Διαφήμιση
Πέμπτη, 10 Ιούνιος 2010 13:25

Το ‘απόλυτο’ Ελληνικό studio στην τελική ευθεία

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Λίγο μπερδεμένος όσον αφορά τα πρόσωπα μοιάζει ο πρόλογος, το ξέρω, όμως για άλλο πράγμα είχαμε κλείσει ραντεβού με τον Τόνυ Μαυρίδη (είχαμε κανονίσει να μιλήσουμε για τους νεωτερισμούς της νέας περιοδείας της Ελενας Παπαρίζου, τις νέες ηχητικές τεχνικές και τις recording / rehearsal δυνατότητες που τους προσφέρει η νέα Eclipse της Innovason) και τελικά η κουβέντα μας οδήγησε στο μεγαλύτερο Ελληνικό στούντιο που θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και θα διαπιστώσετε τι σχέση έχει με το νέο αυτό στούντιο που ετοιμάζεται ο Τόνυ Μαυρίδης, η ομάδα του Soundflakes (Νίκος Πατσαβός, Κώστας Γκαβάκος και Νίκος Παπαδόπουλος) και ο κ. Bogdan (αν και για τον τελευταίο τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα).
Το ραντεβού μας λοιπόν με τον Τόνυ Μαυρίδη κλείστηκε στο στούντιο Soundflakes στην Ηλιούπολη μέσω του Νίκου Χρονόπουλου, FoH ηχολήπτη της Ελενας Παπαρίζου και κοινό μας γνωστό και συνεργάτη. Αντικείμενο της συνάντησής μας θεωρητικά θα ήταν η νέα περιοδεία της Ελενας Παπαρίζου που ξεκινάει στα τέλη του μήνα από το θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και η όσο το δυνατόν καλύτερη δημοσιογραφική κάλυψή της από εμας. 
Φτάνοντας στο Soundflakes studio, συναντήθηκα με τον Τόνυ Μαυρίδη, με τους 3 ιδιοκτήτες του στούντιο Soundflakes (Νίκος Πατσαβός, Κώστας Γκαβάκος και Νίκος Παπαδόπουλος) και με τον κ. Bogdan Valceanov, που ως γνωστόν ειδικεύεται στην ακουστική χώρων, στην υλοποίηση στούντιο και στις ηλεκτρακουστικές μελέτες και υλοποιήσεις γενικότερα, έχοντας στο παλμαρέ του την υλοποίηση πολλών επώνυμων στούντιο, χώρων ακροάσεως αλλά και Live χώρων στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Κι ενώ ο Τόνυ μου εξηγούσε τα πάντα γύρω από τη νέα περιοδεία της Ελενας Παπαρίζου, αναφέρθηκε και το νέο στούντιο που ετοιμάζεται για το οποίο έχω ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα σε διάφορα στουντιακά και ηχοληπτικά πηγαδάκια, με κάποιους γνωστούς επαγγελματίες του audio να με προτρέπουν ότι «πρέπει να συναντήσεις αυτά τα παιδιά για να σου μιλήσουν για το νέο στούντιο και να γράψεις κάτι στο aLive γι’ αυτό...». Και να λοιπόν που σχεδόν τυχαία ‘έπεσα’ πάνω τους, πάνω στην ομάδα που βρίσκεται πίσω από το νέο dedicated πολυώροφο studio στο Ελληνικού (αβάπτιστο ακόμα) που θα περιλαμβάνει δυο χώρους recording, δυο αίθουσες πρόβας και χώρους φιλοξενίας, θα είναι το πρώτο ελληνικό στούντιο που θα παντρέψει ιδανικά το recording και τις πρόβες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη...

Ιδού λοιπόν η κουβέντα που είχαμε με τον Τόνυ Μαυρίδη, το Bogdan Valceanov και τους Νίκο Πατσαβό, Κώστα Γκαβάκο και Νίκο Παπαδόπουλο στο Soundflakes studio των τελευταίων...

aLive: Τόνυ θα ήθελα να μου μιλήσεις για τις πρόβες και την περιοδεία της Ελενας Παπαρίζου...
Τόνυ Μαυρίδης:
Οι πρόβες της Ελενας βρίσκονται στην τελική Ευθεία, ενώ έχουμε ακόμα 2 εβδομάδες full πρόβες και ‘τζενεράλε’ καθώς η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου από το θέατρο πέτρας στην Πετρούπολη. 

aLive: Εχω πληροφορηθεί ότι θα υπάρχουν αρκετές καινοτομίες όσον αφορά τον ήχο αλλά και τη σκηνική παρουσία
Τόνυ Μαυρίδης:
Ναι, η περιοδεία θα περιλαμβάνει 20 κομμάτια, αναμφίβολα θα είναι η πιο μεγάλη περιοδεία του φετινού καλοκαιριού, ενώ θα έχει και αρκετές καινοτομίες, όπως εντυπωσιακό stage, καθώς και αρκετή δουλειά στον τομέα του ήχου. Ηδη δουλεύουμε καθημερινά πολλά πράγματα στο στούντιο κι εν συνεχεία τα μεταφέρουμε στις πρόβες και έχουν κυρίως να κάνουν με τα –πολλά- backing tracks. Αυτό είναι κι ένα πρωτοποριακό στοιχείο που σε μεγάλο βαθμό καθιέρωσε η Ελενα και πλέον ακολουθούν κι άλλοι, κι αυτό σίγουρα είναι πρόοδος στον τομέα του τραγουδιού, από την ενορχήστρωση έως τη μίξη και το τελικό άκουσμα. Σ’ αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ η νέα κονσόλα Eclipse της Innovason που χρησιμοποιεί ο Νίκος Χρονόπουλος, FoH ηχολήπτης της Ελενας τα τελευταία χρόνια...

aLive: Την ιδέα για τα backing tracks την εφαρμόζεις καιρό στην Ελενα;
Τόνυ Μαυρίδης:
Η ιδέα για τα backing tracks μου μπήκε στο μυαλό από μια συναυλία της Rihanna που παρακολούθησα το 2004 και αφού μίλησα με τους ηχολήπτες της ήταν ξεκάθαρο το τι ακριβώς γινόταν και πως το έκαναν. Από τότε αυτό το έχω μεταφέρει σε αρκετό βαθμό σαν φιλοσοφία και στον ήχο της Ελενας. Τώρα λοιπόν κάνουμε πρόβα, γράφουμε τα πάντα κι εν συνεχεία, αφού φύγουν οι μουσικοί, κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις σε χροιές, μίξη, ύφος κλπ

aLive: Με τι μπάντα θα βγεί η Ελενα;
Τόνυ Μαυρίδης: 
Η μπάντα θα έχει 6 μουσικούς και 2 ηχολήπτες κι ακόμα έναν τεχνικό που θα είναι υπεύθυνος για τα backing tracks. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και θα πραγματοποιηθεί σε γήπεδα, σε χώρους μεγάλης χωρητικότητας δηλαδή, όχι σε club ή μικρούς χώρους. Εκτός από την περιοδεία όμως ετοιμάζουμε κι ένα πραγματικά νέο project, ένα τεράστιο και dedicated στούντιο στο Ελληνικό, μαζί με τα παιδιά (σ.σ. τους 3 ιδιοκτήτες του Soundflakes) και τον κ. Bogdan που έχει αναλάβει την υλοποίησή του.

aLive: Εσείς είστε λοιπόν πίσω από το καινούργιο στούντιο για το οποίο έχω ακούσει σε τρία διαφορετικά μέρη το τελευταίο διάστημα. Για πείτε μου λοιπόν γι’ αυτό. Πως αποφασίσατε τέτοιους καιρούς να επενδύσετε σ’ ένα τεράστιο στούντιο;
Ομάδα Soundflakes:
Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό με δεδομένο ότι το κτίρο (θα βρίσκεται στο Ελληνικό) εξωτερικά είναι έτοιμο. Δυστυχώς οι άσχημοι (οικονομικά & ψυχολογικά) καιροί μας βρήκαν, αλλά αυτό δε μας πτοεί, αφού ούτως ή άλλως αυτό που πρόκειται να φτιάξουμε θα είναι μοναδικό για τα Ελληνικά στούντιο δεδομένα και όχι μόνο.

aLive: O χώρος σχεδιάστηκε για στούντιο εξαρχής;
Ναι, ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να γίνει στούντιο από την αρχή, από το οικόπεδο κιόλας, και αυτό τουλάχιστον για τη χώρα μας είναι μάλλον κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό σημαίνει ότι υπολογίστηκε ο όγκος, τα ύψη, τα βάρη, τα πάνελς, όλες οι παράμετροι. Το οίκημα λοιπόν θα έχει 2 recording studio και 2 μεγάλα προβάδικα, καθώς και χώρο φιλοξενίας, ενώ όλο αυτό το επιμελείται ο κ. Bogdan.  

aLive: Τι εννοείται χώροι φιλοξενίας;
Τόνυ Μαυρίδης:
Οι χώροι φιλοξενίας είναι πολύ σημαντικοί για εμάς αφού μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στο εξωτερικό αλλά και στην υπόλοιπή Ελλάδα, εκτός Αθήνας

aLive:Το ότι ξεκινάει από την αρχή αυτό κάνει το εγχείρημα πιο εύκολο, έτσι δεν είναι;
Bogdan Valceanov:
Φυσικά είναι σαφώς πιο εύκολο και όλοι οι χώροι θα φτιαχτούν εξαρχής με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξεκινώντας από τις αίθουσες του υπογείου όπου θα φιλοξενηθούν οι αίθουσες πρόβας να σου αναφέρω ότι οι μονώσεις θα είναι βαρέως τύπου για να μην ενοχλούν το υπόλοιπό κτίριο που θα είναι dedicated στη μουσική (studio ηχογραφήσεων) αλλά και στην φιλοξενία, καθώς θα υπάρχουν ανοικτοί αγωγοί (σκάλες, ασανσέρ, εξαερισμοί κλπ). Χρειάζεται λοιπόν μια εξαιρετική μόνωση.

aLive: Τι άλλο θα διαφοροποιεί ηχητικά και σχεδιαστικά το νέο studio
Bogdan Valceanov:
Αναμφίβολα η ακουστική του όσον αφορά τις αίθουσες πρόβας, αφού απ’ ότι ξέρω δεν υπάρχει σχεδόν καμία σοβαρή ακουστική μελέτη σε σχεδόν κανένα προβάδικο. Εμείς λοιπόν θέλουμε να είμαστε κοντά στην αίσθηση του στούντιο αλλά και του Live αφού μπορούν να γίνονται και Live ηχογραφήσεις. Θα γίνουν για πρώτη φορά ειδικές επενδύσεις και θα ‘ζωντανέψουμε’ το studio. Ενα τρίτο στοιχείο είναι ότι θα επιξιώξουμε να αναπαράγουμε τη Live κατάσταση των παιδιών. Θέλουμε πολύ καλό ήχο Live παιγμένο σ’ ένα studio, αυτή θα είναι μια βασική καινοτομία που μου έχει ζητηθεί από τον Τόνυ και τα παιδιά (Soundflakes) και τώρα έχω αρχίσει και τους καταλαβαίνω καλύτερα. Είναι βεβαίως λίγο πιο  πολύπλοκο, αλλά αυτή είναι και η πρόκληση..

aLive: Ουσιαστικά θα έχουμε δυο στούντιο, ένα του Τόνυ κι ένα των παιδιών του Soundflakes.
Bogdan Valceanov:
Ακριβώς, το στούντιο του Τόνυ θα είναι μεσαίων διατάσεων αλλά με μια ‘ζωντανή’ ακουστική, που πλέον έχω καταλάβει απόλυτα το τι έχουν στο μυαλό τους ο Τόνυ και τα παιδιά. Από την άλλη βεβαίως θα διατηρήσουμε όλες τις βασικές αρχές της ακουστικής και της ηλεκτρακουστικής. Κοινώς, εδώ έχουμε μαζί μ’ εμένα 3 ομάδες που όλοι έχουμε ως βασική μας αρχή τη μουσική.

aLive: Σαν σχεδιαστή σας έχουν δώσει μια βασική γραμμή;
Tόνυ Μαυρίδης:
Η γραμμή που έχω δώσει στο Μπόγκνταν είναι να μπορούν μεγάλοι - καταξιωμένοι παραγωγοί να γράψουν π.χ. για την Ελενα αλλά και για κάθε άλλο τραγουδιστή ή τραγουδίστρια και να αισθανθούν σαν το σπίτι τους, ενώ το κομμάτι των παιδιών ως φιλοσοφία θα είναι λίγο πιο Live και ας πούμε λίγο λιγότερο εμπορικό. Επίσης σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα τύπου μουσικό reality δηλαδή να δώσουμε ευκαιρία σε νέα παιδιά να τα βγάλουμε πρός τα έξω. Δηλαδή να κάνουμε ένα House οf music όπου θα δημιουργηθεί ένα πυρήνα κι ένα στέκι για να έρχονται εδώ νέες ή καταξιωμένες μπάντες και μουσικοί να πίνουν τον καφέ τους, να κάνουν τις πρόβες τους και να συζητάνε για τι άλλο, για μουσική. Αυτό θα αναπτύξει έναν ελεύθερο και ανοικτό τρόπο επικοινωνίας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τάσεων.

aLive: Πρόκειται λοιπόν για ένα όντως πολυσύνθετο και τεράστιο project
Bogdan Valceanov:
Θα χτυπήσουμε ότι υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ μπορώ να σου πώς ότι θα είναι μια πολύ καλύτερη κατάσταση από το 90% των στούντιο της Αμερικής.

aLive: Παιδιά να υποθέσω ότι το όραμά σας για το νέο στούντιο ξεκίνησε από το υπάρχων, από το Soundflakes και τις ανάγκες που σας δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Ομάδα Soundflakes:
Ακριβώς. Ολα ξεκίνησαν από το Soundflakes και βλέποντας την αισιοδοξία που υπάρχει από τη δουλειά που γίνεται. Είχαμε την τύχη να βρούμε στο δρόμο μας τον κ Μπογκντάν και τον Τόνυ Μαυρίδη, καθώς εμείς έχουμε ήδη ολοκληρώσει του κτίριο ως στούντιο και απομένει η καρδιά. Οι δυό τους μας έδωσαν κουράγιο και μας ‘ξύπνησαν’ μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουμε και θεωρώ ότι όλα αυτά που θα παντρέψουμε (την πείρα του Μπογκντάν), τις ιδέες και τις προτάσεις του Τόνυ. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο ενώ η ξεκάθαρη φιλοσοφία μας είναι να παντρευτεί η πρόβα με το recording κι όλα αυτά να συμβούν σε υψηλό επίπεδο. Επίσης στόχος μας είναι οι μπάντες και τα συγκροτήματα και ο πυρήνας που θα δημιουργηθεί.
Τόνυ Μαυρίδης: Θέλουμε να δώσουμε μια νέα πρόταση όχι μόνο σα χώρο αλλά σαν ήχο. Δεν θέλουμε να κάνουμε ακόμα ένα χώρο που θα ανάβουν μόνο τα λαμπάκια, δεν θέλουμε μόνο άπειρα μηχανήματα, αλλά να βγάλουμε κάτι από αυτά. Ενα νέο ήχο. Αλλωστε οι τάσεις αλλάζουν, τα club ανεβαίνουν, τα Live είναι όλο και περισσότερα και η pop-rock σκηνή ανεβαίνει συνεχώς.

aLive: Καλή επιτυχία στο νέο αυτό τολμηρό εγχείρημα. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού για την πρεμιέρα του στούντιο το Σεπτέμβρη. Σας ευχαριστώ πολύ όλους...

 

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση