Διαφήμιση
Τρίτη, 06 Μάρτιος 2012 23:46

Μέλισσες εναντίον Vegas στο πρώτο Red Bull Soundclash με ‘μεγάλα’ RCF & DiGiCo

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το Red Bull Soundclash πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέρη μας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο Κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τι είναι αυτό; Μια πρωτότυπη ιδέα της Red Bull που ‘τρέχει’ εδώ και καιρό στο εξωτερικό και υποστηρίζεται από το MTV, ακούει στο όνομα Soundclash και ουσιαστικά αποτελεί μια μουσική ‘κόντρα’ ανάμεσα σε δυο δημοφιλή συγκροτήματα κάθε χώρας. Στο πρώτο Red Bull Soundclash που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, οι μονομάχοι ήταν οι VEGAS και οι MEΛΙSSES δυο εξίσου δημοφιλή συγκροτήματα, αλλά με διαφορετική ταυτότητα και μουσικό στίγμα.

Η εταιρία KARIOTIS event productions του Μελέτη Καριώτη για τις ανάγκες του πρώτου Red Bull Soundclash (το οποίο προβλήθηκε από το Ελληνικό MTV στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού) εγκατέστησε δυο διαφορετικά σετ στο Red Bull Soundclash στο Κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η ιδιομορφία του εν λόγω concept είναι όπως είπαμε ότι πρόκειται για μουσική κόντρα, με τη μια μπάντα να κοιτάει την άλλη, επομένως τα δυο stages είχαν στηθεί αντικρυστά, με το FoH και των δυο (το ένα να βρίσκεται ουσιαστικά στην πλάτη του άλλου) να βρίσκεται στο κέντρο του χώρου.

Η 'μουσική κόντρα'
Παρά το βροχερό καιρό περισσότερα από 1500 άτομα συγκεντρώθηκαν από αρκετά νωρίς στο Κτήριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τη Live κόντρα ανάμεσα σε VEGAS και MΕΛΙSSES, που ομολογουμένως τα έδωσαν όλα προκειμένου να κερδίσουν το κοινό, και να το κάνουν να φωνάξει δυνατά ψηφίζοντας δια βοής στα επί μέρους 4 – πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα - σκέλη του διαγωνισμού.
Ακριβώς πάνω από το χώρο του FoH (που φυσικά περιελάμβανε δυο ίδιες κονσόλες DiGiCo SD9) είχε στηθεί το μικρόφωνο ενός ντεσιμπελόμετρου τις ενδείξεις του οποίου για κάθε συγκρότημα, τις βλέπαμε στα LED displays στην πλάτη της εκάστοτε σκηνής.

Ετσι μετά από 4 γύρους δυναμικών Live και μουσικής κόντρας, το συγκρότημα που ανέβασε τα πιο decibel από την αποθέωση του κοινού ήταν αυτό που κέρδισε και το διαγωνισμό.
Για την ιστορία, αυτοί ήταν οι ΜΕΛΙSSES που συγκέντρωσαν συνολικά 493 βαθμούς, έναντι 489 των Vegas.
Στις εκπλήξεις τις βραδιάς οι εμφανίσεις της Ελενας Παπαρίζου με τις ΜΕΛΙSSES και του Βασίλη Καρρά με τους VEGAS, ενώ το ρόλο του παρουσιαστή – διαιτητή της βραδιάς είχε αναλάβει ο Νίκος Βουρλιώτης με τη βοήθεια του DJ Rico στα decks.

Το ντεμπούτο του μεγάλου RCF και οι 4 DiGiCo
Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, το στοιχείο που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση είναι η διασφάλιση όλων των απαραίτητων κανόνων της απόλυτης ισονομίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Κι επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με μουσική κόντρα, αναφερόμαστε στην ισονομία όλου του τεχνικού εξοπλισμού. Ετσι λοιπόν είχαμε δυο ίδια και απαράλλαχτα stages, δυο ίδια PA συστήματα και δυο ίδια ακριβώς FoH, καθώς και κοινό φωτιστικό και οπτικό εξοπλισμό και για τα δυο γκρούπ. Όλα αυτά εγκαταστάθηκαν από την εταιρία του Μελέτη Καριώτη.

Στον τομέα του PA, είδαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το μεγάλο σύστημα της touring σειράς TT+ της RCF, στο οποίο επένδυσε πρόσφατα ο Μελέτης Καριώτης. Πρόκειται για το TTL55-A RCF Line Array Module, το οποίο είχε εγκατασταθεί και στα δυο αντικρυστά stages. Πρόκειται για ένα σύστημα πρώτης γραμμής που ήδη έχει αρχίσει και μπαίνει δυναμικά σε απαιτητικές touring εγκαταστάσεις αποτελώντας το PA σύστημα καλλιτεχνών και εταιριών πρώτης γραμμής…

Συγκεκριμένα, είχαν εγκατασταθεί συνολικά 16 καμπίνες, κοινώς 8 καμπίνες ανά stage (4 στην πλευρά), μαζί με 8 υπογούφερ TTS56-A της RCF, που αποτελούν το συνοδό Subwoofer του συστήματος (είχαν εγκατασταθεί 4 υπογούφερ ανά σκηνή).
Χρέη Frond Fill είχαν αναλάβει συνολικά 4 RCF C5215-W, ενώ άλλα τόσα RCF C5215-W TTL55-A Line Array Module χρησιμοποιήθηκαν ως Side Fill και στις δυο σκηνές, συνοδευόμενα από 4 Subwoofer S8018 επίσης της RCF.
Με δεδομένο ότι όλοι οι μουσικοί και οι τραγουδιστές χρησιμοποίησαν IEM (16  x Sennheiser EW-300 IEM), τα μοναδικά μόνιτορ που συναντήσαμε ήταν ένα ζεύγος TT25-SMA RCF Monitor για τον DJ των Vegas και δυο ART722-A της RCF ως μόνιτορ του DJ RICO.
Και στις δυο σκηνές, για την οδήγηση των μόνιτορ χρησιμοποιήθηκαν δυο DiGiCo SD-8 (μια στο stage των VEGAS και μια στις MΕΛΙSSES), ενώ ακριβώς δυο ίδιες κονσόλες, δυο DiGiCo SD-9, χρησιμοποιήθηκαν πλάτη – πλάτη στο FoH των δυο γκρούπ. Πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που θα μπορούσε να πεί κανείς ότι ακούγαμε μια πραγματική μουσική κόντρα, αφού το μόνο που διέφερε ουσιαστικά ήταν τα δυο συγκροτήματα, τα μικρόφωνα, τα όργανά τους και το backline τους.

Στον τομέα του φωτισμού χρησιμοποιήθηκε συνολικά (για τα 2 stages και το χώρο) ο εξής εξοπλισμός: 2 GLOBAL TRUSS Support συστήματα, διαστάσεων 9x6m σε ύψος 7m. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 20 Moter DIVO 1000Kg TRABES, ενώ από φωτιστικά σώματα χρησιμοποιήθηκαν 42 συνολικά κινούμενες κεφαλές LED Impression της GLP, 20 ARRI 2 kW, 12 κινούμενες κεφαλές YPOC 700 της GLP, 4 ARRI 4 kW, ενώ η κονσόλα ήταν μια grand-MA Ultra-light.
Πίσω από τις δυο σκηνές υπήρχαν δυο Star Cloth 9 x 6 μέτρα καθώς και δυο SINOLIGHT LED Display P11 διαστάσεων 4x3m, οδηγούμενα από έναν media server Arkaos, ενώ η μηχανή ομίχλης υγρού αζώτου που χρησιμοποιήθηκε ήταν η MDG 5000.

Να επισημάνουμε εδώ ότι η στο εν λόγω project, η εταιρία Αφοι Καριώτη και τα στελέχη της είχαν καθαρά υποστηρικτικές αρμοδιότητες, αφού η όλη εγκατάσταση έλαβε χώρα από την εταιρία του Μελέτη Καριώτη.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι οι εξέδρες ανήκαν στη Nivtec και οι μπαριέρες που είδαμε και στις δυο σκηνές ήταν της Metron.

Οσον αφορά το intercom σύστημα, αυτό ήταν το RadioCom BTR 700 της Telex που προμήθευσε η εταιρία The R Company.
Οσο για τη Live ηχογράφηση της συναυλίας φρόντισε το Recording Van της εταιρίας Music Delivery με τους Νίκο Καραπιπέρη και Κώστα Καλημέρη on board, ενώ χρέη ηλεκτρολόγου εκτέλεσαν οι Κώστας Καλημέρης και Σπύρος Ζαχαρής. Την εκτέλεση και το γενικό συντονισμό της όλης παραγωγής είχε η εταιρία Eleven Productions.

Στα ενδότερα της μουσικής κόντρας…
Είναι η πρώτη φορά που παραβρεθήκαμε σε μια τέτοια ιδιαίτερη εγκατάσταση και ίσως και η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα μια τέτοια εγκατάσταση στα μέρη μας. Στο δύσκολο ηχητικά χώρο του Κτιρίου 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, είχαν εγκατασταθεί δυο πανοιμοιότυπα συστήματα προκειμένου να διασφαλιστούν οι κοινές ηχητικές συνθήκες της ‘μουσικής κόντρας’ ανάμεσα σε Vegas και Μέλισσες.
Επίσης, έκανε και το ντεμπούτο του το μεγάλο σύστημα TTL55-A RCF Line Array Module της RCF το οποίο αποτελεί μια νέα – μεγάλη επένδυση (ειδικά σε τέτοιους καιρούς) της rental εταιρίας του Μελέτη Καριώτη. Πρόκειται για το top of the line σύστημα της touring γκάμας της RCF το οποίο έχει αρχίσει να μπαίνει σε όλο και περισσότερα rider σε Ιταλία και Ευρώπη γενικότερα. Το σύστημα αποτελείται συνολικά από 16 καμπίνες TTL55-A και 8 subwoofer TTS56-A, απλά εδώ για τις ανάγκες του εν λόγω concept της Red Bull, το είδαμε και το ακούσαμε ‘μοιρασμένο’ στα δυο stages.

Να επισημάνουμε εδώ, ότι ενδεικτικό του γεγονότος του πόσο σοβαρά αντιμετωπίστηκε η εν λόγω παραγωγή από την εταιρία του Μ. Καριώτη, είναι ότι την εγκατάσταση και το τελικό st-up του συστήματος επιμελήθηκε ο Emanuele Morlini της RCF (τεχνικός, μέλος της R&D ομάδας της RCF), που ήρθε αποκλειστικά από την Ιταλία γι’ αυτό το λόγο…
Από αυτό που ακούσαμε, ομολογουμένως το δυνατό τμήμα του συστήματος TTL55-A είναι η πολύ καθαρή του μεσαία περιοχή και το σχεδόν απύθμενο αλλά ελεγχόμενο χαμηλό που εισπράξαμε από τα TTS56-A, καθώς και η αίσθηση του υψηλού αλλά ξεκούραστου SPL που αποδίδει και αποτελεί διαχρονικό σήμα κατατεθέν των ποιοτικών συστημάτων. Φυσικά θέλουμε να ακούσουμε το σύστημα ενιαίο σε κάποιο εξωτερικό χώρο για να έχουμε πληρέστερη εικόνα, όμως όπως λένε ‘η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται’. Με το καλημέρα λοιπόν, φάνηκε ότι πρόκειται για ένα σύστημα κυριολεκτικά πρώτης γραμμής από μια εταιρία που κατασκευάζει μεγαφωνικές μονάδες και ηχεία εδώ και 60 χρόνια…
 
Άλλη μια ιδιαιτερότητα του Red Bull Soundclash, ήταν οι 4 κονσόλες DiGiCo που χρησιμοποιήθηκαν σ’ ένα event. Όπως προαναφέραμε, οι SD8 ανέλαβαν τα μόνιτορ, ενώ οι SD9 το FoH. Αμφότερες ανταποκρίθηκαν άριστα στα καθήκοντά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι SD9 κατέλαβαν τον ελάχιστο δυνατό χώρο στο FoH, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηχολήπτες των δυο γκρούπ δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο χειρισμό και τη μίξη τους, παρότι τις συναντούσαν (ειδικά ο ηχολήπτης των Vegas που δήλωσε και ‘αναλογικός’) για πρώτη φορά, έμειναν ευχαριστημένη από τις δυνατότητες, την ευκολία χρήσης και τον ήχο τους, αλλά και το συνολικό ήχο του συστήματος κατ’ επέκτασην.

Η κόντρα των δυο γκρούπ κύλησε με πολύ κέφι και πραγματικά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούς ένα ίδιο σύστημα (χωρισμένο στα δυο) να αναπαράγει διαφορετικό μουσικό πρόγραμμα, αλλά και διαφορετική ‘κουλτούρα μίξης’ από τους δυο ηχολήπτες, με το A-B τεστ να είναι ένα από τα πιο άμεσα και απόλυτα που έχουμε βιώσει. Τι εννοώ; Πολύ απλά, άκουγες τις Μέλισσες για ένα κομμάτι και αμέσως μετά το κοινό κι εμείς κάναμε μεταβολή και ακούγαμε τους Vegas, κάτι που επαναλήφθηκε στο σύνολο της βραδιάς και εκτός από καλλιτεχνικό είχε και ιδιαίτερα έντονο τεχνικό ενδιαφέρον με τις συγκρίσεις να είναι άμεσες όσον αφορά τον ήχο και τη μίξη των δυο συγκροτημάτων, αφού όλα τα άλλα (PA σύστημα, μίξερ κλπ, ακόμα και τα φώτα και τα video) ήταν κοινά.

Αρκετά ‘γεμάτο’ ήταν και το κομμάτι του φωτισμού αλλά και της εικόνας. Φωτιστικά, οι 42 συνολικά LED κεφαλές Impression της GLP, έδωσαν χρώμα και δυνατές φωτιστικές σκηνές, ενώ στον τομέα της εικόνας τα LED της SINOLIGHT (LED Display P11) είχαν τις σωστές διαστάσεις (12τμ) για τα stages και το χώρο που φιλοξενήθηκαν.

Ευχαριστούμε την παραγωγή και την εταιρία KARIOTIS event productions του Μελέτη Καριώτη για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τις πληροφορίες που μας έδωσαν προκειμένου να καλύψουμε το Red Bull Soundclash. Ραντεβού στο επόμενο. Εως τότε θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναπαρουσιάσουμε το μεγάλο σύστημα της RCF και σε ανοιχτό χώρο…

Επαφή
KARIOTIS event productions
τηλ.: 210-3800042 και 6944422414 (Μελέτης Καριώτης)


Rate this item
(6 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση