Διαφήμιση
Κυριακή, 20 Φεβρουάριος 2011 22:31

«MoCM» a.k.a «Monopolis Custom Made». Μια εφ' όλης της ύλης κουβέντα με τον Αντρέα Μονόπολη...

του Ιάσον Θεοφάνου

Ο Αντρέας Μονόπολης εδρεύει σε ένα κατεξοχήν μουσικό νησί, την Κέρκυρα. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με πάθος για τις τέχνες του ήχου και δημιουργικότητα που εκφράζεται μέσω της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής αλλά και κατασκευής αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Αυτοδίδακτος, με κύριο οδηγό την φαντασία και την εμπειρική γνώση, μεταποιεί ηλεκτρονικά κυκλώματα και τα στεγάζει σε κάθε λογής κέλυφος που μπορεί να προέρχεται από ένα παλιό τηλεκοντρόλ ή ακόμα και ένα πομπινόφωνο. Έχει ήδη μία πλούσια γκάμα οργάνων υπό το brand name «MoCM», τα εμπορεύεται κυρίως μέσω διαδικτύου ενώ διατηρεί και μία κρυφή σκέψη για κάποια μικρή γραμμή παραγωγής. Ακολουθεί μία σύντομη κουβέντα σχετικά με τον ίδιο και τις δραστηριότητες του.       

aLive: Ποια είναι η σχέση σου με την μουσική;
Το πάθος μου για τη μουσική, όντας ευεπηρέαστος και επιρρεπής ταυτόχρονα, με φέρνει σε μια συνεχή αναζήτηση χωρίς όμως να επικεντρώνομαι σε κάτι συγκεκριμένο, μιας και με εξιτάρει σε όποιο σημείο και αν κοιτάξω. Η περιέργεια και ο ενθουσιασμός της εξερεύνησης που όλοι μας έχουμε λίγο ως πολύ σε κάποιο  βαθμό, βρήκαν τόπο στον ωκεανό του ήχου. Για καλή μου τύχη στον τόπο που ζω (Κέρκυρα), εδρεύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το μουσικό του τμήμα είναι σε πολύ κάλο επίπεδο, με πολύ αξιόλογους καθηγητές και πλούσια βιβλιοθήκη. Το γεγονός αυτό με βοήθησε πάρα πολύ μιας και μπορούσα να παρακολουθώ τα μαθήματα του, να αποκτώ πολύτιμη γνώση και εμπειρία από τις θερινές ακαδημίες, τους προσκεκλημένους καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα εξειδικευμένα σεμινάρια στον τομέα του ήχου και της ηλεκτροακουστικής μουσικής, φτάνοντας αργότερα σε μια σχέση εξωτερικού συνεργάτη. Αναφέροντας την ηλεκτροακουστική μουσική, ως σύνθετης του είδους με αρκετές συναυλίες και live performance στο ιστορικό μου έχω πια την ευχέρεια να φλερτάρω με την μουσική και τον ήχο σε άλλα επίπεδα. Επίσης η επαγγελματική μου δραστηριότητα για αρκετά χρόνια στον τομέα του στούντιο και της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατάφερε να εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία για διάδοση και επικοινωνία μουσικής και αθρώπων από διαφορετικά background.

aLive: Τι είναι το «MoCM»;
Το MoCM (Monopolis Custom Μade) είναι ένα εργαστήριο δημιουργίας πρωτότυπων ηλεκτρονικών – χειροποίητων κατασκευών. Η έμφαση και η προσωπική οπτική υλικών, σ’ ένα συνεχόμενο brain storming, με φέρνουν να σχολούμε από παλιά με τις χειροποίητες κατασκευές. Οι έννοιες του DIY, Circuit-Bending’s, Jung Instrumentarium και Prototyping, ήρθαν αργότερα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας φιλοσοφίας που συνεχίζει και εμπλουτίζει την αφορμή για δημιουργική έκφραση στον τομέα των κατασκευών. Οι ιδιότυπες κατασκευές, τα workshops, οι πειραματισμοί και οι ανορθόδοξες τεχνικές διαφοροποιούν την ηλεκτρονική μουσική, εφόσον δεν επικεντρώνονται καθαρά στον τρόπο σύνθεσης ή εκτέλεσης. Αντί αυτού, ενισχύουν καλλιτεχνικές προτάσεις  οι οποίες είναι ανοιχτές και σε άλλους “εξωμουσικούς” καινοτόμους χώρους.

aLive: Πότε ξεκίνησε επίσημα;
Δεν έχει πολύ καιρό που ξεκίνησε, γύρο στα ενάμισι χρόνο, αλλά σαν πάθος και παράλληλη  δραστηριότητα  υπήρχε πάντα χωρίς να εκτίθεται ιδιαίτερα ...

aLive: Ποια είναι η απήχησή της  «MoCM»;
Η απήχηση βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά πάντα με τον χρόνο δραστηριοποίησης ανά τομέα και φυσικά την επικοινωνία. Στο εξωτερικό τα ποσοστά είναι υψηλότερα, εκπλήσσοντάς με μερικές φορές. Είναι είναι λογικό όμως, εκεί υπάρχει πληθώρα φανατικών του είδους και των κατασκευών αυτώνν σε τέτοιο βαθμό, που μπορούμε να μιλάμε αυτή την στιγμή για κοινότητα και μία φιλοσοφία. Στην Ελλάδα δε, υπάρχει μικρότερο ποσοστό ανθρώπων με ανάλογο ενδιαφέρον, αλλά γενικά θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος.

aLive: Μίλησε μας για κάποιες από τις κατασκευές σου που ξεχωρίζεις...
Χμ... το BUZZSTATION είναι από τα πρώτα πολύπλοκα κατασκευάσματα και έχει μια “βρομιά” που συναρπάζει. Στα «εντόσθιά» του, έκτος από τα πολλά μέτρα καλώδιο, κρύβει συν τοις άλλοις κι ένα arduino. Θα ήθελα όμως να αναφέρω και το DESKTROL μιας και είναι ένα πολυχρηστικό μηχάνημα με πολλές προεκτάσεις που μπορείς να συνδέσεις επάνω του αισθητήρες, γεννήτριες, να ψήσεις καφέ κτλ.  Όλα έχουν όμως τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα και αυτό είναι που τα κάνει, κάποια λιγότερο κάποια περισσότερο, ανάρπαστα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ζήτηση που έχουν, από τα σχόλια των ανθρώπων που έχουν υιοθετήσει κάποιο οργανάκι και από το κοινό κάποιων συναυλιών τους...

aLive: Πώς και πού βρίσκεις τα εξαρτήματα για την κατασκευή των οργάνων; Υπάρχει μια τάση ανακύκλωσης υλικών που βασίζεται στη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την περιέργεια, και πάνω από όλα την έμπνευση και τον πειραματισμό. Πολλά σκουπίδια... παλιά μηχανήματα, παιχνίδια κ.λπ. Πολλές φορές κάποιες κατασκευές φτιάχνονται από το μηδέν, βεβαία τα περισσότερα από τα βασικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα για την κατασκευή κάποιας ηλεκτρονικής πλακέτας ή κάτι ανάλογο (πυκνωτές, αντιστάσεις, δίοδοι, διακόπτες, ποτενσιόμετρα κ.λπ.) τα προμηθεύομαι από καταστήματα ηλεκτρονικών ή τα παραγγέλνω από το ίντερνετ.

aLive: Υπάρχει κάπ οια τυποποιημένη γραμμή παραγωγής; Αν όχι, υπάρχουν βλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση;
Όχι προς το παρών, όλα είναι μοναδικά. Υπάρχουν κάποιες θολές βλέψεις παραγωγής αλλά όχι πολύ συγκεκριμένες. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις αλλά όλα είναι υπό σκέψη και κάποια σχετική έρευνα...

aLive: Είναι επικερδές το εγχείρημα «MoCM»;
Προς το παρόν δεν είναι επικερδές, άλλα αυτό είναι σχετικό. Δεν έχω δώσει έως τώρα την ανάλογη ενέργεια που χρειάζεται έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει επικερδές ή να αποδειχθεί το αντίθετο. Είναι σίγουρα χρονοβόρα η διαδικασία κατασκευής και αυτό δημιουργεί ένα μικρό φραγμό, οπότε αφήνομαι, και αν κριθεί ότι στο μέλλον χρειάζονται να γίνουν κάποιες κινήσεις δεν θα διστάσω.

aLive: Υπάρχει κάτι νέο που ετοιμάζεις σχετικά;
Ολοκληρώνω μια κατασκευή που με έχει παιδέψει και αρκετό καιρό, έχω σκοπό να βάλω μπρος μερικά οργανάκια σε περιορισμένα αντίτυπα, περίπου 4-5 ίδια οργανάκια. Στο πρόσεχες μελόν υπάρχει επίσης μια σειρά από workshops και playsshops στην Κέρκυρα, κάποια live και μια μικρή συλλογή από DIY πλακέτες KIT.

Επαφή:
MoCM
www.monopolis.gr/MOCM/index.asp

http://www.youtube.com/user/TheMOCM#p/u/4/Pomi6I3VFIs

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση