Διαφήμιση
Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 14:09

Οι Stéphane Ecalle & Florent Bernard της L-Acoustics, σε συνεργασία με την εταιρία Ακουστική, επέλεξαν το aLive από την Ελληνική αγορά για να ‘παρουσιάσουν’ το νέο K2…

Η L-Acoustics, επέλεξε ένα και μόνο περιοδικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) από κάθε χώρα, προκειμένου οι κ.κ. Stéphane Ecalle (Director of Marketing) και Florent Bernard (Director of Application/Touring) της L-Acoustics να δημοσιεύσουν μια αποκλειστική συνέντευξη – παρουσίαση για το νέο σύστημα Κ2 που θα πραγματοποιήσει το παγκόσμιο επίσημο ντεμπούτο του στην έκθεση ProLight+ Sound 2014 της Φρανκφούρτης.

Για την Ελλάδα λοιπόν, η L-Acoustics σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία (Ακουστική), επέλεξε το aLive, προκειμένου να ‘συστήσει’ το νέο σύστημα K2 στην εγχώρια αγορά. Περισσότερες πληροφορίες όμως για το σύστημα Κ2, μας δίνουν τα δυο στελέχη της L-Acoustics μέσω της κοινής συνέντευξης που ακολουθεί…

Οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι η L-acoustics ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το σύστημα K2…
SE: Λοιπόν η φήμη επιβεβαιώνεται. Τρείς Ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην πιλοτική φάση του K2. H Αγγλική SSE, η Γερμανική  BLACK BOX MUSIC καθώς και η Γαλλική CONCEPT EVEN συμμετέχουν στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα της L-acoustics εγκαθιστώντας το K2 ως Main σύστημα η ακόμα και συμπληρωματικά στο K1. Η πιλοτική φάση του Κ2 τελείωσε τον προηγούμενο Νοέμβριο και το σύστημα έχει ήδη λάβει εξαιρετικά σχόλια από τεχνικούς και ιδιοκτήτες rental εταιριών. Η διαδικασία παραγωγής ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβρη με την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία του συστήματος να τοποθετείτείται στην έκθεση ProLight & Sound 2014 στη Φρανκφούρτη.

Πως το σύστημα ταιριάζει στην σειρά των προϊόντων σας;
FB: Το Κ2 απευθύνεται στις εφαρμογές του V-DOSC. Τυπικά, σε παραγωγές με κοινό ως και 20.000 θεατές το K2 μπορεί να έχει την ίδια ακουστική πίεση και το ίδιο διάγραμμα κάλυψης με το V-DOSC, γι αυτό και προορίζεται να αντικαταστήσει το V-DOSC στην σειρά των προϊόντων μας, δίνοντας μια ‘συνταξιοδότηση’ σε ένα σύστημα που μετά από 22 χρόνια υπηρέτησε πιστά την L-acoustics. Φυσικά θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες για τους πελάτες-ιδιοκτήτες V-DOSC για τα επόμενα χρόνια. Τώρα από ‘γενετικής’ πλευράς το Κ2 έχει περισσότερο ‘DNA’ από το K1 μεταμοσχευμένο σε μια 12ιντση καμπίνα με μεγαλύτερη λειτουργική ευκολία…

Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ K1 και K2;
FB: Από την εμφάνιση του το Φθινόπωρο του 2008 το K1/K1SB απευθύνεται σε πολύ μεγάλες παραγωγές με κοινό μεγαλύτερο των 20.000 θεατών. Αυτή η μικρή αγορά αντιστοιχεί στον κόσμο των πολύ μεγάλων Festival και των  πολύ μεγάλων περιοδειών σε αρένες και στάδια.

SE: Από επιχειρηματικής πλευράς είναι πολύ μεγάλη η οικονομική δέσμευση που απαιτείται για μια εταιρεία ήχου, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την συγκεκριμένη αγορά με ένα η περισσότερα K1 συστήματα. Το βασικό set-up  K1 σε stadium φορμά όπως λέγεται, περιλαμβάνει περισσότερες από 100 καμπίνες, προσθέτοντας SB28 subwoofers, rack και περιφερειακά. Λαμβάνοντας υπ όψιν την 7ετή επένδυση – απόσβεση, η αγορά του K1 είναι από μόνη της επιλεκτική. Κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, περίπου 50 εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει το K1 το οποίο αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα κορυφαία συστήματα σε ζήτηση (riders).

Εκτός όμως από τον «μικρό κόσμο» του «μεγάλου» K1, υπάρχει μια κατηγορία κορυφαίων εταιρειών και live χώρων που λειτουργούν σε ένα πολύ απαιτητικό τμήμα της αγοράς με κοινό μέχρι 20.000 θεατών. Αυτές οι εταιρείες αλλά και οι εφαρμογές σε μόνιμες εγκαταστάσεις έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους ιδιοκτήτες του K1. Καλούνται να καλύψουν απαιτητικές παραγωγές με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Για να ανταποκριθούν οι εταιρείες σε αυτές τις ανάγκες, πρέπει να επιλέξουν ένα ιδιαίτερα αποδεκτό σύστημα από όλη την κοινότητα ηχοληπτών και τεχνικών. Στη σημερινή δύσκολη αγορά οι επενδύσεις των P.A. εταιρειών πρέπει να εξασφαλίζονται με υψηλή αξία ζήτησης και μεταπώλησης των προϊόντων τους.

FB: Από πλευράς εφαρμογής αυτοί οι πελάτες ψάχνουν την μοναδική ηχητική υπογραφή του K1 ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την καλύτερη απόδοση στους πελάτες τους. Επιπλέον όμως η συσκευασία πρέπει να προσαρμοστεί σε μέγεθος για την καλύτερη μεταφορά και ευελιξία. Κι εδώ είναι όπου το K2 μπαίνει στο παιχνίδι.

Ποια σχεδιαστική διαδικασία ακολουθήθηκε από την L-acoustics;
FB: Η τεχνική ομάδα εφαρμογών και η ομάδα  R&D άρχισαν γράφοντας τα χαρακτηριστικά του K2. Πρώτα η ακουστική του απόδοση έπρεπε να είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη ‘γραμμή’ του K1, τοποθετώντας την μέγιστη ακουστική πίεση μόλις 3dΒ κάτω από το μεγαλύτερο αδελφό του, με το ίδιο όμως συχνοτικό εύρος  όπως το Κ1.

Η κατακόρυφη κάλυψη έπρεπε να αυξηθεί για να εξυπηρετήσει πιο κοντινές αποστάσεις με ψηλά επίπεδα ή εξώστες. Τα καλά νέα είναι ότι ένα 12άρι τραπεζοειδές φορμά επιτυγχάνει τη διπλάσια μέγιστη γωνία του K1, στις 10 μοίρες έναντι των 5.

SE: Στη συνέχεια θέλαμε να προσφέρουμε ένα ελαφρύ σε βάρος σύστημα για μεσαίες εφαρμογές και εγκαταστάσεις. Σε μόνιμες εγκαταστάσεις, το σύστημα πρέπει να μπορεί να τηρεί τους κανονισμούς στήριξης. Επίσης για μη μόνιμες παραγωγές οι εταιρείες ήχου αναγκάζονται να μικραίνουν τις διαστάσεις και προτιμούν να χρησιμοποιούν αλουμίνιο η αναδιπλούμενα συστήματα απ’ ότι χάλυβα. Με ελαφρύτερες, απλούστερες και πιο συμπαγείς κατασκευές, ο εκάστοτε πάροχος επιτυγχάνει πιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από άποψη μεταφοράς και ακόμα πιο περιορισμένο κόστος εργασίας.

FB:  Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ψάχναμε ήταν η ρυθμιζόμενη οριζόντια διασπορά. Οι μηχανικοί ήχου χρειάζεται να χωρίσουν τις ζώνες του ακροατηρίου στο οριζόντιο επίπεδο ώστε να μειώσουν τα (overlaps) μεταξύ Main και Fill συστήματος, έτσι ώστε να επιτύχουν καλύτερη καταληπτότητα & ευκρίνεια. Με ακριβή έλεγχο της οριζόντιας κατευθυντικότητας οι μηχανικοί ήχου μπορούν να εστιάσουν την ακουστική ενέργεια αποκλειστικά στο ακροατήριο, δίχως απώλειες. Σε κλειστούς χώρους, ο ήχος δεν επηράζεται από ανακλαστικές επιφάνειες με αποτέλεσμα την καλύτερη σχέση απευθείας και ανακλώμενου ήχου. Επίσης, σε ανοιχτούς χώρους, ο άσκοπος θόρυβος που δημιουργείται περιορίζεται δραστικά. Από την εμπειρία μας, κατά την πιλοτική φάση των δοκιμκών στην Αγγλία, από την SSE σε στήσιμο του K1/K2 στο Hyde Park, ένα πραγματικά δύσκολο μέρος για ελεγχόμενο ήχο, οι μετρήσεις που έγιναν πιστοποίησαν ότι ήμασταν απόλυτα σύμφωνοι με τους κανονισμούς θορύβου.

Τώρα στον κατακόρυφο άξονα αυτή η επιθυμητή «ακουστική κατεύθυνση» επιτυγχάνεται τέλεια τηρώντας πάντα τα WST line source κριτήρια της L-acoustics. Οσον αφορά όμως τον οριζόντιο άξονα κανένας κατασκευαστής δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα σύστημα με αποτελεσματική στοχευμένη κατευθυντικότητα κατ επιλογήν.

Με το Κ2 ο χρήστης έχει 4 επιλογές κατευθυντικότητας από μία καμπίνα. Επιλογή 70 μοιρών και 110 συμμετρικά ή επιλογή 90 μοιρών δεξιά ή αριστερά ασύμμετρα. Σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα νέο επιπέδο κατευθυντικότητας στον οριζόντιο άξονα φτάνοντας τον έλεγχο του Κ2 ως τα 300Hz, με ένα πολύ ομαλό διάγραμμα κάλυψης, κάτι το οποίο έχει αγαπήσει ο κόσμος στα πιο πρόσφατα συστήματά μας. Μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ τολμηρό σαν δήλωση, αλλά πρέπει απλά να ακούσεις το σύστημα για να καταλάβεις ότι δουλεύει και ακούγεται εξαιρετικά.

Τέλος, το Κ2 προσφέρει απόλυτη συμβατότητα με το υπάρχον σύστημα K1 και Κ1-SB. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πρόκληση των κατασκευαστών είναι ο έλεγχος της κατευθυντικότητας των χαμηλών συχνοτήτων. Η σχέση του Κ1-SB και του K1 σε διαφορετικές εφαρμογές έχει προσφέρει αρκετές λύσεις στον έλεγχο των χαμηλών συχνοτήτων. Αυτές οι αρχές επίσης εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο και στο Κ2 με τα ίδια ακριβώς πλεονεκτήματα. Το καλύτερο παράδειγμα ως προς το παραπάνω ακούει στο όνομα HOLLYWOOD BOWL, ένα πασίγνωστό venue στο οποίο είναι εγκατεστημένο τo K1 και το K1-SB. O χώρος αυτός χρειάζεται ένα ηχητικό σύστημα κάλυψης μέχρι 140m, με απόλυτη συνέπεια μεταξύ SPL και Tonal Balance σε μία εξαιρετικά ‘ευαίσθητη’ καθότι κατοικημένη περιοχή, όπου η ηχορύπανση δεν είναι αποδεκτή. Το σύστημα K1/K1-SB όπου είναι εγκατεστημένο στο HOLLYWOOD BOWL αποδίδει το ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα σε κάθε κάθισμα του ακροατηρίου. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα των εταιριών ήχου, όπου μπορούν να εμπλακούν σε διάφορες παραγωγές ή και μόνιμες εγκαταστάσεις. Φυσικά σχετικά με όσα αναφέραμε τα διαφορετικά (set up) μπορούν να ολοκληρωθούν με το (universal) SB28, ώστε να επεκταθεί το εύρος ακόμα πιο χαμηλά συχνοτικά. Το SB28 επίσης μπορεί να συνδυαστεί αποκλειστικά χωρίς το K1-SB σε πιο συμβατικά (set up). Οι ιδιοκτήτες του K2 χρειάζονται την συμβατότητα του K1-SB για να επεκτείνουν το εύρος ή να αυξήσουν την κατεύθυνση των χαμηλών συχνοτήτων. Η συμβατότητα των κρεμαστικών μεταξύ των δύο συστημάτων σημαίνει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες K1 μπορούν να συνδυάσουν τα δύο συστήματα αφού συμπληρώνουν με τέλειο τρόπο το ένα το άλλο. Το K1 σαν Μain σύστημα για μεγάλες εφαρμογές και το Κ2, είτε ως Downfill η Sidefill ή ακόμα ως Delay. Οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι.

SE: Οπότε μπορείς ή να σκεφτείς το K2 σαν ένα (standalone) σύστημα. Η σε συνδυασμό με το Κ1-SB και το SB28 ή συμπληρωματικά στο K1. Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν La-rak, έτσι από την πλευρά του δικτύου ενοικίασης η συμβατότητα τους δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες K1 και K2 ακόμα και περιορισμένο αριθμό  καμπινών.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η L-acoustics κατά την διάρκεια της εξέλιξης του K2;
FB: Αντιμετωπίσαμε αρκετές προκλήσεις αλλά η μείωση του βάρους της καμπίνας ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη όλων, αφού έπρεπε να έχουμε μια νέα σχεδιαστική και κατασκευαστική αντιμετώπιση. Οταν πρόκειται να περιορίσεις το βάρος της καμπίνας, τότε ο παράγοντας της ακαμψίας της καμπίνας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Μεταξύ πολλών διαθέσιμων ποικιλιών Βaltic birch Plywood (κόντρα πλακέ σημύδας) ο τύπος  υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούμε για όλα τα προιόντα μας παραμένει η πρώτη επιλογή γι αυτό το μέγεθος καμπίνας. Η υψηλή πυκνότητα ινών είναι στέρεα αλλά και βαριά! Αν μειώσεις το πάχος τα panel είναι ελαφρύτερα, δονούνται και ακτινοβολούν παντου-κατευθυντικά. Κάτι που δεν είναι καλό για τον έλεγχο της κατευθυντικότητας και της συνοχής και φυσικά δεν είναι αποδεκτό για ένα σύστημα υψηλής ποιότητας. Ετσι κάναμε δύο πράγματα: Χρησιμοποιώντας ανάλυση υπολογιστή απεικονίσαμε δύο περιοχές όπου το υλικό δεν συμμετείχε στην ακαμψία του panel. Στην συνέχεια βάλαμε τα panel του K2 σε ένα περίπλοκο σχέδιο που παράγει την μέγιστη αναλογία ακαμψίας/βάρους. Σχετικά με τα πλαινά panel η λύση ήταν να αντικαταστήσουμε το κόντρα πλακέ με ένα πιο ελαφρύ και σκληρό υλικό: το αλουμίνιο. Το τέχνασμα είναι πως τα πλαινά panel του K2 παίζουν έναν τριπλό ρόλο: Eνισχύουν τη μηχανική ακαμψία της καμπίνας, εσωτερικά συμπεριφέρονται σαν προοδευτικοί αεραγωγοί γραμμικής ροής του αέρα, ενώ εξωτερικά υποστηρίζουν την ανάρτηση με την καλύτερη δυνατή μηχανική ακρίβεια. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα στοιχεία ανάρτησης είναι σχεδιασμένα ώστε να υποστηρίζουν την καλύτερη αναλογία αντοχής/βάρους.

SE: Στην L-acoustics πήρε αρκετά χρόνια έρευνας σε υλικά και βιομηχανική διαδικασία.Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Το Κ2 ζυγίζει 56 kg, δηλαδή ζυγίζει μόλις το 50% του V-DOSC που είναι 108 kg, προσφέροντας την ίδια μέγιστη ηχητική πίεση και εύρος διασποράς, χωρίς συμβιβασμό στην διαρθρωτική και ακουστική απόδοση.

Ποια θα είναι η στρατηγική σας σχετικά με την πώληση του K2;
SE: To Κ2 σίγουρα απευθύνεται στις ανάγκες μιας ευρύτερης αγοράς από το K1. Αλλά το K2 είναι σίγουρα ένα υψηλής ποιότητας σύστημα και η μακροχρόνια στρατηγική μας δεν θα αλλάξει. Πριν τρία χρόνια δημιουργήσαμε το δίκτυο (Certified Provider Network), με Intergrators, εταιρείες ενοικιάσεις αλλά και διανομείς (Distributors). To Κ2 στοχεύει και στις δύο αγορές, και σε αυτή της ενοικίασης, αλλά και στην installation αγορά. Από τη στιγμή που βασιζόμαστε στην περιφερειακή παρουσία και την εξειδίκευση των πιστοποιημένων αντιπροσώπων μας, η στρατηγική διανομής του Κ2 απλά βασίζεται σε δυο κατηγορίες για την εγχώρια αγορά. Στους Certified Providers/Integrators για τις μόνιμες εγκαταστάσεις και τους Certified Providers/Rentals για το δίκτυο ενοικίασης. Για τις αγορές που δεν είμαστε άμεσα παρόντες θα βασιζόμαστε στους αντιπροσώπους μας.

Μπορεί οποιοσδήποτε να αγοράσει K2;
SE: Το δίκτυο μας δείχνει ότι η πιθανή αγορά του K2 είναι 300 εταιρείες παγκοσμίως. Αν και το να αγοράσει κάποιος το σύστημα ή όχι είναι επιλογή του ίδιου του πελάτη. Επιλέγοντας κάποιος ένα μεγάλο σύστημα P.A. όπως το K2 έχει σημαντικά ευεργετικές συνέπειες για το κομμάτι της ενοικίασης, οικονομικά, εμπορικά και τεχνικά. Η ζήτηση σε Rider είναι το κατώτερο όριο για την απόδοση της επένδυσης, ενώ η μεταπώληση θα είναι το κερασάκι στην τούρτα από επενδυτικής πλευράς. Πριν από πέντε χρόνια δημιουργήσαμε ένα διάγραμμα σχετικά με το δίκτυο ενοικιάσεων (Rental Network) όπου απεικονίζει αυτή την φιλοσοφία. Αν επενδύσεις σε ένα Κ2 για ενοικιάσεις, αυτόματα μπαίνεις στην λογική αυτού του δικτύου, το οποίο διατηρεί μια σειρά δεσμεύσεων προς όφελος των εταιρειών-πελατών και τεχνικών. Η πρώτη δέσμευση έχιε να κάνει με τα αποθέματα. Στην L-acoustics, πιστεύουμε ότι τα συστήματα πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο μέγεθος για να εξυπηρετήσουν σωστά την αγορά. Δεν μπορείς να κάνεις μικρές επενδύσεις (συμβιβασμό στα αποτελέσματα) ούτε όμως να επενδύεις υπερβολικά ποσά (παίρνοντας μεγάλο ρίσκο). Η επόμενη δέσμευση είναι η προσαρμογή σε ένα κοινό σύστημα (LA-RAK και LA-8) όπου εγγυάται ότι το σύστημα θα έχει την υπογραφή της L-acoustics με ένα προβέψιμο τρόπο. Για τις εταιρείες παραγωγής-ενοικίασης το πλεονέκτημα αυτό κάνει το σύστημα  τους 100% συμβατό με άλλες εταιρείες χωρίς προβλήματα. Οι ηχολήπτες ξέρουν ότι θα έχουν αυτό ακριβώς που θέλουν. Η Τρίτη δέσμευση αφορά την εκπαίδευση. Μια εταιρεία με K2 σύστημα τοποθετείται στην κορυφή παροχής υπηρσιών και δεν μπορούμε να σκεφτούμε την παράδοση ενός τέτοιου συστήματος χωρίς σωστή εκπαίδευση στους τεχνικούς της και στα απαραίτητα εργαλεία. Όλοι συμφωνούν ότι η σωστή εκπαίδευση στους τεχνικούς είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές (trainers).

Ετσι για να συντομεύσουμε, αν μια εταιρία κρίνει ότι το K2 είναι το σωστό σύστημα για την ίδια ως επένδυση, για τους τεχνικούς και τους πελάτες της, τότε θα πρέπει να το αποκτήσει. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρία θα έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτό, όχι η L-acoustics.

Kάποιες άλλες ανακοινώσεις σχετικά με την ατζέντα του K2 που θα θέλατε να κάνετε;
SE:  H επίσημη παγκόσμια παρουσίαση του K2 είναι προγραμματισμένη για την έκθεση PROLIGHT & SOUND 2014. Ωστόσο, είμαστε περήφανοι να ανακοινώσουμε ότι θα δούμε και θα ακούσουμε το σύστημα στην επίσημη τελετή έναρξης και λήξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στη Ρωσία. Αλλά μην βασιστείτε στα λόγια μας! Επικοινωνήστε με τον αντιπρόσωπο της L-acoustics στη χώρα σας και προγραματίστε Demo στα κεντρικά στην Γαλλία ή στην Αμερική. Αφήστε τα μάτια και τα αυτιά σας να κρίνουν……

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο σύστημα K2 της L-Αcoustics θα σας δώσουν στην εταιρία Ακουστική…

Επαφή
Ακουστική

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση