Διαφήμιση
Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2019 12:13

H Meyer Sound μετέτρεψε έναν ιστορικό αχυρώνα στη Νορβηγία σε συναυλιακό venue παγκόσμιας κλάσης, με την εφαρμογή του Constellation system…

Το σύστημα Constellation της Meyer Sound και οι δυνατότητές του είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ οι πρακτικές εφαρμογές του έχουν κυριολεκτικά μεταμορφώσει την ακουστική συμπεριφορά ακόμα και ιδιαίτερα δύσκολων χώρων. Μια τέτοια ‘δύσκολη’ περίπτωση ήταν και ο εν λόγω αχυρώνας στη Νορβηγία. 

Όλα αυτά έγιναν για τις ανάγκες του πιανίστα Leif Ove Andsnes και του γκρουπ του, που θα παρουσιάζουν έργα του Dmitri Shostakovich στα πλαίσια του 4ου ετήσιου Rosendal Chamber Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί από 8-11 Αυγούστου (2019) στο Hardanger Fjord, μια πανέμορφη τοποθεσία που περιβάλλεται από βουνά, παγετώνες και καταρράκτες. Το venue που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του φεστιβάλ είναι το Riddersalen, ένας παλιός αχυρώνας που έχει πλέον μεταμορφωθεί σε έναν χώρο που πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και από πλευράς ακουστικής, χάρη στην εφαρμογή του συστήματος Constellation της Meyer Sound.

Η μεγάλη πρόκληση όσον αφορά την ακουστική διαμόρφωση του χώρου είχε να κάνει με τις διαστάσεις του κτιρίου, το οποίο είναι αρκετά μακρύ αλλά πολύ στενό και στερείται επαρκούς όγκου ώστε να αποτελέσει το κατάλληλο ακουστικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή μουσικής δωματίου.

Ωστόσο, με την εφαρμογή προηγμένης ακουστικής μηχανικής σε συνδυασμό με την ψηφιακή επεξεργασία του συστήματος  Constellation δημιουργήθηκε η ‘ακουστική’ διεύρυνση του χώρου και η μετατροπή του σε ένα πιο πλούσιο και εντυπωσιακό ακουστικό περιβάλλον.

Ως γνωστόν μέσω της πρακτικής εφαρμογής του συστήματος Constellation δεν ενισχύονται άμεσα τα όργανα. Το σύστημα λειτουργεί καταγράφοντας το φυσικό ακουστικό περιβάλλον της αίθουσας και τροποποιεί με αληθοφανή και ‘ομαλό’ τρόπο τα γύρω ακουστικά χαρακτηριστικά. Ολόκληρος ο χρόνος αντήχησης μπορεί να προσαρμοστεί με ακρίβεια στις επιθυμητές ακουστικές απαιτήσεις. Για τη μουσική δωματίου, το Constellation έχει ρυθμιστεί για χρόνο αντήχησης περίπου 1,5 δευτερολέπτου. Ωστόσο, μπορούν να επιλεγούν μεγαλύτεροι χρόνοι αντήχησης αν επρόκειτο να αναπαραχθεί στην αίθουσα χορωδιακή ή ορχηστρική μουσική.
Το σύστημα Constellation στο Riddersalen περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία. Τριάντα τέσσερα μικρόφωνα χωρίζονται γύρω από την αίθουσα για να αντιληφθούν την φυσική ακουστική του περιβάλλοντος χώρου. Τα σήματα των μικροφώνων οδηγούνται σ’ ένα εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας ψηφιακού σήματος υψηλής ανάλυσης που εφαρμόζει πατενταρισμένους αλγορίθμους για τη δημιουργία βελτιωμένων ακουστικών χαρακτηριστικών. Τα σήματα εξόδου αποστέλλονται σε 145 μικρά ηχεία τοποθετημένων γύρω από το δωμάτιο, τα οποία ‘μιμούνται’ την επίδραση των ανακλαστικών επιφανειών που βρίσκονται στην ιδανική απόσταση και στις κατάλληλες κλίσεις σε σχέση με το μουσικό σχήμα και τους θεατές.

Το σύστημα Constellation μελετήθηκε από την εταιρεία ακουστικής Brekke & Strand και εγκαταστάθηκε από την Bright Norway. Το σχεδιασμό και τις επιμέρους ρυθμίσεις επιμελήθηκε ο John Pellowe από την ομάδα Constellation της Meyer Sound σε συνεργασία με την Brekke and Strand.

Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα Constellation της Meyer Sound θα σας δώσουν στην εταιρία Audigys…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση