Διαφήμιση
Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2019 23:14

Roskilde Festival: και φέτος με full της Meyer (περισσότερες από 1.000 καμπίνες σε όλες τις σκηνές του φεστιβάλ)...

Και φέτος η Meyer Sound αποτέλεσε τον αποκλειστικό πάροχο ηχητικών συστημάτων του Δανέζικου Roskilde Festival για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τις 5 που προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ των διοργανωτών του φεστιβάλ και της Meyer Sound. Ως γνωστόν, το Roskilde Festival αποτελεί το μεγαλύτερο βορειοευρωπαϊκό φεστιβάλ και ταυτόχρονα το φεστιβάλ με τη μεγαλύτερη διάρκεια…
Η φετινή διοργάνωση για το Roskilde Festival, ήταν η 49η και φέτος το φεστιβάλ είχε διάρκεια 8 ημέρες (29 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου) και στις συνολικά 8 σκηνές του φιλοξενήθηκαν 180 γρκουπ, καλλιτέχνες και events, ενώ σε όλες τις σκηνές του φεστιβάλ, από τη μικρότερη έως την κεντρική σκηνή Orange stage, φιλοξένησαν συστήματα της Meyer Sound. 
Μεταξύ των headliners και των μεγάλων ονομάτων του φετινού φεστιβάλ ήταν οι Cardi B, Bob Dylan, Travis Scott, Janelle Monáe, Robert Plant, οι Wu-Tang Clan και οι σκανδιναβοί superstars Robyn and MØ, μεταξύ άλλων. Αντίστοιχα, το κοινό που παρακολούθησε το φετινό φεστιβάλ, ανήλθε σε 130.000 ανθρώπους.

Οσον αφορά το Roskilde Festival, αξίζει να αναφέρουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι παραμένει πιστό στις θεμελιώδης αρχές του όπως αυτές ορίστηκαν από την δημιουργία του στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (Roskilde Festival Charity Society), κι έτσι τα οποιαδήποτε κέρδη από το φεστιβάλ διανέμονται σε φιλανθρωπίες. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, το Roskilde Festival Charity Society έχει χορηγήσει φιλανθρωπίες σε όλο τον κόσμο, που ξεπερνούν 58 εκατομμύρια δολλάρια.

Οι συνιδρυτές της Meyer Sound, John και Helen Meyer βρέθηκαν και φέτος στη Δανία στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας με το φεστιβάλ, με την Helen Meyer, να αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτό είναι ένα φεστιβάλ με ‘καρδιά’. Πραγματικά ενδιαφέρονται για τους άλλους και επιδιώκουν να κάνουν πράγματα γι’ αυτούς, διαφορετικά απ’ οποιονδήποτε άλλον. Και όλο αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για εμάς». 
Η συνολική έκταση του φεστιβάλ είναι 2.500.000 τετραγωνικά μέτρα, που αντιστοιχεί σε 350 γήπεδα ποδοσφαίρου, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικά αρκετό έδαφος για ηχητική κάλυψη, καθώς και ανάγκη ελέγχου του cross-talk μεταξύ των γειτονικών σκηνών.

Σχεδόν 1.000 καμπίνες Meyer Sound χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη όλων των επιμέρους σκηνών του φεστιβάλ , από το χωρητικότητας 1.000 θεατών Gloria stage έως τη κεντρική σκηνή Orange stage που φιλοξενεί περί τους 60.000 θεατές. 
Όλα τα Roskilde stages καλύφθηκαν από τα ηχεία της οικογένειας LEO Family της Meyer, περιλαμβάνοντας τα LINALEOPARDLEO και LYON arrays, καθώς και τα 750-LFC900-LFC, και 1100-LFC low-frequency control elements, μαζί με τα VLFC (very low-frequency control elements) που ανέλαβαν το low-end impact.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός point source ηχείων, συμπεριλαμβανωμένων των UPA-1P και των ολοκαίνουργιων ULTRA-X40 (τα οποία εκτός από front fill, χρησιμοποιήθηκαν και ως main field monitors σε αρκετά FOH), αλλά και των stage monitors MJF-210, χρησιμοποιήθηκε για την ηχητική κάλυψη των αναγκών όλων των επιμέρους σκηνών. Οσον αφορά το network processing αυτό ανατέθηκε στους Galileo GALAXY processors της εταιρίας.

Οι τεχνικές ομάδες της Meyer Sound, της Bright και του Roskilde Festival συνεργάστηκαν άψογα όσον αφορά το sound system design, την εγκατάσταση και το set-up των συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπεύθυνος παραγωγής του φεστιβάλ, Lars Liliengren, ‘όλα αυτά που μάθαμε στην περυσινή διοργάνωση, τα εφαρμόσαμε επιτυχώς στη φετινή». Φέτος το ‘μενού’ περιελάμβανε διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, AVB control και νεωτερισμούς όσον αφορά το PA configurations, ενώ όπως τόνισε ο Liliengren «όλα εξαρχής, κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο»

Για παράδειγμα, ένας νεωτερισμός φέτος έχει να κάνει με το καινοτόμο subwoofer array του Orange stage, με αποτέλεσμα η ‘επιρροή’ του στο Gloria stage να είναι σαφώς μειωμένη.
«Πέρυσι υπήρχε αναρτημένο ένα normal end-fire subwoofer array» ανέφερε ο Dennis Tholema, Meyer Sound Senior Technical European Support, «φέτος είχε δώσει τη θέση του σε ένα gradient end-fired subwoofer array με κλιμακωτή ανάπτυξη, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ακύρωση στη σκηνή και στο backstage, κάτι που αποτέλεσε επιθυμία της παραγωγής του φεστιβάλ. Η μείωση που επετεύχθη ήταν της τάξεως των 17 dB.  
Αντίστοιχα στη σκηνή Gloria, χρησιμοποιήθηκε gradient setups με two band-limited UPQ-1Ps πίσω από κάθε line array, προκειμένου να μειωθεί το ανεπιθύμητο low-mid και low-end από τα arrays στη stage.

Επίσης, υπήρξε υποστήριξη όλων των ηχοληπτών που επισκέφθηκαν με τις μπάντες τους τις σκηνές του φεστιβάλ, καθώς 22 τεχνικοί της Meyer Sound μαζί με 32 sound staff members του Roskilde, ανέλαβαν να συνεργαστούν με τους ηχολήπτες όλων των γκρουπ, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο performing κάθε μπάντας, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τους ηχολήπτες των γκρούπ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ingvar Jónsson, front-of-house ηχολήπτη της Σουηδέζας Robyn, που αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα του Roskilde.

Οσον αφορά το Backstage, η Meyer Sound έχει εγκαταστήσει Sonic Lounge and Tech Lounge hospitality spaces όπου οι καλλιτέχνες και οι ομάδες παραγωγής και τεχνικών μπορούσαν να χαλαρώσουν και να μάθουν περισσότερα για τις ηχητικές εγκαταστάσεις της Meyer και τη συνολική υποστήριξη του φετινού φεστιβάλ, κάτι για το οποίο φρόντιζε ο Bob McCarthy  (Director of System Optimization της Meyer Sound), ο Morten Büchert (Roskilde Festival audio consultant) και αρκετοί ακόμα sonic experts.

Περισσότερα για το φετινό Roskilde Festival, θα βρείτε στον ιστότοπο της Meyer Sound.
Ωστόσο περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Meyer Sound στη χώρα μας απευθυνθείτε στην εταιρία Audigys, αντιπρόσωπο της Meyer Sound στην Ελλάδα…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση