Διαφήμιση
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2022 23:39

Με αφορμή την ανάληψη της αντιπροσώπευσης της SIXTY82 από την Omikron Electronics, το aLive συνομίλησε με τους Henry Schuil και Marc Hendriks…

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

H Omikron Electronics ανακοίνωσε την ανάληψη της αντιπροσώπευσης της SIXTY82 για την Ελληνική αγορά και γι’ αυτό το λόγο δυο εκ των κορυφαίων στελεχών της Ολλανδικής εταιρίας σχεδιασμού και κατασκευής τρασών και staging συστημάτων βρέθηκαν στη χώρα μας.

Το aLive έπειτα από σχετική πρόσκληση της Omikron Electronics, συνάντησε στα γραφεία της, τους Marc Hendriks (Chief Technology Officer) και Henry Schuil (Executive Account Manager) της SIXTY82, για μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα σχετικά με τη νεοσύστατη εταιρία τους, της οποίας όμως τα 3 βασικά στελέχη μετρούν περισσότερα από 100 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας και καινοτομίας στα trussing και staging συστήματα.

Η SIXTY82 κατασκευάζει τράσες κάθε τύπου και για κάθε εφαρμογή, dollies, towers, stage modules, roof συστήματα, LED Screen supports, custom κατασκευές, καθώς και το ευέλικτο stage σύστημα Arena Frame που μοντάρεται σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και το πατενταρισμένο Modular Truss system Alpha 82.
Η εταιρία που εδρεύει στο Drachten στο βορρά της Ολλανδίας και ιδρύθηκε λίγο πρίν το ξέσπασμα της πανδημίας, αποτελεί μια ‘συμμαχία’ από καταξιωμένα στελέχη της trussing και staging βιομηχανίας από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, που δεσμεύονται για τη συνέχιση καινοτόμων υλοποιήσεων και κατασκευών, για τον αυτοματισμό της παραγωγής, καθώς και για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους στους τομείς της υποστήριξης και της εκπαίδευσης, αλλά και για την αμεσότητα στην παράδοση των προϊόντων.

Ας δούμε όμως τι μας είπαν οι Marc Hendriks (Chief Technology Officer, και υπεύθυνος για τα special projects) και Henry Schuil (Executive Account Manager) της SIXTY82...

aLive: Πως ξεκίνησαν όλα?
Η ιδέα που είχαμε στο μυαλό μας αφορούσε μια νέα εταιρία με μετόχους που θα προέρχονται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένα βιομηχανία και το συγκεκριμένο κλάδο. Ετσι ξεκίνησαν όλα, με την εταιρία να ανήκει σε τρείς μετόχους από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.
Με την εμπειρία τους χτίστηκε μια νέα εταιρία, η SIXTY82. Το portfolio της εταιρίας περιλαμβάνει trussing systems, roof systems, stage decks, dollies, custom κατασκευές κλπ.
Επίσης έχουμε αλλάξει σημαντικά και τον τρόπο παραγωγής...

aLive: Ποιές είναι οι αναβαθμίσεις που έχετε εφαρμόσει στον τομέα της παραγωγής?

Στις μέρες μας η αγορά ζητά άμεσες παραδόσεις και εμείς με τη σειρά μας ζητάμε στελέχη και υπαλλήλους που να ειδικεύονται στο αλουμίνιο και τις σχετικές διεργασίες, πράγμα δυσεύρετο.
Κάπως έτσι, ξεκινήσαμε το στήσιμο της robotize διαδικασίας παραγωγής ξεκινώντας από τα stage decks προκειμένου να είναι ευέλικτα και η παραγωγή τους να είναι άμεση για να ικανοποιούν τις παραδόσεις.
Αντίστοιχα στις βασικές σειρές όσον αφορά τις τράσες, (δηλαδή στις 30 και 40 series) επίσης αναπτύξαμε αυτοματοποιημένη μέθοδο παραγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι επενδύσαμε σημαντικά στον τομέα της παραγωγής και τα προϊόντα που θα παραδίδονται από του χρόνου, θα προέρχονται από αυτοματοποιημένη διαδικασία…

aLive: Ποιά είναι τα τμήματα και οι δομές της εταιρίας?
Στα τμήματα που έχουμε δομήσει την εταιρία περιλαμβάνονται το R&D, το κατασκευαστικό, το engineer department, το τμήμα πωλήσεων, οι ειδικές κατασκευές, το τμήμα μάρκετινγκ και βέβαια το οικονομικό τμήμα και το τμήμα που υποστηρίζει τους αντιπροσώπους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο τηλεφωνικά αλλά και με φυσική παρουσία.

Τα Custom made προϊόντα είναι επίσης ένας ‘δυνατός’ τομέας που συνεχώς αναπτύσσεται. Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από την προηγούμενη εταιρία, που σημαίνει ότι είναι πρώτα φίλοι και μετά συνάδελφοι, ενώ έχουν συσσωρευμένη εμπειρία από τις κατασκευές αλουμινίου, κάτι που είναι πολύτιμο για εμάς.

Βασική μας φιλοσοφία είναι ότι δεν θέλουμε απλά να πουλάμε προϊόντα, αλλά να υποστηρίζουμε τόσο τους αντιπροσώπους μας, όσο και τους ίδιους τους πελάτες μας με γνώσεις και σεμινάρια που αφορούν το στήσιμο, την ασφάλεια, το rigging κλπ.

aLive: Πόσο σημαντικό είναι η εκπαίδευση και το training για εσάς? Και το ρωτάω αυτό, διότι γνωρίζω πόσο διψάει η Ελληνική τουλάχιστον αγορά για training και γνώσεις σχετικά με τα trussing συστήματα, το rigging την ασφάλεια, τις ειδικές και διαφορετικές κατασκευές κλπ...
Θέλουμε να μοιραστούμε γνώση αλλά και τις εμπειρίες με τους ανθρώπους του κλάδου και της αγοράς, με τους αντιπροσώπους μας, τους πελάτες τους, αλλά και τους τεχνικούς που εγκαθιστούν και μοντάρουν τα συστήματά μας.
Σε αυτούς έχουμε να προσφέρουμε γνώση και εκπαίδευση αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους. Πάντα για τα νέα προϊόντα μας ρωτάμε προηγουμένως τους πελάτες μας.

Εδώ ο Marc μας ανέφερε ότι η ανάγκη για εκπαίδευση είναι τεράστια και μοιράστηκε μαζί μας το γεγονός ότι είναι 30 χρόνια στον κλάδo και έχει κάνει δεκάδες σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σε εταιρίες και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν όλοι γνωρίζουν τι να κάνουν, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουν γιατί το κάνουν. Αυτό είναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί με την εκπαίδευση και τα σεμινάρια.
Χθες, είδαμε κάποιες top class εταιρίες εδώ στην Ελλάδα και μετά από 6 ώρες συνομιλίας και επαφών, μας είπαν ότι είναι η πρώτη φορά που συναντούν κάποιον κατασκευαστή ο οποίος όχι μόνο τους είπε τι να κάνουν, αλλά τους εξήγησε το πως και κυρίως γιατί πρέπει να το κάνουν. Αυτό ήταν μεγάλο κίνητρο για εμάς ώστε να συνεχίσουμε και να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης.

aLive: Από την άλλη τι γίνεται με τα ζητήματα ασφάλειας…
Η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη δουλειά και αυτό επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση, τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές και βεβαίως την τήρηση όλων αυτών.
Γι αυτό και υπάρχουν πολλοί κανονισμοί που πρέπει να ακολουθήσει κανείς και είναι κοινοί. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των συστημάτων υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός, όμως από εκεί και πέρα υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στις διάφορες χώρες, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα στάνταρ για κάθε εφαρμογή (για θέατρα, για εξωτερικούς χώρους, για event κλπ…). Οπως επίσης υπάρχουν και οι αρχές που εγκρίνουν τις κατασκευές.

Αναμφίβολα λοιπόν η ασφάλεια είναι το Νο1 κι εμείς στην βιομηχανία οφείλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία των κανόνων και των προδιαγραφών.

aLive: Πόσο έχουν μεταβληθεί τα αναρτώμενα φορτία σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν?
Πάρα πολύ. Σε μεγάλες κατασκευές με μεγάλα φορτία σε κορυφαία φεστιβάλ παλιά αναρτούσαν 10 τόνους, ενώ τώρα βάζουν έως και 70 ή 80 τόνους με τις LED οθόνες και τον υπόλοιπο αναρτημένο εξοπλισμό ήχου, εικόνας και φωτισμού.

aLive: Το ότι ολοένα και περισσότερος εξοπλισμός αναρτάται πάνω στις τράσες, είναι αναμφίβολα καλό νέο για σας ως κατασκευαστές…
Είναι γεγονός ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι entertainment business έχουν εκτοξευτεί παντού. Για του χρόνου είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που θα παρά την υποστήριξη απ΄ όλους τους κατασκευαστές, αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις. Για παράδειγμα, όπως μαθαίνουμε, η ζήτηση για roof συστήματα είναι τόσο μεγάλη, που αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά δεν επαρκούν.
Είναι πλέον δύσκολο για πολλές εταιρίες να ανταποκριθούν στην ώρα τους στις παραγγελίες και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες τους.

aLive: Το νέο πρόβλημα που έχετε πλέον να αντιμετωπίσετε είναι από τη μια η υψηλή ζήτηση της μετά – covid περιόδου και από την άλλη η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου και ο πληθωρισμός που αυξάνουν την τιμή της πρώτης ύλης σας, του αλουμινίου. Πως το αντιμετωπίζετε όλο αυτό?
Είναι γεγονός ότι τώρα υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όμως η αύξηση στον πληθωρισμό και στην ενέργεια έχει αυξήσει τις τιμές του αλουμινίου και αυτό είναι αναμφίβολα δύσκολα διαχειρίσιμο.
Φαντάσου ότι ένας πελάτης έχει κάνει μια παραγγελία και έχει πάρει μια συγκεκριμένη τιμή, με την τιμή της πρώτης ύλης (αλουμίνιο) χαμηλά. Ωστόσο, ώσπου να υλοποιηθεί και να παραδοθεί η παραγγελία, έχει αυξηθεί σημαντική η τιμή του αλουμινίου, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς και την κερδοφορία μας. Αυτό είναι δύσκολο να το αντιληφθεί ο πελάτης, καθώς όσο κι αν προσπαθούμε να απορροφήσουμε εμείς αυτή την αύξηση, δε γίνεται να το επιτύχουμε στο 100%. Ετσι υπάρχει γκρίνια.

aLive: Και πως το λύνετε αυτό?
Με καλή διάθεση, συζήτηση και διαπραγμάτευση.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Και στην αγορά του αυτοκινήτου οι τιμές έχουν ανέβει κατά 25% λόγω των πρώτων υλών, αλλά ο κόσμος το αποδέχεται.

aLive: Είχατε προβλέψει και προετοιμαστεί για μια τέτοια εξέλιξη?
Οχι, όλο αυτό ήταν κάτι που δεν το βλέπαμε να έρχεται. Ηρθε ξαφνικά σαν καταιγίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε.
Εν ολίγοις έχουμε την τέλεια καταιγίδα. Τεράστια ζήτηση, υψηλές τιμές και καθυστέρηση στην παράδοση της ακριβότερης πρώτης ύλης σε εμάς. Συν τα αυξημένα μεταφορικά (σχεδόν έχει διπλασιαστεί το κόστος μεταφορών στην ανατολική Ευρώπη).

aLive: Από που προμηθεύεστε πρώτες ύλες?
Αγοράζουμε αλουμίνιο από τη Μέση ανατολή, καθώς και από την Ελλάδα, την Ισπανία επειδή η ενέργεια εκεί είναι φθηνότερη, από την Ανατολική Ευρώπη, το Ντουμπάι, την Ολλανδία…

aLive: Ως πρός το φινίρισμά τους, ποιές είναι οι τράσες με τη μεγαλύτερη ζήτηση?
Ο κόσμος δεν θέλει πια να βλέπει τις τράσες. Ως εκ τούτου, οι πιο δημοφιλείς τράσες χρωματικά αρχίζουν και είναι οι μαύρες, που πλέον χρησιμοποιούνται όχι μόνο σε τηλεοπτικά στούντιο αλλά και σε κάθε είδους event. Στις εκθέσεις αυτοκινήτου πρίν από 30 χρόνια χρησιμοποιούσαν μόνο τράσες στο φινίρισμα του αλουμινίου. Τώρα είναι μόνο μαύρες.
Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι στις πρόσφατες εκθέσεις αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης όπου χρησιμοποιούνται πολλά χιλιόμετρα τράσας απ’ όλες τις εταιρίες κατασκευής, αυτές πλέον είναι μόνο μαύρες.

aLive: Και μιας και μιλάμε για εκθέσεις ποια είναι για σας η πλέον αποδοτική διεθνής έκθεση?
Θα σου λέγαμε ότι η πιο σημαντική παραμένει η Prolight + Sound, αλλά υπάρχουν κι άλλες εκθέσεις που αναπτύσσονται και στο δικό μας κομμάτι όπως η ISE, ενώ και οι Local εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα κυρίως οι αντιπρόσωποί μας, είναι εξαιρετικά επιτυχημένες.

aLive: Είστε ευχαριστημένοι με το ώς τώρα δίκτυο αντιπροσώπων σας?
Απόλυτα. Ωστόσο, επειδή μεγαλώνουμε ιδιαίτερα γρήγορα ως εταιρία, αποφασίσαμε για φέτος να μην συνεργαστούμε με νέους αντιπροσώπους, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη ζήτηση και να κρατήσουμε ευτυχισμένους τους παρόντες. Από τους χρόνου που θα είναι πιο ρομποτοποιημένη η παραγωγή θα διευρύνουμε περαιτέρω το δίκτυό μας.

Η συζήτηση έκλεισε με ερωτήσεις που κάναμε για το Arena frame που μπορείτε να δείτε εδώ και που αποτελεί ένα ευέλικτο και έξυπνο σύστημα staging που προέκυψε από απαίτηση πελατών γιατί ήθελαν να σετάρουν τη σκηνή ενός venue διαφορετικά ακόμα και μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Ετσι σκέφτηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα τέτοιο σύστημα μετά από πολύ σκέψη και brain storming. Ενα σύστημα που διαμορφώνεται εύκολα, σε ελάχιστο χρόνο, με ελάχιστο προσωπικό.

Οσο για το πατενταρισμένο modular truss system Αlpha 82, μας ανέφεραν ότι οι πελάτες τους πάντα ήθελαν διαμορφώσιμες τράσες για την tour ή το installation που θα κάνουν και θα μπορούν να το αλλάξουν σε μερικούς μήνες. Ετσι ανεπτυξαν ένα ευέλικτο σύστημα, ανοικτό από τη μια πλευρά για την ευκολότερη υποδοχή και ανάρτηση εξοπλισμού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο σύστημα, που δεν είναι φθηνό, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση με γρήγορη απόσβεση γιατί τα βασικά components παραμένουν τα ίδια.

Ευχαριστούμε την Omikron Electronics για τη φιλοξενία και τους Marc Hendriks και Henry Schuil της SIXTY82, για τη συζήτηση και τις πληροφορίες που μας έδωσαν...

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προϊόντα της SIXTY82, για ειδικές custom κατασκευές, καθώς και για διαθεσιμότητα και τιμές, θα σας δώσουν στην Omikron Electronics…

Επαφή
Omikron Electronics

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση