Διαφήμιση
Παρασκευή, 22 Απρίλιος 2016 01:57

Η Metro Audio Systems έκλεισε 22 χρόνια ζωής και διοργάνωσε στα Καμένα Βούρλα το 8ο Workshop της. Μακράν το πιο επιτυχημένο όλων…

Η Metro Audio Systems μετά από 4 χρόνια ‘απουσίας’ από τις γνωστές workshop διημερίδες που η ίδια καθιέρωσε, το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου, επέστρεψε δυναμικά στα Καμένα Βούρλα όπου διοργάνωσε το 8ο Workshop της. Κόντρα στο κλίμα των καιρών, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε μια μικρή γιορτή και μια μεγάλη σύναξη του χώρου και εξελίχθηκε στο πιο επιτυχημένο workshop που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η εταιρία, με τη συμμετοχή να είναι μαζική.
Το Sissy Hotel λοιπόν (ξανα) έζησε μεγάλες στιγμές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κι αυτό διότι παρά την εποχή αβεβαιότητας και αστάθειας που ζούμε, η συμμετοχή ήταν μαζική, το ενδιαφέρον μεγάλο και οι συμμετέχοντες είχαν φτάσει εδώ στα Καμένα από όλη σχεδόν την Ελλάδα και τα νησιά.

Στο χαιρετισμό της πρώτης μέρας ο Παύλος Συμπεράς αναφέρθηκε στο πατάρι στο οποίο ξεκίνησε η εταιρία τη λειτουργία της πριν από 22 χρόνια, όπου με δυο κατσαβίδια κι ένα κοφτάκι συναρμολογούσαν ηχεία μαζί με τον Τάσο Γκιώνη, τον έταιρο ιδιοκτήτη της ‘Metro’. Παράλληλα, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους (εμπορικοί αντιπρόσωποι, dealers και μαγαζιά την πρώτη μέρα και rental εταιρίες, τεχνικοί και ηχολήπτες τη δεύτερη) ότι εκτός των εταιριών που αντιπροσωπεύουν, θα συνεχίσουν την εξέλιξη και των δικών τους προϊόντων (με τη σχεδιαστική σφραγίδα του Θαλή Μενεξελή), η οποία θα ενταθεί προκειμένου η εταιρία να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής αγοράς και μια θέση, εκ νέου, στην Ευρωπαϊκή αγορά. Στο lounge του ξενοδοχείου είχε εγκατασταθεί μια μικρή προϊοντική έκθεση των πλέον αντιπροσωπευτικών προϊόντων που αντιπροσωπεύει η Metro (QSC, Allen & Heath, Denon, Reloop κλπ, καθώς και των δικών της προϊόντων), ενώ όπως είναι φυσικό κυριάρχησαν τα προιόντα της QSC καθώς και τα μίξερ της Allen & Heath, με την ολοκαίνουργια ψηφιακή dLive να αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή του workshop. Στο workshop παραβρέθηκαν και στελέχη των εταιριών QSC (Gina Bergman και Mark Bailey) και Allen & Heath (Κai Springer και Scott Mason), ενώ στην παρουσίαση της κονσόλας dLive της Allen & Heath συνέβαλε και ο Παύλος Σαπουντζής.

Η νέα εποχή QSC
Στη χώρα μας (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) η φήμη της QSC είναι σχεδόν αποκλειστικά συνυφασμένη με τους ενισχυτές της. Στη διεθνή αγορά όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, καθώς η εταιρία ως γνωστόν εκτός από ενισχυτές κατασκευάζει ηχεία για μια εκτεταμένη γκάμα εφαρμογών, αλλά και ψηφιακά μίξερ μικρού φορμά (σειρά Touch Mix η οποία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του aLive πρόκειται να διευρυνθεί σε μοντέλα). Πλέον η QSC στο εξωτερικό (ειδικά στην αγορά της Αμερικής) κάνει πρωταθλητισμό και στον τομέα των ηχείων. Στην ομιλία της η Gina Bergman - senior director of international sales της QSC μας σύστησε την εταιρία με μια γρήγορη αναδρομή στην ιστορία της, στην ανάπτυξή της και στα σημαντικότερα project της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έως ότου φτιάχναμε αποκλειστικά ενισχυτές, οι σημερινοί ανταγωνιστές μας στον τομέα των ηχείων μας λάτρευαν»…
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία από το 2004 έως σήμερα αναπτύσσεται κατά 11% (μέσο όρο) κάθε χρόνο. Μοναδική εξαίρεση η χρονιά της κρίσης (2008-2009) για την Αμερική όταν και σημείωσαν κάμψη κατά -13%. Τότε η εταιρία πήρε την απόφαση να μην απολύσει κανένα, να συνεχίζει να στηρίζει το R&D τμήμα της, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να τους γίνουν περικοπές (ειδικότερα τα υψηλόβαθμα στελέχη που δέχθηκαν και τις μεγαλύτερες). Ετσι κατάφεραν να μη χάσουν συνεργάτες και να μη μείνουν πίσω σε R&D. Tότε είναι που ξεκίνησαν και την παραγωγή ηχείων, καθώς έως το 2008 κατασκεύαζαν μόνο ενισχυτές (παρεμπιπτόντως είναι Νο1 στην αγορά της Αμερικής στους ενισχυτές), ενώ μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή στα Portable PA συστήματα, και σήμερα η QSC κατέχει τη Νο1 θέση στην Αμερικάνικη αγορά στη δημοφιλή κατηγορία των Portable PA συστημάτων.  
Σήμερα το 50% της γκάμας παραγωγής της εταιρίας είναι οι ενισχυτές (παλαιότερα ήταν το 94%), με τα ηχεία να αποτελούν πλέον το νέο καυτό πεδίο της εταιρίας. Πριν 3 χρόνια η QSC δημιούργησε τις κατηγορίες Cinema, Pro και System, ενώ έχει κερδίσει τον τίτλο του “Top Work Places” το 2010, 2011, 2012 και 2014.

Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στον Mark Bailey ο οποίος παρουσίασε τα ηχεία της σειράς K Series (περιλαμβάνει τα μοντέλα K8, K10, K12 και KSub) που αποτελούν δίδρομα ενεργά ηχεία με ενσωματωμένο DSP και ενισχυτικά. Στα highlight τους οι λειτουργίες DMT (για ματσάρισμα μεταξύ χαμηλών / υψηλών όσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης), Instric Correction (πραγματοποιεί μετρήσεις και διενεργεί διορθώσεις μέσω FIR και IIR φίλτρων επιτυγχάνοντας γραμμικότερη αναπαραγωγή) και DEEP (Digital Extension & Excursion Processing). Φυσικά ακολούθησαν ακροάσεις των ηχείων της σειράς και ομολογουμένως όλα τους ικανοποίησαν με την απόδοσή τους, με το ‘μικρό’ Κ8 να κερδίζει λίγο περισσότερο τους παρισταμένους για την απόδοσή του με βάση τα λίτρα της καμπίνας του (συμβαίνει συχνά, ο μικρός εκπρόσωπος μιας σειράς να είναι αυτός που αρέσει σε συγκριτικές ακροάσεις σε κλειστούς χώρους).
Ακολούθησε η παρουσίαση της ξύλινης σειράς KW που περιλαμβάνει επίσης 4 μέλη (3 full range κι ένα sub) καθώς και της σειράς E Series που περιλαμβάνει παθητικά ηχεία (3 full range κι ένα sub, τα Ε10, Ε12, Ε15 και Ε18SW). Τέλος, όσον αφορά τα ηχεία παρουσιάστηκε και η σειρά KLA με την click & play λογική σεταρίσματος, που αποτελεί την ενεργή line array σειρά της QSC και που περιλαμβάνει τον δορυφόρο KLA12 (2δρομο με 12ιντσο γούφερ και δυο ενισχυτικά 500Watt έκαστο και ενσωματωμένο DSP) και το sub KLA 181 (18ιντσο γούφερ, ενεργό, με βάρος 45 κιλά). Το εν λόγω σύστημα αποτελούμενο από 3 δορυφόρους και δυο sub ανά πλευρά (με καρδιοειδή λειτουργία) είχε εγκατασταθεί για τις ακροάσεις της Κυριακής στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου. Αναλυτικά παρουσιάστηκα και τα δυο ψηφικά μίξερ της σειράς Touch Mix (8 και 16) της QSC με τις 12 και 20 εισόδους αντίστοιχα, το φιλικό περιβάλλον εργασίας και τα πολλαπλά preset που βοηθούν τους λιγότεροι εξοικιωμένους να σετάρουν γρήγορα και απροβλημάτιστα μια αξιοπρεπή μίξη...

Allen & Heath – όλα τα φώτα στη dLive
«Game changer» χαρακτήρισε ο Scott Mason (sector specialist – Pro Digital) αλλά και ο Κai Springer (Business Development Manager) τη νέα Allen & Heath που πριν μια εβδομάδα είχε αποτελέσει κι ένα από τα μεγάλα highlight της διεθνούς έκθεσης της Φρανκφούρτης. Προσωπικά, η dLive S5000 που φιλοξενήθηκε εδώ στο Workshop της Metro (υπάρχει η μικρότερη S3000 και η μεγαλύτερη S7000, δηλαδή συνολικά 3 επιφάνειες εργασίας και 3 ‘κουτιά’ όπου όλα συνδυάζονται και παίζουν με όλα) με έπεισε ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό μίξερ από κάθε άποψη: τεχνολογικά, χρηστικά και σχεδιαστικά, ενώ υποστηρίζει μερικές λειτουργίες που δεν τις συναντάμε αλλού (τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζω)…
Την κονσόλα την είχαμε δει αναλυτικά στην πιο prive παρουσίαση του Σαββάτου από το Scott (εμπλέκεται ενεργά σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της υλοποίησης της κονσόλας ενώ έχει ιδιαίτερα βαρύ βιογραφικό με ένσημα σε Nexo, Yamaha, Martin Audio, XTA Electronics κλπ, ενώ υπήρξε ηχολήπτης του Phil Collins και πολλών άλλων, καθώς και τεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών αγώνων της Κίνας).

dLive – 50.000 εργατοώρες και 25 χρόνια δουλειάς
Ο Scott λοιπόν μας ενημέρωσε ότι η στην εξέλιξη της dLive έχουν συμβάλλει όλοι οι main engineers μέσω της on line κοινότητας που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η κονσόλα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η iLive, ενώ η GLD αποτέλεσε τη γέφυρα για την dLive. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Scott, η dLive ισούται με 2 iLive σε όλες τις παραμέτρους και λειτουργίες της.
Εξαρχής έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην σχεδίαση και την κατασκευή της γι’ αυτό και προσέλαβαν έναν κατασκευαστή τανκ από το Βρετανικό στρατό όταν σχεδίαζαν και υλοποιούσαν το project dLive, αφού η αντοχή και η αξιοπιστία της σειράς, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα για την Allen & Heath.
Όπως είπαμε, η S5000 είναι η μεσαία κονσόλα της νέας σειράς όσον αφορά το μέγεθος της επιφάνειας εργασίας της και συνδυάζεται με το dLive MixRack, που περιλαμβάνει προενισχυτές, επεξεργαστές και όλο το I/O και τις audio networking θύρες της κονσόλας. Η επιφάνεια εργασίας της περιλαμβάνει 28 faders σε 6 layers, δυο 12″ οθόνες αφής και το ειδικά ανεπτυγμένο  Harmony UI για ταχύτατη απόκριση στο workflow.
Υποστηρίζει επίσης 3 σελίδες με 6 assignable rotaries ανά οθόνη και 26 assignable SoftKeys, καθώς και Engineer’s Wedge και IEM fader strips.

Στην καρδιά της νέας dLive βρίσκεται το XCVI Core που αναπτύχθηκε από την R&D ομάδα της Allen & Heath (που αποτελείται από 40 μηχανικούς και 30 ειδικούς στα ψηφιακά κυκλώματα και προϊόντα) και βασίζεται στη χρήση FPGA τσιπ (Field Programmable Gate Array) νέας γενιάς και τεχνολογίας, με 36 παράλληλα virtual processing cores που εξασφαλίζουν επεξεργαστική ισχύ για 160×64 channels processing στα 96kHz.

Εξι παράλληλες μηχανές μίξης εντός του πυρήνα επεξεργάζονται 10.000 cross points ανά δείγμα, την ίδια στιγμή που ο FPGA router έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης 3.000 x 3.000 audio paths.
Η επεξεργαστική ισχύς του XCVI (25 δις υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο!) επιτρέπει στη dLive να υποστηρίζει 128 full processing inputs και 16 stereo FX returns, μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο, ενώ το σημαντικότερο ίσως επίτευγμά της είναι το εξαιρετικά χαμηλό latency – ρεκόρ των 0.7ms που συμβάλλει δραστικά στην επίτευξη ενός ‘φυσικού’ τρόπου χρονικής ευθυγράμμισης από την ίδια την κονσόλα, μεταξύ sub και δορυφόρων του PA συστήματος που οδηγείται από την dLive. Κατά τα άλλα η κονσόλα διαθέτει 5 πρωτόκολλα (DANTE, MADI, WAVES, Ethersound, ACE) ενώ και οι 5 κάρτες μπορούν να τρέξουν ταυτόχρονα.

Καινοτόμες και χρήσιμες λειτουργίες…
Χρηστικά τώρα, η dLive διαθέτει μερικές νέες λειτουργίες που αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες. Ιδού μερικές:
* Κάθε κανάλι περιλαμβάνει ένα ‘έξυπνο’ Pad που διαβάζει την αντίσταση εισόδου του σήματος ανά πάσα στιγμή προκειμένου να προσαρμόζει ανάλογα την περικοπή του σήματος σε πραγματικό χρόνο.
* Η λειτουργία faders to zero που μοιάζει μεν εφετζίδικη στο demo της κονσόλας, αλλά είναι εξαιρετικά πρακτική στη χρήση.
* Η PAFL λειτουργία ακρόασης σε ανεξάρτητα σημεία του σήματος εισόδου, προκειμένου ο ηχολήπτης να μπορεί να ακούει το σήμα του πριν ή μετά τον κομπρέσορα, το gate και γενικά στο σημείο που εκείνος ορίζει, ώστε να εντοπίσει ακριβώς το σημείο που κάτι τον ενοχλεί και θέλει να ελέγξει.
* Η κονσόλα υποστηρίζει 2 insert ανά κανάλι, ενώ ευπρόσδεκτη είναι και η διάρκεια του peak hold που φτάνει στο 1 λεπτό προκειμένου ο χρήστης να έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερο χρόνο εντοπισμού των peak του σήματος και να επεμβαίνει αποτελεσματικά.
* Η μόνιμη οπτική απεικόνιση του ακουστού compression ανά κανάλι σε μια παραλληλόγραμη μπάρα είναι εξίσου χρήσιμη, όπως και το FS metering που ακολουθεί τις επιταγές του BBC όσον αφορά το metering της κονσόλας.
* Το DEEP processing αποτελεί ακόμα ένα ατού της με plugins σε κάθε κανάλι, ενώ η κονσόλα περιλαμβάνει 16 FX racks.
* Οσον αφορά τις μελλοντικές αναβαθμίσεις, σε ένα μήνα θα υπάρχει διαθέσιμο νέο software όπου θα μπορούν να συνδεθούν δυο επιφάνειες εργασίας σε ένα ρακ (τώρα ισχύει η λογική του 1 προς 1 και δημιουργούν δίκτυο μέσω DANTE), ενώ θα αναβαθμιστούν και οι κάρτες (WAVES, DANTE κλπ) που θα λειτουργούν στα 96kHz. Μαζί έρχονται και τα dLive editor software και το dLive remote (σε iOs)…  

Ακροάσεις
Η Κυριακή (δεύτερη μέρα του event) όπως είπαμε ήταν ανοικτή και σε τεχνικούς, ηχολήπτες και rental εταιρίες και έφερε κι άλλο κόσμο στα Καμένα Βούρλα. Η μέρα κύλησε με ακροάσεις του ενεργού line array συστήματος KLA της QSC με την click & play λογική εγκατάστασης που καθιστά το σετάρισμα του συστήματος εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Το σύστημα που ακούσαμε αρχικά περιελάμβανε μια καμπίνα KLA12 σε τριπόδι ανά πλευρά, εν συνεχεία ακούσαμε τα 3 + 3 KLA12 αναρτημένα και τέλος προστέθηκαν στις ακροάσεις και τα 2 sub KW 181 ανά πλευρά σε καρδιοειδή λειτουργία. Το KLA αποτέλεσε ένα σύστημα με αρμονική συμπεριφορά, αρκετά μουσικό στις υψηλομεσαίες, ενώ  ακόμα και όταν πιέστηκε ποτέ δεν απέκλινε προς το τραχύ και ‘επιθετικό’ ενώ η full range αναπαραγωγή των δορυφόρων ήταν εξαιρετικά γραμμική σαν άκουσμα με αρκετά επίπεδη συχνοτική συμπεριφορά. Το σύστημα οδηγήθηκε από μια ψηφιακή κονσόλα Touch Mix επίσης της QSC.

Αντί επιλόγου…
Αναμφίβολα επρόκειτο για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με μεγάλη προσέλευση και υψηλό ενδιαφέρον που συνδύασε χαλαρότητα, ενημέρωση και γνώση, αλλά και κάτι άλλο που χρειάζεται απεγνωσμένα ο χώρος: έφερε κοντά τους επαγγελματίες που σε τέτοιες συνάξεις έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους και συνειδητοποιούν ότι εκτός από ανταγωνιστές είναι και συναγωνιστές με κοινά ενδιαφέροντα, κοινά πάθη, κοινά συμφέροντα και κυρίως κοινή αγάπη για το αντικείμενο, διότι αυτή τη δουλειά δεν την κάνεις αν είσαι ένας ορθολογιστής και ψυχρός επαγγελματίας και δεν διαθέτεις λίγο μεράκι και καλλιτεχνική ψυχή…
Ευχαριστούμε τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στα πανέμορφα Καμένα Βούρλα και ευχόμαστε το επόμενο Workshop να είναι ακόμα πιο επιτυχημένο από το φετινό…

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση