Διαφήμιση
Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 22:47

Αναμένοντας τη Sylvia Massy στα μέρη μας, συζητάμε με το Μανώλη Ολλανδέζο για όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την ίδια και το σεμινάριό της…

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Αφορμή για την εν λόγω παρουσίαση και κουβέντα με το Μανώλη Ολλανδέζο είναι το επερχόμενο Studio Masterclass της Sylvia Massy που θα πραγματοποιηθεί στις 2 & 3 Οκτωβρίου στα Sierra studios. Το εν λόγω σεμινάριο συνδιοργανώνεται από το Μανώλη και το Γιώργο Ασπιώτη και δεν πρέπει να το χάσει κανείς απ’ όσους συμμετέχουν και εργάζονται στον ημέτερο recording και μουσικό κλάδο στα μέρη μας. Διαβάστε το γιατί στο κείμενο και τη συνέντευξη που ακολουθεί…

Οι πολλές συστάσεις για τη Sylvia Massy είναι μάλλον περιττές σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά (και όχι μόνο) με το recording, τη μίξη, αλλά και τη δισκογραφία γενικώς, καθώς η Sylvia είναι η μεγάλη κυρία των Αμερικάνικων studios έχοντας στο παλμαρέ της εκατοντάδες συνεργασίες πρώτης γραμμής και δεκάδες βραβευμένα και πλατινένια άλμπουμ. Το σημαντικότερο όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι αυτό, δηλαδή η ποσότητα των δουλειών της, αλλά το εύρος των εκ διαμέτρου αντίθετων συνεργασιών της, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ δεκάδων άλλων, ο Julio Inglesias, o Seal, οι Tool (η Sylvia συμμετείχε στο επικό πολυπλατινένιο ντεμπούτο τους ‘Undertow’ του 93), ο θρύλος Johnny Cash και ο ‘μεγάλος’ Prince… 
Επίσης, η Sylvia Massy είναι γνωστή για τις ‘δικές της’ ‘ασυνήθιστες’ και πρωτοποριακές τεχνικές ηχοληψίας που χρησιμοποιεί συχνά – πυκνά στα recording sessions και τις παραγωγές της. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

Τα πρώτα χρόνια στα 80’s
Η Sylvia Lenore Massy ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 80 ως παραγωγός, engineer και mixer για ένα άλμπουμ συλλογή με τίτλο «Rat Music for Rat People, Vol. 3» το οποίο περιελάμβανε κομμάτια καλλιτεχνών και γκρουπ όπως οι Adolescents, Raw Power, Doggy Style και Mojo Nixon μεταξύ άλλων, ενώ συνέχισε με την παραγωγή της πανκ ροκ μπάντας Verbal Abuse (για τη Boner Records), και την ηχοληψία δυο project για τη μέταλ μπάντα Exodus. Παράλληλα συμμετείχε στην συμπαραγωγή των Sea Hags μιας ανεξάρτητης μέταλ μπάντας από το LA που είχε ως κιθαρίστα τον νεαρό τότε Kirk Hammett, που μόλις είχε τελειώσει με τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ "Master Of Puppets" με τους Metallica.
Στα τέλη της δεκαετίας (80’s) η Massy μετακόμισε από το San Francisco στο Los Angeles και δούλεψε για λογαριασμό της Tower Records στη Sunset Blvd και από εκεί μεταπήδησε ως staff engineer στα Larrabee Sound του δυτικού Hollywood. Εκεί γνώρισε τα μέλη των Tool με τους οποίους αργότερα θα έκανε δυο πολύ σημαντικούς δίσκους (Opiate και Undertow).

Los Angeles / Larrabee Sound
Στο Los Angeles η Massy δούλεψε ως engineer, producer ή mixer σε ηχογραφήσεις συγκροτημάτων και καλλιτεχνών όπως οι:
Aerosmith, Babyface, Big Daddy Kane, Bobby Brown, Prince, Julio Iglesias, Seal, Skunk Anansie, Paula Abdul, Ryuichi Sakamoto και πολλοί άλλοι.
Εκεί άλλωστε ήρθε σε επαφή και με το διάσημο παραγωγό Rick Rubin με τον οποίο θα συνεργαζόταν στο μέλλον και για περίπου επτά χρόνια σε μερικές σπουδαίες παραγωγές…

Ο δικός της εξοπλισμός στο Sound City
Από το 1994 έως το 2001, η vintage Neve 8038 της Sylvia και το υπόλοιπο recording gear που διέθετε, εξόπλιζαν το Studio B στα Sound City Studios του Van Nuys στην California και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε (με ή χωρίς την ίδια) σε ηχογραφήσεις και παραγωγές των: Sheryl Crow, Queens Of The Stone Age, Black Rebel Motorcycle Club, Smashing Pumpkins, The Black Crowes και Lenny Kravitz, ενώ πολλά από τα μηχανήματα της Massy φαίνονται στις σκηνές του "Sound City Movie" του Dave Grohl.

Το κεφάλαιο Rick Rubin
Όπως είπαμε, η Massy συνεργάστηκε (engineered & mixed) σε πολλά projects του παραγωγού Rick Rubin, μεταξύ των οποίων και το άλμπουμ Unchained του Johnny Cash που κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο Country άλμπουμ του 1997.  Με τον Rubin συμμετείχε στις ηχογραφήσεις των: Tom Petty and the Heartbreakers, Slayer, Donovan, Geto Boys, The Black Crowes, Danzig, καθώς και στο ντεμπούτο άλμπουμ των System of a Down. Στα '90s η Massy συμμετείχε στην παραγωγή των Red Hot Chili Peppers, Sevendust και Powerman 5000, και το 1997 μίξαρε το "Tibetan Freedom Concert" των Beastie Boys.

Η εποχή των RadioStar Studios
Από το 2001 η Massy ήταν ιδιοκτήτρια των RadioStar Studios στο Weed Palace έως το κλείσιμό τους το 2012. Ουσιαστικά η Massy αγόρασε το θέατρο και το διαμόρφωσε σε recording studio από το οποίο πέρασαν 10άδες γκρούπ. Επίσης, από το 2000 είχε τη δική της στήλη, με τίτλο called "Gear Stories",  στο γνωστό περιοδικό Mix Magazine στην οποία η βασική θεματολογία περιελάμβανε συζητήσεις, παρουσιάσεις και συγκρίσεις ανάμεσα σε vintage recording equipment vs  modern equivalents. Επίσης, ένα άρθρο της για τη συνεισφορά του Thomas Edison στη μουσική βιομηχανία, συνέβαλε σημαντικά στη βράβευση του (μετά θάνατον βεβαίως) με το "Technical Grammy" award του 2010 που παρέλαβε η οικογένειά του Edison. 
H Massy υπήρξε συν-ιδρυτής του 4&20 Blackbird Music Festival που λειτούργησε για δυο χρόνια στο Weed της California, το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 7000 άνθρωποι και περιελάμβανε συνολικά περί τα 250 musical acts.

"Recording Unhinged": το πρώτο βιβλίο της
Τον Ιανουάριο του 2015, η Massy ξεκίνησε τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο "Recording Unhinged" το οποίο κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα. Στο βιβλίο υπάρχουν συνεντεύξεις και συμμετοχές των Hans Zimmer, Geoff Emerick, Bob Ezrin, Bruce Swedien, Michael Franti, Bob Clearmountain, Al Schmitt, Elliot Scheiner, Linda Perry, Ross Robinson, Matt Wallace, Ross Hogarth, Shelly Yakus και Paul Wolff. Τα τελευταία 2 χρόνια η Massy συνεργάστηκε ως visiting professor με το Berklee College Of Music της Βοστόνης, ενώ δίδαξε στο τμήμα audio engineering του SAE Institute του Λονδίνου και του Μονάχου και παρουσίασε πολλά recording workshops και Mix With The Masters στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, φυσικά στις ΗΠΑ, το Μεξικό κλπ.
Το Φεβρουάριο του 2016 η Massy κέρδισε το βραβείο "MPG Inspiration Award" στα Music Producers Guild που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, λαμβάνοντας το βραβείο από τα χέρια του John Leckie.
Το 2017 η Massy μαζί με τον Chris Johnson (συνεργάτη της στο βιβλίο) ξεκίνησαν μια συνεργασία για μαθήματα professional recording που βασίζονται στο βιβλίο της, με το  Berklee College Of Music.
Στις αρχές τις φετινής χρονιάς (2017) δούλεψε στην παραγωγή και την ηχοληψία των The Melvins στα Village Studios της Santa Monica, ενώ έως τώρα έχει ήδη κάνει την παραγωγή στα άλμπουμ των Econoline Crush, Far From Alaska και Dishwalla και παράλληλα συμμετέχει στις ηχογραφήσεις των Grey Daze, ενός side project του frontman  των Linkin Park, Chester Bennington και του Sean Dowdell. 

Συνέντευξη με το Μανώλη Ολλανδέζο
Ο πιο αρμόδιος άνθρωπος για να μας μιλήσει για τη Sylvia Massy δεν είναι άλλος από το συνάδελφο και φίλο Μανώλη Ολλανδέζο που όπως είπαμε, μαζί με τον Γιώργο Ασπιώτη διοργανώνουν το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Studio Masterclass σεμινάριο της Sylvia Massy που θα πραγματοποιηθεί στις 2 & 3 Οκτωβρίου στα Sierra studios…

aLive: Μανώλη, αυτό είναι το πρώτο ‘σεμιναριακό εγχείρημα’ της Ollandezos Production σε συνεργασία με το Γιώργο Ασπιώτη (studio Aspiotis);
Ναι και δεν θα είναι το τελευταίο, ετοιμάζονται πολλά και καλά γιατί θέλουμε να εξελισσόμαστε. Αρκετή μιζέρια έχει καταλάβει το επάγγελμα μας.

aLive: Πως το πήρατε απόφαση;
Κάποια στιγμή πήρα τηλέφωνο τον Γιώργο να του πω το παράπονο μου για το πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο ως επαγγελματικός κλάδος και όλο αυτό με αφορμή περιοδεία που ακυρώθηκε  χωρίς βέβαια να αποζημιωθούμε  αφού στην Ελλάδα δεν υπογράφουμε με τις εταιρείες παραγωγής  συμφωνητικά που να μας καλύπτουν σε παρόμοιες  περιπτώσεις. Του εξήγησα πως θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι με ξένα projects και τότε μου αποκάλυψε πως είχε ξεκινήσει μια επαφή με τον manager της Massy αλλά για διάφορους λόγους είχε παγώσει. Μου σύστησε τον manager της και ξεκινήσαμε να συζητάμε εκ νέου, με αποτέλεσμα να συμφωνήσουμε και να περιμένουμε την Sylvia Massy τον Οκτώβριο.

aLive: Sylvia Massy λοιπόν… τι σας έκανε ‘κλικ’ για να ξεκινήσετε από τη συγκεκριμένη (και ιδιαιτέρως διακεκριμένη βεβαίως) κυρία εκτός του ότι προφανώς τη θαυμάζετε για τα ουκ ολίγα κατορθώματά της στη μουσική βιομηχανία; 
Ότι έχει μια ιδιαίτερη και διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που ηχογραφεί, μιξάρει και κάνει παραγωγή από οποιονδήποτε άλλον. Της αρέσει να πειραματίζεται και στο τέλος  δικαιώνεται. Αυτό που μου έκανε εντύπωση πιο πολύ απ’όλα είναι το γεγονός πως μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο  έχει τον σεβασμό κορυφαίων παραγωγών ανά τον πλανήτη και βάζει τα γυαλιά σε πολλούς από αυτούς. 

aLive: Δεν σου κρύβω ότι μου είχαν διαφύγει κάμποσες από τις δουλειές της Massy. Διαβάζοντας αναλυτικά το teaser σας και google-άροντας λίγο, εντυπωσιάστηκα με το τεράστιο εύρος των συνεργασιών της (από το Julio Inglesia στο Seal, από τους Tool και το επικό πολυπλατινένιο ντεμπούτο τους του 93 στο Johnny Cash και από εκεί στο ‘μεγάλο’ Prince, για να αναφέρω ενδεικτικά μερικές εκ διαμέτρου αντίθετες μουσικά συνεργασίες της). 
Εμένα προσωπικά αυτό ακριβώς ήταν που με ιντριγκάρισε, η εκ διαμέτρου αντίθετες συνεργασίες της  και οι μουσικές της αναζητήσεις.
Συνήθως στο εξωτερικό ειδικεύονται σε κάποιο στυλ και σπάνια κάνουν τόσα πολλά και διαφορετικά είδη. Όχι όμως η Sylvia Massy  που όπως είπαμε και παραπάνω τολμά.

aLive: Και βεβαίως υπάρχει και το τεράστιο για την καριέρα της, κεφάλαιο Rick Rubin (που προσωπικά εύχομαι να ‘αναπτύξει’ επαρκώς στο σεμινάριο… ) 
Tέλη του 90, ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον βετεράνο παραγωγό ηχογραφώντας και μιξάροντας άλπουμς όπως το Unchained του Johnny Cash που βραβεύτηκε με Grammy. 

aLive: Ποια από τις δουλειές της / συνεργασίες της, σε έχει επηρεάσει περισσότερο σαν επαγγελματία ηχολήπτη; 
TOOL – Opiate 1992 με αποκορύφωση το Undertone 1993

aLive: Αλήθεια, πως αντέδρασε η Massy όταν άνοιξε το e-mail που της έστειλαν δυο τύποι από Ελλάδα ζητώντας της ένα 2ήμερο φθινοπωρινό studio masterclass στα μέρη μας; 
Πάρα πολύ απλά και με πολύ ενθουσιασμό μπορώ να σε διαβεβαιώσω. Ανυπομονεί  να έρθει στην Αθήνα τον Οκτώβριο και εμείς από την πλευρά μας να της προσφέρουμε  την Ελληνική φιλοξενία. ‘Ισως  έρθει και μία δύο μέρες νωρίτερα για ξεκούραση.

aLive: Θα μας αποκαλύψεις (αν ξέρεις) κάποιες από τις βασικές εισηγήσεις της στις 2 & 3 Οκτωβρίου στα Sierra studios, αλλά και τη βασική δομή του σεμιναρίου κατά τη διάρκεια του 2ημέρου; 
‘Ολοι  μας ρωτάνε για το πρόγραμμα! Δεν μπορώ να σου πω  πολλές λεπτομέρειες αφού ακόμα και η ίδια αμφιταλαντεύεται γιατί θέλει πραγματικά να κάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο μιας και έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Όπως λέει και στο video που μας έστειλε θα κάνει Recording, mixing and some unusual recording techniques. Ο,τι και να κάνει θα είναι μια μοναδική εμπειρία!!!

aLive: Το σεμινάριο είναι ‘ανοικτό’ για όλους; Εννοώ, αν απαιτείται κάποιο minimum γνώσης & εμπειρίας γύρω από την παραγωγή και το recording ή αν μπορούν να συμμετέχουν και σπουδαστές, φοιτητές σχολών μουσικής τεχνολογίας, ηχοληψίας κλπ
Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι για όλους αυτούς που δεν τα ξέρουν όλα γύρω από την ηχοληψία ,την μίξη και την παραγωγή και που είναι ανοιχτοί στην γνώση, είναι για ηχολήπτες, παραγωγούς, μουσικούς, φοιτητές, σπουδαστές, ακόμα και για νήπια χαχαχαχα

aLive: Υπάρχει περιορισμός συμμετοχών;
Οι θέσεις δεν είναι απεριόριστες, υπάρχει όριο συμμετεχόντων για την ομαλή διεξαγωγή του master class. 

aLive: Τι πρέπει να κάνει και που ακριβώς να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για να συμμετάσχει στο studio masterclass της Sylvia Massy; 
Στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου www.sylviamassy.gr 
Στην σελίδα μας στο facebook: Sylvia Massy Masterclass – Greece
Στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Στο τηλ. 6944226805

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους μας τους χορηγούς για την αμέριστη συμπαράσταση τους σε αυτό που ξεκινάμε, ξεκινώντας από την Audigys που είναι ο μέγας χορηγός μας, τους Δωροθέτες μας όπως η Shure Soundmaze Ευθυμιάδης, Boutique audio store, Drumworld, GAS handmade pickups,  και ο Manos backline services.
Φυσικά να μην ξεχάσω τους χορηγούς επικοινωνίας μας, aLive, noiz, rock pages, και rock overdose.

aLive: Καλή επιτυχία!

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση