Διαφήμιση
Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2011 22:30

Nexo: Ενα πλήρες line array monitoring πατάρι στη Φρανκφούρτη γεμάτο με 45°N-12 μόνιτορ. Πραγματική εμπειρία...

Οσοι ανεβήκατε στο εν λόγω stage, υποθέτω ότι ακούσατε από πρώτο χέρι το νέο array monitoring σύστημα της Nexo που έκλεψε την παράσταση στην έκθεση της Φρανκφούρτης όσον αφορά το stage monitoring. Διπλά ζεύγη (κοινώς 4 συνολικά 45°N-12) Nexo χρησιμοποιήθηκαν στις φωνές, ενώ το σύνολο των 45°N-12 που είδαμε και ακούσαμε επί σκηνής έφταναν τα 10.
Οπως μας επισήμανε ο Ελληνας αντιπρόσωπος της Nexo (Μιχάλης Ασιτζόγλου – IMA Audio Lighting), αυτή ήταν μια εξαιρετική χρονιά (2010) για τη Nexo η οποία είδε τις πωλήσεις της παγκοσμίως να ανεβαίνουν κατά 60% χάρι κυρίως στη νέα γενιά PS. Επίσης, σταθερή ήταν η ζήτηση για τα line array της, ενώ το εν λόγω monitoring σύστημα ξεκίνησε να πωλείται εντός του 2011, καθώς όπως θα θυμάστε έκανε ντεμπούτο στην έκθεση Plasa τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Λονδίνο...
Η εμπειρία των ακροάσεων στο εν λόγω full 45°N-12 Nexo stage ήταν πραγματικά ξεχωριστή και η περίφημη φιλοσοφία του συστήματος που βασίζεται στο «wavesourcing», έδειξε να δουλεύει και στην πράξη εκτός από τη θεωρία. Ετσι λοιπόν, ο ακροατής έχει την αίσθηση της δημιουργίας virtual ακουστικών πηγών που βελτιώνουν την καταληπτότητα ακόμα και σε δύσκολες γωνίες, ενώ πολύ καλή ήταν και η ίδια η χροιά του ακούσματος, το οποίο ήταν ταυτόχρονα διάφανο, ακριβές αλλά και ξεκούραστο (βεβαίως ακούσαμε ηχογραφημένη μουσική και όχι live κάποιο μικρόφωνο μπροστά από τα Nexo...).

Ας θυμηθούμε όμως λίγο τη φιλοσοφία του νέου monitoring συστήματος της Nexo…
Το NEXO 45°N-12 είναι ένα wedge monitor που σύμφωνα με τη Nexo, φέρνει όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας line-array στο stage.  Βασίζεται στον πατενταρισμένο κυματοδηγό Hyperbolic Reflective Wavesource της Nexo, ο οποίος χρησιμοποιείται στα συστήματα της σειράς GEO. Σύμφωνα με τη σχεδίαση η όλη φιλοσοφία του συστήματος βασίζεται στο «wavesourcing» όπως χαρακτηριστικά ανακοινώνουν οι Γάλλοι, καθώς έτσι δημιουργούνται virtual ακουστικές πηγές πίσω από την καμπίνα και κάτω από το stage, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται οι ανακλάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το σχήμα της κυματομορφής και του ελέγχου της μεταφοράς της με κρίσιμα χαρακτηριστικά (όπως το SPL και η απόκριση συχνότητας να παραμένουν τα ίδια για ένα διόλου ευκαταφρόνητο πεδίο εκπομπής).
Αντίθετα με τους συνηθισμένους κυματοδηγούς υψηλών συχνοτήτων που συνήθως έχουν ορθογώνια έξοδο, ο κυματοδηγός του νέου μόνιτορ της Nexo δημιουργεί σχηματικά ένα ‘χαμόγελο’ που επιτρέπει σε περισσότερες από μια καμπίνες να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν συστοιχίες (όπως τα arrays) δίχως παρεμβολές μεταξύ των επιμέρους μετώπων των εκπεμπόμενων ηχητικών κυμάτων και με όσο το δυνατόν πιο γραμμική συμπεριφορά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του εκπεμπόμενου ηχητικού κύματος.
Επιπλέον, η εστιασμένη κάλυψη ενός τέτοιου array έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για σημαντικά μικρότερο επίπεδο ακουστικής πίεσης στη σκηνή.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τόσο το SPL όσο και η απόκριση συχνότητας του νέου μόνιτορ της Nexo, παραμένουν αμετάβλητα για τουλάχιστον 2,5 μέτρα από τη μπάφλα των μόνιτορ. Ενα ιδιαίτερα ευφυές μαγνητικό σύστημα, ενώνει πολλά N-12 μαζί, τα οποία όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες έχουν ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ σε σχέση με τα συμβατικά μόνιτορ γι’ αυτό και είναι ιδανικά όχι μόνο για Live αλλά και για τηλεοπτική χρήση όπου είναι κοινό μυστικό ότι το χαμηλό προφίλ παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μόνιτορ. Δείτε πιο κάτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων N-12 της Nexo.

Ωστόσο για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην IMA Audio Lighting (τηλ. 210 38.16.813, www.ima.gr).

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση