Διαφήμιση
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2023 11:05

Η Active Audio ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μόνιμη εγκατάστασή της σε μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό στην Ευρώπη…

Η Active Audio, για όσους δεν τη γνωρίζουν, είναι μια κορυφαία Γαλλική εταιρία που ειδικεύται στα column loudspeakers και τα digitally steerable column loudspeakers.

Εσχάτως η εταιρία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μόνιμη εγκατάστασή της που έλαβε χώρα σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελγίου (Leuven railway station στο Flemish Brabant του Βελγίου).
Συγκεκριμένα, η εταιρία τοποθέτησε 64 intelligent, steerable StepArray SA180S column loudspeaker αναβαθμίζοντας πλήρως το ηχητικό σύστημα του σταθμού.

Leuven railway station – 200 χρόνια ζωής
Ο εν λόγω σταθμός, αρχικά κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1830, ενώ ο σημερινός σχεδιασμός του σταθμού χρονολογείται από το 1875, όταν ξαναχτίστηκε σε ιδιαίτερα εκλεκτικό στυλ. Από το 2000, έχει υποβληθεί σε μια σειρά ανακαινίσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης οροφής που αποτελείται από 16 επικλινείς λευκούς θόλους, σχεδιασμένους από τον Philippe Samyn και τους συνεργάτες του, για να θυμίζουν πανιά που κυματίζουν στον άνεμο, με 13 σιδηροδρομικές γραμμές από κάτω που εξυπηρετούν εθνικούς και διεθνείς προορισμούς.

Το περίπλοκο ακουστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από αυτό το μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, καθώς και οι περιορισμοί στον τρόπο εγκατάστασης των μεγαφώνων, αποτέλεσαν τις κύριες προκλήσεις για την Active Audio και τον system integrator, την εταιρία TVV Sound, σύμφωνα με τον Eric Grandmougin του Arbane Groupe, ο οποίος καθόρισε τις προδιαγραφές του συστήματος αφού προηγήθηκε η μοντελοποίηση της ακουστικής του σταθμού. Σημειωτέον ότι το Arbane Groupe δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ της APG και Active Audio, που ξεκίνησε το 2016.

Η οριζόντια εγκατάσταση σε ζεύγη και οι λύσεις που έδωσε…
Ο Grandmougin εξηγεί ότι ο σχεδιασμός του SA180S – το οποίο παρέχει SPL 97dB στα 15m από μια slimline υλοποίηση διαστάσεων 1.840mm × 124mm – τους επέτρεψε να πειραματιστούν με την οριζόντια εγκατάσταση των μεγαφώνων, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν τους εγγενείς περιορισμούς του χώρου.
«Αυτός ο νέος τρόπος χρήσης των μεγαφώνων στήλης της Active Audio, δοκιμάστηκε και επικυρώθηκε αρχικά εσωτερικά, προτού ενσωματωθεί σε ένα ηλεκτροακουστικό μοντέλο του σταθμού για να προβλέψει τη συνολική απόδοση του συστήματος», σχολίασε ο Eric Grandmougin, για να συνεχίσει “αυτό το έργο μας έδωσε τη δυνατότητα να επικυρώσουμε την απόδοση του SA108S σε οριζόντια θέση, καθώς και την ομοιογένεια της κατευθυντικότητας».

Ο Edo Dijkstra, Διευθύνων Σύμβουλος της TVV Sound, στην οποία απευθύνθηκε η Infrabel, ο Βελγικός δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας, για την επισκευή του προηγούμενου 20ετούς συστήματος PA, πρόσθεσε: «Οι περισσότερες πλατφόρμες του σταθμού Leuven καλύπτονται από ένα μεγάλο, ψηλό τοξωτό θόλο, ενώ ορισμένες καλύπτονται από μια χαμηλή, επίπεδη στέγη». Η ανακαίνιση περιελάμβανε την αντικατάσταση των υπαρχόντων μεγαφώνων κάτω από αυτά τα στέγαστρα, τόσο ψηλά όσο και χαμηλά. Αρχιτεκτονικά, δεν επιτρεπόταν με τίποτα να αλλάξει η διάταξη των υπαρχόντων μεγαφώνων».

Στο σταθμό Leuven, οι στήλες StepArray, εκτός από το ότι ήταν τοποθετημένες σε οριζόντιο προσανατολισμό, συνδυάστηκαν μεταξύ τους σε ζεύγη (32 × 2 SA180S), βοηθώντας την TVV Sound να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς του χώρου, ενώ εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσαρμόζει την κατευθυντικότητα των ηχείων, ώστε το σύστημα να είναι ικανό να παρέχει σαφείς δημόσιες ανακοινώσεις, μαζί με μουσική υπόκρουση, στους περισσότερους από 8 εκατομμύρια επιβάτες που περνούν από τον σταθμό ετησίως.

Δικτύωση με πρωτόκολλο Dante…
Αποφεύγοντας την παραδοσιακή αναλογική δικτύωση, η εγκατάσταση στο σταθμό Leuven χρησιμοποιεί πρωτόκολλο ήχου μέσω IP Dante – μια ρύθμιση που έγινε δυνατή με την επιλογή των ενισχυτών Powersoft Quattrocanali 1204 DSP+D, 32 από τους οποίους τροφοδοτούν τα 64 StepArray. Οι εκδόσεις DSP+D του Quattrocanali, της ευέλικτης λύσης της Powersoft για μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις, επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο του ενισχυτή, καθώς και την παρακολούθηση του συστήματος και του φορτίου, μέσω υπολογιστή που εκτελεί είτε το Dante Controller, είτε το λογισμικό ArmoníaPlus της Powersoft.
Πέρα από την απόδοση των ηχείων του StepArray, το έργο στο Leuven απέδειξε την ικανότητα του Arbane Groupe να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας.
Ο Grandmougin ανέφερε ότι «πράγματι, η οριζόντια χρήση των στηλών απαιτούσε μηχανικές ρυθμίσεις στα μεγάφωνα, προκειμένου να επιτραπεί η εύκολη εγκατάσταση του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των σιδηροδρομικών σταθμών, που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολοι χώροι από άποψη integration. ”

Τέλος, ο Tom De Bie από την Infrabel ανέφερε ότι η εταιρεία είναι «πολύ ικανοποιημένη» με το νέο σύστημα ήχου, το οποίο έχει custom βαφή προκειμένου να ταιριάζει με τον υπάρχοντα συνδυασμό χρωμάτων του σταθμού. "Η σαφήνεια του ήχου που παρέχεται στους ταξιδιώτες έχει βελτιωθεί σημαντικά." 
Η Dijkstra είναι επίσης περήφανη για όσα έχουν πετύχει η Active Audio και η TVV Sound σε ένα τόσο απαιτητικό ακουστικά περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Active Audio, θα σας δώσουν στην εταιρία SOUNDMAZE – Ευθυμιάδης, που τα αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στη χώρα μας…

Επαφή
SOUNDMAZE - Ευθυμιάδης
τηλ.210-654 7730

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση