Διαφήμιση
Τετάρτη, 06 Δεκέμβριος 2017 15:46

Σε μια αρκετά χαλαρή κουβέντα με το αφεντικό της Penn Elcom GmbH, μεταξύ τυριού και τσικουδιάς μιλήσαμε για τη 'βαριά βιομηχανία' των ρακ...

Με τους Dennis Meertens (Managing Director της Penn Elcom GmbH) και Lars Mueller (υπεύθυνο πωλήσεων) της Penn Elcom περάσαμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα βραδιά σε μια ταβέρνα στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη, όπου μεταξύ τυριού και τσικουδιάς (και όσων άλλων μεσολάβησαν) συζητήσαμε τα πάντα για τη βιομηχανία των flight case και των παρελκομένων τους, για το πώς άνοιξε αυτή η αγορά από ‘ατύχημα’ και για το ποιος είναι ο πραγματικός κύκλος εργασιών της, αλλά και για τις προοπτικές του άμεσου μέλλοντος που μάλλον πρέπει να αναζητηθεί περισσότερο στον τομέα του ευρύτερου packaging, παρά στη ροκ εν ρολ βιομηχανία…

Υπεύθυνος γι’ αυτή τη συνάντηση ήταν ο Βασίλης Ξυδέας της Power Case που ως γνωστόν συνεργάζεται με την Penn Elcom χρησιμοποιώντας τα προιόντα της για το σχεδιασμό και την κατασκευή των κάθε είδους flight case που κατασκευάζει.

Ο Dennis Meertens είναι όπως είπαμε ο MD της Penn Elcom GmbH που εδρεύει στο Emmerich της Γερμανίας κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. Ο ίδιος είναι Ολλανδός και μένει στην Ολλανδία, ενώ κάθε μέρα διανύει περί τα 200+ χιλιόμετρα για να πάει και να έρθει από το σπίτι του στη δουλειά του. Όπως ο ίδιος μας ανέφερε, πρόσφατα αναβάθμισαν τις εγκαταστάσεις τους στο Emmerich με την προσθήκη νέων αποθηκευτικών και άλλων εγκαταστάσεων και λειτουργιών, κόστους 2,5 εκ ευρώ, με το συνολικό χώρο να φτάνει τα 8 χιλιάδες τμ. Παρόλα αυτά, όπως μας επισήμανε ο Dennis, δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από νούμερα νομίζοντας ότι πρόκειται για μια τεράστια αγορά δίχως πάτο, καθώς η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι και τόσο μεγάλη όπως πολλοί νομίζουν. Στη Γερμανία για παράδειγμα, που αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη αγορά, υπάρχουν μόλις 15 μεγάλοι κατασκευαστές flight case και όχι περισσότεροι.

Αλλωστε, όπως μας είπε ο Dennis, η δουλειά αυτή εφευρέθηκε από ‘ατύχημα’ όταν στα 70s ένας PAτζής ζήτησε από μια εταιρία που επεξεργάζονταν μέταλλο να του κατασκευάσει μια ‘γωνία’ για να δει αν μπορεί να την τοποθετήσει σε ένα κουτί ώστε να γλιτώσει τις φθορές από τις μετακινήσεις των μηχανημάτων του. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και ο κλάδος αυτός αναπτύχθηκε όλα τα επόμενα χρόνια, μαζί με την παράλληλη ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας και του touring.

Για την Penn Elcom μας ανέφερε ότι έχει μια σταθερά αναπτυσσόμενη πορεία και αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν κατάλογο με περισσότερα από 1.700 προϊόντα, ενώ δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Μας ανέφερε ότι σκοπός τους είναι να υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συνεργάτες τους και τους κατασκευαστές ρακ και flight case, ενώ επισήμανε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή το προϊόν τους (flight case, ρακ κλπ) κατασκευάζεται για να προστατεύει τον ευαίσθητο, πολύτιμο και συχνά πανάκριβο εξοπλισμό μιας rental εταιρίας (και όχι μόνο), εξ’ ου και δεν πρόκειται να ρίξουν ποτέ την ποιότητα στα υλικά τους. Αυτή άλλωστε είναι και η απάντησή τους στον ευτελή ανταγωνισμό εξ ανατολών, και αυτός είναι ο λόγος που παρόλη τη μαζική επίθεση Κινέζικων ρακ, η εταιρία συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία. Μας ξεκαθάρισε ότι στον τομέα του flight case ο επαγγελματίας δεν θα ρίξει ποτέ την ποιότητα των απαιτήσεών του.

Ταυτόχρονα ο Dennis και ο Lars αναφέρθηκαν στο παρών και το μέλλον του flight case και των υλικών κατασκευής επισημαίνοντας με σαφήνεια ότι το μέλλον της εν λόγω αγοράς βρίσκεται στον ευρύτερο τομέα του packaging που είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. Μας έφερε το παράδειγμα μιας μεγάλης παραγγελίας από την Audi, η οποία έστειλε πολλά πολυτελή μοντέλα της ‘τεμαχισμένα’ μέσα σε flight case σε χώρα εκτός Γερμανίας, καθώς συνέφερε τον παραλήπτη τα αυτοκίνητα να συναρμολογηθούν εκεί για καθαρά φορολογικούς λόγους και λόγους κόστους. Τα εν λόγω ‘κουτιά’ μεταφοράς των εξαρτημάτων ήταν φυσικά εντελώς custom κατασκευές και μόλις ολοκληρώθηκε η παράδοση απλά τα κατέστρεψαν…

Το σημαντικό με τον τομέα του Packaging δεν είναι μόνο ότι αποτελεί μια τεράστια αγορά που εξαπλώνεται συνεχώς, αλλά όπως επισήμανε ο Dennis αποτελεί μια σχετικά παρθένα αγορά στην οποία μπορούν ακόμα οι τιμές να κρατηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια με την παραδοσιακή rental αγορά που πιέζει συνεχώς για ακόμα καλύτερες τιμές εξαρτημάτων και τελικών προϊόντων. Aντίστοιχα τόνισε ότι θα αναπτυχθεί και η installation αγορά. Τέλος, μας μίλησε για το case designers software της Penn Elcom, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον λογισμικό σχεδιασμού flight case, για το rack247.com στο οποίο μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας flight case (πάνελ, 19’’ ρακ ή ότι άλλο θέλετε) με προϊόντα φυσικά της Penn Elcom, καθώς και για το κανάλι της εταιρίας στο You Tube με τα δεκάδες χρηστικά videos.

Ευχαριστούμε το Βασίλη Ξυδέα για την πρόσκληση και την διοργάνωση αυτής της συνάντησης, καθώς και τους Dennis Meertens και Lars Mueller για την κουβέντα και τις πληροφορίες που μας έδωσαν. Εώς ότου υλοποιήσουμε την επίσκεψη στο κεντρικό εργοστάσιο της Penn Elcom στην Αγγλία (Νιούκαστλ) στο οποίο αμφότεροι μας προσκάλεσαν, περισσότερα για την Penn Elcom και τα προιόντα της θα βρείτε στο site της εταιρίας, καθώς και στην Power Case που συνεργάζεται αποκλειστικά με την Penn Elcom.

Επαφή
Penn Elcom

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση