Διαφήμιση
Παρασκευή, 10 Οκτώβριος 2014 11:53

To Tomorrowland συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα dance φεστιβάλ. Φέτος γιόρτασε τα 10 χρόνια του με 400.000 κόσμο κι ένα τεράστιο σύστημα Κ…

Το Tomorrowland festival συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ dance μουσικής στον κόσμο. Φέτος πραγματοποιήθηκε για συνεχόμενα 3ήμερα στην πόλη Boom του Βελγίου με headliners μεταξύ άλλων τους David Guetta, Steve Aoki, Armin van Buuren και Aviici, ενώ η επιτυχία του φεστιβάλ είναι τέτοια, που ήδη ετοιμάζονται νέες εκδόσεις του φεστιβάλ σε Βραζιλία και ΗΠΑ. Τα τελευταία 4 χρόνια τον εξοπλισμό στο Tomorrowland festival προμηθεύει η εταιρία Phlippo Productions, ενώ την τεχνική διεύθυνση έχει η εταιρία NoizBoyz (πρόκειται για μια εταιρία freelancer τεχνικών). Ο τομέας του audio στο εν λόγω φεστιβάλ έχει αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω του venue, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλά stages που ‘παίζουν’ ταυτόχρονα.

Οι NoizBoyz επέλεξαν πολλαπλά L-ACOUSTICS K Systems για μεγάλο ήχο και ταυτόχρονα ελεγχόμενη διασπορά ώστε να εξαλειφθούν τα ‘spill-over’, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με τις αρχές του Βελγίου που είναι ιδιαίτερα αυστηρές όσον αφορά το επίπεδο ηχητικής στάθμης σε φεστιβάλ εξωτερικού χώρου, καθώς οι μετρήσεις είναι συνεχείς και γίνονται από ανεξάρτητη επιτροπή (όπως εν προκειμένω η consultant εταιρία DB Control). Το σετάρισμα των συστημάτων πραγματοποιήθηκε με το Soundvision για το οποίο όπως ανέφεραν οι τεχνικοί των εταιριών «αυτό που βλέπεις στη μοντελοποίηση, και αυτό που μετράς σε πραγματικό χρόνο έχουν μηδαμινή απόκλιση.

Οσον αφορά το main stage, που βρίσκεται στο κάτω τμήμα μιας κοιλάδας, το κάλλυψαν με main line array συστοιχίες και delay συστήματα. Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να καλύψουν μια απόσταση 160 μέτρων με δυο συστοιχίες των 14 Κ1 έκαστη, συνεπικουρούμενη από 4 K1-SB. Ακόμα δυο συστοιχίες των 16 K1 με 4 K1SB αναρτήθηκαν ως side fills, μαζί με ΚΑRA για τις πλευρές και 40 SB28 subs για το πληθωρικό low end. Το δεύτερο σε μέγεθος ‘Opera’ stage εξοπλίστηκε με δυο συστοιχίες line array αποτελούμενες από 12 K1 έκαστη μαζί 4 stacks KARA για fills, και 30 SB28 subs.

Σημειωτέον ότι τα stages συνολικά ήταν 8, τα οποία φιλοξένησαν διαφορετικά στυλ dance μουσικής, γι’ αυτό οι NoizBoyz προσάρμοσαν το κατάλληλο σύστημα στην κάθε σκηνή. Για παράδειγμα, στο “Frames” stage χρειάστηκαν πολύ και ποιοτικό χαμηλό, γι’ αυτό και επέλεξαν ένα συνδυασμό από K1, K1-SB και SB28. Για την ‘Candy Arena’ που είναι μια techno area, χρησιμοποίησαν K2, καθώς όπως επισήμαναν, το low end του είναι ιδιαίτερα ‘σφιχτό’.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι τεχνικοί της εγκατάστασης, τα K2 τους έδωσαν εξαιρετικό έλεγχο της οριζόντιας διασποράς που τους επέτρεψε να ελαχιστοποιήσουν τις ανακλάσεις από τις πλαϊνές τέντες, γι’ αυτό και χρησιμοποίησαν Κ2 σε όλα τα indoor venues του φεστιβάλ. Στην Candy Arena χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 18 K2, 4 KARA και 20 SB28 subs.

Τέλος, στην αιωρούμενη πλατφόρμα που είναι γνωστή ως ‘The Garden of Madness’ και στην οποία το βάρος πρέπει να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποίησαν τα Κ2 γιατί είναι εξαιρετικά ελαφρά για το φορμά τους, ενώ επιπλέον τους προσέφεραν τον επιθυμητό έλεγχο της οριζόντιας διασποράς, αλλά και για το λόγο ότι προσφέρουν maximum inter-box angle 10 μοιρών, γεγονός που πρακτικά επιτρέπει την κάλυψη μιας μεγαλύτερης περιοχής με ένα μικρότερο σε καμπίνες array. Εδώ λοιπόν χρησιμοποίησαν ένα ‘ελαφρύ’ σύστημα με ‘βαριά’ απόδοση που αποτελούνταν από 20 K2, 6 KARA και 20 SB28 subs.
Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα της L-ACOUSTICS τα οποία παρεμπιπτόντως χρησιμοποιούνται στα 6 από τα 10 μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, θα σας δώσουν στην εταιρία Ακουστική.

Επαφή
Ακουστική

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση