Διαφήμιση
Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017 15:21

Τα Matrix συστήματα αποτελούν τη μεγάλη ειδίκευση της Audac που έχει λύσεις για κάθε εφαρμογή. Ιδού ένα αναλυτικό preview του κορυφαίου Audac M2…

Συστάσεις για την Audac δε χρειάζονται, ούτε για την προϊοντική της γκάμα που είναι εξειδικευμένη και συνάμα διευρυμένη. Ωστόσο, στη κορυφή της προϊοντικής εξειδίκευσης της εταιρίας, εδράζονται τα Matrix συστήματά της που είναι ικανά να καλύψουν μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών και αναγκών, ενώ διατίθενται βεβαίως και entry level μοντέλα με σημαντικές δυνατότητες διαχείρισης, χειρισμού και αναβάθμισης.

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί η ίδια η Audac για να μας συστήσει τα Matrix συστήματά της, είναι: καινοτόμα, επεκτάσιμα και πανίσχυρα, ικανά να καλύψουν κάθε πολύ-ζωνική εφαρμογή.
Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο σύγχρονος και φιλικός (και βεβαίως ασύρματος) χειρισμός τους μέσω tablet και smartphones. Οι εφαρμογές ελέγχου είναι πανεύκολες και φιλικές προς το μέσο, αρχάριο και επαγγελματία (εγκαταστάτη) χρήστη, καθώς υποστηρίζεται πλήρης έλεγχος του συστήματος με ταυτόχρονο multi-device support και δυνατότητα διαμόρφωσης του interface χειρισμού από τον ίδιο το χρήστη σύμφωνα με τις ανάγκες του, ενώ ταυτόχρονα η πλατφόρμα είναι ‘ανοικτή’ ως προς το επικοινωνιακό της πρωτόκολλο καθώς υποστηρίζονται και συσκευές 3ων κατασκευαστών…
Ξεκινάμε με τη ναυαρχίδα της Audac, το κορυφαίο σύστημα M2 (Μultimedia Digital Audio Mixer) και σε επόμενη παρουσίαση θα πάρει σειρά και το R2 (Μulti-zone Digital Audio Matrix), καθώς τα πιο προσιτά πολυζωνικά Matrix συστήματα της σειράς MTX τα έχουμε συνοπτικά παρουσιάσει παλαιότερα στο aLive, εδώ…

M2 – Μultimedia Digital Audio Mixer
Στη ναυαρχίδα των συστημάτων Matrix της Audac βρίσκεται το M2 (multimedia digital audio mixer) που όσον αφορά το τμήμα εισόδου του, περιλαμβάνει 8 (software selectable) εισόδους line / mic, 1 switchable line in (πρόκειται για την 9η είσοδο που μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ 4 line inputs), 8 επίτoιχα πάνελ και 2 priority, ενώ όσον αφορά τις εξόδους διαθέτει 8 balanced εξόδους. Ο έλεγχος γίνεται μέσω θύρας RS 232, Ethernet, Wall panel, Display και επαφών, ενώ διαθέτει πληθώρα δυνατοτήτων και ευκολιών. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι η δυνατότητα αυτόματου ελέγχου του κέρδους του audio σήματος σε κάθε είσοδο, εξισορροπώντας έτσι τη στάθμη διαφορετικών πηγών εισόδου ώστε να εξαλειφθούν οι διαφορετικές στάθμες μεταξύ διαφορετικών πηγών. Η μείωση της ανάδρασης (feedback reduction) είναι επίσης μια ευπρόσδεκτη λειτουργία για την περίπτωση που συνδεθούν μικρόφωνα στις αντίστοιχες εισόδους του matrix. Αντίστοιχα πολλαπλές είναι οι δυνατότητες και οι αυτοματισμοί όσον αφορά τη μίξη των εισερχομένων σημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ένα μικρόφωνο ενεργοποιηθεί τότε αυτόματα χαμηλώνει η στάθμη των υπολοίπων μουσικών πηγών προκειμένου να ακουστεί με ευκρίνεια ο ομιλητής (ή η ανακοίνωση). Αντίστοιχα χρήσιμη είναι και η λειτουργία Built-in voice File interface που επιτρέπει την αναπαραγωγή προηχογραφημένων μηνυμάτων (μηνύματα εκτάκτου ανάγκης ή ενημέρωσης για το ευρύ κοινό) και τα οποία αναπαράγονται απευθείας μέσω της SD κάρτας που φιλοξενείται στην πρόσοψη της συσκευής. Την παραμετροποίηση της διαδικασίας διευκολύνει σημαντικά και η ύπαρξη της APM paging κονσόλας της Audac. Η λειτουργία audio delay διασφαλίζει την κατάλληλη χρονική καθυστέρηση των ηχείων κάθε ζώνης, προκειμένου σε μεγάλες εγκαταστάσεις (πολυχώροι, mall, σταθμοί τρένων κλπ) να μπορεί ο installer να πραγματοποιήσει τις κατάλληλες χρονικές ρυθμίσεις για ιδανική ακουστότητα και καταληπτότητα…

Ελεγχος – Διασυνδέσεις και τα λειτουργικά (και πανέμορφα) wall panel
Οσον αφορά τoν (βασικό) έλεγχο της μονάδας, αυτός γίνεται μέσω RJ45 για τη σύνδεση του M2 σε δίκτυο LAN και τον πλήρη χειρισμό του μέσω web browser.
Επίσης μέσω RS232 μπορεί να πραγματοποιηθεί ο χειρισμός του M2 δίχως την ανάγκη ύπαρξης εξωτερικών controllers. Μέσω RS232 μπορείτε επίσης να ελέγξετε το σύστημα χρησιμοποιώντας hardware άλλων κατασκευαστών συστημάτων αυτοματισμού.
Οσον αφορά τα περιφερειακά interfaces, 10 υποδοχές RJ 45 προσφέρουν τη δυνατότητα διεύρυνσης του συστήματος χειρισμού μέσω wall control panels. Ετσι μέσω των σημάτων ελέγχου RS485 μπορείτε να χειριστείτε τη μονάδα από διαφορετικές τοποθεσίες και διαφορετικά σημεία του χώρου (σημειωτέον ότι οι 8 από τους 10 connectors μεταφέρουν αμφίδρομα ψηφιακά audio σήματα, για διεύρυνση των καναλιών εισόδου).

Μέσω Link in και Outputs προσφέρεται η δυνατότητα διασύνδεσης πολλαπλών matrix συστημάτων για τη μεταφορά των audio σημάτων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Στα priority audio inputs αναφερθήκαμε και πιο πάνω και όπως είπαμε αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για προτεραιότητα στις ανακοινώσεις, την αναπαραγωγή voice file μηνυμάτων και την ανάκληση σκηνών μίξης. Επίσης, μέσω του προαιρετικού power amp kit, κάθε ζώνη διαθέτει στερεοφωνικό ενισχυτή με αποθέματα ισχύος της τάξεως των 2x60Watt στα 4Ohm…

Wall panels και internal expansion modules
Τα περισσότερα από τα περιφερειακά και τα wall panels είναι κοινά για το Μ2 και το R2 (τα δυο κορυφαία Matrix συστήματα της Audac) και προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες κομψού και άμεσου χειρισμού αλλά και διεύρυνση των δυνατοτήτων των συστημάτων.
Οσον αφορά τα wall panel αυτά είναι τα εξής δυο: το DW5066 που αποτελεί ψηφιακό ‘όλα σε ένα’ επίτοιχο πάνελ ελέγχου και όπως είπαμε είναι κομψό και ολοκληρωμένο controller για τοπικό αλλά και πλήρη έλεγχο και διαχείριση συστήματος. Ενσωματώνει θύρες XLR για μικρόφωνο (με τάση phantom) και RCA (line in) με το σήμα των εν λόγω εισόδων να μπορεί να δρομολογηθεί σε οποιαδήποτε ζώνη, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εν λόγω είσοδοι μπορούν να ‘μετατραπούν’ σε εξόδους. Φυσικά διαθέτει ενσωματωμένη οθόνη ελέγχου και ενημέρωσης και όπως είπαμε είναι κομψό, μοντέρνο και μίνιμαλ για να ταιριάξει και στους πιο απαιτητικούς χώρους.

Τα DW3020/4020 είναι επίσης wall panel controllers για τα R2/M2. Μπορούν να διαχειριστούν όλες τις στάνταρ λειτουργίες ενός συστήματος όπως επιλογή ζώνης και ρύθμιση στάθμης σε κάθε ζώνη και μεταξύ τους διαφέρουν μόνο στο μέγεθος (το 3020 έχει σχεδιαστεί για τα cover plates της Audac έχοντς διαστάσεις 45x45mm)

Οσον αφορά τα internal expansion models αυτά είναι τα POW2 (power amp kit με αποθέματα ισχύος 16x60Watt ή  8x120Watt σε ‘γεφυρωμένη’ λειτουργία), OPT2 (optical fiber kit) και R2DIS / M2DIS (display kit με 7ιντση οθόνη αφής). Φυσικά μέσω της εφαρμογής Touch App της Audac (για Android & iOS) ο χρήστης έχει πρόσβαση σε όλο το σύστημα για τον πλήρη και απομακρυσμένο έλεγχό του μέσω tablet ή smart phone.

Περισσότερες πληροφορίες για τα matrix συστήματα της Audac θα σας δώσουν στην εταιρία Audio & Vision…

Επαφή
Audio & Vision

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση