Διαφήμιση
Τρίτη, 26 Φεβρουάριος 2019 20:38

Ένα ενδιαφέρον KARA training έλαβε χώρα στο Fuzz Club από την Omikron Electronics. To aLive ήταν ‘στα θρανία’ και σας το παρουσιάζει…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το training (Level 1) στο System Fundamental της L-Acoustics και στο KARA Line Array οργανώθηκε από την Omikron Electronics και παρουσιάστηκε από την Κατερίνα Παναγοπούλου, συνεργάτιδα της Omikron Electronics και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της L-Acoustics, το 2ήμερο 18/19 Δεκεμβρίου στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα. Επρόκειτο για ένα κλειστό σεμινάριο με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων που είχε διάρκεια 2 ημερών, 9ωρη διάρκεια ανά ημέρα και συνοδευόταν από εγκεκριμένη πιστοποίηση από την ίδια την L-Acoustics.
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με την Κ. Παναγοπούλου να παρουσιάζει στους συμμετέχοντες όλες τις σειρές ηχείων της εταιρίας, ξεκινώντας από τα Point Source, συνεχίζοντας στα Constant Curvature sources (ARCS) και τέλος στα Line Array –Variable Curvature sources.

Soundvision - Ακουστική και Μηχανική προσομοίωση
Μετά την παρουσίαση των σειρών των ηχείων της εταιρίας περάσαμε στο κύριο μενού της πρώτης ημέρας που δεν ήταν άλλο από το Soundvision 3.0.10, που είναι το πρόγραμμα προσομοίωσης της L-Acoustics, με το οποίο κάνουμε δυο βασικές δουλειές:
1. Σχεδιάζουμε την περιοχή του ακροατηρίου
2. Μελετάμε την σωστή τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο

Στο soundvision μπαίνουν όλα τα προϊόντα της εταιρίας και σχεδιάζουμε τρισδιάστατα, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο από το δισδιάστατο συνδυασμό, ενώ το πρόγραμμα συνεργάζεται με το γνωστό σχεδιαστικό πρόγραμμα autoCAD.

Σχεδιάζοντας το χώρο του ακροατηρίου (audience design)
Ξεκινώντας με το soundvision σχεδιάζουμε το χώρο του ακροατηρίου σε ένα venue, και ακολουθεί η τοποθέτηση και ο σχεδιασμός των ηχείων που περιλαμβάνει πρώτα την ακουστική και εν συνεχεία τη μηχανική προσομοίωση του συστήματος, με τη δεύτερη να αφορά το βάρος που θα δεχθεί το μοτέρ, τις τάσεις ανάμεσα στο bumper και τις καμπίνες κλπ.
Τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψιν μας κατά τη διαδικασία είναι τα φυσικά εμπόδια του χώρου, όπως τοίχους, scoreboard κλπ. Εξίσου σημαντικό για τη δουλειά με το soundvision είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι όλοι οι χώροι ξεκινάνε από το ισόγειο, ακριβώς μπροστά από το stage, εκτός από τις αρένες που ο σχεδιασμός ξεκινάει από το κέντρο της. Επιπλέον διαχωρίζουμε σταθερές από κινητές επιφάνειες και λαμβάνουμε υπόψιν μας το ύψος των αυτιών του ακροατήριου ορίζοντας το κατάλληλο ανά επιφάνεια.

Loudspeaker Design
Υπενθυμίζουμε, ότι το πρόγραμμα στους υπολογισμούς δεν προσμετρώνται οι ανακλάσεις. (Eλεύθερο πεδίο).  Αυτό είναι μια επιλογή της L-Acoustics γιατί παρέχει το πλεονέκτημα της γρήγορης προσομοίωσης. Η προσέγγιση είναι αποτελεσματική και τα αποτελέσματα είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα. Η ιδέα της L-Acoustics να έχει γρήγορους και ακριβείς υπολογισμούς όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η Κατερίνα έχει πετύχει. 

Ασφάλεια
Η ασφάλεια είναι ένας άκρως σημαντικός παράγοντας για την L-Acoustics καθώς έχουμε να κάνουμε με ηχεία και συστήματα που είναι αναρτημένα πάνω από κεφάλια θεατών, καλλιτεχνών κ.ο.κ… Εξηγήθηκαν οι βασικοί κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζει το πρόγραμμα.

L-Acoustics Drive System
Το L-Acoustics Drive System αποτελείται από τους ψηφιακούς ενισχυτές, τον επεξεργαστή P1, τα LA-RAKs, τα καλώδια και το LA Network manager. Εν συνεχεία η Κατερίνα μας παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τους LA4X, LA8 και LA12X, καθώς και τα πίσω πάνελ των ενισχυτών και τα καλώδια (μας διευκρίνισε ότι τα νέα καλώδια γράφουν επάνω LA8).
Κατόπιν ξεναγηθήκαμε στο processing, με το DSP να υποστηρίζει crossover, EQ, delay, Gain και Polarity. Εδώ να επισημάνουμε ότι η L-Acoustics δεν φτιάχνει preset για καμία άλλη εταιρία από τον Νοέμβριο του 2006 και μετά.
Αναλύθηκε πλήρως ο τρόπος διανομής του audio σήματος. Συγκεκριμένα αναλύθηκε η έννοια του Analog, το AES πρωτόκολλο μεταφοράς και το AVB (Audio Video Bridging) πρωτόκολλο. Η Κατερίνα μες εξήγησε ότι τo AVB είναι Multicasting δηλαδή τα σήματα μπορούν να δρομολογηθούν μεταξύ οποιονδήποτε συσκευών δικτύου, ανεξάρτητα από το πού συνδέονται με το δίκτυο. Στην συνέχεια ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του AVB και μας εξήγησε το AVB Milan. 

Παρουσίαση L-Acoustics Network manager
Ακολούθησε πρακτική παρουσίαση ολόκληρου του προγράμματος, εισάγοντας σύστημα και δουλεύοντας με αυτό σε εισαγωγή ενισχυτών. Συζητήθηκαν τα φίλτρα IIR, φίλτρα FIR και η χρήση αυτών. Τέλος, κλείσαμε με την παρουσίαση με τα εργαλεία, Array Morphing και Air Compensation. Όπως διαπιστώσαμε αργότερα στην πράξη, το Array Morphing όταν χρησιμοποιείται πρέπει να γίνεται με μεγάλη σύνεση και προσοχή…

2ημέρα: Training Kara (training module version 3.2)
Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε θεωρητική παρουσίαση του KARA, καθώς και rigging του KARA. Το σύστημα KARA βασίζεται στην τεχνολογία WST και στη φιλοσοφία μιας ενιαίας ισοφασικής πηγής ήχου. Εξ’ ου και θέλουμε να κατασκευάσουμε ισοφασικό μέτωπο κύματος. Αν ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του συστήματος δεν είναι επιτυχής, καταστρέφουμε το ισοφασικό μέτωπο του κύματος. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε το επιθυμητό ηχητικό αποτέλεσμα και την ισοκατανομή ενέργειας στο χώρο.
Όπως μας ανέλυσε η Κατερίνα, πρόκειται για το πιο ευέλικτο σύστημα της εταιρίας, γιατί καλύπτει πολλούς και διαφορετικούς χώρους με πολύ καλά εξαρτήματα στο rigging. Η καμπίνα διαθέτει ένα 3” comp driver. O κυματοδηγός του καλύπτει μεγαλύτερο ποσοστό του ύψους της καμπίνας, κάτι που σημαίνει ότι είναι καλό που φιλοξενείται σε μικρή καμπίνα, καθώς η απόσταση των ακουστικών κέντρων των καμπινών είναι ακόμα πιο κοντινή.
Το LF section του KARA διαθέτει δυο 8” driver που κατεβαίνουν στα 55Hz και φιλοξενούνται σε bandpass bass reflex καμπίνα – laminar vending.
Τα ενσωματωμένα πτερύγια (L-Fins) δημιουργούν τη διασπορά των 110 μοιρών στον οριζόντιο άξονα, ενώ η διαφορά αποστάσεων μεταξύ κόρνας και woofer ‘διορθώνεται’ με το κατάλληλο delay, που είναι ενσωματωμένο μέσα στα preset.

Προτεινόμενα ηχεία μαζί με το KARA είναι τα SB18 που είναι bass reflex καμπίνες (laminar venting) και κατεβαίνουν έως τα 32Ηz. Η εταιρία για sub προτείνει και το KS28 ή το SB28, τα οποία έχουν 2 x 18” woofer και κατεβαίνουν στα 25Hz.  

Rigging: θεωρία, tips και (κυρίως) πράξη
Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα κρεμαστικά του ΚΑRΑ (δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες εδώ, καθώς το πιο σημαντικό τμήμα ήταν η πρακτική εξάσκηση που έγινε στο αναρτημένο στο χώρο σύστημα το οποίο οι συμμετέχοντες ανέβασαν και κατέβασαν πολλές φορές). Ακολούθησαν Stacked εφαρμογές με θετική και αρνητική κλίση, καθώς και διάφορες άλλες εφαρμογές. Όπως είπαμε, εδώ η θεωρία έδωσε τη θέση της στην πράξη, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες κρέμασαν και ξεκρέμασαν το σύστημα αρκετές φορές. Ακολούθησε ακρόαση του συστήματος σε stacked τοποθέτηση όπως επιβάλλεται από την L-Αcoustics κατά την διάρκεια του σεμιναρίου. Επιπλέον έγινε ακρόαση του συστήματος σε flown τοποθέτηση κάτι που ήταν έκτος των πεπραγμένων του σεμιναρίου.

Αντί επιλόγου…
Το aLive θα ήθελα να ευχαριστήσει την Omikron Electronics για την πρόσκληση, την Κατερίνα Παναγοπούλου για τις γνώσεις που μας μοίρασε και για το αναλυτικό training, καθώς και το Fuzz Live Music Club για τη φιλοξενία.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το εν λόγω training πρέπει να το κάνουν όλοι όσοι διαθέτουν και κυρίως όσοι στήνουν συστήματα KARA στα μέρη μας (και πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί, καθώς το σύστημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα). Είναι βέβαιο ότι θα βελτιωθούν σημαντικά τόσο οι ίδιοι, όσο και η συμπεριφορά των συστημάτων που εγκαθιστούν, αλλά και η κάλυψη των venue και ο ήχος που ακούμε όλοι μας στις συναυλίες…

Επαφή
Omikron Electronics

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση