Διαφήμιση
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2023 12:23

Immersive VoiceLine σε δρόμο του Λονδίνου, με τη χρήση της τεχνολγίας L-ISA Studio της L-Acoustics...

Καθώς πλησίαζε η 100ή επέτειος από την πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση του BBC, ο sound artist Nick Ryan ήταν ανάμεσα στους 15 καλλιτέχνες που κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις για μια αναμνηστική εγκατάσταση τέχνης με σκοπό να προωθηθεί η ανταλλαγή ιδεών, η εκπαίδευση, και γενικότερα να αναδειχθεί ο πολιτισμός (σε οποιαδήποτε μορφή του) σε έναν πολυσύχναστο και πολύοβουο κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος ενός πρόσφατα πεζοδρομημένου τμήματος της λεωφόρου ‘The Strand’, στην πόλη του Westminster του κεντρικού Λονδίνου.

Οπως ανέφερε ο Nick Ryan, ο στόχος ήταν να «πάρουμε πίσω» μια περιοχή που φημίζεται εκτός των άλλων για την κυκλοφοριακή της συμβόρηση και ηχορύπανση, μετατρέποντάς την σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον, φιλόξενο χώρο πολιτισμού. Σημειωτέον ότι την περιοχή επισκέπτονται 14 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Η Θορυβώδης (από τα παλιά χρόνια) λεωφόρος Strand
Το Strand είναι μια σημαντική λεωφόρος στο City of Westminster, στο κεντρικό Λονδίνο. Κατά τον Μεσαίωνα, το Strand έγινε η κύρια διαδρομή μεταξύ των χωριστών οικισμών του City του Λονδίνου (το πολιτικό και εμπορικό κέντρο) και του Βασιλικού Παλατιού του Westminster.
Το όνομα Strand προέρχεται από την παλιά αγγλική λέξη «strond» ή «άκρη του ποταμού», καθώς ιστορικά διέτρεχε τη βόρεια όχθη του ποταμού Τάμεση. Για αιώνες, ήταν μια διαδρομή πομπής και τώρα είναι μια σημαντική λεωφόρος του Λονδίνου.

«Πρότεινα την ιδέα μιας ηχητικής εγκατάστασης και ήμουν ο μόνος καλλιτέχνης που πρότεινε ήχο», θυμάται ο Ryan. Επωφελούμενος της ευκαιρίας να δημιουργήσει ένα δημιουργικό ηχητικό τοπίο από μια περιοχή που ήταν ιστορικά γεμάτη θόρυβο από την κυκλοφορία, ο Ryan σκέφτηκε: «Ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί η περιοχή ήταν γνωστή για τον θόρυβο, όχι για τον ήχο», σημειώνοντας ότι η St Mary le Strand — μια εκκλησία που βρισκόταν στη μέση της οδού Strand — σχεδιάστηκε πριν από 300 χρόνια χωρίς παράθυρα στο ισόγειο, επειδή ακόμη και τότε, η κίνηση της πομπής ήταν τόσο προβληματική.

«Η ιδέα μου ήταν να χρησιμοποιήσω τον ήχο με ελεγχόμενο τρόπο», εξηγεί ο Ryan. «Αντί να το αλλάζω μία φορά κάθε 300 χρόνια, ήθελα το ηχητικό τοπίο να αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο ή κάθε λεπτό και να χρησιμοποιώ μια μεγάλη, και εξελιγμένη σειρά ηχείων για να ζωντανεύει το χώρο μέσω του ήχου».

Αφού δημιούργησε και δοκίμασε πολλά πρωτότυπα, ο Ryan δημιούργησε μια γραμμική συστοιχία ήχου με 39 ομοαξονικά ηχεία L-Acoustics 5XT — το καθένα βρίσκεται σε απόσταση 3, 5 μέτρων το ένα από το άλλο και σε ένα μονοπάτι μέσα στην πρόσφατα πεζοδρομημένη συνοικία. Η συστουχία οδηγείται από 10 L-Acoustics LA4X, έκαστος συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο AVB όπου μπορούν να ελέγχονται ανεξάρτητα.

Επαναλαμβάνοντας ηχητικά τοπία στην πόλη
Ο Ryan είναι ένας από τους 70 καλλιτέχνες που κατοικούν στο Somerset House του Λονδίνου, ένα πρώην Βασιλικό Παλάτι που έχει μετατραπεί σε έναν φιλόξενο χώρο για τη δημιουργικότητα και τις τέχνες. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Somerset House, οι πεζοί μπορούν να εισέλθουν στο The VoiceLine σε οποιοδήποτε σημείο του μονοπατιού μήκους 170 μέτρων και να βιώσουν ηχοτοπία κατά παραγγελία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το βράδυ. Η εγκατάσταση είναι επίσης εντυπωσιακή οπτικά, με προσαρμοσμένα ορειχάλκινα περιβλήματα που σχεδίασε ο Ryan για να βελτιώσει την οπτική αισθητική προστατεύοντας παράλληλα κάθε ηχείο από βροχή, ήλιο, υγρασία κλπ. Ο κύκλος του ορειχάλκινου περιβλήματος κάθε ηχείου είναι ένας «φωτεινός δακτύλιος» που ανάβει κάθε φορά που εκπέμπεται ήχος, παρέχοντας μια οπτική ένδειξη για την immersive ακουστική εμπειρία.

Από τότε που άνοιξε το The VoiceLine, ο Ryan έχει πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά προσαρμοσμένα ηχητικά τοπία. Το ηχογραφημένο υλικό προέρχεται από μια ποικιλία πιθανών πηγών, συμπεριλαμβανομένης της δικής του ηχητικής βιβλιοθήκης περιβαλλοντικών ηχογραφήσεων και συνθέσεων, της δουλειάς άλλων καλλιτεχνών που έχουν αναθέσει και ολόκληρο το Αρχείο ήχου του BBC, καθώς και άλλα αρχεία.
Το ίδιο το πρόγραμμα καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ώρα της ημέρας και το πλαίσιο της τυπικής κυκλοφορίας των πεζών. «Μια περίπτωση χρήσης είναι ότι ένας πεζός μπορεί να ξεκινήσει από το ένα άκρο και να περπατήσει ολόκληρη τη διαδρομή κι έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το ταξίδι σε αφηγηματική μορφή», λέει. «Μερικά προγράμματα κινούνται με ρυθμό βαδίσματος και άλλα μουσικά κομμάτια ‘ταξιδεύουν’ πάνω-κάτω στο μονοπάτι αρκετά πιο γρήγορα».

Εργασία στο L-ISA Studio
Σε πολλές από τις εκπομπές του στο VoiceLine, ο Ryan βασίστηκε στο L-ISA Studio για να του δώσει ένα πρόσθετο μέτρο ελέγχου — ιδιαίτερα σε στοιχεία όπως το panning και η αντήχηση. «Το VoiceLine είναι βασικά το ξεδίπλωμα ενός immersive συστήματος σε μια γραμμή και το L-ISA Studio συνέβαλε καθοριστικά στην εν λόγω εμπειρία. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια «φυσαλίδα ήχου» που να επικαλύπτει με ακρίβεια κάθε επόμενη φούσκα ήχου και το L-ISA Studio με βοηθά να το αποδώσω απρόσκοπτα».

Τα ηχεία τοποθετούνται με «σταυρωτό» τρόπο και το επίπεδο ηχητικής στάθμης που αναπαράγουν είναι ιδιαίτερα χαμηλό.  Επιπλέον, «η τέλεια επικάλυψη μεταξύ κάθε πηγής ήχου το κάνει μια συνεχή εμπειρία” αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι «λατρεύω την αντήχηση, αν είχα χρόνο, θα χρησιμοποιούσα αυτή την αντήχηση για τα πάντα γιατί δίνει αυτόν τον απίστευτο πλούτο σε οποιαδήποτε πηγή ήχου. Είναι πραγματικά μοντελοποιημένο και ακούγεται τόσο διαφορετικό»,
Τέλος ο Ryan εκτιμά τις δυνατότητες μετατόπισης και περιστροφής που υποστηρίζει το λογισμικό και επισημαίνει ότι «η κίνηση από το ένα ηχείο στο άλλο είναι απρόσκοπτη και η λειτουργία περιστροφής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη όταν θέλετε να μετακινήσετε ένα αντικείμενο κατά 180° αυτή η δυνατότητα δεν νομίζω ότι υπάρχει σε άλλα αντίστοιχα εργαλεία».

Φάλαινες στον Τάμεση
Ένα από τα αγαπημένα κομμάτια του Ryan για αναπαραγωγή μέσω του συστήματος The VoiceLine είναι μια τετραφωνική ηχογράφηση μιας οικογένειας φαλαινών που έγινε από τη συνάδελφό του Michelle Fournet, μια κορυφαία επιστήμονα και οικολόγο με ειδίκυεση την ακουστική στη θάλασσα.
Οι δυό τους συνεργάστηκαν στο Fathom, μια ταινία για το πώς επικοινωνούν οι φάλαινες, και στη συνέχεια ο Ryan κέρδισε βραβείο Emmy για τη δουλειά του στον ηχητικό σχεδιασμό. «Έχω ξετυλίξει αυτές τις ηχογραφήσεις φαλαινών στο L-ISA Studio, τους έβαλα μια αντήχηση από περιβάλλον εκκλησίας και έχω την αφήγηση της Μισέλ χωρίς αντήχηση στο μεσαίο ηχείο. Η φωνή της είναι πραγματικά καθαρή και μπορείτε να την ακούσετε χωρίς comb filtering παρόλο που το ίδιο σήμα αναπαράγεται από πέντε ηχεία και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, υπάρχουν αυτές οι φάλαινες που κολυμπούν τριγύρω, κάνοντας τους θορύβους τους σε figure 8 κίνηση κατά μήκος του δρόμου. Και όλο αυτό είναι απίστευτο."

Ένας από τους λόγους που το The VoiceLine είναι μια τόσο εμπνευσμένη εγκατάσταση για τον Ryan —και μάλιστα για τους επισκέπτες— είναι ότι ο ήχος είναι μια έμφυτη μορφή ανθρώπινης αντίληψης, ριζωμένη άρρηκτα στην ίδια την εξέλιξή μας. «Ο ήχος είναι η κύρια μορφή επικοινωνίας μας», παρατηρεί ο Ryan. «Πριν από την πλήρη οπτική αναπαράσταση του νοήματος και της γλώσσας, το είδος μας βασιζόταν στον ήχο για τον πολιτισμό του παρά σε οτιδήποτε άλλο».

Το VoiceLine διαρκεί έως τις 17 Απριλίου 2023 και είναι δωρεάν και ανοιχτό για το κοινό μεταξύ 8:00 π.μ. και 8:00 μ.μ. καθημερινά.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.thevoiceline.com
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το L-ISA Studio, θα βρείτε εδώ...
Στα μέρη μας, αντίστοιχες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην Omikron Electronics, αντιπρόσωπο της L-Acoustics στη χώρα μας...

Επαφή
Omikron Electronics

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση