κ ανάλυση (σημειωτέον ότι με αυτά η MetroAudio Systems θα ‘ντύσει’ στο καινούργιο της κατάστημα στο Χαλάνδρι, όπου η εταιρία θα μετακομίσει το επόμενο 2μηνο). Παρουσιάστηκαν ως value for money λύσεις με ικανοποιητική ευκρίνεια, διαφορετικά βάθη και pixel pitch.

Η Wall Pro Series με τα Indoor HD LED σε αναλύσεις 4K και 8K, τα οποία διαθέτουν κια το πλεονέκτημα να τοποθετούνται «με πλάτη» το ένα στο άλλο. Η σειρά έχει 4 μοντέλα με γωνία θέασης 160 μοίρες και είναι ιδιαίτερα λεπτά ως υλοποιήσεις.

Για τις rental & event εταιρίες η κατάλληλη σειρά είναι η V&H Series, με sevice στην πίσω ή μπροστά όψη με επιλογή. Διαθέτουν κλίση έως και 10 μοίρες για την επίτευξη της κατάλληλης θέασης, ενώ έρχονται απευθείας με το δικό τους flight case, καθώς και με το logo της rental εταιρίaς στο πλάι αν αυτό είναι επιθυμητό. Η σειρά διαθέτει συνολικά 5 μοντέλα με pixel pitch από 2,5 έως 4,8mm, ενώ κι εδώ η γωνία θέασης που υποστηρίζουν είναι διευρυμένη καθώς ανέρχεται έως τις 160 μοίρες.

Ακολούθησε η σειρά Xseries που επίσης απευθύνεται σε Rental & Event εφαρμογές. Περιλαμβάνει 6 μοντέλα εξωτερικού χώρου, ενώ διαθέτει και μοντέλα εσωτερικού χώρου. Εχουν 3 λαβές στην πίσω πλευρά για ευκολότερη μεταφορά, ενώ διαθέτουν μαγνητικό σύστημα τοποθέτησης. Είναι δυνατόν να παραγγελθούν και τα κατάλληλα σίδερα ανάλογα με την εγκατάσταση (αν θα αναρτηθεί ή να θα τοποθετηθεί ως stack), ενώ υπάρχουν στάνταρ hanging bars. Σημειωτέον ότι υποστηρίζουν και Curved design.

H installation έκδοσή τους είναι cable free, ενώ μπορούν να παραγγελθούν και με πιο συγκεκριμένες κάρτες (όπως οι Α8S ή Α9S της Novastar). Σημειωτέον ότι περιλαμβάνεται στάνταρ και controller της Novastar ως βασικός επεξεργαστής.
Επόμενη σειρά που παρουσιάστηκε είναι η PM Series που ειδικεύεται σε στάδια και γήπεδα.

Η σειρά TGC Series / Transparent Glass είναι αυτή που θα επιλέξει κάποιος που θέλει να ντύσει κολώνες, να κάνει κυκλικές κατασκευές κλπ Οπως μαρτυρά και το μοντέλο, η σειρά είναι ‘διάφανη’ καθώς επιτρέπει το φως να περνάει από μέσα και γι’ αυτό είναι ιδανικά για βιτρίνες μαγαζιών όπου βλέπεις και τη διαφήμιση αλλά και τα προιόντα.
Η τοποθέτησή τους είναι εύκολη, διαθέτουν διευρυμένη συμβατότητα, ενώ για να λειτουργήσουν χρειάζονται μόνο ένα PC καθώς διαθέτουν εσωτερικά controllers.

H παρουσίαση των LED πάνελ και υλοποιήσεων της LEDFUL ολοκληρώθηκε με τη σειρά Floor Plus Series, που χρησιμοποιούνται ως πάτωμα ή πίστα χορού. Εχουν αντοχή έως 2 τόνους, είναι ελαφριά, έχουν πάχος 80mm και διαθέτουν Anti scratch επιστρώσεις, καθώς και αποστάτες για την προσαρμογή τους σε όλα τα εδάφη. Είναι ανθεκτικά, όπως ανέφερε η Ροδία και διαθέτουν προδιαγραφές IP67.

Κλείνοντας έγινε αναφορά και στα film LED που αναμένεται να είναι το νέο trend σε συγκεκριμένες εφαρμογές προβολής, ενώ όπως μας τόνισε η Ροδία Καλογείτονα, αυτές είναι οι βασικές σειρές τις οποίες και επέλεξαν να μας παρουσιάσουν παρουσιάσουν εδώ στο Worksop, καθώς η γκάμα της εταιρίας είναι μεγαλύτερη.

30 χρόνια κατασκευαστές Ηχείων, ωστόσο τα καλύτερα είναι μπροστά (μας)...
Μπαίνοντας στον τομέα του Audio και των Ηχείων, ο Παύλος Συμπεράς υπενθύμισε στους παρισταμένους (και στον εαυτό του ίσως) ότι έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που παρουσίασαν το πρώτο τους ηχείο με τα πρώτα μεγάφωνα της Audax. Από τότε έχει πέσει πολύ νερό στο μύλο των ηχείων της Metro Audio Systems, αλλά και στα audio προϊόντα του brand «Metro» γενικώς, καθώς πλέον απαριθμούν περισσότερους από 300 κωδικούς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον Π. Συμπερά, αν δεν είχαν τα δικά τους προϊόντα δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς και της εταιρίας.

Πριν απ’ όλα όμως παρουσιάστηκαν εν συντομία όλες οι εταιρίες που αντιπροσωπεύει η Metro Audio Systems, καθώς και δυο νέες εταιρίες που προστίθενται στο εταιρικό portfolio της Metro (εκτός από τα LED πάνελ της LEDFUL που μόλις παρουσιάσαμε). Πρόκειται για την εταιρία ONSEI που κατασκευάζει καλώδια, βύσματα και μια σειρά αξεσουάρ όπως καθαριστικά κλπ και την εταιρία Standsteel που περιλαμβάνει συστήματα στήριξης ηχείων (είτε βάσης, είτε τοίχου) τα οποία όμως διαφέρουν σημαντικά από τον ανταγωνισμό καθώς θα είναι ιδιαίτερα κομψά και μελετημένα, καθώς αυτό είναι κάτι που τους το ζητάει η ίδια η αγορά μέσα από τις πολλές εγκαταστάσεις που κάνουν σε διάφορους χώρους.

Οπως ανέφερε ο Π. Συμπεράς ως αντιπρόσωποι (όπως και όλες σχεδόν οι εταιρίες) αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα υλικού και την προμήθεια προϊόντων κατά την περίοδο του κορωνοιού και κυρίως μετά από αυτή, καθώς πολλά εργοστάσια αντιμετώπισαν προβλήματα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία που δημιούργησε έλλειψη στη σημύδα βαλτικής (χρησιμοποιείται για τις καμπίνες των περισσότερων ηχείων της αγοράς) με αποτέλεσμα πολλοί κατασκευαστές να μην μπορούν να παράξουν και να παραδώσουν προϊόντα ενώ η ζήτηση μετά την πανδημία άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα.
Ως γνωστόν, τα προλήματα και οι καθυστερήσεις στα ηλεκτρονικά μέρη και τους ψηφιακούς επεξεργαστές προϋπήρχαν, ενώ και η τιμή τους ανέβηκε κατακόρυφα καθώς πολλοί κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους ή σταμάτησαν και να παράγουν.

DSP και Ενισχυτές...
Στα ηλεκτρονικά, μετά από πολύ ψάξιμο η Metro βρήκε ηλεκτρονικά αξιόπιστα και ποιοτικά, και έτσι κατασκεύασαν τελικούς ενισχυτές όπως η VS Series και PA Series που λειτουργούν φυσικά σε τάξη D. Οσον αφορά τα Audio Matrix τα οποία η αγορά έχει μεγάλη ανάγκη, υλοποίησαν το Audio Matrix 8in / 8 out που υποστηρίζει προγραμματιζόμενα και ως προς τη λειτουργία ποτενσιόμετρα και controllers, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Συμπεράς, διαθέτει «κανονικά» γραφικά και εξαιρετικό UI.
Υποστηρίζει drag n drop και συνεργάζεται με λειτουργικό Adroid και iOS, ενώ η οπτικοποίηση μπορεί να προσαρμοστεί στα μέτρα του χρήστη ή του πελάτη. Η τιμή στο 8x8 θα είναι κάτω από 1000 ευρώ...
Στον τομέα των DSP προτεραιότητα δόθηκε στην απόδοση, κι έτσι επέλεξαν καλύτερο επεξεργαστή με μεγαλύτερη ανάλυση και καλό τροφοδοτικό. Κι έτσι γεννήθηκε το DSP 26 που στα χρήματά του (κάτω από 400 ευρώ) θα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Εκ νέου Κατασκευή Ηχείων & ανάγκη για κάτι ιδιαίτερο
Ο Π. Συμπεράς ξεκινώντας την παρουσίαση των νεών ηχείων της εταιρίας μας υπενθύμισε το πόσο πρωτοποριακό για την εποχή του ήταν το Theta, με την καμπίνα από σάντουιτς αλουμινίου, με ribbon μεγάφωνα για την αναπαραγωγή υψηλών, μια καμπίνα που μπορούσε να λειτουργήσει και ως line array και ως ανεξάρτητο ηχείο, ενώ μας επισήμανε ότι τα εν λόγω ηχεία ακόμα λειτουργούν και βγάζουν χρήματα.
Καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν στην αγορά (και δη Ευρωπαική) μια γκάμα ηχείων σαν κι αυτήν που ήθελαν προκειμένου να την αντιπροσωπεύσουν, αποφάσισαν να ξαναπάρουν το δύσκολο δρόμο. Να κατασκευάσουν. Ωστόσο, για την κατασκευή των νέων ηχείων τους υπήρξε ανάγκη για κάτι πιο ιδιαίτερο και επέλεξαν ηχεία με τα στάνταρ που οι ίδιοι ήθελαν.

Και ναι, μπορεί όλα αυτά τα χρόνια που σταμάτησαν να πηγαίνουν ως εκθέτες στην Prolight+sound της Φρανκφούρτης (σημειωτέον ότι είχαν λάβει χώρα ως εκθέτες σε 11 εκθέσεις) να συνέχιζαν να κατασκευάζουν ηχεία αλλά δεν απευθύνονταν πρωτίστως στο rental κομμάτι της αγοράς, αλλά στο portable και το εγκαταστατικό.

Ηθελαν λοιπόν κάτι ξεχωριστό μετά από τόσα χρόνια, κάτι πιο ‘prime’. Γνώση και εμπειρία υπήρχε, καθώς κι ένας εξαιρετικός σχεδιαστής, ο Θαλής Μενεξελής. Αφού κατανόησαν ότι δύσκολα μπορούν να κατασκευάσουν ηχεία στην Ελλάδα, έλυσαν το κατασκευαστικό αξιοποιώντας τη σχέση και την εμπειρία τους με την Κίνα και παρότι συνεργάζονται με 4 εργοστάσια αυτή τη στιγμή για τις υπόλοιπες σειρές τους, για τα νέα ηχεία τους αποφάσισαν να συνεργαστούν με ένα νέο εργοστάσιο του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι παθιασμένοι με το audio, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι οι αντιπρόσωποι του Smaart της Rational Acoustics στην Κίνα.

Η καθημερινή και εις βάθος επικοινωνία μαζί τους ανέδειξε ότι υπάρχει κοινός τόπος και πίστη για το προϊόν και τελικώς συμφώνησαν να κατασκευάζουν τα ηχεία από κοινού, παρέχοντάς τους τεχνογνωσία και συμβουλές για προϊόντα που ανταποκρίνονται στα στάνταρ τους. Οι Κινέζοι συνεργάτες τους ωστόσο θα έχουν το δικαίωμα να εμπορεύονται τις εν λόγω σειρές ηχείων σε αγορές που δεν ενδιαφέρουν τη Metro Audio systems.

Θαλής Μενεξελής: «Κορυφαίος κυματοδηγός – νέα φιλοσοφία»
Το λόγο πήρε ο σχεδιαστής της νέας σειράς ηχείων για rental – PA και εγκατασταστικές εφαρμογές, ο Θαλής Μενεξελής που μας εξήγησε πως προσέγγισαν το όλο project μέσω της νέας τους κορυφαία ςσειράς LA series. Μας εξήγησε ότι η τρεις βασικές σταθερές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ηχείου είναι ο Ογκος, η Εκταση και η Ευαισθησία. Νομοτελειακά σχεδόν, αυτά τα 3 στοιχεία δεν μπορείς να τα έχεις και τα 3 μαζί δίχως εκπτώσεις. Αναγκαστικά κάπου θα συμβιβαστείς.

Που εστίασαν λοιπόν? Στο ότι η εποχή απαιτεί μικρούς όγκους, ηχοστήλες κλπ, που όμως αναγκαστικά όλα τους έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα στις χαμηλομεσαίες.
Η απόφαση που έλαβαν είναι ότι δεν θα κάνουν καθόλου εκπτώσεις στο μεσαίο - υψηλό κομμάτι του φάσματος, τονίζοντάς μας ότι δεν έγινε καμία έκπτωση στη μεσαία και την υψηλή περιοχή, για να αναφερθεί εν συνχεία με διθυράμβους στον νέο κυματοδηγό.

Μας ανέφερε επίσης, ότι οι όποιοι συμβιβασμοί στην υλοποίηση του ομοαξονικού LA-100 έλαβαν χώρα μεταξύ 100 – 300 κύκλων και εκεί είναι – για όποιον δεν δέχεται τον εν λόγο συμβιβασμό - που έρχεται η καμπίνα με τα δυο 10ιντσα γούφερ (LA-200) και καλύπτει το όποιο κενό.
Εν ολίγοις, ο Θαλής μας ξεκαθάρισε ότι δεν προσπάθησαν να κάνουν το μονό 10ιντσο να παίξει αψεγάδιαστα στη χαμηλομεσαία περιοχή, αναγκάζοντας να το ‘κόψουν’ επάνω.

Αυτό είναι κάτι που αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια του εγκαταστάτη.
Αφού επανέλαβε ότι το LA-100 (το μονό 10ιντσο με την ομοαξονική τοποθέτηση του HF driver) είναι ένα εκπληκτικό ηχείο με συμβιβασμό μόνο στο κάτω άκρο του φάσματος, μας ανέφερε ότι μετά από 30 χρόνια ενεργής εμπλοκής με ηχητικές μελέτες και με αντίστοιχη εμπειρία και τεχνογνωσία για το πως μπορεί ένα ηχείο να συνεργάζεται με τους κλειστούς χώρους, κατέληξε ότι η πολύ περιορισμένη κάθετη διασπορά είναι σύμμαχος του εγκαταστάτη.
Και αυτό, διότι δεν στέλνουμε ήχο ούτε στην οροφή, ούτε στο δάπεδο και δεν εξαρτόμαστε από την πληρότητα του καταστήματος. Αυτό ωστόσο, είναι και λίγο αντίθετο με τη θεωρία, καθώς έχει επικρατήσει η άποψη ότι το πολικό διάγραμμα του ηχείου πρέπει να έχει την ίδια ενέργεια σε ένα χώρο. Αυτό για το Θαλή δεν ισχύει όσον αφορά τους μικρομεσαίους χώρους που έχον σώματα ανθρώπων εντός τους.
Επισήμανε επίσης ότι πλέον τα drivers και οι κυματοδηγοί είναι πολύ πιο εξελιγμένα και καλύτερης ποιότητας από τις κοινές χοάνες και drivers που βάζουμε στα απλά ηχεία.

Ακροάσεις στον εσωτερικό χώρο
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Sissy Hotel ακούσαμε συνολικά 4 νέα ηχεία.
Το PS6 – ΜΚΙΙ με την πλαστική καμπίνα και το μεγάφωνα της Ιταλικής Lavoce γούφερ 6,5 και 1ντσο HF driver).
Εν συνεχεία ακούσαμε τα δυο ηχεία με ξύλινη καμπίνα της σειράς Ti, το Ti8 και το Ti-10, αμφότερα 2δρομα, με Lavoce drivers και με δικτυώματα διαχωρισμού συχνοτήτων ιδιαίτερα προσεγμένα όσον αφορά τα υλικά τους (διακριτά), και σίτα με εποξική βαφή και akzo nobel πούδρα βαφής.

Οσον αφορά τις ακροάσιες των παραπάνω ηχείων (τα ακούσαμε και με συνοδεία sub), είναι γεγονός ότι το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό, υπήρχε διαύγεια και καθαρότητα στην κρίσιμη μεσαία και υψηλομεσαία περιοχή και πολύ καλό σώμα και όγκος με κορυφαία την περίπτωση του Ti-10 με το 10ιντσο γούφερ. Προσωπικά θα επέλεγα το Ti8 που μας προειδέασε για το τι θα ακολουθούσε με το Ti-10, αν και θεωρώ ότι η μεγάλη έκπληξη εδώ ήταν το μικρό PS6 – ΜΚ2 που δύσκολα πίστευες ότι ακούς πλαστική καμπίνα, ενώ ακόμα πιο δύσκολα πίστευες την τιμή του.
Οσον αφορά τη σειρά LA, εδώ, στην εσωτερική αίθουσα ακούσαμε τους μικρότερους εκπροσώπους της σειράς, τα LA-80, με την κορυφαία στιβαρότητα και ποιότητα κατασκευής που απογείωσε τη διαφάνεια και την ανάλυση στη μεσαία περιοχή, δίνοντάς μας ένα μικρό δείγμα γραφής για τον μεγαλύτερο ομοξαονικό αδελφό του, το LA-100 που θα ακούγαμε σε λίγο στον εξωτερικό χώρο.

LA-Series  - Adaptive
συστήματα που παίζουν καλά και λύνουν προβλήματα
Οπως ανέφεραν και ο Π. Συμπεράς και Θ. Μενεξελής, με τη σειρά LA σχεδίασαν ένα ηχείο (για την ακρίβεια, μια σειρά) που θα έχει μεγάλη ευελιξία, ήχο υψηλής πιστότητας, θα φορτώνεται και θα στήνεται εύκολα. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θέλουν να μπουν στα χωράφια των μεγάλων brands και να τους ανταγωνιστούν, αλλά κυρίως να λύσουν προβλήματα που είναι πιο Ελληνικά.
Η σειρά απευθύνεται σε μόνιμες εγκαταστάσεις και σε mobile εφαρμογές. Παίζει και ως stand alone και ως line array.
Ηταν δύσκολο να αναπτυχθούν οι κυματοδηγοί διασποράς 100 και 10 μοιρών σε οριζόντιο και κάθετο άξονα αντίστοιχα, ενώ θα είναι διαθέσιμος και ένας κυματοδηγός διασποράς 100x40 μοίρες (με τις 35μοίρες στο κάτω τμήμα και τις 5 επάνω, όσον αφορά το διαμοιρασμό της κάθετης διασποράς)..

LA-100
Το LA-100 είναι ένα coaxial 10'' παθητικό ηχείο line array (με ένα 10ιντσο γούφερ και ένα 3ιντσο HF driver, ομοαξονικά τοποθετημένο ως πρός αυτό, αμφότερα της Lavoce) με διασπορά ήχου 10° στον κάθετο άξονα και 100° στον οριζόντιο. Είναι κατασκευασμένο από ανθεκτική σημύδα Βαλτικής και βαφή πολυουρεθάνης, ενώ χαρακτηρίζεται από το χαμηλό βάρος (μόλις 13 κιλά), τη συμπαγή κατασκευή και το μικρό του ίχνος (footprint). Μπορεί να τοποθετηθεί αναρτώμενο πάνω στα subwoofer L150sub & L300sub (stacked) με δυνατότητα κλίσης 0°-10°, καθώς και σε βάση δαπέδου (τρίποδο). Σύμφωνα με την εταιρία προορίζεται για clubs, κέντρα διασκέδασης και rental χρήση τόσο σε κλειστούς όσο και ανοικτούς χώρους. Η απόκριση συχνότητάς του εκτείνται από 80 Hz - 18kHz (-3dB) και το μέγιστο SPL του στα 137dB (HF) και 127dB (LF). Οσο για το μικρό footprint που είπαμε, αυτό καταδεικνύεται από τις ιδιαίτερα περιορισμένες διαστάσεις (HxWxD): 332 x 360 x 260mm

LA-200
To LA-200 υλοποιήθηκε, διότι από την αγορά τους ζητήθηκε κάτι μεγαλύτερο από το LA-100. Αποτελεί κι αυτό ένα παθητικό line array ηχείο που χρησιμοποιεί μια τυπική οριζόντια καμπίνα και φοράει δυο 10ιντσα γούφερ και ένα 3ιντσο HF driver (όλα της Lavoce). Κι εδώ όμως οι διαστάσεις της καμπίνας είναι σχετικά περιορισμένες, ενώ το βάρος δεν υπερβαίνει τα 35 κιλά. Το σύστημα ανάρτησης παρέχει δυνατότητα κλίσης έως 10 μοιρών μεταξύ των καμπινών του array, ενώ και εδώ το διάγραμμα κάλυψης είναι 10° στον κάθετο άξονα και 100° στον οριζόντιο. Η καμπίνα κι εδώ κατασκευάζεται από συμύδα βαλτικής και βαφή πολυουρεθάνης, ενώ και σ’ αυτό η σήτα είναι μεταλλική με εποξική επίστρωση χρώματος. Η απόκριση συχνότητας εκτείνεται από 50 Hz - 16kHz (-3dB) και και το μέγιστο SPL του στα 138dB (HF) και 131dB (LF)

LA-300S
To LA-300S αποτελεί το sub της σειράς με τα δυο 15ιντσα γούφερ, 1000W AES στα 8Ohm και ευαισθησία 98dB/W/m. Το SPL του ανέρχεται στα 128dB και το μέγιστο peak SPL στα 134dB.
H απόκριση συχνότητα εκτείνεται από 50 έως 150Hz . To βάρος του είναι 55 κιλά.

LA-180S
Πρόκειται επίσης για παθητικό ηχείο με μονό 18ιντσο γούφερ προσαρμοσμένο στην μπροστινή μπάφλα. Η ισχύς του είναι 1500W AES στα 8Ohm και η ευαισθησία του 97dB/W/m. Το SPL του ανέρχεται στα 134dB και το μέγιστο peak SPL στα 134dB. H απόκριση συχνότητα εκτείνεται από 40 έως 120Hz . To βάρος του είναι 40 κιλά.
Σημειωτέον ότι το ομοαξονικό LA-100 συνοδεύεται από τα LA-300S, ωστόσο μπορεί να συνοδευθεί και από το 18ιντσο LA-180S αν απαιτηθεί από τις συνθήκες τις εγκατάστασης ή του προγράμματος.
Ενημερωθήκαμε επίσης, ότι θα αναρτήσουν στην EASE τα GLL αρχεία, προκειμένου να έχουν όλοι τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για τα ηχεία της νέας σειράς LA.

Ακροάσεις συστημάτων LA-100 και LA-200 στον εξωτερικό χώρο...
Στον εξωτερικό χώρο με τη βοήθεια και υποστήριξη του Νίκου Ντούλα, της Ntoulas Sound είχαν εγκατασταθεί και αναρτηθεί και τα δυο νέα συστήματα της LA series πρός ακρόαση. Ο κακός καιρός (έντονη βροχώπτωση) της προηγούμενης ημέρας δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια για fine tunning στον Θαλή και την ομάδα της Metro Audio Systems, όμως παρόλα αυτά, όλα κύλησαν ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η εγκατάσταση περιλάμβανε 6 LA-100, και 6 LA-200 ανά πλευρά. Κάτω από κάθε συστοιχία LA-100 βρίσκονταν 4 υπογούφερ LA-300S, ενώ στο κέντρο βρίσκονταν 14 sub LA-180S που συμπλήρωναν ως πρός το κατώτερο συχνοτικά άκρο τις δυο συστοιχίες των LA-200.
Ολες οι καμπίνες (line array και sub) οδηγήθηκαν από τους ενισχυτές PA-2400S επίσης της Metro Audio Systems, καθώς και από τον επεξεργαστή DSP-44.

Οι ακροάσεις ξεκίνησαν με το ομοαξονικό σύστημα των LA-100 και τα sub LA-300S και προφανώς η ακουστική εκτίμηση που ακολουθεί είναι απολύτως η υποκειμενική του γράφοντος (τι άλλο θα μπoρούσε να είναι άλλωστε).
Αυτό λοιπόν που εγώ αντιλήφθηκα αμέσως, είναι ότι το ηχείο έχει σχεδιαστεί από κάποιον που εκτιμά τα ribbon HF drivers και τα αντίστοιχα συστήματα. Η μεσαία και υψηλομεσαία περιοχή, η περιοχή των φωνών, των περισσότερων σολιστικών και των ανώτερων αρμονικών τους αποδίδεται πραγματικά δίχως έκπτωση και χωρίς κανένα σχεδόν συμβιβασμό, για τα δεδομένα της υλοποίησης, όπως μας είχε επισημανθεί από το σχεδιαστή ήδη κατά τη θεωρητική παρουσίαση του ηχείου.

Παρατηρήσαμε διαύγεια, καθαρότητα και ευκρίνεια σε όλο το φάσμα των φωνητικών και των οργάνων που εκπέμπουν στην περιοχή, δίχως ποτέ το σύστημα να ρέπει πρός τη σκληράδα και δίχως να προκαλεί ούτε καν ίχνη κόπωσης ακόμα και σε πιο υψηλή στάθμη ή πιο απαιτητικό και ‘σκληρό’ πρόγραμμα.

Και όλα αυτά με δεδομένο ότι το σύστημα ‘δεν ντρέπεται’ να προβάλει την περιοχή των φωνών, τελικά με τρόπο όχι εμφαντικό, αλλά με σωστό balance και καλή ισορροπία.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναδεικνύει τη μεσαία περιοχή, αλλά δεν το κάνει ούτε πέραν του δέοντος, ούτε με τρόπο ξερό και απόλυτο σαν το ‘in your face’ mentality της Αμερικάνικης σχολής.
Η φασική και χρονική ευθυγράμμιση των ομοαξονικά τοποθετημένων μονάδων είναι ένα από τα εγγενή πλεονεκτήματα της coaxial αναπαραγωγής και ήταν κάτι που συνέβαλε στην ομοιογένεια του ακούσματος χωρίς combfilter και επίδραση στη φάση.

Στις χαμηλομεσαίες υπάρχει μια μικρή υστέρηση όσον αφορά το σώμα από το κουτί, κάτι που μπορεί να λείψει σε μερικούς ειδικά σε εξωτερική χρήση, σε εσωτερικούς χώρους ωστόσο, αυτό μπορεί και να αναδειχθεί ως και ένα από τα πλεονεκτήματά του. Και για να επανέλθω, όσον αφορά το ‘σώμα’ και την πληρότητα ή μη αναπαραγωγής του ανάλογα με τις ‘αναφορές’ του καθενός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα πραγματικά μικρό ηχείο με περιορισμένο footprint και μια όντως μικρή σε λίτρα καμπίνα της οποίας σχεδόν το μισό εσωτερικό volume καταλαμβάνει ο κυματοδηγός.
Η αναλογία sub / δορυφόρου (6 – 4 ανά πλευρά) που ακούσαμε ήταν αρκετά ζυγισμένη για τη δυναμική του συστήματος. Το χαμηλό ήταν αρκετά εκτενές, αλλά ελεγχόμενο και προφανώς με διαφορετικό configuration να είχαμε λιγότερη ακτινοβολία στην ‘πλάτη’ των υπογούφερ.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα πραγματικά καθαρό και αρκετά ζυγισμένο σύστημα που απευθύνεται σε εφαρμογές μικρομεσαίου βεληνεκούς, σε event, σε DJing και φυσικά σε μικρά & μικρομεσαία Live. Η πρακτικότητα και η ευελιξία του αποτελούν σημαντικό ατού του, καθώς μπορεί άνετα να στηθεί και να μαζευτεί από ένα και μόνο άτομο.
Φυσικά, εξίσου μεγάλο ατού του είναι και η προσιτή τιμή του, χάρη στην οποία σημειώνει έναν υψηλό λόγο τιμής / απόδοσης που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί από έναν επαγγελματία.

Εντελώς θεωρητικά και επειδή συζητήθηκε από μερικούς, θα μπορούσα υποθετικά να συμφωνήσω ότι το σύστημα έχει ενδεχομένως πολλά ακόμα να δώσει ηχητικά, οδηγούμενο με άλλους ενισχυτές και ηλεκτρονικά (δίχως επουδενί να υποτιμώ αυτά της Metro), όμως τότε με πολύ ακριβά συνοδά θα έχανε το πλεονέκτημα του προσιτού κόστους και του vfm συστήματος. Από την άλλη βεβαίως, μια rental εταιρία μπορεί να διαθέτει ήδη αυτό τον εξοπλισμό, οπότε θα είχαν ενδιαφέρον μερικές τέτοιες δοκιμές.

Τη σκυτάλη των ακροάσεων πήρε το μεγαλύτερο LA-200 με συνοδά υπογούφερ τα LA-180S με το μονό 18ιντσο γούφερ στη μπροστινή μπάφλα. Εδώ η ενέργεια είναι σαφώς μεγαλύτερη, όπως και η μπάφλα του array, αν και βεβαίως χάνεται το εξ’ ορισμού πλεονέκτημα της ομοαξονικής αναπαραγωγής του LA-100. Παρότι η ηχητική ταυτότητα των δυο συστημάτων είναι αρκετά κοινή, η πληρότητα στη χαμηλομεσαία περιοχή είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένη με τη διαύγεια και την καθαρότητα των μεσαίων και υψηλομεσαίων να παραμένει. Ενα σύστημα με μεγαλύτερες SPL δυνατότητες και το οποίο απευθύνεται σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και δημιουργεί μια άλλη συνθήκη. Το LA-200 θα μπορούσε να είναι το μεγάλο σύστημα μιας εταιρίας που καλύπτει μεσαίου βεληνεκούς παραγωγές, καθώς έδειξε πρόθυμο να ανταποκριθεί και στην πίεση, ενώ σε δύσκολο πρόγραμμα δεν απέκλινε πρός το σκληρό, κάτι που θα είχαν πράξει αρκετά αντίστοιχα συστήματα στη θέση του.
Ετσι, ακόμα και υπό πίεση συνεχίσαμε να το ακούμε εξίσου ευχάριστα. Η κάλυψη του συστήματος ήταν άψογη σε όλο το χώρο, ενώ είχε ενδιαφέρον ότι το σύστημα ‘βγήκε’ πραγματικά μακριά σε ανάπτυξη 6 δορυφόρων, ενώ κατά πλάτος, η οριζόντια διασπορά των 100 μοιρών συνέβαλε στην επαρκή κάλυψη.

Το δια ταύτα του 2ημέρου...
Ενα γεμάτο 2ήμερο Workshop (το 9ο αν μετρήσαμε σωστά) στο πάντα φιλόξενο Sissy Hotel του Τάσου Γκιώνη της Metro, εδώ στα Καμμένα Βούρλα που περιλάμβανε τα πάντα για τη Metro Audio Systems: Τα Φώτα της ADJ, δυναμική είσοδο στην αγορά των LED panels με τη LEDFUL, τη νέα - προσεγμένη & φιλόδοξη rental σειρά ηχείων LA series μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα από πιο premium ράφι, η εξίσου νεά σειρά Ti, νέοι ενισχυτές, επεξεργαστές και matrix, αναγγελία της μετακόμισης στο νέο κατάστημα κλπ. Το πιο σημαντικό όμως που είχε ήταν η ζεστή ‘οικογενειακή’ ατμόσφαιρα που έχει καταφέρει να χτίσει η Metro σε βάθος χρόνου με τους συνεργάτες της απ’ όλη την Ελλάδα, παλιούς και νέους, οι οποίοι έδωσαν δυναμικά το παρών, παρά τον εξαιρετικά άστατο καιρό.
Μια ατμόσφαιρα που είμαστε σίγουροι ότι θα ξαναβιώσουμε στο επόμενο Workshop όποτε κι αν γίνει, καθώς αυτό είναι το βασικό συστατικό της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρίας, μαζί με όλες τις υπόλοιπες στοχευμένες και μεθοδικές επιχειρηματικές επιλογές της Metro, και τα προϊόντα που περιγράψαμε πιο πάνω.

Το aLive ευχαριστεί για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και εύχεται σε όλους εις το επανιδείν...
Περισσότερες πληροφορίες για όσα προϊόντα παρουσιάστηκαν θα σας δώσουν στη Metro Audio Systems...

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση