Διαφήμιση
Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2017 21:52

Συνέντευξη: Grey Studios Athens - Ενας πολυχώρος δημιουργίας που προσεγγίζει αλλιώς την εγχώρια μουσική βιομηχανία…

Μια ομάδα νέων ανθρώπων από διαφορετικά περιβάλλοντα κατάφερε και ‘έδεσε’, ονειρεύτηκε και συνεργάστηκε μαζί, βαπτίζοντας το αποτέλεσμα της δημιουργίας της Grey Studios Athens. Τους ανθρώπους πίσω από τα Grey Studios Athens τους γνωρίσαμε από κοντά στην περυσινή έκθεση Music World Expo 2016 στην οποία συμμετείχαν με επιτυχία, αποτελώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή παρουσία με ιδιαίτερο περιεχόμενο που βασιζόταν σε μια ομπρέλα στουντιακών υπηρεσιών. Όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι επισκεπτόμενοι τα Grey Studios Athens, βρεθήκαμε σε έναν στουντιακό πολυχώρο δημιουργίας που προσεγγίζει με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο την εγχώρια μουσική βιομηχανία και όσους εμπλέκονται δημιουργικά σε αυτή.
Περισσότερα όμως θα μας πούν οι κ.κ. Νίκος Μπακάκος, Χρήστος Μάτης και Stauros De la Cruz που αποτελούν το βασικό πυρήνα της ομάδας των Grey Studios Athens…

aLive: Όπως αναφέρετε και στη ‘συστατική’ σας επιστολή στην αρχική σελίδα του site σας, είστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που προέρχεστε από διαφορετικά περιβάλλοντα. Αλήθεια, πόσο διαφορετικά? Και κυρίως, πώς βρεθήκατε μαζί και πως καταφέρατε να ‘δέσετε’?
Τα Grey Studios Athens είναι μια νέα και πρωτοποριακή παρουσία στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, προϊόν αγάπης και τεχνογνωσίας νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν ευκαιρίες σε παραγωγούς, Καλλιτέχνες και όλους όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Ο Dj παραγωγός Stauros De la Cruz, resident dj των μεγαλύτερων clubs της πρωτεύουσας (W Athens, DC Athens, Spell αλλά και πολλά ακόμα), ο ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός Χρήστος Μάτης (Studio MX, BK studios και άλλα) και ο νεότερος στον χώρο Νίκος Μπακάκος αποτελούν την βασική ομάδα των Grey Studios που είναι και ο πυρήνας πολλών ακόμα μουσικών δραστηριοτήτων. Ξεκινώντας από μια ιδέα το καλοκαίρι του 2014 - τη δημιουργία ενός  σύγχρονου studio, προσιτού, εύχρηστου αλλά κυρίως φιλικού προς τον οποιοδήποτε χρήστη -  δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα είναι το πρώτο κέντρο μουσικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η ανάγκη για πρωτοπορία οι επιλεγμένες συνεργασίες αλλά και η ίδια ή αγορά οδήγησαν στην γρήγορη και κάθετη ανάπτυξη της προσπάθειας και σε άλλους τομείς ώστε 2 χρόνια μετά να μιλάμε για ένα άρτιο και υπερπλήρες σύνολο υπηρεσιών. Αυτές ενδεικτικά εκτείνονται από την μουσική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, από την ιδέα δηλαδή, την ενορχήστρωση της και τελική ηχογράφηση, τη μίξη αλλά και την δισκογραφική κυκλοφορία ενός κομματιού μέχρι ακόμα και τα μαθήματα – σεμινάρια μουσικής παραγωγής και χρήσης προγραμμάτων που προσφέρονται για κάθε επίπεδο και ηλικία.

aLive: Ετσι εξηγείται και ο πλουραλισμός των υπηρεσιών που διαθέτετε? Θα μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτές?
Όπως αναφερθήκαμε περιληπτικά προηγουμένως οι υπηρεσίες μας είναι πολλές και έτσι ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές, εκείνες που θεωρεί σημαντικές ή του υπολείπονται. Η φιλοσοφία μας είναι να κατευθύνουμε οποιονδήποτε μας απευθύνεται ψάχνοντας λύσεις ή ακόμα και προτάσεις, στη σωστή επιλογή με μόνο και κύριο στόχο την ικανοποίηση που θα λάβει από το τελικό αποτέλεσμα! Αυτό συνεπάγεται ότι δεν αναλαμβάνουμε δουλείες που δεν αισθανόμαστε άνετα να εκτελέσουμε στον απόλυτο βαθμό, καθώς εργαζόμαστε ομαδικά σε όλα τα επίπεδα. Η βασικότερη υπηρεσία μας είναι η παραγωγή μουσικών κομματιών που συμπεριλαμβάνει την σύνθεση, την ενορχήστρωση, τις στιχουργικές υπηρεσίες και προτάσεις, την ηχογράφηση φωνής και οργάνων και φυσικά την τελική μίξη του κομματιού. Ο ενδιαφερόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να επιλέξει όλες τις υπηρεσίες μας αλλά έχει την ελευθερία και άνεση να χρησιμοποιήσει όσες του είναι απαραίτητες. Το mastering είναι μια υπηρεσία που την προσφέρουμε σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργάτη μας και γίνεται κατόπιν συνεννόησης. 

Συνεχίζοντας στην κατηγορία των υπηρεσιών studιo, στη διάθεση των ενδιαφερομένων βρίσκονται 2 σουίτες κατασκευασμένες  με τα πιο σύγχρονα υλικά και εξοπλισμό, πάντα στη φιλοσοφία της εύκολης χρήσης προσφέροντας όλες τις ανέσεις και ακουστικές προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε η παραγωγή και η ποιότητα της ηχογράφησης να επιτυγχάνονται στον μέγιστο βαθμό. Βασικό σημείο είναι πως και οι 2 προαναφερθείσες σουίτες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν  αυτόνομα από οποιονδήποτε ηχολήπτη, παραγωγό, μουσικό-συνθέτη ακόμα και με ελάχιστη εμπειρία στην χρήση μηχανημάτων καθώς είναι κατασκευασμένες στη φιλοσοφία mainstream επιλογών εξοπλισμού και δρομολόγησης σήματος. Για τον λόγο αυτό είναι δυνατή η χρήση τους χωρίς απαραίτητα την  παρουσία ηχολήπτη των Grey Studios Athens, γεγονός που σαν υπηρεσία γνωρίζει μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους νέους παραγωγούς και ενορχηστρωτές που προτιμούν να εργάζονται μόνοι ή με την δική τους ομάδα.
Στους χώρους μας επίσης είναι δυνατή η παραγωγή διαφημιστικών σποτ για τηλεόραση και ραδιόφωνο στην ίδια φιλοσοφία, την ανάθεση δηλαδή στους ηχολήπτες μας ή την αυτόνομη παραγωγή του από τον ίδιο τον χρήστη.

Στον τομέα των Dj – παραγωγών που εμφανίζονται σε events και χρειάζονται έναν χώρο να εξασκήσουν τις δεξιότητες τους ή ακόμα και να ηχογραφήσουν – βιντεοσκοπήσουν το πρόγραμμα τους τα Grey Studios διαθέτουν προς ενοικίαση το μοναδικό στην Ελλάδα dj booth με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Στον χώρο αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν σεμινάρια ή ιδιαίτερα μαθήματα πάνω στην χρήση των μηχανημάτων γνωρίζοντας έτσι δυνατότητες που παρέχονται όσο η τεχνολογία εξελίσσεται. Επιπροσθέτως το ίδιο κοινό απευθύνεται σε εμάς για την παραγωγή διασκευών (remix) για γνωστές επιτυχίες που βοηθάει στην αναγνώριση τους στο χώρο.

Μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων των Grey Studios Athens, είναι το πρότυπο «μουσικό σχολείο» όπως το ονομάζουμε το οποίο σύντομα μάλιστα θα φέρει και επίσημη κρατική πιστοποίηση ως «κέντρο δια βίου μάθησης». Μέσω την εμπειρίας και της γνώσης ανάμεσα στους συνεργάτες μας, προσφέρονται  ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και ολοκληρωμένα σεμινάρια μουσικής παραγωγής για όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες, πάντα σε περιβάλλον στούντιο με έμφαση σε όλη την απαραίτητη πρακτική εξάσκηση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε νέους αλλά και καταξιωμένους παραγωγούς να συμπληρώσουν και να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με χώρους και εξοπλισμό που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν όσο εξελίσσονται.

Συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες μας και την δυναμική των Grey Studios Athens είναι και οι δισκογραφικές Εταιρίες Grey Records Greece που απευθύνεται στην ξενόγλωσση μουσική και η G-plan music που έχει θέσει ως στόχο την δραστηριοποίηση στην Ελληνική αγορά και μουσική σκηνή. Στα πλαίσια των 2 αυτών Εταιριών που έχουν εμπιστευτεί την διανομή του υλικού τους στην FeelGood Entertainment, η ομάδα μας προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς από μια μεγάλη δισκογραφική Εταιρία. Αναφέροντας μερικές υπηρεσίες θα σταθούμε στην παραγωγή βίντεο κλιπ, τις συνεργασίες μεταξύ ονομάτων, την διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων και προώθηση του υλικού στα μέσα όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το διαδίκτυο. Συμπληρωματικά οι δισκογραφικές μας εταιρίες έχοντας υπογεγραμμένους Καλλιτέχνες σχεδόν σε όλα τα ρεπερτόρια, ασχολούνται και με τις ζωντανές εμφανίσεις τους και λειτουργούν συμβουλευτικά προς τις αποφάσεις, για τα επερχόμενα βήματα τους.

aLive: Η δισκογραφία και τα μαθήματα (μουσικής παραγωγής, DJing κλπ) είναι μάλλον πρωτόγνωρες υπηρεσίες για τα στούντιο όπως τα ξέραμε. Πως αποφασίσατε να τις εντάξετε στο portfolio σας?
Καθώς είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων προσπαθούμε διαρκώς να προσφέρουμε σε εμάς αλλά και τους ενδιαφερόμενους πολλές διαφορετικές επιλογές με σκοπό να συνδυάζονται τα αντικείμενα πιο αποτελεσματικά. Για να απατήσουμε στο ερώτημα χρειάζεται να εξηγήσουμε κάποια πράγματα που και εμείς γνωρίσαμε πολύ πρόσφατα. Αρχικά καλό είναι να γνωρίζει κανείς πως η νέα γενιά Ελλήνων μουσικών παραγωγών αποτελείται από άτομα τα οποία είναι κατά το ήμισυ dj και κατά το υπόλοιπο ήμισυ μουσικοί παραγωγοί, συχνά αφήνοντας ανάμεσα στις 2 αυτές ιδιότητες αρκετά ουσιώδη κενά σε θέματα μουσικής αλλά και παραγωγής. Αυτό συμβαίνει διότι έχοντας επιρροές από το εξωτερικό όπου οι dj είναι συνήθως και παραγωγοί οι νέοι δίνουν έμφαση στην διπλή αυτή ιδιότητα. Το πιο ευχάριστο και λιγότερο «βαρύ» τεχνικό μέρος της ιδιότητας του dj είναι ανεπτυγμένο και σε καλό επίπεδο ενώ η παραγωγή μουσικής που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές είναι λιγότερο ανεπτυγμένη ως σύνολο. Βλέπετε όλοι έχουν λίγο ως πολύ παρακολουθήσει ένα dj την ώρα που εργάζεται, το αντικείμενο είναι αρκετά ελκυστικό, ενώ ταυτόχρονα φαντάζει σχετικά εύκολο στο άπειρο μάτι. Συνεπώς λοιπόν αφού κάποιος επιλέξει να ασχοληθεί με αυτό το «εύκολο» φαινομενικά  κομμάτι, συνεχίζει ως αυτοδίδακτος πλέον dj να πειραματίζεται με την παραγωγή μουσικής, συνήθως και πάλι μόνος του και χωρίς κάποιον να του υποδείξει το δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση.  Κλείνουμε εδώ την παρένθεση και ελπίζουμε να μην σας κουράζουμε αλλά είναι απαραίτητη η κατανόηση των παραπάνω για να γνωρίσει κάποιος την φιλοσοφία των Grey Studios.

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα για ένα μεγάλο μέρος του δισκογραφικού πελατολογίου μας, και έχοντας έρθει σε επαφή με άτομα κάθε ηλικίας που προσπαθούν να γράψουν μουσική διαπιστώσαμε πως η δουλειά μας ως στούντιο θα γίνει πολύ πιο εύκολη αν οι παραγωγές που αναλαμβάνουμε να δουλέψουμε, να τελειοποιήσουμε και να κυκλοφορήσουμε μας έρχονται σε υψηλό επίπεδο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επιμέλεια στην παραγωγή τους από την ομάδα μας. Θέλουμε και προσπαθούμε κάθε μέρα ώστε το επίπεδο παραγωγών που κυκλοφορούν μέσω  Grey Records και της Gplan music να είναι το υψηλότερο στην αγορά. Θέλουμε επίσης οι Καλλιτέχνες και dj που έχουν συμβόλαια με τις Εταιρίες να τις εκπροσωπούν στο βαθμό που τις αξίζουν.

Οδηγηθήκαμε έτσι στην απόφαση να ξεκινήσουμε τα μαθήματα μουσικής παραγωγής μετά από παράκληση αρκετών νέων παιδιών που προς τιμήν τους διαπίστωσαν τα κενά που έχουν και θέλησαν να τα καλύψουν. Τα μαθήματα dj ήρθαν αμέσως μετά να συμπληρώσουν την ανάγκη για ολοκλήρωση των γνώσεων, προσφέροντας στους μαθητές μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά την ώρα που παίζουν μουσική . Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τα Grey Studios που έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων για άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της μουσικής με σωστές βάσεις και βλέψεις για το μέλλον. Οι dj παραγωγοί μας έχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για το αντικείμενο τους προσφέροντας παραγωγές και εμφανίσεις υψηλού επιπέδου που ο κόσμος δείχνει να απολαμβάνει, οι Καλλιτέχνες ερμηνευτές μας ακολουθούν σωστά προγράμματα φωνητικής από άμεσους συνεργάτες με αποτέλεσμα το υψηλό επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων και στουντιακής απόδοσης και  έτσι το συνολικό επίπεδο της ομάδας ανεβαίνει μέσα από την δουλειά του καθενός.

aLive: Βρισκόμενος στο χώρο σας η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι διαφέρετε από τη λογική της πλειοψηφίας των studio όπως τα ξέρουμε στα μέρη μας. Και αναφέρομαι κυρίως στη νοοτροπία, την ατμόσφαιρα και τον πλουραλισμό υπηρεσιών και ειδικεύσεων και όχι τόσο στον εξοπλισμό και στους χώρους…
Για μας ρόλο παίζουν οι άνθρωποι, απαντήσαμε ως ένα σημείο προηγουμένως και τώρα ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε την φιλοσοφία των Grey Studios Athens λεπτομερώς για τους αναγνώστες σας. Πιστεύουμε απόλυτα στην συνολική πορεία ενός Καλλιτέχνη και έτσι προσπαθούμε να του δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό μιας και τον αντιπροσωπεύουμε όπως και εκείνος μας εκπροσωπεί. Στον χώρο της μουσικής οι αναγνωρισμένες ομάδες είναι λιγότερο συνηθισμένο φαινόμενο μιας και οι Καλλιτέχνες είναι αυτοί που αναγνωρίζονται μέσα από την δουλειά τους. Εμείς επιλέγουμε τις συνεργασίες μας με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία βασίζονται στη χημεία και την εργασιακή νοοτροπία. Grey Studios για μας σημαίνει: σταθερά καλό αποτέλεσμα με έμφαση στην επικοινωνία. Δουλεύουμε λοιπόν ομαδικά με διακριτές αρμοδιότητες ώστε ο καθένας στο κομμάτι του να αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα για τη συνολική επιτυχία. Όταν ένας Καλλιτέχνης μας αναγνωρίζεται, όλη η ομάδα κερδίζει και μάλιστα με πολλούς τρόπους.

aLive: Η προσπάθειά σας να βοηθήσετε και να αναδείξετε νέα παιδιά και νέους καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν με τη δουλειά τους είναι ακόμα ένας  βασικός σας στόχος. Πως ακριβώς δουλεύετε και πως αναδεικνύετε και στηρίζετε νέους & ταλαντούχους καλλιτέχνες?
Στα πλαίσια της δισκογραφίας όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ακολουθούμε διαφορετικές τακτικές προώθησης για κάθε Καλλιτέχνη αλλά και για το είδος που αυτός απευθύνεται. Η Ελληνική δισκογραφία βασίζεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό σε ραδιοφωνική παρουσία και τις ζωντανές εμφανίσεις σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά που αναζητά και αναδεικνύει ένα καλό σύνολο από οπτικοακουστικό υλικό σε συνδυασμό με έναν δυνατό ήχο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κάθε Καλλιτέχνης ακολουθεί την δική πορεία όσο αφορά την προώθηση με γνώμονα τα παραπάνω. Ο τρόπος που δουλεύουμε λοιπόν είναι εξατομικευμένα με κάθε Καλλιτέχνη όσο αφορά τη μουσική του και αποφασίζουμε από κοινού για τον τρόπο που αυτή προωθείται. Ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο αναζητώντας τις νεότερες τάσεις της μουσικής στο εξωτερικό και προσπαθούμε να τις ακολουθούμε μέσω της Grey Records τόσο σε ποιότητα υλικού όσο και σε ήχο. Οι εγχώριοι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνα και της περιφέρειας μας γνωρίζουν μέσω του Τάσου Στεργίου ο οποίος συνεργάζεται αποκλειστικά μαζί μας ως Promo Manager για τις 2 δισκογραφικές και είναι υπεύθυνος να μας μεταφέρει τις τάσεις και τις απόψεις των ανθρώπων πίσω από τις κονσόλες και τα μικρόφωνα των FM.  
Σε κάθε περίπτωση η οργάνωση μας είναι βασισμένη στα ερεθίσματα της αγοράς και την γρήγορη ανταπόκριση μας σε αυτά, γεγονός που μπορούμε να υποστηρίξουμε μέσω των πολλών μας δραστηριοτήτων και κυρίως από τον άρτιο στουντιακό μας μηχανισμό που έχει την ευχέρεια να δουλεύει ταχύτατα.

aLive: Ποιοί θεωρείτε ότι είναι οι τομείς που εξειδικεύεστε καλύτερα?
Ξεκινήσαμε ως στούντιο και αυτό παραμένουμε, δεν θεωρούμε πως υστερούμε σε κάποιον τομέα ούτε πως η εξειδίκευση μας είναι ισχυρότερη σε κάποιο τμήμα της δουλειάς μας. Ο λόγος όπως είπαμε είναι η ομαδική εργασία που οδηγεί στην επιμέρους εξειδίκευση και έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό καλό αποτέλεσμα. Κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και ποτέ δεν αναλαμβάνουμε έργα που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε στο επίπεδο που θέλουμε, η φήμη είναι πολύ σημαντικό πράγμα για εμάς και όταν κάνεις αυτό που αγαπάς θέλεις να είσαι καλός. Σε επίπεδο στούντιο μας αρέσει πολύ να παράγουμε μουσική κατά παραγγελιά, άλλωστε γι αυτό ξεκινήσαμε και γίναμε γνωστοί στην αγορά. Δισκογραφικά προτιμούμε να εργαζόμαστε απευθυνόμενοι στην ξένη αγορά καθώς το κοινό είναι μεγαλύτερο και οι ευκαιρίες περισσότερες, χωρίς όμως να υποτιμούμε ή να λησμονούμε το Ελληνικό κοινό και την ανάγκη του για νέους Καλλιτέχνες και φρέσκιες ιδέες. Εκπαιδευτικά θεωρούμε πως το προϊόν που προσφέρουμε είναι εξίσου πρωτοποριακό και δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο καθώς τα μαθήματα που παραδίδονται αποφέρουν καλές παραγωγές και παραγωγούς και dj που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επιδιώκουν συνεργασία δισκογραφικά στο άμεσο μέλλον.  Το ένα πράγμα λοιπόν οδηγεί στο άλλο και έτσι όλα μαζί προοδεύουν με το πέρας του χρόνου προσφέροντας μας εμπειρία και γνώσεις χρήσιμες για το μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι όλες μας οι δραστηριότητες δημιουργήθηκαν μέσα από ανάγκες τις αγοράς πράγμα το οποίο σημαίνει πως όσο προχωράμε η εξειδίκευση θα είναι περισσότερη. Προς το παρόν θεωρούμε πως το σύνολο των υπηρεσιών μας είναι αυτό που μας αναδεικνύει και μας κάνει αν μη τι άλλο να ξεχωρίζουμε στην Ελληνική μουσική βιομηχανία

aLive: Η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι έχετε κάνει πάρα πολλά πράγματα για το χρονικό διάστημα της λειτουργίας σας. Το πιστεύετε κι εσείς αυτό?
Αυτό είναι γεγονός και μάλιστα μας έχει προβληματίσει κατά κάποιο τρόπο διότι σιγά-σιγά καλούμαστε να ρίξουμε περισσότερο βάρος και να δώσουμε έμφαση σε συγκεκριμένα τμήματα της δουλειάς μας. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση για την ομάδα μας καθώς δεν μας αρέσει να αφήνουμε εκκρεμότητες ή να εγκαταλήψουμε κάποια προσπάθεια, έτσι λοιπόν παράλληλα καθημερινά προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις υπηρεσίες μας και να δημιουργήσουμε πακέτα πιο εύκολα ως προς τη διαχείριση τους κρατώντας όμως ποιότητα και τιμές στα ίδια γνωστά επίπεδα. Ο λόγος είναι μέσα σε 2 χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε απορρόφηση άνω του 95% των πελατών που ερχόμαστε σε επικοινωνία και αυτό σε βάθος 4-5 μηνών το μέγιστο, και ταυτόχρονα το σύνολο των πελατών μας, μας προτιμάει την επόμενη φορά που αναζητά στουντιακή υπηρεσία ανάμεσα σε αυτές που προσφέρουμε.

aLive: Πως βλέπετε το μέγεθος και κυρίως το μέλλον της Ελληνικής ‘μουσικής βιομηχανίας’ και τα νέα δεδομένα του χώρου? Και κυρίως πως βλέπετε το μέλλον των μουσικών παραγωγών στις οποίες εσείς εξειδικεύεστε και υποστηρίζετε…
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξα μιας και στην χώρα μας τελευταία τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Το μέλλον λοιπόν διαγράφεται λαμπρό για όσους ασχολούνται με τη μουσική μιας και είμαστε έτσι και αλλιώς ένας πολύ συναισθηματικός λαός και η μουσική μας είναι βαθειά ριζωμένη την πραγματικότητα του Έλληνα με κάποιο τρόπο. Οι νέοι μουσικοί παραγωγοί και Καλλιτέχνες έχουν όρεξη τόσο για δουλειά όσο και για μάθηση κατανοώντας προς τιμήν τους πως η επιτυχία έρχεται μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία και σκληρή εργασία. Χρειάζονται πολλά παραπάνω από μία καλή φωνή ή μερικές καλές ιδέες, όταν αυτά τα συστατικά βρουν κατάλληλη υποστήριξη από άτομα με όρεξη και κέφι για δουλειά η επιτυχία είναι βέβαιη! Εμείς είμαστε περήφανοι για τους συνεργάτες μας και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε να εργάζονται μεθοδικά πάνω στο ταλέντο τους.

aLive: Μπαίνοντας στα Grey βλέπει κανείς έναν καθιστικό χώρο που γύρω του βρίσκονται διάφορες αίθουσες και studio. Θα μας τα περιγράψετε αναλυτικά?
Τα Grey Studios Athens είναι ένας χώρος που η δημιουργία έχει τον πρώτο λόγο και οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται άνετα και να περνούν όμορφα κάθε ώρα που περνούν στον χώρο μας! Όλα έχουν να κάνουν με την ομαδικότητα και έτσι το καθιστικό μας είναι στο κέντρο του χώρου μας. Διαθέτουμε 3 στούντιο, τα 2 είναι ηχογράφησης και παραγωγής ενώ το 1 είναι dj booth - post production όπου εργαζόμαστε ανάλογα με τις απαιτήσεις. Ο χώρος περιλαμβάνει ένα πιο ήσυχο γραφείο στο βάθος του ορόφου και μια αίθουσα συσκέψεων ή ομαδικής εργασίας όπου συνήθως βρισκόμαστε όλη μέρα και έχει το ρόλο της ως κέντρο.
Όλοι κάνουμε διάλειμμα στο καθιστικό και χαλαρώνουμε μεταξύ μας, υπάρχουν βέβαια και τα ανάλογα ηλεκτρονικά βοηθήματα φυσικά όπως μια μεγάλη τηλεόραση η οποία αν δεν προσφέρει συντροφιά σε κάποιον που περιμένει στο χώρο μετατρέπεται σε γήπεδο που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ντέρμπυ μεταξύ των συνεργατών στο Playstation.

aLive:Τι εξοπλισμό έχετε σε κάθε αίθουσα και τι ακουστικές βελτιώσεις έχετε κάνει σε καθεμιά από αυτές?
Ξεκινώντας από την βασική μας σουίτα η οποία έχει τη φιλοσοφία της μικρογραφίας ενός μεγάλου στούντιο θα αναφέρουμε μερικά από τα βασικά της συστατικά κάνοντας την αρχή με την κατασκευή της η οποία πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές ακουστικής απόδοσης και απορρόφησης συχνοτήτων. Η μελέτη και επιμέλεια της κατασκευής του δωματίου ανήκει στον Χάρη Μωραΐτη αποδίδοντας ένα πλήρες σύνολο ακουστικής πιστότητας που ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Η καρδία του δωματίου είναι η αναλογική κονσόλα (summing mixer) της AMS Neve® 8816 σε συνδυασμό με το fader pack 8804 16 καναλιών, ενώ το σήμα ψηφιακά ή αναλογικά μετατρέπει το μοντέλο Orion32 της Antelope Audio. Μετά την τελευταία μας προσθήκη εξοπλισμού το σήμα βρίσκει τελικό αποδέκτη το κλασικό και αλάνθαστο σετ της Genelec 1031 ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού όλος ο κόσμος αλλάζει και ο ακροατής ταξιδεύει στο μέλλον που μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε και ακούει στο όνομα «Genelec SAM(Smart Active Monitoring system)» compact studio monitors. Αυτό το θαυματουργό μόλις 5 ιντσών μόνιτορ 8330 είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην αγορά η οποία πλέον εξελίσσεται ταχύτατα με συνεχείς ανανεώσεις και νέα στοιχεία προφέροντας λαμπερό και στιβαρό ήχο που σε συνδυασμό με το subwoofer 7350 είναι ικανό να αναδείξει όλα τα στοιχεία μιας παραγωγής ακόμα και σε πρώιμο στάδιο. Η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή ενώ η φιλοσοφία του απλούστερη καθώς είναι απόλυτα ρυθμιζόμενο μέσω της θύρας Ethernet που χρησιμοποιεί για να προσαρμόζει αυτόματα και «έξυπνα» τις συχνότητες που εκπέμπει στον χώρο που τοποθετείται.
Περνώντας στο κομμάτι της παραγωγής η βασική σουίτα διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό όπλων που βρίσκονται στη διάθεση του χρήστη ξεκινώντας από synthesizers της Access music (Virus TI2 ) και Novation Bass Station II αλλά και μερικά από τα πιο δημοφιλή VST plugins όλων των μεγάλων Εταιριών και φυσικά τελευταίες εκδόσεις στα  προγράμματα παραγωγής / επεξεργασίας ήχου.

Η ηχογράφηση γίνεται σε ξεχωριστό vocal/instrument room εξίσου μελετημένο και σχεδιασμένο βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών το οποίο φιλοξενεί μικρόφωνα τις AKG και προ-ενισχύσεις της Grace design καθώς και της focusrite, οίκους που εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και ηχολήπτες με χρόνια παράδοσης στο χώρο.

Το δεύτερο δωμάτιο “Soundpark” που είναι και η πιο πρόσφατη κατασκευή των Grey Studios είναι ένα εξίσου άρτια εξοπλισμένο στούντιο κατάλληλο για παραγωγή και ηχογράφηση demo ή ακόμα και τελικού καναλιού έχοντας όμως τη φιλοσοφία ενός home studio κατάλληλα διαμορφωμένου ηχητικά καθώς και σε αυτήν την περίπτωση την μελέτη και κατασκευή ανέλαβε ο Χάρης Μωραΐτης σε ένα χώρο που αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητικός. Πλήρως κατασκευασμένο από τελευταίας τεχνολογίας ηχοαποροφητικά υλικά και με διακόσμηση πιο νεανική αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ξεκούραστη για τον χρήστη, ο ήχος διαχέεται από το set δορυφόρων της Focal CMS65 και το CMS Subwoofer ή εναλλακτικά το σετ της KRK rockit 5 G3’, ως μια πιο γνώριμη επιλογή ανάμεσα στους νέους παραγωγούς.

Η κάρτα ήχου Focusrite Scarlett 18i20 είναι δεύτερης γενιάς και επιλέχθηκε για την απλή της χρήση και σε συνδυασμό με την ευχάριστη απόδοση της συνεργάζεται αρμονικά με όλα τα περιφερικά midi keyboards αλλά και synthesizers του δωματίου, και φυσικά καθιστά την ηχογράφηση φωνής ή οργάνου παιχνίδι για άλλη μια φορά μέσω των μικροφώνων της AKG.

Το τρίτο και τελευταίο δωμάτιο είναι αφιερωμένο στους dj και το post production. Απλό και με τελευταίας γενιάς εξοπλισμό όπως περιμένει κανείς, το workstation μας συνδυάζει την υπεροχή της Pioneer μέσα από τα μοντέλα CDJ2000nxs και του μίκτη DJM850 ως mainstream επιλογή ενώ για την απόδοση του ήχου είναι στα διάθεση του χρήστη ένα ζευγάρι ενεργά ηχεία LSR308 της JBL. Από την άλλη πλευρά ο χρήστης του workstation έχει στη διάθεση του ένα πολύ ισχυρό επεξεργαστή Mac που προσφέρει ταχύτητα και αξιοπιστία στην παραγωγή διαφημιστικών ενώ ο ήχος παραδίδεται από ένα σετ tapco by Mackie, αξιόλογη επιλογή που ικανοποιεί ακόμα και τα πιο απαιτητικά αυτιά. Για την διαχείριση του ήχου το post production workstation είναι εξοπλισμένο με κονσόλα της Digi Design 003 8 καναλιών.

Όλοι μας οι χώροι είναι εξειδικευμένοι και απευθύνονται σε ανθρώπους με διαφορετικές ιδιότητες προσφέροντας λύση ακόμα και σε πιο πολυδιάστατα έργα όπου απαιτείται η ταυτόχρονη εργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων στον ίδιο χώρο καθιστώντας τα Grey Studios ένα μοναδικό πρότυπο κέντρο μουσικής παραγωγής που παράλληλα προσφέρει και όλες τις προαναφερθείσες υπηρεσίες μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με τις απαιτήσεις.

aLive:Πρόσφατα είδα δημοσίευσή σας στο fb για το νέο monitoring σύστημα της Genelec που αποκτήσατε. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτή την επιλογή σας?
Πάντα προσπαθούμε να είμαστε σύγχρονοι ακολουθώντας την τεχνολογία ώστε οι υπηρεσίες  μας να ειναι προς τους πελάτες μας αποτελεσματικές, όσο μπορούμε μοναδικές και η συνολική εμπειρία να είναι ανάλογη της φήμης μας . Αρχικά η βασική μας σουίτα ήταν εξοπλισμένη με ένα set Focal CMS65 + Subwoofer  και ως Δεύτερη επιλογή με τα πολυδιάστατα και αναγνωρισμένα Genelec 1031. To δωμάτιο έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από το σύνολο των χρηστών αλλά και πελατών κυρίως λόγω τις επιλογής μας για το σετ της Focal, έτσι θέλοντας να αναδείξουμε περισσότερο την προτίμηση μας, σκεφθήκαμε να προχωρήσουμε σε αγορά δεύτερου όμοιου σετ για το δεύτερο στούντιο παίζοντας εκ του ασφαλούς! Η έκπληξη δεν άργησε να έρθει από το BON Studio που πολύ πρόσφατα ως αντιπρόσωπος μας παρουσίασε τη νέα γενιά Genelec SAM (Smart Active Monitoring System) compact studio monitors και μετά από σύντομη σκέψη και χωρίς σχεδόν καθόλου ενδοιασμούς αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε στην βασική μας σουίτα το πρώτο ζευγάρι 8330 + subwoofer 7350 στην Ελλάδα. Έτσι πλέον το δωμάτιο προσφέρει στον ηχολήπτη-χρήστη την ασφάλεια και την αναφορά του κλασικού 1031 σε σύγκριση με τον ολοκαίνουριο και λαμπερό ήχο του σετ τεχνολογίας SAM που ομολογουμένως είναι κάτι εντελώς αναπάντεχο. Η αλλαγή αυτή έγινε με σκοπό να εισέλθουμε μέσω της Genelec στη νέα γενιά εξοπλισμού και λειτουργικών συστημάτων αξιοποιώντας στο έπακρο το δωμάτιο που ήδη απέδιδε τα μέγιστα και προσέφερε υπέροχη ακουστική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα να παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη να εργαστεί ακόμα πιο άνετα στο Δεύτερο μας στούντιο, επίσης με ακουστική βελτίωση, το οποίο γνωρίζει ήδη μεγάλη κίνηση λόγω της εύχρηστης φιλοσοφίας του και του πρωτοποριακού σχεδιασμού του!

aLive:Ακόμα ένα πρόσφατο concept σας είναι το MusicProduction.gr, το πρώτο forum για τη μουσική παραγωγή στην Ελλάδα, που κι αυτό με τη σειρά του πιστοποιεί την πολυμορφία των GreyStudios. Τι φιλοδοξείτε να πετύχετε με το forum και τι σχέδια έχετε γι’ αυτό?
Άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου που εργαζόμαστε είναι και το www.musicproduction.gr, το πρώτο και μοναδικό προς το παρόν φόρουμ όπου μουσικοί παραγωγοί μοιράζονται τις εμπειρίες τους, ανταλλάσουν γνώμες και συζητούν όλα όσα τους απασχολούν στην καθημερινή τους ενασχόληση με τη μουσική. Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με την αγάπη της ομάδας των Grey Studios Athens που το διαχειρίζεται σιωπηλά, ώστε ο κάθε ένας που αποφασίζει να ασχοληθεί με τη μουσική παραγωγή να βρει μια ενδιαφέρουσα και πλήρη – ελπίζουμε σύντομα – βάση να ξεκινήσει να γνωρίζει τον υπέροχο αυτό τομέα. Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά έτσι ήταν και όλα όσα είχαμε θέσει ως στόχο μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να γνωρίζει την έμπρακτη υποστήριξη επιφανέστατων επιχειρήσεων που έσπευσαν να το αγκαλιάσουν και να το υποστηρίξουν από τη μέρα της ανακοίνωσης του έως σήμερα με διαφημιστική παρουσία και εμπιστοσύνη σε εμάς. Πιστεύουμε πως σύντομα όλο και περισσότεροι χρήστες θα μοιραστούν τις εμπειρίες και γνώσεις τους καθώς ήδη συγκεντρώνεται πολύς όγκος πληροφορίας ο οποίος δημοσιεύεται σταδιακά στις ανάλογες θεματικές ενότητες. Οι συνεργάτες μας δημοσιεύουν τακτικά άρθρα και παρουσιάζουν ιδέες και το μόνο που μένει είναι να ξεκινήσουν οι αναγνώστες μέλη την συζήτηση των δημοσιευμάτων που θα έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη της ενεργής συζήτησης. Τα μέλη μας αυτή τη στιγμή είναι αρκετά και η όρεξη υπάρχει, ελπίζουμε να αναγνωριστεί σύντομα η προσπάθεια καθώς συγκεντρώνουμε έγγραφές κάθε μέρα και η εμφάνιση των θεμάτων είναι ολοένα και συχνότερη. Από πλευράς μας προσπαθούμε να παρέχουμε καλό και ενδιαφέρον υλικό στα μέλη μας κρατώντας το επίπεδο ψηλά και με συγκεκριμένη θεματολογία.

aLive: Εχετε δηλώσει ήδη τη συμμετοχή σας στην επερχόμενη έκθεση MusicWorldExpo 2017 τον προσεχή Μάιο στο Ζάππειο. Ποιο θα είναι το εκθεσιακό σας concept, αν βεβαίως μπορείτε να το αποκαλύψετε?
Ήταν τιμή και μεγάλη μας χαρά να φιλοξενηθούμε στην έκθεση του 2016 η οποία μας έδωσε νέες ιδέες και ώθηση να προχωρήσουμε εφαρμόζοντας κάποιες από αυτές οι οποίες άλλωστε γεννήθηκαν εκείνο το τριήμερο μέσα από την επαφή και τη συζήτηση με τους επισκέπτες. Για μας ήταν μια ευκαιρία να προβληθούμε και να δείξουμε στον κόσμο ότι το στούντιο δεν είναι ένα απαγορευτικό περιβάλλον που απευθύνεται αποκλειστικά σε μια κατηγορία ανθρώπων προσεγγίζοντας έτσι μια μερίδα ενδιαφερομένων που νόμιζαν πως δεν έχουν λόγο να επισκεφτούν ένα χώρο σαν τον δικό μας! Φέτος έχουμε σκοπό να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη φιλοσοφία δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα προβάλλουν το concept μας με τρόπο ενδιαφέρον, διαδραστικό και πάνω απ’ όλα διασκεδαστικό. Τα Grey Studios Athens έχουν την ευχέρεια να μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτατα σε απαιτήσεις και παραγγελίες παραγωγής μουσικής και αυτό ακριβώς έχουμε σκοπό να προβάλλουμε το επερχόμενο τριήμερο. Δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας και πολλά από τα θέματα είναι ακόμα υπό συζήτηση μέχρι να αποφασιστεί η ακριβής συνταγή! Ελπίζουμε να σας αρέσει και θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

aLive: Αν ξεκινάγατε πάλι από την αρχή τι είναι αυτό που θα αλλάζατε σε όσα έχετε κάνει έως τώρα? 
Αυτή είναι ομολογουμένως με διαφορά η δυσκολότερη ερώτηση που χρειάστηκε να απαντήσουμε και πραγματικά είναι πρόκληση να βρεθεί κάποια απάντηση που όλα τα μέλη της ομάδας να συμφωνούν καθώς το σύνολο μας ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό. Μέχρι στιγμής το μόνο που θα ήταν εύλογο να παραδεχθούμε πως θα αλλάζαμε αν ξεκινούσαμε από την αρχή είναι ο καταιγιστικός ρυθμός που έχουμε επιβάλει ο ένας στον άλλο όπως συνεργαζόμαστε καθημερινά που μοιάζει με αγώνα δρόμου παραγωγικότητας και αποτελεσμάτων. Υπάρχει ανάμεσα μας μια μικρή ανταγωνιστική καθημερινότητα που έχει ως συνέπεια να μην μας μένει καθόλου προσωπικός χρόνος. Ευτυχώς περνάμε καλά στο στούντιο και καμιά φορά ξεχνάμε να φύγουμε μέχρι να μας αναζητήσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολλές και καλές ερωτήσεις και επ’ ευκαιρίας θα θέλαμε να απευθύνουμε το λόγο στους αναγνώστες σας και να τους δώσουμε το ελεύθερο να επικοινωνήσουν μαζί μας με όποιο τρόπο προτιμούν και να έρθουν να μας γνωρίσουν από κοντά, να ξεναγηθούν στο χώρο μας και να γνωρίσουν την εμπειρία Grey Studios Athens. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site μας...
Νίκος Μπακάκος - Σταύρος Μητσόπουλος - Χρήστος Μάτης #TeamGrey

Επαφή
Grey Studios Athens

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση