Διαφήμιση
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 12:55

Ο πολλαπλά βραβευμένος ηχολήπτης των Prince, U2, Dr.Dre, 2 Pac, Bobby Brown και πολλών άλλων, ‘ανακρίθηκε’ από την Κατερίνα Βάμβα για το aLive…

της Κατερίνας Βάμβα

Ο Dave Aron είναι πολλαπλά πλατινένιος βραβευμένος ηχολήπτης και έχει δουλέψει με καλλιτέχνες όπως: Prince,U2,Dr.Dre,R.Kelly,2 Pac,Bobby Brown,Sublime. Περνά αρκετό χρόνο στο στούντιο του το Hollywood Way και αυτή την στιγμή περιοδεύει με τον Snoop Dogg. Τον συναντήσαμε στην Μύκονο, καθώς επισκέφθηκε το νησί στα πλαίσια της περιοδείας του Snoop Dogg. Μεταξύ άλλων εξήγησε πως οι διαφορετικοί κόσμοι του στούντιο και του live μπορούν να συναντηθούν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.

aLive: Dave πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ηχοληψία;
Ο πατέρας μου ήταν τρομπετίστας και η μητέρα μου διευθύντρια μπάντας, έτσι ξεκίνησα να παίζω μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Όταν ήμουν έφηβος έβρισκα εξαρτήματα από ηχεία, ενισχυτές, μικρόφωνα, ραδιόφωνα κτλ, τα συνέδεα και τα έκανα να δουλέψουν. Είχα κάνει και μίνι εκδοχές ενισχυτών όπου από εκεί έπαιζε το μπάσο μου… Ετσι, μια μέρα η μητέρα μου παρατήρησε το ενδιαφέρον που είχα για την τεχνολογική πλευρά της μουσικής και μου πρότεινε να γίνω μηχανικός. Δεν γνωρίζαμε πως ονομαζόταν εκείνη την εποχή. Η μητέρα μου, μου είπε πως είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει στο στούντιο και χρησιμοποιεί όλο τον εξοπλισμό για να ηχογραφεί και ότι ίσως θα έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Το οποίο αποδείχτηκε τελικά ότι είναι η καταλληλότερη επιλογή για εμένα.

aLive: Έχεις δουλέψει σε αρκετές επιτυχημένες δουλειές στο στούντιο, αλλά ταυτόχρονα και ως ηχολήπτης συναυλιών με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Πιστεύεις πως σε αυτά τα δυο διαφορετικά περιβάλλοντα υπάρχει ένα κοινό σημείο που συναντιούνται;
Ναί, πιστεύω πως κάθε ηχολήπτης που ασχολείται με το στούντιο θα πρέπει να κάνει σε κάποια στιγμή της καριέρας του και ήχο για συναυλίες. Ξέρω πως η διαδικασία είναι τόσο διαφορετική, αλλά βοηθά τρομερά το να λύνεις προβλήματα και να μαθαίνεις να κάνεις μίξη γρήγορα κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Κάνοντας και τα δυο έχει βοηθήσει τις τεχνικές ικανότητές μου να βελτιωθούν πάρα πολύ. Είμαι σε θέση να διακρίνω τις συχνότητες ευκολότερα και να μπορώ να διαχειριστώ έναν σχετικά κακό ήχο και να τον μετατρέψω σε κάτι ακουστικά πιο ζεστό και ηχητικά ευχάριστο. Όταν κάνω μίξη στο στούντιο συνήθως προσθέτω συχνότητες, ενώ όταν κάνω live συνήθως αφαιρώ. Αυτό αποδεικνύει πως το να αφαιρείς “κακές” συχνότητες είναι το ίδιο σημαντικό με το να προσθέτεις αντίστοιχα τις “καλές” συχνότητες. Κάνω την συναυλία να ακούγεται σαν album επειδή έχω εμπειρία στο στούντιο. Είμαι σε θέση να λύσω πολλά προβλήματα και να δουλεύω πολύ πιο γρήγορα στο στούντιο επειδή κάνω συναυλίες. Ένα ακόμα θετικό είναι πως κατά καιρούς λόγω των συναυλιών βγαίνω εκτός των ορίων του στούντιο κάνω ένα διάλειμμα και ταξιδεύω, έτσι γνωρίζω τον κόσμο.

aLive: Ποια είναι τα κύρια συστατικά για μια εξαιρετική μίξη ήχου για live; 
Θα έλεγα πως το πιο σημαντικό είναι να είσαι γρήγορος. Για να κάνεις μια καλή μίξη σε live θα πρέπει να ξέρεις το ηχητικό σύστημα. Το πώς έχει τοποθετηθεί και πως έχει κρεμαστεί. Έχουν πολλά να κάνουν με το line array.
Να χρησιμοποιείς καλής ποιότητας εξοπλισμό και καμπίνες ηχείων έτσι ώστε να σου δίνουν τον καλύτερο δυνατό ήχο που θα μπορούσαν. Είναι επιτακτικό να μπορείς να αντιληφθείς τις συχνότητες γρήγορα ώστε να σταματήσεις τυχόν μικροφωνισμούς, όπως επίσης και να ρυθμίζεις το ηχητικό σύστημα. Ακουστικά αυτό που ψάχνω στον live ήχο είναι ένταση χωρίς τον διαπεραστικό σκληρό ήχο. Να είναι δυνατά αλλά να μην κουράζει τα αυτιά. Διαύγεια και βάθος σαν να ήταν μια μίξη στούντιο. Αυτό που αποκαλώ εγώ “Ολόκληρου του εύρους συχνοτήτων” μίξη από τις χαμηλές έως τις υψηλές συχνότητες.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως χρειάζομαι πολύ μπάσο ήχο για να κάνω τις συναυλίες του Snoop Dog,αφού το είδος είναι hip-hop. Έτσι υπερφορτώνουν το σύστημα με subs πάρα πολύ συχνά. Αυτό όμως για εμένα είναι λάθος. Χρειάζομαι διαύγεια περισσότερο από τίποτε άλλο, υψηλές και μεσαίες συχνότητες για να βγάλω προς τα έξω την φωνή του Snoop και την μουσικότητα της μπάντας. Χρειάζομαι αρκετές μπάσες συχνότητες σίγουρα αλλά όχι να θυσιάσω τις υψηλές και μεσαίες συχνότητες που τις χρειάζομαι απαραίτητα για το σωστό αποτέλεσμα.

aLive: Ποιές θα ήταν οι γενικές συμβουλές που θα έδινες σχετικά με το EQ και το Compression;
Αυτό που ισχύει και για τα δυο είναι πως θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε όσο ακριβώς χρειάζεται όχι περισσότερο όχι λιγότερο. Σχετικά με το EQ στο live, σημαντικό είναι το γραφικό equalizer του συστήματος. Το να φέρεις την καμπύλη έτσι ώστε να αφαιρέσεις τις συχνότητες που δεν χρειάζονται ώστε να πάρεις τον κρυστάλινο ήχο. Χρησιμοποιώ Hi-pass φίλτρα σε οτιδήποτε δεν έχει πληροφορία από τα 100Ηz και κάτω. Στις φωνές, κιθάρες και ντράμς (εκτός της μπότας) σε όλα βάζω Hi-pass φίλτρο. Ακόμα κάποιες φορές το εφαρμόζω και στο μπάσο συνήθως για να καθαρίσω την low-end περιοχή. Είναι εύκολο για εμένα να έχω πολύ μπάσο μερικές φορές και χρειάζεται να το μειώσω. Μου αρέσει να έχω εξαιρετικά σφιχτό χαμηλό μπάσο και ταυτόχρονα ισχυρό.

aLive: Χρησιμοποιείς συγκεκριμένο εξοπλισμό στις συναυλίες;
Μου αρέσει το C4 plugin. Με βοηθά να ελέγχω και να κάνω πιο ήπιο τον ήχο των χαμηλών και την σκληρότητα των υψηλών-μεσαίων περιοχών. Χρησιμοποιώ ένα τροποποιημένο από εμένα μικρόφωνο της Telefunken το ΑΚ47 με ένα επίσης τροποποιημένο κύκλωμα από εμένα το “Dave Dizzle” που συζητάμε να το παράξουμε μαζικά. Το χρησιμοποιώ για πιο “ζεστή” -”δυνατή” έξοδο και υψηλότερη ευκρίνεια. Σχετικά με τις κονσόλες μου αρέσει από την Soundcraft η VI6 και οι νέες DIGICO. Χρησιμοποιώ τα μόνιτορς της d&b, ενώ επίσης μου αρέσουν και τα line arrays της. Τα ηχεία αυτής της εταιρείας τείνουν να δίνουν περισσότερη ένταση πριν το feedback και είναι υψηλής ποιότητας. Τέλος της JBL η σειρά Vertec και της L-Acoustics μου αρέσουν πολύ.

aLive: Ποιά είναι τα αγαπημένα σου plug-ins;
Τα τρία αγαπημένα μου στο στούντιο είναι: 1) CLA-2A 2) SSL E channel strip 3) C4. Αυτά τα τρία τα χρησιμοποιώ σχεδόν σε όλα τα όργανα. Επίσης το Vocal rider που το χρησιμοποιώ στην μπότα της ντράμς καθώς και το R-Bass που το χρησιμοποιώ μόνο όπου χρειάζεται. Εαν τα έχω αυτά μπορώ να κάνω την δουλειά. Στο στούντιο έχω όμως και την SSL 6056E σειρά είναι όπως η 4000 αλλά με 3 stereo busses που μπορούν να συνδιαστούν. Εκεί έχω μιξάρει κάθε πλατινένιο album και είναι αυτό που χρειάζομαι όταν πρέπει να δουλέψω πάνω σε κάτι πολύ σημαντικό.

aLive: Ποιές τεχνικές χρησιμοποιείς για να ρυθμίσεις τον ήχο σου στο στούντιο;
Παίζω μερικές μίξεις που εγώ τις έχω κάνει σε άλλα studios. Ρυθμίζω ώστε να ακούγεται μέσα στον χώρο έτσι όπως ακουγόταν όταν έκανα  αρχικά την μίξη στο στούντιο. Έτσι εγώ συνήθως παίζω το “G'd up” των Eastsidaz και κάνω τον χώρο να ακουστεί όπως όταν το μίξαρα στο Music Grinder.Τα ηχεία μου δεν έχουν eq, απλά ρυθμίζω το crossover.

aLive: Ποιά είναι αυτά που θα πρέπει ή που δεν θα πρέπει να κάνει ο ηχολήπτης σε “ζωντανού ήχου” εφαρμογές;
Σπρώξε το ηχητικό σύστημα στο ανώτατο όριο. Μην ξεπεράσεις αυτό το όριο. Σπρώχνω το ηχητικό σύστημα στο ανώτατο όριο και ύστερα το χαμηλώνω λίγο. Όταν ακούγεται καλά δεν ‘ανακατέβομαι’ άλλο. Έχω μάθει το “Άν δεν είναι χαλάσμενο μην το φτιάξεις”. Επίσης το “Γνώριζε τα όρια σου” είναι πολύ σημαντική έννοια να αντιληφθείς. Πάντα το σκέφτομαι αυτό όταν μιξάρω.

aLive: Που πιστεύεις ότι η βιομηχανία του ήχου κατευθύνεται;
Πιστεύω πως τα ηχεία θα συνεχίσουν να γίνονται αποτελεσματικότερα. Νομίζω ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα των καμπίνων, τόσο καλύτερη είναι η απόρριψη της ακουστικής ανάδρασης και τόσο μεγαλύτερη η ηχητική ένταση. Η ποιότητα έχει επίσης σαν αποτέλεσμα μια ομαλότερη καμπύλη η οποία βοηθά σε ένα καλύτερη ηχητικά καμπίνα.

aLive: Θα μπορούσες να μου πείς για το σεμινάριο που κάνεις στο στούντιο;
Περιοδικά κάνω ένα σεμινάριο μίξης και ηχογραφήσεων στο στούντιο μου. Ξεκίνησα να το κάνω στο πανεπιστήμιο του Middle Tennessee και τώρα επίσης το κάνω στο Hollywood Way studio. Το σεμινάριο αυτό είναι μια ολόκληρη μέρα εγγραφής και μια ολόκληρη μέρα μίξης. Θα ανακοινώσω ημερομηνίες όταν είμαι έτοιμος για το επόμενο.

aLive:  Ευχαριστώ πολύ Dave!

Κατερίνα Βάμβα για το aLive.gr

Για επικοινωνία με τον Dave Aron:
http://www.davearonmusic.com
http://www.twitter.com/davearonmusic
http://www.youtube.com/davearonproductions

 

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση