Διαφήμιση
Τρίτη, 01 Ιούνιος 2010 12:30

Υπερθέαμα Jean Michel Jarre στη Θεσσαλονίκη

του Τριαντάφυλλου Ζαχαριάδη

Ο καιρός έκανε τα τερτίπια του (λόγω της έκθεσης βιβλίου λέγαμε χαμογελώντας), αλλά μια απογευματινή Κυριακάτικη βόλτα στην παραλία είναι πραγματικά απαραίτητη και δεόντως χαλαρωτική. Ωστόσο, την ίδια στιγμή στο θέατρο Γης λοιπόν έκανε πρεμιέρα στις καλοκαιρινές συναυλίες ο ‘τεράστιος’ Jean Michel Jarre και φυσικά δε γινόταν να λείπουμε από ένα τέτοιο γεγονός. Πλησιάζοντας υπήρχε αρκετός κόσμος (μιας κάποιας ηλικίας είναι η αλήθεια...) που σε έκανε να θες να πας γρήγορα στην θέση σου. Μία τεράστια κατασκευή σκεπαστή (είπαμε έκθεση = βροχή) και να χαζεύεις όλες αυτές τις γεννήτριες ήχων που έβλεπες στην σκηνή σε προετοίμαζε για το μετά; Υπήρχαν δύο κατηγορίες τιμών εισιτηρίων, το θέατρο Γής δε γέμισε ασφυκτικά, αλλά όλοι αισθάνοταν κάτι στον αέρα...

Εντύπωση μου προκάλεσε από την πρώτη στιγμή το πραγματικά τεράστιο support καθώς και ότι το νέο line array σύστημα των Κ1 της L Acoustics ήταν αναρτημένο στα πίσω πόδια του support. «Θα θέλουν να ακούνε οι μουσικοί το PA για να πάρουν όγκο, σκέφθηκα...». Η εταιρία που το έχει προμηθεύσει είναι η Γαλλική rental εταιρία Arpege που ανήκει στο Rental Network K1 δίκτυο της L-Acoustics.
Δύο DiGiCo SD7 μέσα – έξω, καλώδια καλυμμένα με covercable και γενικώς δουλειά υψηλού επιπέδου, με υπογραφή. Ο “Γιάννης” βγήκε μετά τις 21:30 που είχε σκοτεινιάσει από το διάζωμα ανάμεσα στον κόσμο, χαιρετώντας, βγαίνοντας φωτό, χειραψίες κατέβηκε τα σκαλιά και ανέβηκε στην σκηνή. «Καλησπέρα Θαλασονίκη» είπε και τα... χάχανα του κοινού που πλημύρισαν το χώρο έκαναν με το καλησπέρα την ατμόσφαιρα χαλαρή και φιλική.
Μία φωτιστική κονσόλα της Chamsys είχε απ’ ότι μπόρεσα να δω πάνω από 30 VariLite, αρκετά led και πολλές ιδιόμορφες κατασκευές αρχιτεκτονικού φωτισμού που «έδειχναν» δέντρα, βράχια και ότι μπορούσε να φωτιστεί κανείς είχε γίνει μέρος του σκηνικού. Χρησιμοποιήθηκαν 5 laser που δημιούργησαν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Τελικά ο ήχος δεν ξεπέρασε τα 96-98 db μετά από ερώτηση στον Alain Coreaux FoH ηχολήπτη του Jean Michel Jarre (ο οποίος μετρούσε με όργανο), «γιατί έτσι είναι οι προδιαγραφές που βάζουμε από μόνοι μας...» μου εξήγησε, ενώ παράλληλα με πληροφόρησε ότι τα ηχεία βρίσκονταν πίσω για να βλέπει όλος ο κόσμος όταν παίζουν σε ανοικτούς χώρους και φυσικά δεν θα μπορούσε (αλλά ούτε και υπήρχε λόγος) ν’ αλλάξει το setup μόνο για μας.
«Εντυπωσιακή» είναι η ακριβής λέξη
που περιγράφει τη συναυλία αυτή. Ήταν ένα πραγματικό μουσικό ταξίδι που συνδυάστηκε με όλη την τεχνολογία που πάντοτε ο Jean Michel Jarre κουβαλάει μαζί του, και κάπως έτσι, περάσαμε όλοι μας ένα δίωρο αξέχαστο. Η εμπειρία με τα Κ1 (παρά τη χαμηλή στάθμη) ήταν όντως ξεχωριστή και σίγουρα πρόκειται για ένα ξεχωριστό ηχείο που όπως φαίνεται θα αλλάξει (ξανά μετά το V-DOSC) τα δεδομένα για μεγάλου φορμά line array συστήματα. Την επόμενη βδομάδα έχουμε Scorpions. Θα είμαι εκεί.
Καλό καλοκαίρι να ‘χουμε...

Τριαντάφυλλος Ζαχαριάδης

Υ.Γ. Ο Jean Michel Jarre εμφανίζεται σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Κλειστό Φαλήρου – Γήπεδο TaeKwonDo. Εκτός από την υψηλή καλλιτεχνική αξία η εν λόγω συναυλία έχει και αντίστοιχα υψηλό τεχνολογικό ενδιαφέρον, καθώς όσοι παραβρεθούμε θα ακούσουμε το πρώτο Κ1 σύστημα που περνάει από τη χώρα μας... Ωστόσο, μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί γιατί ο FoH ηχολήπτης του Jean Michel Jarre, Alain Coreaux χρησιμοποιεί DiGiCo SD7 στο FoH.

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση