Διαφήμιση
Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2015 00:22

Μια από τις λίγες περιοδείες που ο τίτλος της ("Let me entertaιn you") ανταποκρίθηκε πλήρως στην πραγματικότητα. Ιδού γιατί ήταν η συναυλία της χρονιάς…

του Βασίλη Λαδονικόλα

"Let me entertaιn you" είναι ο τίτλος της παγκόσμιας περιοδείας του Robbie Williams και αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένος και ακριβής. Για το πώς ήταν η συναυλία θα ξέρετε από πρώτο χέρι όσοι βρεθήκατε στη Μαλακάσα για το φετινό επετειακό Rockwave Festival (20 χρόνια) το Σάββατο το βράδυ, ενώ όσοι δεν ήσασταν θα έχετε ήδη ενημερωθεί από τα πάσης φύσης media που έπαιξαν το θέμα στα highlights τους.

Η συναυλία της Χρονιάς?
«Μηδέ πρό του τέλους» έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας, αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτή ήταν η απόλυτη συναυλιακή εμπειρία για το 2015 στην Ελλάδα, αφού τα είχε όλα και μάλιστα σε υπερθετικό σχεδόν βαθμό. Το γεγονός και μόνο ότι η Μαλακάσα ξεχείλιζε από θετική ενέργεια και αύρα το Σαββατοκύριακο που η χώρα έπαιζε το κεφάλι της, λέει πολλά από μόνο του για το Robbie και το πόσο χαρισματικός performer είναι. Μετά το Live του κατανόησα πλήρως το γιατί πρίν από μια 10ετία περίπου ήταν μακράν το πιο hot Live όνομα στον πλανήτη Γη, διαλύοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε πωλήσεις εισιτηρίων και sold – out τουρνέ…
Για την ιστορία αναφέρω ότι το 2006 μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όταν πούλησε 1,6 εκ. εισιτήρια για την επερχόμενη περιοδεία του σε μία μόνο ημέρα! Παράλληλα έχει 17 BRIT Awards περισσότερα από κάθε άλλον και 8 ECHO Awards.
Οχι ότι τώρα είναι β’ διαλογής, κάθε άλλο, αυτό απέδειξε το sold out στη Μαλακάσα με τους 30.000 θεατές να έχουν πιάσει θέση στο χωράφι από νωρίς, για να απολαύσουν το υπερθέαμα του Robbie….

Η παραγωγή – υπερθέαμα
Η παραγωγή του Robbie είχε τα πάντα. Καταρχάς τον ίδιο. Σε φούλ φόρμα, αεικίνητο, ακούραστο και με διάθεση να κερδίσει το κοινό με το ‘καλησπέρα’ ανοίγοντας με το ‘Let me entertain you’ δίνονταν δίχως περιστροφές το στίγμα για το πώς θα κυλήσει η βραδιά με τη σκυτάλη να παίρνει το RockDJ και όλα τα υπόλοιπα hit, δικά του και ξένα. Στα καλλιτεχνικά με συγκίνησε ιδιαίτερα το ότι τίμησε τους Queen με το Bohemian Rapsody και το σχετικό content στο video (σημειωτέον ότι σε κάθε αντίστοιχη ψηφοφορία, οι Βρετανοί τους ψηφίζουν ως το καλύτερο συγκρότημα που έχουν αναδείξει ποτέ…), ενώ η διασκευή του smash hit “I Love Rock n’ Roll” της Jοan Jett ακριβώς μετά το “We Will Rock You” των Queen  μάλλον είχε σκοπό την A-B σύγκριση του αυθεντικού με την υπερεκτιμημένη κόπια του…

Κατά τα άλλα, εκτός από τον Robbie την παράσταση έκλεψαν κατά την ταπεινή γνώμη μου, η μπάντα του φυσικά και το τεχνικό team του. Το content που είδαμε στη LED οθόνη που χάρη στις διαστάσεις της (20 x 12) και στην υψηλή της ευκρίνεια κυριάρχησε στη σκηνή και στα μάτια των θεατών, είναι αυτό που λέμε α-ν-α-φ-ο-ρ-ά-ς και πρέπει να διδάσκεται έχοντας τίτλο: «πως το visual κομμάτι μιας συναυλίας είναι από μόνο του τόσο σημαντικό όσο και η ίδια η συναυλία. Εξίσου πρώτης γραμμής ήταν οι φωτισμοί, τα lazer αλλά και ο εξαιρετικός ήχος που ακούστηκε σε όλο το Terra Vibe το προηγούμενο Σάββατο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Το ηχητικό σύστημα
Το ηχητικό και φωτιστικό σύστημα για τις ανάγκες της συναυλίας είχε εγκαταστήσει η γνωστή Ελληνική rental εταιρία United Technical Group. Οσον αφορά τον ήχο, το Main Pa σύστημα περιελάμβανε συνολικά 32 Line Array καμπίνες V-DOSC της L-Acoustics (16 ανά πλευρά), ενώ ως LL και RR είχαν αναρτηθεί  12 + 12 καμπίνες KUDO. Οσον αφορά τα sub ακριβώς μπροστά από τη σκηνή φιλοξενήθηκαν 32 καμπίνες SB-1000 και 16 SB218, ενώ 6 ARCS είχαν αναλάβει χρέη front fill. Ολο το σύστημα οδηγήθηκε από LA 48 όσον αφορά τα ενισχυτικά. Το delay σύστημα τώρα, περιελάμβανε 3 συστοιχίες αποτελούμενες από 10 καμπίνες KUDO έκαστη.

Τα μόνιτορ ηχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη σκηνή ήταν τα FM115 της L-Acoustics, ενώ όσον αφορά τα μίξερ, η United Technical Group χρησιμοποίησε μια Midas PRO2 στι FoH και μια DiGiCo SD8 για τα μόνιτορ. Οι εν λόγω κονσόλες χρησιμοποιήθηκαν για τα support σχήματα της βραδιάς και για την Ολλανδή Sharon Kovacs που άνοιξε τη συναυλία του Robbie.

Φωτισμοί, Strobe και Λέϊζερ
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το φωτιστικό σύστημα που είχε αναρτηθεί από το μόνιμο support σύστημα του Terra Vibe. Αυτό περιελάμβανε 32 κινούμενες κεφαλές RGBW LED B-EYE της Clay Paky, 50 LED Wash της Elation, 60 Mac 2000 Wash της Martin μαζί με Martin Mac 2000 Spot. Εντυπωσιακός ήταν και ο αριθμός των strobe που χρησιμοποιήθηκαν: 50 Αtomic 3000 Strobe της Martin είχαν εγκατασταθεί στη σκηνή και έδωσαν το δικό τους show σε συγκεκριμένα τραγούδια και στιγμές του show του Robbie Williams. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 18 Fourlight, καθώς και 6 follow spot (4 των 2,5kW στο FoH και δυο 1200άρια κρεμασμένα στη σκηνή).

Το FoH & το stage του Robbie με SD 7 και grandMA2
Το FoH του Robbie (αλλά και το stage βεβαίως) είχε την υπογραφή της Britannia Row και της Neg Earth. H πρώτη είχε προμηθεύσει τις δυο κονσόλες DiGiCo SD7 που χρησιμοποιεί ο Robbie στην παγκόσμια περιοδεία του (μια στο FoH που χειρίζεται ο FoH ηχολήπτης Simon Hodge και μια στη σκηνή για τον έλεγχο της μίξης των monitors που χειρίζεται ο Pete McGlynn), καθώς και όλο το υπόλοιπο υλικό που περιελάμβανε 50 in/out (μικρόφωνα και IEM) της Sennheiser. Σημειωτέον ότι ο RW χρησιμοποίησε το ασύρματο μικρόφωνο χειρός SKM 5200 MkII της Sennheiser με την δυναμική καρδιοειδή κάψα 5235-J (καθώς ένα μεγάλο τμήμα του show του το δίνει στον ειδικά κατασκευασμένο 15μετρο διάδρομο που ξεκινά από τη σκηνή και εκτείνετε μπροστά από το PA) και ακούει μέσω των SR2050 Dual Channel In-Ear Transmitters επίσης της Sennheiser. Οσον αφορά τα φώτα, η Neg Earth είχε προμηθεύσει τα χειριστήρια, ήτοι δυο ‘μεγάλες’ grandMA2 full size για τον έλεγχο του φωτισμού και των visual (η μια ‘έτρεχε’ σε πραγματικό χρόνο ως spare) και μια Road Hog4 για τα laser.

LED Οθόνες
Στο χώρο είχαν εγκατασταθεί συνολικά 4 LED οθόνες. Η μεγαλύτερη ήταν αυτή του Robbie (Neg Earth) με διαστάσεις 20x12 μέτρα και ήταν εντυπωσιακή όσον αφορά την ευκρίνεια και τη διαγώνιό της φυσικά. Ακόμα εντυπωσιακότερο όμως, ήταν το περιεχόμενο που φιλοξένησε το οποίο από μόνο του ήταν ‘αναφοράς’, καθώς το πάντρεμα του υπάρχοντος περιεχομένου και του ζωντανού υλικού από τις κάμερες ήταν τέτοιο που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα ενός εξαιρετικού performing και μιας κορυφαίας παραγωγής…
Οι υπόλοιπες 3 οθόνες είχαν τοποθετηθεί από την εταιρία Division του Πάρι Αναγνωστόπουλου. Οπως μας ανέφερε ο Πάρις δεξιά – αριστερά υπήρχαν δυο LED οθόνες και ακόμα μια πίσω από τον πύργο του FOH. Οι δυο πρώτες ήταν LED Square 6mm pixel pitch και είχαν διαστάσεις 6 x 3,5m έκαστη (με 16:9 λόγο πλευρών όπως ζητήθηκε από την παραγωγή) ενώ αυτή που βρισκόταν στο χώρο του FoH ήταν μια G-Lux με  pixel pitch 12mm.

Βλέποντας & ακούγοντας
Η συναυλία του RW ήταν αναμφίβολα η συναυλία του φετινού καλοκαιριού (για πολλούς μια από τις καλύτερες που έχουν δει).
Πρίν από αυτόν όμως, εμφανίστηκαν οι 'δικοί μας' Incosistensies και οι Ex-Girlfriend's Perfume. Από τις δυο Ελληνικές μπάντες άκουσα τους δεύτερους που απέδειξαν ότι έχουν μέλλον αρκεί να συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά, ενώ ο ήχος που τους έκανε ο Τάκης Σπυρόπουλος ήταν πραγματικά καλός και ολοκληρωμένος. 
Τη σκυτάλη πήρε η αισθαντική Sharon Kovacs, που διαθέτει όντως σπάνια φωνή και εκκεντρική σκηνική παρουσία και εμφάνιση. Εντάξει, δεν είναι η νέα Amy Winehouse όπως πολλοί υποστηρίζουν, όμως έχει τη δική της καλλιτεχνική στόφα και μουσική προσωπικότητα και μας χάρισε κάτι παραπάνω από ένα απλό ‘ζέσταμα’ στην προσμονή μας για το Robbie Williams. Η Kovacs ήταν για μένα η ευχάριστη έκπληξη, τόσο η ίδια, όσο και η μπάντα της αλλά και η παραγωγή που είδαμε. Ο ήχος της ήταν στην κυριολεξία ‘δίσκος’ με το κάθε κομμάτι να έχει το δικό του ηχητικό στίγμα, ενώ η στάθμη ήταν χαλαρωτική όπως και το συνολικό performing της. Κυριολεκτικά ακούσαμε, χροιές, χώρους, plugins τα πάντα…

Μέχρι που στη σκηνή βγήκε ο Robbie και κυριολεκτικά με το καλησπέρα έπιασε το έτσι κι αλλιώς ‘παραδομένο’ σε αυτόν κοινό του από τα μαλλιά, δηλώνοντας ότι ήρθε για να μας ψυχαγωγήσει, ανοίγοντας με το ομώνυμο κομμάτι / τίτλο της εν λόγω τουρνέ (Let me entertain you). Και η ψυχαγωγία ήταν κάτι παραπάνω από άκρως επαγγελματική σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ήταν σε πολύ καλή φόρμα, το ίδιο και η μπάντα του, ενώ το team της παραγωγής του ήταν ένα από τα καλύτερα που μας έχουν επισκεφθεί. Εξ’ ού και το θέαμα αναφοράς, τα φώτα αναφοράς και ο ήχος αναφοράς που απλόχερα μας χάρισαν. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι αναμφίβολα ήταν το visual, με τη δουλειά που είχε γίνει να είναι προσεγμένη ακόμα και ως προς την τελευταία και πιο ασήμαντη λεπτομέρεια, συνδυάζοντας ζωντανές πολυκάμερες λήψεις και προυπάρχων content με εμπνευσμένη σκηνοθεσία.

Οσον αφορά τον ήχο, ο Simon Hodge διαχειρίστηκε με πραγματική μαεστρία τα συνολικά 80 κανάλια (μαζί με τα προηγογραφημένα) που έφταναν στην SD7 του FoH και τον έβγαζε στο PA σύστημα με συχνοτική ισορροπία, ενέργεια και αυτό που λέμε full μίξη με πληθώρα plugins που τα άκουγες διακριτικά. Η φωνή του Robbie ήταν εκεί ακριβώς που έπρεπε, ενώ η συνολική μίξη ήταν καθαρή. Ναι ακούσαμε μια δεμένη ρυθμική βάση, απολαύσαμε το brass section που το είχε ‘δέσει’ σαν ένα όργανο, ενώ όποτε υπήρχε σολιστικό μέρος, ο Simon λειτούργησε με τη λογική του ‘in your face’. Κοινώς, δεν 'λυπήθηκε' τα σόλα στις κιθάρες, ούτε καν τα ριφ, ενώ τα μικρά αλλά χαρακτηριστικά σχήματα, τα έβγαλε μπροστά, πολύ μπροστά. Το ίδιο έκανε και με το πιάνο αλλά και τα φωνητικά. Παρά το compression (που επίσης δεν λυπήθηκε), ο ήχος του 'ανέπνεε', δεν ήταν αυτό που λέμε ‘σιδερωμένος’ παρότι ήταν άκρως ελεγχόμενος και η μίξη του ολοκληρωμένη. Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα Live στον τομέα του ήχου (και συνολικά) που έχει παρακολουθήσει ο υπογράφων, όχι μόνο στο Terra Vibe, αλλά γενικότερα.
Η μοναδική ένσταση που έχω, αφορά κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί και αναφέρομαι βεβαίως στο γεγονός ότι ο Robbie τα 3/5 της συναυλίας τα περνάει πάνω στην ειδική πλατφόρμα που προεξέχει της σκηνής και άρα βρίσκεται με το PA σύστημα στην πλάτη του… Αυτό θεωρώ ότι είναι δεσμευτικό για το FoH ηχολήπτη σε μια σειρά από επί μέρους τομείς, αλλά μπρός στο show όλα αυτά είναι λεπτομέρειες (εξ’ ού και η επιλογή της συγκεκριμένης κάψας που ένα εκ των χαρακτηριστικών της είναι η μεγάλη απόρριψη της ανάδρασης και η ‘ειδίκευσή’ της σε stage υψηλού SPL).
Ολοκληρώνοντας για τον ήχο, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι κατά κοινή παραδοχή συναδέλφων και φίλων (με γνώση και εμπειρία ως προς τα ηχητικά πράγματα) ο ήχος των Black Keys και των συγκροτημάτων που άνοιξαν γι’ αυτούς πρίν από ένα 20ήμερο ακριβώς εδώ στον ίδιο χώρο και στην ίδια σκηνή, ήταν πραγματικά ‘λίγος’ συγκρινόμενος με τον εξαιρετικό ήχο του Robbie Williams, της Kovacs, ακόμα και των Ελληνικών γκρουπ που άνοιξαν τη βραδιά. Και το αναφέρω αυτό, διότι και στις δυο περιπτώσεις ήταν εγκατεστημένο το ίδιο ακριβώς PA σύστημα, από την ίδια εταιρία, με τον ίδιο αριθμό καμπινών, στις ίδιες ακριβώς θέσεις και με τις ίδιες ρυθμίσεις στο σετάρισμά τους. Τι διέφερε? Μα, το προφανές: οι μπάντες, οι Live ώρες πτήσης τους και βεβαίως οι χειριστές...

Αντίστοιχα εντυπωσιακό ήταν και το φωτιστικό show του RW, όπου κι εδώ ήταν προφανές ότι είχε γίνει πολύ δουλειά και είχε δοθεί προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια στο programming και στο performing. Περίπου 150 κινούμενες κεφαλές (οι 80 από αυτές περίπου, LED) φώτισαν, χρωμάτισαν και ‘έβαψαν’ το Terra Vibe με τα πιο φανταχτερά χρώματα, αν και η λογική ήταν η ανάδειξη του visual περιεχομένου μέσω της κεντρικής LED οθόνης. Λέϊζερ και Strobe ήταν εξίσου εντυπωσιακά και ‘μαζικά’ όταν έπαιρναν dmx εντολή, δίνοντας το δικό τους στίγμα στη συναυλία που έκλεισε με πυροτεχνήματα και που δικαιωματικά μπορεί από τώρα (που ακόμα δεν έχει βγεί ο Ιούνιος) να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη συναυλία του φετινού καλοκαιριού…

Ευχαριστούμε την εταιρία παραγωγής Di-Di Music για την πρόσκληση, το ενδιαφέρον και τη σχετική άδεια για την τεχνική κάλυψη, την εταιρία United Technical Group για τις τεχνικές πληροφορίες και το team του Robbie (ειδικά το FoH ηχολήπτη του Simon Hodge με τον οποίο είχαμε επαφή στο FoH)…

Εις το επανιδείν…(δηλαδή σε Judas, Prodigy και Manu που θα ολοκληρώσουν το φετινό επετειακό Rockwave...)

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση