Διαφήμιση
Τρίτη, 11 Ιούλιος 2017 19:01

Κουρδισμένες & σεταρισμένες σωστά, οι ‘πεταλούδες’ της Outline απέδειξαν στη συναυλία των Βανδή – Παπαρίζου ότι μπορούν να ‘πετάξουν’ ψηλότερα…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ηταν η πρώτη συναυλία, το ξεκίνημα της περιοδείας των Δέσποινα Βανδή – Ελενας Παπαρίζου πριν από μερικά βράδια στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και το aLive βρέθηκε εκεί για να δει και να ακούσει από κοντά ένα παλιό, γνώριμο αλλά και κάπως ξεχασμένο στα μέρη μας σύστημα. Το Butterfly της Outline που σεταρίστηκε εκ νέου από τον Giulio Gandini (R&D engineer, Measurement Systems Tech Support & Training) της Outline και έπαιξε και με καινούργιους επεξεργαστές. Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή…

Butterfly collector
Το σύστημα είναι το παλιό – καλό – γνωστό (για τους ασχολούμενους με τα επαγγελματικά ηχητικά δρώμενα στα μέρη μας) σύστημα της Sound Attack του Τάσου Κωνσταντίνου που εδρεύει στην Κόρινθο. Και είναι γεγονός ότι τα χρόνια έχουν περάσει, νέα συστήματα έχουν μπεί για τα καλά στα rider της Ελληνικής touring αγοράς, οι ηχολήπτες και οι παραγωγές ζητάνε τα συστήματα αυτά στα οποία και ο Τάσος έχει εσχάτως επενδύσει, και κάπως έτσι οι ‘πεταλούδες’ έμειναν για αρκετό χρόνο στις αποθήκες του Τάσου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, όταν ο Τάσος έλαβε ξανά αρκετά request για το σύστημά του από ηχολήπτες που εξακολουθούν να ακούνε και να ψάχνονται με συστήματα, μη ακολουθώντας απαραίτητα και για όλες τις παραγωγές τους,  τυφλά το ρεύμα της εποχής.
Κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισε να τα ξαναφέρει στην πρώτη γραμμή, και σε συνεννόηση με την Ελληνική αντιπροσωπεία (Mega Event) κάτι τέτοιο έγινε οργανωμένα, αφού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο σετάρισμα και κούρδισμα του συστήματος και τη χρήση ενός νέου αναβαθμισμένου processor της Outline, του IP-24 DSP που ήρθε ‘πακέτο’ με τον Giulio Gandini της Outline προκειμένου να επιμεληθεί το σύστημα από την αρχή.
Ετσι κι έγινε, καθώς το σύστημα μπήκε στην περιοδεία των Παπαρίζου – Βανδή και η πρώτη συναυλία στο Θέατρο Βράχων αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα επανασετάρισμα του συστήματος από τον Giulio, ο οποίος μετά το τέλος του Live μας εξήγησε τον τρόπο που το σέταρε, για την ευθυγράμμιση με τα sub και για τον processor IP24DSP που το οδήγησε.

Το set up στο Θέατρο Βράχων
Το σύστημα που είχε εγκατασταθεί στο Θέατρο Βράχων περιελάμβανε 8 Butterfly C.D.H 483 ανά πλευρά και 3 Mantas 28 ως downfill. Στο έδαφος, μπροστά από τη σκηνή, είχαν τοποθετηθεί συνολικά 14 Sub της Outline (8 Subtech 218 και 6 DBS 18-2 από τη σειρά GTO) σε δυο σειρές ακολουθώντας τις επιταγές του endfire mode με τη μπροστινή γραμμή sub να λειτουργεί με καθυστέρηση.
Δεξιά και αριστερά ως outfill (stack σε riser) υπήρχαν επίσης 3+3 Mantas, καθώς και DVS 15 ως frontfill ενώ στο stage είχαν τοποθετηθεί ως side fill 3+3 KARA της L-Acoustics ανά πλευρά μαζί με ένα SB18 sub και 4 Nexo PS 15 ως μόνιτορ φωνής.

Φώτα και εικόνα
Την σχεδιασμό της σκηνής και τους φωτισμούς (προγραμματισμό – χειρισμό) είχε επιμεληθεί ο Μάκης Αναστασάκης. Πιο συγκεκριμένα, για τη συναυλία χρησιμοποιήθηκαν 18 beam της Fos και 14 Led Wash Impression της GLP. Ο χειρισμός έγινε από ένα σύστημα MA2 που αποτελείται από ένα Command Wing κι ένα Fader Wing.
Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Μάκης “η υλοποίηση του σχεδίου υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι εύκολη και γρήγορη και οπτικά εξυπηρετεί στο να μεγαλώνει το stage με λίγο εξοπλισμό. Όταν ξέρεις τι θες να κανείς χρησιμοποιείς αυτά που πρέπει χωρίς να βάζεις περιττό εξοπλισμό. Ο φωτισμός των βράχων είναι κάτι που σε τραβάει να το κάνεις σε αυτό το θέατρο. Είναι απίστευτο background και δεν μπορεί να μην φωτιστεί…». Οσον αφορά το visual κομμάτι αυτό ήταν αρκούντως εντυπωσιακό και για τις δυο κυρίες και το έτρεξε εξ’ ολοκλήρου ο Κωνσταντίνος Γαρίνης, με τις εικόνες να προβάλλονται στη LED οθόνη που είχε αναρτηθεί στο πίσω τμήμα της σκηνής.

 Αμεσότητα και ‘ταχύτητα’
Αυτός είναι ίσως ο πιο δόκιμος τίτλος για να περιγράψω την ηχητική εμπειρία του συστήματος, καθώς είχες την εντύπωση ότι τα Butterfly τα έχεις πάντα στο πρόσωπό σου. Ειδικά στις εξέδρες του θεάτρου όπου ο τρόπος που ‘καθάριζε’ το σύστημα και αναδείκνυε τη μεσαία περιοχή του προγράμματος ήταν ‘αναφοράς’. Στην αρένα υπήρχε μια μίξη Mantas (πιο μπροστά) και Butterfly, οπότε από το πρώτο σκαλοπάτι και πάνω ο ήχος ανήκε αποκλειστικά στα Butterfly, καθώς από εκεί άνοιγε τα φτερά της η πεταλούδα της Outline.
Να υπενθυμίσω ότι μιλάμε για μια καμπίνα μικρού φορμά, με βάρος λίγο πάνω από τα 30 κιλά που ενσωματώνει τέσσερα 8ιντσα mid-woofer (με τα δυο εξ’ αυτών να είναι band-pass loaded και να εκπέμπουν από τα 110 – 400 Hz και τα άλλα δυο reflex high-pass να λειτουργούν από τα 110 – 1250 Hz) τα οποία ‘φορτίζουν’ τα πλευρικά τμήματα ενός κυματοδηγού 90 μοιρών. Ενας ακόμα πατενταρισμένος κυματοδηγός D.P.R.W.G αναλαμβάνει την επίτευξη του επιθυμητού time aligment των υψηλών συχνοτήτων που αναπαράγονται από ένα 3" driver.

Λίγο πρίν την έναρξη της συναυλίας ο Τάσος Κωνσταντίνου μου ανέφερε το εξής για τον Βασίλη Νικολόπουλο, το FoH ηχολήπτη των Βανδή - Παπαρίζου, «πρέπει να σου πω ότι είναι ένας από τους ελάχιστους ηχολήπτες που έχω συνεργαστεί και ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά: βάλε μου ότι σύστημα θέλεις εσύ αρκεί να είναι σωστά σεταρισμένο και εγκατεστημένο και να καλύπτει τις ανάγκες του venue»…
Αυτή την εμπιστοσύνη θέλησε να επιστρέψει ο Τάσος, γι’ αυτό φρόντισε σε συνεργασία με τον αντιπρόσωπο και την outline να εγκαταστήσει ένα όσο το δυνατόν πιο άψογα σεταρισμένο σύστημα…

Δικαιωματικά λοιπόν, ο πλέον αρμόδιος για να μας μιλήσει για το σύστημα είναι ο Βασίλης Νικολόπουλος, που βίωσε την ακουστική εμπειρία των Outline μέσα από τα fader της Digidesing Venue στο FoH των Βανδή & Παπαρίζου…

Βασίλης Νικολόπουλος FoH –“Οι εντυπώσεις μου από το Outline”
«Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή ήμουν κάπως διστακτικός. Μία φορά είχα παίξει με το σύστημα στο παρελθόν σ’ έναν κλειστό, πολύ χαμηλοτάβανο χώρο και σίγουρα δεν ήταν ο ιδανικός χώρος ώστε να εκμεταλλευτείς το οποιοδήποτε σύστημα στο maximum των δυνατοτήτων του. Ετσι λοιπόν, περίμενα την συναυλία των Δέσποινα Βανδή - Ελενα Παπαρίζου στο θέατρο βράχων για να το δουλέψω και να το ακούσω.

Η πρώτη εντύπωση λοιπόν, μόλις άρχισα το sound check είναι ότι ο ήχος είναι ‘in your face’, κάτι που εγώ προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο σε ένα σύστημα. Δεν χρειάζεται να αφήνεις τα φωνακλάδικα μεσαία ώστε να έχει παρουσία ο ήχος. Εντελώς άνετα και απροβλημάτιστα σου δίνει ακριβώς αυτό που έχεις και ακούς στο μυαλό σου. Αν παρομοίαζα το συγκεκριμένο PA με ένα ζεύγος main monitor σε studio, θα έλεγα - όπως λέγαμε "τα παλιά τα χρόνια" - ότι είναι ένα "εξαιρετικά γρήγορο" σύστημα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η δουλειά του FOH Engineer στην Ελλάδα είναι δύσκολη όχι μόνο ως προς τους χρόνους που πρέπει να δουλεύουμε, αλλά και ως προς την ποικιλία των ειδών μουσικής που παίζονται σε ένα live show. Από dance μέχρι ζεϊμπέκικα και από heavy metal μέχρι κλαρίνα και νησιώτικα, και πολλές φορές όλα αυτά εμπεριέχονται σε ένα κομμάτι! Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σύστημα που να μπορεί να καλύψει πλήρως όλες τις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες που έχει η μουσική "βεντάλια" μας. Με το Οutline καλύφθηκα πλήρως, και δεν κρύβω ότι θα ήθελα να το ξαναδουλέψω πάρα πολύ σύντομα».

Περισσότερες πληροφορίες για το set-up θα σας δώσουν στην Sound Attack, ενώ για την Outline και τα προϊόντα της στη Mega Event…

Επαφή
Sound Attack
Mega Event

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση