Διαφήμιση
Δευτέρα, 17 Ιούνιος 2013 16:58

"Tο τι ηχογραφείς είναι πιο σημαντικό από το πως το ηχογραφείς". Συνέντευξη του παραγωγού Ronan Chris Murphy στην Κατερίνα Βάμβα...

συνέντευξη: Κατερίνα Βάμβα

Ο Ronan Chris Murphy είναι μουσικός, παραγωγός-ηχολήπτης και ιδιοκτήτης του Veneto West studio στο Λος Άντζελες. Πρόσφατα, βρέθηκε στην Αθήνα για το Recording Boot Camp workshop στις εγκαταστάσεις του “One Way Pro Audio” studio του Πάτροκλου Μαυρομάτη στο Μαρούσι. Το συγκεκριμένο workshop είναι σεμινάριο ήχου με θεματολογία τεχνικές ηχογραφήσεων και μίξης. Σκοπός του να βοηθήσει αρχάριους αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με την ηχογράφηση να αποκτήσουν τις ικανότητες και την γνώση που θέλουν για να βελτιώσουν τις ηχογραφήσεις τους.
Ο Ronan Chris Murphy έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι King Crimson, Steve Morse (Dixie Dreggs Deep Purple), Terry Bozzio (Zappa, Missing Persons), Steve Stevens (Billy Idol), Tony Levin (Peter Gabriel, John Lennon, Pink Floyd)), Martin Sexton, Jamie Walters, Ulver, The California Guitar Trio, Chucho Valdes y Groupo Irakere, Joan LaBarbara (Philip Glass Ensemble, Steve Reich) Nels Cline (Wilco).
Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα για το workshop παραχώρησε συνέντευξη στην Κατερίνα Βάμβα για τους αναγνώστες του aLive on line magazine

Συνέντευξη Ronan Chris Murphy - Recording Boot Camp

aLive: Ronan πως ξεκίνησες σαν ηχολήπτης; Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας λίγα πράγματα για το παρελθόν σου;
Ξεκίνησα από την Ουάσινγκτον όπου έπαιζα σε μπάντες της Hard core σκηνής και αργότερα στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια στην σκηνή που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Grunge ή Alternative.
Ήταν υπέροχη εποχή και η μπάντα μου έπαιζε με άλλες μπάντες όπως οι Flaming Lips, GWAR, Henry Rollins, The Adolescents, Dinosaur Jr., Death Angel. Είχα δανειστεί το 4-κάναλο κασετόφωνο ενός φίλου και άρχισα να πειραματίζομαι. Πολύ γρήγορα το αγάπησα και άρχισα να διαβάζω κάθε βιβλίο ή περιοδικό που έβρισκα σχετικό με την διαδικασία της ηχογράφησης.    
Αργότερα, μετακόμισα στην Βοστόνη, εκεί σπούδασα στο Berklee College of Music μουσική και σύνθεση. Ξεκίνησα να κάνω πρακτική εξάσκηση σε ένα στούντιο που έκανε κυρίως παραγωγές Dance μουσικής. Το 1994 βρήκα δουλειά στο Banf Centre for the Arts στον Καναδά.
Ήταν υπέροχη εμπερία γιατί ξαφνικά άρχισα να ηχογραφώ Jazz,Chambre, Avant garde electronic και World μουσική. Eίχα την ευκαιρία να δουλέψω με καλλιτέχνες όπως οι: Norma Winstone, Edgar Meyer, Kaija Saariaho και πολλούς άλλους. Επίσης στο Seattle δούλεψα με τον Robert Fripp και την μπάντα King Crimson.Τα τελευταία 13 χρόνια δουλεύω στο Los Angeles αλλά συνεχίζω να δουλεύω σε στούντιος σε όλο τον κόσμο.

aLive: Είχες κάποιο πρότυπο ή κάποια συγκεκριμένη επιρροή που σε βοήθησε να φτιάξεις την ηχοληπτική σου προσωπικότητα;
Μακάρι να είχα, αλλά τα περισσότερα απο αυτά που έμαθα ήταν αυτοδίδακτα. Είχα όμως την τύχη να δουλέυω με μουσικούς που εγώ θεωρώ τους καλύτερους παγκόσμια. Έμαθα πολλά από την συνεργασία μας και από το γεγονός ότι μοιράζονταν μαζί μου την εμπειρία τους αφού δούλευαν κι αυτοί με άλλους καλούς παραγωγούς και ηχολήπτες.  

aLive: Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου έως σήμερα;
Μια στιγμή που συχνά σκέφτομαι είναι όταν έκανα παραγωγή στο άλμπουμ “Situation Dangerous” για τους Bozzio Levin Stevens. Είμασταν στο Stagg Street studio στο Λος Άντζελες και ήταν τρείς το πρωϊ. Όλοι είχαν φύγει, ήμουν εγώ και ο Tony Levin, δουλεύαμε τα solos των ηλεκτρικών τσέλος. Ο Tony έπαιξε ένα πραγματικά υπέροχο solo και τότε κατάλαβα πως για κάτι τέτοιες στιγμές είχα κάνει θυσίες όλο αυτόν τον καιρό, ένιωθα ευτυχισμένος.

aLive: Θα μας πεις λίγα λόγια για το στούντιο σου; Έχεις συγκεκριμένο εξοπλισμό με τον οποίο δουλεύεις; Προτιμάς κάποια συγκεκριμένη αλυσίδα ηχογράφησης;
Δουλεύω σε διάφορα στούντιος σε όλο τον κόσμο αλλά έχω και το δικό μου στην Santa Monica στο Los Angeles μερικά τετράγωνα από την παραλία. Έχω αρκετό ψηφιακό και αναλογικό εξοπλισμό. Επίσης πολλούς εξωτερικούς προενισχυτές μικροφώνων και μεγάλη γκάμα μικροφώνων. Συνήθως ότι ηχογραφώ περνάει από τον A-Designs Pacifica ή τον Ventura προενισχυτή. Απο την συλλογή μου των μικροφώνων χρησιμοποιώ το Pearlman TM-1 όταν θέλω έναν μεγάλο colored ήχο. Είναι απίστευτο πόσο συχνά χρησιμοποιώ τα “οικονομικά” μικρόφωνα της Shure όπως το KSM32 ,SM7 και το SM57. Επίσης έχω μικρή συλλογή καλής ποιότητας ενισχυτών κιθάρας και καλών μουσικών οργάνων και αυτό επειδή το τι ηχογραφείς είναι πιο σημαντικό από το πως το ηχογραφείς.

aLive: Ποιά είναι η προσέγγισή σου στην ηχογράφηση και στην μίξη; Έχεις κάποιες συγκεκριμένες μεθόδους εργασίας;
Προσπαθώ να προσεγγίζω την κάθε ηχογράφηση διαφορετικά.Ποτέ δεν κατάλαβα τους παραγωγούς και τους ηχολήπτες που έχουν μια συγκεκριμένη μέθοδο προσέγγισης σε κάθε ηχογράφηση. Καθε καλλιτέχνης είναι διαφορετικός. Κάθε μουσικός χρειάζεται διαφορετικά πράγματα για να αποδώσει καλύτερα. Κάθε δουλειά έρχεται από διαφορετικό μέρος. Ένα πράγμα που έμαθα τόσα χρόνια είναι ότι η πραγματική όμορφη μαγεία συμβαίνει πριν το μικρόφωνο.    Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαμορφώσεις τον ήχο και να τονίσεις διαφορετικά μέρη της μουσικής με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε. Αυτή η μαγεία όμως,αυτό το μέρος της μουσικής που μπορεί να σε κάνει να κλάψεις ή να γελάσεις έρχεται από τους μουσικούς και όχι από τον ηχολήπτη. Πιστεύω πως σε καλές παραγωγές προσπαθούν να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες που ο ηχολήπτης μπορεί να συλλάβει αυτή την στιγμή της μαγείας και να την μεταφράσει στον ακροατή.

aLive:  Σου αρέσει να ηχογραφείς ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής;
Αγαπώ να αλλάζω συνέχεια το είδος μουσικής που δουλεύω. Έχοντας δουλέψει για εκατοντάδες άλμπουμς, δεν νομίζω πως θα αγαπούσα αυτό που κάνω τόσο εαν ασχολιόμουν μονίμως με το ίδιο είδος μουσικής. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με ξέρουν για τις δουλειές μου στο progressive rock, αλλά αγαπώ να δουλεύω με folk τραγουδιστές και heavy metal μπάντες όπως επίσης με pop και world μουσική.

aLive: Μέσα στο κουτί ή εκτός και γιατί;
Τα κάνω και τα δύο. Το 1993 έκανα την πρώτη μου μίξη μέσα στο κουτί και είμαι σίγουρος πως δεν το φοβάμαι και πιστεύω πως μπορώ να κάνω καλή δουλειά και στις δυο περιπτώσεις. Για εμένα ο λόγος για να κάνω το ένα ή το άλλο είναι απλό: Άν η ηχογράφιση ακούγεται αρκετά καλά -που είναι το πιο σημαντικό πράγμα- τότε προτιμώ να μιξάρω σε αναλογική κονσόλα.  Άν το πιο σημαντικό είναι να μπορέσω να ανακαλέσω πράγματα στην μίξη και συχνά να αλλάξω κάποια απο αυτά τότε κάνω μίξη στο κουτί. Προσωπικά πάντα επιλέγω αυτό που θα είναι το καλύτερο ακουστικά για την ηχογράφηση.   

aLive: Θα μπορούσες να μας μιλήσεις για το Recording Boot Camp για τι ακριβώς πρόκειται;
Δημιούργησα το RBC πριν δέκα χρόνια. Πάντα αγαπούσα το να διδάσκω και να μοιράζομαι τις ηχογραφικές μου ιδέες με τους ανθρώπους αλλά δεν ήθελα να γίνω καθηγητής σε κάποια σχολή. Έτσι δημιούργησα ένα πρόγραμμα όπου ένας μικρός αριθμός ατόμων σε μορφή γκρούπ μαθαίνει τεχνικές για το πως θα μπορέσει να βελτιώσει τις ηχογραφήσεις τους. Αυτό που καταφέρνω να κάνω είναι οι ηχολήπτες να παίρνουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες μέσα στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα αυτό τις μίας εβδομάδας. Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι έγκυρες ή δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες των ηχογραφήσεων. Στο RBC προσπαθώ να βοηθήσω τους ηχολήπτες να επικεντρωθούν σε πράγματα που έχουν μεγάλη σημασία. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι το να είσαι καλός ηχολήπτης έχει να κάνει με το να είσαι σε θέση να κατέχεις τις βασικές αρχές και να τις διαχειρίζεσαι έτσι ώστε να ταιριάζουν στα δημιουργικά οράματα. Άν πραγματικά καταλάβεις τις βασικές αρχές του ήχου και της ηχογράφησης, μπορείς εύκολα να διαχειριστείς την τεχνική πλευρά κάθε project.

aLive: Ποιά θα ήταν η συμβουλή σου στους μαθητές που θέλουν αν γίνουν επιτυχημένοι ηχολήπτες;
1) Να μπορέσουν να είναι μέρος μια πραγματικής δουλειάς. Άν θές να κάνεις ηχογραφήσεις, βρες έναν τρόπο να είσαι κοντά εκεί που συμβαίνουν αυτές οι δουλειές, ακόμα κι αν πρέπει για αρχή να καθαρίζεις το στούντιο ή να μαζεύεις τα καλώδια. Το να μαθαίνεις πράγματα σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι καλό καθώς και να πειραματίζεσαι με δικά σου πράγματα. Υπάρχουν όμως λίγα πράγματα που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σου και την καριέρα σου με αυτόν τον τρόπο σε αντίθεση με το πραγματικά ωφέλιμο του να έχεις μια ευκαιρία να βρεθείς σε πραγματικές δουλειές με πραγματικούς πελάτες σε πραγματικές συνθήκες.
2) Προσπαθήστε να μην έχετε πολλά χρέη. Άν έχετε πολλά χρέη από νωρίς στην καριέρα σας δεν θα μπορείτε να είσαστε ευέλικτοι. Για παράδειγμα εγώ έχω ασχοληθεί με κάποιες πολύ σημαντικές δουλειές στις οποίες δεν πήρα καμία αμοιβή, όμως κάνοντας αυτές τις δουλειές δημιούργησα μεγάλες ευκαιρίες για εμένα στο μέλλον.
3) Να είσαστε ευγενικοί. Αυτή η δουλειά έχει να κάνει με τις διαπροσωπικές σχέσεις και οι πιο σημαντικές ευκαιρίες προκύπτουν από προσωπικές επαφές και συστάσεις.
4) Μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε, επίσης μην ξεχνάτε πως συχνά άνθρωποι με λιγότερες δυνατότητες ή εμπειρία απο αυτή που εσείς έχετε μπορούν να σας διδάξουν νέα πράγματα.

aLive: Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Το καλά νέα για εμένα είναι ότι πραγματικά αγαπώ αυτό που κάνω. Αγαπώ να κάνω δίσκους και να ταξιδέυω. Ευτυχώς έχω μια ζωή που μου επιτρέπει να κάνω και τα δυο. Η βιομηχανία του ήχου και της ηχοληψίας έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δυο δεκαετίες και θα αλλάξει αρκετά και την επόμενη. Ο στόχος είναι να βρούμε τρόπους να συνυπάρξουμε με σπουδαίους ανθρώπους που δημιουργούν και εργάζονται για την μεγαλειώδη μουσική. Άν αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο μέρος την υπόλοιπης ζωής μου θα είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος.

Πληροφορίες για τον Ronan Chris Murphy
Venetowest

Ronan's Recording Show
Recording Boot Camp
twitter @RonanCMurphy

Πληροφορίες για τον Πάτροκλο και το στούντιό του (One Way Pro Audio) στο Μαρούσι μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, ενώ του χρωστάμε κι εμείς ως aLive μια παρουσίαση του “One Way Pro Audio” studio...

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι:
Ο Ronan Chris Murphy θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα και στο “One Way Pro Audio” studio για να επαναλάβει το Recording Boot Camp workshop απο τις 18 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2013.
Για πληροφορίες που αφορούν δηλώσεις συμμετοχής και ενημέρωση σχετικά με το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση