Διαφήμιση
Κυριακή, 08 Ιούνιος 2014 21:42

Ενναλλακτικοί & Progressive ήχοι, ανοικτά μουσικά μυαλά, αλλά και σωστά σεταρισμένα συστήματα ήχου συνέβαλαν στο πιο επιτυχημένο Plissken...

To Plissken Festival 2014 στην 4η χρονιά του φέτος, ήταν αναμφίβολα πιο πλούσιο, πολυδιάστατο και πολυμουσικό από ποτέ, αποδεικνύοντας παράλληλα στην πράξη, την λογαριθμικά αυξανόμενη μουσική δυναμική που έχει δημιουργήσει. Ηταν σαφέστατα το καλύτερο και πιο επιτυχημένο Plissken Festival μέχρι το επόμενο.
Το φετινό φεστιβάλ περιελάμβανε όλη τη φρεσκάδα της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής σε όλους τους τομείς, σε δυο μέρες, 5 σκηνές και 60 συνολικά καλλιτέχνες, γκρουπ και events. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στη συμμετοχή του κοινού, που φέτος γέμισε σχεδόν ασφυκτικά κάθε γωνιά του φεστιβάλ και έδωσε δυναμικό παρών σε όλες τις σκηνές, από το Main Stage, στο Outdoore stage, το Club Stage και τις δυο μικρότερες Outdoor σκηνές, αποδεικνύοντας την ολοένα και αυξανόμενη χρόνο με το χρόνο δυναμική του φεστιβάλ, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γνώμη των περισσοτέρων, πρόκειται για το 'next big thing' των Ελληνικών μη κρατικοδίαιτων φεστιβάλ στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα ακριβώς από το 'ολόφρεσκο' Plissken λάμβανε χώρα κάποιο δρώμενο του επιχορηγούμενο φεστιβάλ Αθηνών. Το αναφέρω απλά έτσι για την ιστορία, καθώς ένιωσα μια αντίθεση ολκής οδεύοντας πρός την είσοδο του Plissken.

Ξεχωριστό φεστιβάλ με 'ξεχωριστά' συστήματα
Εξίσου ενδιαφέρον ήταν το φετινό Plissken και από τεχνικής πλευράς, καθώς όλα τα συστήματα που είδαμε και ακούσαμε ήταν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του φεστιβάλ και των εκάστοτε stages. Παράλληλα είδαμε ενδιαφέροντα set-up, ακούσαμε πραγματικά καλό ήχο από προσεγμένα συστήματα (δεν έλειψαν και οι brand new παρουσίες και τα προιοντικά ντεμπούτα), ενώ είδαμε και εξίσου καλά φώτα. Και όλα αυτά δίχως να υπάρχουν σχεδόν πουθενά υπερβολές. Να επισημάνουμε εδώ ότι οι rental εταιρίες που είχαν αναλάβει τον εξοπλισμό του Plissken ήταν η KARIOTIS event productions του Μελέτη Καριώτη, που είχε προμηθεύσει και εγκαταστήσει τον εξοπλισμό σε όλα τα Stages του φεστιβάλ, εκτός από το Club Stage στο οποίο είχαν εγκατασταθεί τα KV2 των εταιριών Encore και Pro Shows Audio & Lighting.

Main Stage με Full της RCF
Στο κεντρικό stage του φεστιβάλ, το Main Stage που φιλοξενήθηκε στο Κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η σκηνή είχε στηθεί από μεταξύ των κοντινών διαστάσεων του παραλληλόγραμου κτιρίου, με το PA σύστημα να αποτελείται από τα RCF D-Line. Συγκεκριμένα το main L-R σύστημα αποτελούνταν από 6 + 6 RCF D-Line HDL 20-A ανά πλευρά, ενώ ακόμα 5 + 5 HDL 20-A είχαν τοποθετηθεί ως LL-RR συστοιχίες για να καλυφθεί ο παραλληλόγραμμος χώρος της αρένας. Σημειωτέον ότι η κάθε καμπίνα αποτελείται από δυο 10ιντσα γούφερ και ένα 3ιντσο compression driver. Το σύστημα συμπληρώθηκε συχνοτικά ως προς το low end άκρο του από συνολικά 6 subwoofers και συγκεκριμένα από 4 RCF Sub 8006-AS με δυο 18ιντσα έκαστο με 4ιντσο πηνίο φωνής και από 2 RCF TTS-56-Α με τα δυο γούφερ νεοδυμίου 21 ιντσών. Η κάλυψη ήταν εξαιρετική σε όλο το χώρο του main stage με τις 100 μοίρες διασπορά της καμπίνας HDL 20-A να είναι επαρκής για τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του χώρου. Εξαιρετικά υψηλή ήταν και η ηχητική πιστότητα εντός της αίθουσας παρά το γεγονός ότι το Κτίριο 56 όπως έχουμε ξαναγράψει δεν αποτελεί και τον ιδανικότερο χώρο ακρόασης. Παρόλα αυτά, η σωστή κλίση και οι κουρτίνες που τοποθετήθηκαν περιμετρικά του χώρου βοήθησαν σημαντικά το αποτέλεσμα. Μόνιτορ της RCF (TT25) χρησιμοποιήθηκαν και σε ολόκληρο τη σκηνή του Main stage. Να επισημάνουμε ότι όσον αφορά το φωτισμό είδαμε κινούμενες LED κεφαλές της GLP (Impression) καθώς και τα Jack και Raptor της DTS, σε μινιμαλιστικά αλλά αποτελεσματικά set-up. 

Οι 2 ολοκαίνουργιες DiGiCo SD 9 με το νέο Rack D2
Στο main stage συναντήσαμε δυο ολοκαόνουργιες DiGiCo SD 9 με το νέο Rack D2, να εκτελούν χρέη FoH και μόνιτορ κονσόλας αντίστοιχα. Για το ολοκαίνουργιες κυριολεκτούμε, καθώς οι δυο SD9 αποτελούν τις δυο νέες κονσόλες της εταιρίας του Μελέτη Καριώτη και ανοίχθηκαν από τα κουτιά τους για πρώτη φορά εδώ στο Plissken. Στην SD9 του FoH υπεύθυνος ήταν ο Μάριος Καριώτης που εξελίσσετε στον Mr DiGiCo στην Ελλάδα, ο οποίος έκανε το απαραίτητο baby sitting σε όλους τους φιλοξενούμενος ηχολήπτες και τεχνικούς της εκάστοτε μπάντας, ενώ έκανε και ο ίδιος ήχο στις μπάντες που δεν συνοδεύονταν από ηχολήπτη (Girls Against Boys την 1η μέρα του φεστιβάλ, κλπ). 

Στη σκηνή, υπεύθυνος ήταν ο Βασίλης Σκούρας με την ομάδα του, ο οποίος εκτός από τις γρήγορες αλλαγές της κάθε μπάντας, είχε αναλάβει και χρέη μόνιτορ ηχολήπτη στη δεύτερη ολοκαίνουργια DiGiCo SD9 του φεστιβάλ. Βεβαίως στις αλλαγές της εκάστοτε μπάντας όσον αφορά το Back Line φρόντιζε και ο Στάμος Βασιλάκης με τη δική του ομάδα, καθώς η εταιρία Manos Backline Services είχε αναλάβει την προμήθεια όλου του backline του Φεστιβάλ…

Ο ‘massive’ ήχος της Audix στο Plissken Festival 2014
Ένα από τα χαρακτηριστικά του φετινού φεστιβάλ έχει να κάνει με τα μικρόφωνα που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς μια μεγάλη γκάμα μικροφώνων της Audix χρησιμοποιήθηκαν παντού στο main και το outdoor stage για τη λήψη ήχου σχεδόν κάθε πηγής. Χρησιμοποιήθηκαν πλήρη σετ Audix DP7, με το κάθε βαλιτσάκι να περιλαμβάνει πλήρες mic σετ για drums, κρουστά αλλά και όργανα (όπως τα D6 kick mic, το i5 snare, 2xD4 για Floor, 2xD2 για Rack Tom και ADX51 Overhead mic). Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και τα μικρόφωνα φωνής OM7 και OM6 καθώς και άλλα μικρόφωνα της Audix. Ισως ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ακούσαμε τον ‘ήχο’ της Audix τόσο μαζικά. Κατά την άποψη του υπογράφοντας μαγικός ήταν ο ήχος της κάσας (σε διαφορετικά ντράμς σετ) και του low end κατ' επέκταση, με το D6 kick mic της Audix, ενώ είναι προφανές ότι για τους γνωρίζοντες από Audix τα OM7 και OM6 δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. 

Stage Club: υψηλή πιστότητα με KV2 Audio 
Ιδιαίτερα φροντισμένος ήταν και ο ήχος στο Stage Club του φεστιβάλ, όπου ανέλαβαν δράση τα ηχεία της σειράς ES της KV2 Audio. Στο χώρο του club λοιπόν είχαν στηθεί συνολικά 4 τρίδρομα ES1.0, 4 ES 2.6 και 4 ES1.8, σε σετ των τεσσάρων, με κάθε σετ (ES1.0, ES 2.6 και ES1.8) να βρίσκεται τοποθετημένο ως ‘κολώνα’ σε κάθε μια από τις 4 γωνίες του Club (σημειωτέον ότι το Club φιλοξενούνταν σε εσωτερικό χώρο). Ολο αυτό το σύστημα βεβαίως για ένα χώρο 140 περίπου τετραγωνικών ήταν μάλλον υπερβολή, όμως το σύστημα, το οποίο επιμελούνταν ο φίλος και συνεργάτης του aLive Ιάσον Θεοφάνου, έπαιζε κυριολεκτικά στο ρελαντί (στο -40% όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Ιασονας από την πλήρη οδήγησή του). Αντίστοιχα όσον αφορά τις στάθμες έπαιξαν και τα δυο μόνιτορ ESM 12 (2δρομα – παθητικά) που εκτέλεσαν χρέη μόνιτορ για τους DJ’s που φιλοξενήθηκαν στο booth του Stage Club (οδηγοόυμενα από έναν τελικό ESP 2000 της KV2 Audio φυσικά). Για τον ήχο στο Stage Club δεν έχουμε να πούμε πολλά, η έκφραση high end pro audio τα λέει όλα από μόνη της.

Outdoor Stage
Χρέη PA στο outdoor stage ανέλαβε το line array σύστημα της Ιταλικής X-treme Misi, ενώ τα μίξερ που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δυο Innovason και συγκεκριμένα μια SY 80 και μια Sy48 για το FoH και το stage αντίστοιχα. Στο συγκεκριμένο stage αναπαράχθηκαν τόνοι από fuzz και distortion και post dub. 

Plissken Festival 2014 – Well Done
Νεοψυχεδέλεια, Dark, lounge, techno, hardcore-punk, fuzz, electro, out folk και urban folk, post dub και γενικότερα δεκάδες μουσικά είδη και επιρροές συναντήθηκαν με το κοινό και συνυπήρξαν στις σκηνές του φετινού Plissken που έδειξε ξεκάθαρα ότι είναι το ‘επόμενο μεγάλο πράγμα’ όσον αφορά τα φεστιβάλ στη χώρα μας. Στο κέντρο της πόλης με εναλλακτικούς ήχους και ξεκάθαρη πρόθεση όχι απλά να διασκεδάσει, αλλά να εκπαιδεύσει μουσικά ένα ολοένα και πιο διευρυμένο κοινό που διψάει για εμπνευσμένους ενναλακτικούς ήχου και σύνθετους μουσικούς πειραματισμούς που οδηγούν με ακρίβεια στην κορύφωση ενός μουσικού πάρτυ που ναι μεν δεν είναι για τη μάζα, αλλά όχι δεν είναι και για λίγους πλέον. Τουλάχιστον αυτό ξεκαθαρίστηκε μια και καλή στο φετινό άκρως επιτυχημένο από κάθε πλευρά Plissken Festival 2014, ενώ στον τεχνικό τομέα του όλα κύλησαν άψογα, και παρά την πολύ και δύσκολη δουλειά, δίχως ιδιαίτερο άγχος και πίεση. Αυτό άλλωστε είναι το σήμα κατατεθέν του Plissken: η μουσική ενέργεια να ρολάρει δίχως πίεση και άγχος… 

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση