Διαφήμιση
Πέμπτη, 14 Ιούλιος 2022 20:58

Full της Meyer στο φετινό Roskilde Festival, με περισσότερες από 1.000 καμπίνες Meyer Sound...

Η Meyer Sound συμμετείχε και φέτος ως Official Sound Partner, στο φημισμένο Δανέζικο φεστιβάλ Roskilde Festival που γιόρτασε τα 50 χρόνια του, αποτελώντας το παλαιότερο μουσικό φεστιβάλ της βόρειας Ευρώπης.
Το φετινό Roskilde Festival είχε διάρκεια 8ημερών καθώς έλαβε χώρα από τις 25 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου και φιλοξένησε στις 8 σκηνές του περισσότερους από 290 καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
Μεταξύ των headliners του φετινού φεστιβάλ ήταν οι Post Malone, Dua Lipa, Tyler the Creator, The Strokes, Megan Thee Stallion, St. Vincent, and Haim, καθώς και καλλιτέχνες όπως οι Robert Plant & Alison Krauss, H.E.R., Black Pumas, Kacey Musgraves, CHVRCHES και πολλοί άλλοι.

‘Βιτρίνα’ τεχνολογίας κι ένα ‘ζωντανό’ εργαστήριο…
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Meyer Sound, η συνεργασία μεταξύ του Roskilde Festival και της Meyer Sound αξιοποιεί τα δυνατά σημεία του εμβληματικού μουσικού φεστιβάλ και της Meyer Sound, προκειμένου να αναβαθμίσει την εμπειρία του δημοφιλούς φεστιβάλ τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό.

Φέτος, η πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών, επικεντρώθηκε περαιτέρω σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο την εξύψωση της εμπειρίας του φεστιβάλ για το κοινό, τους καλλιτέχνες και τα τεχνικά συνεργεία που συμμετείχαν στην εγκατάσταση των ηχητικών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δυο εταίροι τόνισαν ότι το φεστιάλ αποτελεί (εκτός των άλλων) μια ‘βιτρίνα’ τεχνολογίας κι ένα ‘ζωντανό’ εργαστήριο. «Ο κορυφαίος ήχος στο Roskilde Festival είναι απαραίτητος για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εμπειρία κοινού που προσδοκούμε σε κάθε φεστιβάλ», ανέφερε ο Lars Liliengren, γενικός διευθυντής παραγωγής του Roskilde Festival.

1.000 καμπίνες Meyer Sound
Για τις ανάγκες του φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 1.000 ηχεία της Meyer Sound, που παρείχε η rental εταιρία AVL Creative Technology Norway AS, τα οποία εγκαταστάθηκαν και στις 8 σκηνές του φεστιβάλ, από την μικρότερη σκηνή Gloria χωρητικότητας 1.000 θεατών, έως την εμβληματική κύρια σκηνή Orange, με χωρητικότητα άνω των 60.000 θεατών.

Σε όλες οι σκηνές του Roskilde Festival εγκαταστάθηκαν ηχεία της οικογένειας LEO, συμπεριλαμβανομένων των line array συστημάτων LEO, LYON, LEOPARD και LINA, ενώ για το low end φρόντισαν τα 750-LFC, 900-LFC και 1100-LFC. Για τις ακόμα χαμηλότερες συχνότητες φρόντισαν τα VLFC (very low-frequency control elements).
Τα ULTRA-X40 χρησιμοποιήθηκαν ως near-field monitors στο FOH, ενώ εκτέλεσαν και χρέη delay και front fill. Στη σκηνή (και των 8 stages) κυριάρχησαν τα stage monitors MJF-210. Οσον αφορά το Network processing, το διαχειρίστηκε η πλατφόρμα GALAXY.

Gradient end-fired subwoofer arrays
Κάθε χρόνο στα πλαίσια του φεστιβάλ, τεχνικές ομάδες από τη Meyer Sound, την Creative Technology Norway AS και το Roskilde Festival συνεργάζονται στο σχεδιασμό, την εξέλιξη και την εγκατάσταση των ηχητικών συστημάτων του φεστιβάλ, στηριζόμενοι στην προηγούμενη εμπειρία τους για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των συστημάτων.

Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν φέτος είναι παρόμοια σε εμβέλεια με εκείνα του 2019 (σημειωτέον ότι τις δυο επόμενες χρονιές δεν πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ λόγω covid), αλλά μια στρατηγική που αναπτύχθηκε το 2019 εφαρμόστηκε και φέτος: η χρήση gradient end-fired subwoofer arrays στο κυρίως Orange stage, χάρη στην οποία μειώθηκε δραματικά η επιστροφή χαμηλών συχνοτήτων στο stage.
«Το εν λόγω setup που εφαρμόσαμε το 2019 ήταν τόσο επιτυχημένo στο να κατευθύνει τα υπογούφερ και να ‘καθαρίζει’ τα πράγματα στη σκηνή που χρειαζόμασταν front fill subs κάτω το τεράστιο σετ των 27  subwoofers” εξηγεί ο Bob McCarthy, director of system optimization της Meyer Sound. “Το πιστεύετε ή όχι, ήταν τόσο ήσυχα…”

Περισσότερα αναρτημένα υπογούφερ σε όλα τα venues…
Για το φεστιβάλ του 2022 που μόλις ολοκληρώθηκε, η Meyer Sound εφάρμοσε ένα νέο set up, μαζί με αναδιαμορφώσεις ορισμένων υπαρχόντων σχεδίων.
Πιο συγκεκριμένα, η Meyer Sound αύξησε τα αναρτημένα υπογούφερ σε πολλά venues, προκειμένου να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της κάλυψης, ενώ υπήρξε και επέκταση της κάλυψης σε σχέση με προηγούμενα χρόνια για τα ίδια venues λόγω μεγαλύτερης παρουσίας κοινού.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακάρθι, «στο Rising stage στοχεύαμε σε κάλυψη στα 55 μέτρα και καταλήξαμε να καλύψουμε σχεδόν 80 μέτρα”

Ο McCarthy ωστόσο υπενθύμισε ότι… “τελικά, η διαχείριση συστημάτων ήχου στο Roskilde Festival έχει να κάνει με τον περιορισμό της διαρροής ήχου μεταξύ των επιμέρους σκηνών, παρέχοντας παράλληλα μια συναρπαστική εμπειρία για κάθε μέλος του κοινού. Ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανος για την κάλυψη στη σκηνή του Orange, που φέτος έφτασε έως τα 150 μέτρα μακριά από τη σκηνή”…

MAPP 3D…
Φέτος, η Meyer Sound εφάρμοσε πλήρως την εφαρμογή σχεδιασμού MAPP 3D στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του συστήματος. «Μπορέσαμε να ξαναδούμε όλα τα σχέδια για να δούμε τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε και να δούμε πόσο καλά πήγε η μετατροπή μας από τον κόσμο του 2D σε 3D», ανέφερε ο McCarthy.

Τέλος, η Helen Meyer (αντιπρόεδρος της Meyer Sound) ανέφερε ότι άπαντες από πλευράς διοργάνωσης του Roskilde Festival και από πλευράς Meyer Sound ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που επέστρεψαν στο φεστιβάλ μετά από μια παύση δύο ετών.

PHOTO CREDIT: Nalle Magnusson

Επαφή
Meyer Sound

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση