Διαφήμιση
Κυριακή, 27 Οκτώβριος 2013 11:46

«ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ». Ενας σημαντικός χώρος Τέχνης & Πολιτισμού στο Ναύπλιο, με την υπογραφή της DNA Systems...

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Το Ναύπλιο είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας καθώς συνδυάζει τα πάντα (πολιτισμό, ιστορία, γραφικά σοκάκια, θάλασσα και ωραίους μεζέδες) και παράλληλα βρίσκεται σε απόσταση βόλτας από την Αθήνα. Ένα πρωινό λοιπόν το aLive έκανε αυτή τη βόλτα με τελικό προορισμό «ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ» όπου μας περίμενε ο Αρης Ισσαρης της DNA Systems για να μας μιλήσει και να μας ξεναγήσει στην οπτικοακουστική εγκατάσταση του νεοσύστατου και πλήρως ανακαινισμένου αυτού χώρου, που αναμφίβολα θα αποτελέσει σταθμό στα πολιτισμικά δρώμενα του Ναυπλίου.

«ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ», βρίσκεται στην έξοδο του Ναυπλίου προς την Επίδαυρο, και αποτελεί ένα συγκρότημα τριών πέτρινων κτιρίων συνολικού εμβαδού 2.500 τμ, με μεγάλους υπαίθριους χώρους και ένα χαρακτηριστικό φουγάρο ύψους 36 μέτρων. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός, πλήρως ανακατασκευασμένος με όραμα και υψηλή αισθητική και είναι προσεγμένος σε κάθε του λεπτομέρεια. Ακόμα και το πιο απομακρυσμένο σημείο της τεράστιας αυλής έχει το δικό του χρώμα κι ένα μοναδικό στυλ που καθιστά σαφές ότι ο χώρος έχει ‘κεντηθεί στο χέρι’ πόντο – πόντο κι έχει προσεχθεί σε κάθε λεπτομέρεια. Να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα ως εργοστάσιο κονσερβοποίησης τομάτας, με την επωνυμία Ανθός. Κρίνοντας ότι πρόκειται περί ιστορικής σημασίας βιομηχανικό συγκρότημα, η νέα ιδιοκτησία το μετονόμασε «ΦΟΥΓΑΡΟ» και φρόντισε να χαρακτηριστεί διατηρητέο από την Πολιτεία, το 2004. Παράλληλα, ξεκίνησε την ανάπλασή του σε σύγχρονο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα αναζήτησε με επιτυχία τρόπους αξιοποίησης γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών.

Το ΦΟΥΓΑΡΟ περιλαμβάνει τους εξής χώρους: τη Βιβλιοθήκη Ανθός, το ArtShop, Αμφιθέατρο, Εργαστήριο Τεχνών, Café - Bar - Εστιατόρειο, Πωλητήριο Βιολογικών Προϊόντων, Χώρους Τέχνης και Θερινό Κινηματογράφο. Η ηχητική εγκατάσταση σε ένα τέτοιο πολυχώρο είναι εξαιρετικής σημασίας, γι' αυτό και η αναζήτηση της καλύτερης και ποιοτικότερης λύσης ήταν αναλυτικότατη και λεπτομερής. Οι ιδιοκτήτες και συγκεκριμένα η εταιρία «Φουγάρο ΑΕ» μετά από σύγκριση των λύσεων που πήραν από πολλές Ελληνικές εταιρείες, επέλεξαν την λύση που τους προσέφερε η DNA Systems. Η μελέτη έγινε από τον τεχνικό διευθυντή της DNA Systems, κ Άρη Ίσσαρη και βασίστηκε στην τεχνολογία των εταιρειών Adamson και Powersoft. Το aLive βρήθηκε στο Φουγάρο, ξεναγήθηκε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του και δίνει το λόγο στον πλέον αρμόδιο, τον Αρη Ισσαρη, για να μας περιγράψει όλη τη διαδρομή του έργου, αλλά και να μας εξηγήσει γιατί το Φουγάρο αποτέλεσε ένα προσωπικό του στοίχημα και μάλιστα πολλά χρόνια πριν εμπλακεί με τη DNA Systems ως στέλεχος αρχικά και ως μέτοχος εν συνεχεία…

Συνέντευξη με τον Αρη Ισσαρη της DNA Systems...

aLive: Αρη πες μας πως και από πότε μπήκε η λέξη και ο χώρος «Φουγάρο» στη ζωή σου…
Το Φουγάρο είναι ένας χώρος με μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον για μένα. Πάμε πίσω σχεδόν 6 χρόνια, καθώς όντως Ναυπλιώτης γνώριζα ότι το εργοστάσιο κονσερβοποιίας θα γίνει κάποια στιγμή πολιτιστικό κέντρο. Ετσι εμπλεκόμενος επαγγελματικά στην αγορά των οπτικοακουστικών ήταν για μένα κι ένα μικρό στοίχημα, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να γίνει στην πόλη μου ένα τόσο σημαντικό έργο και να μην έχω την παραμικρή εμπλοκή. Ετσι ξεκίνησα από το μηδέν κυριολεκτικά την προσέγγιση με το χώρο και το έργο, ώστε να βρω τον κατάλληλο άνθρωπο (τον μηχανικό, το μελετητή κλπ), προκειμένου να τους συστηθώ και να τους εκφράσω την επιθυμία μου να βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο. Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκε η επαφή και είμαι περήφανος γι’ αυτό, διότι εμφανίστηκα από το μηδέν χωρίς να έχω κάποιο γνωστό ή κάτι τέτοιο και μάλιστα να επισημάνω ότι τότε δεν είχα καν τη δική μου επιχείρηση. Ωστόσο, πέρναγαν τα χρόνια κι εγώ ζούσα το έργο στις διάφορες μορφές και την εξέλιξή του. Παράλληλα στο πέρασμα του χρόνου προέκυψαν και οι εξελίξεις με τη DNA Systems στην οποία πλέον είμαι μέτοχος και έτσι, σ’ ένα επόμενο επίπεδο ένιωσα ότι μπορούσα να μιλήσω με ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις. Μετά από πολλές επαφές και συζητήσεις με τους ανθρώπους του Φουγάρου που πλέον γνώριζαν και το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στο χώρο και πως, ακολούθησε το Τεχνικό Σεμινάριο των Powersoft και Adamson που διοργανώσαμε εδώ ως εταιρία και που ήταν η πρώτη εξωτερική εκδήλωση που φιλοξένησε το Φουγάρο. Και αυτό άλλωστε ήταν ένα στοίχημα της εταιρίας μας καθώς θέλαμε να αποδείξουμε στους υπεύθυνους του χώρου ποια είναι η DNA, ποια τα προιόντα που αντιπροσωπεύει και ποιες οι δυνατότητές της. Προφανώς αφού είμαστε εδώ και συζητάμε, το καταφέραμε…

aLive: Πως έτρεξαν λοιπόν οι εξελίξεις και πως ανατέθηκε το έργο στη DNA Systems;
Είχε συγκροτηθεί από το Φουγάρο μια ομάδα ειδικών που αξιολογούσαν σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όλες τις προτάσεις και τις προσφορές. Ολες αυτές τις διεργασίες «το Φουγάρο» τις χειρίσθηκε άψογα, καθώς ποτέ δεν επικοινώνησε με κανέναν τις εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόταν σε επίπεδο προσφορών, μελετών και προτάσεων. Η τελική απόφαση λοιπόν ελήφθη από το Φουγάρο και μου ανακοινώθηκε ότι για τον συγκεκριμένο τομέα του έργου έχει προκριθεί η DNA Systems και η εταιρία Φ. Νάκας. Και αυτό το θεωρώ μεγάλη τιμή για την εταιρία μας, διότι όλοι γνωρίζουμε τη δυναμική και το μέγεθος της εταιρίας Φ. Νάκας στην Ελληνική αγορά. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η τελική αξιολόγηση και μας ενημέρωσαν ότι θα συνεργαστούν με την εταιρία μας.

aLive: Πόσο σημαντικό ήταν για τους υπεύθυνους του έργου το brand name των προϊόντων που θα έμπαιναν στο χώρο τους;
Το Φουγάρο δεν ασχολήθηκε ποτέ με το προϊόν αυτό καθ’ αυτό, δηλαδή με τα brand names. Τους ενδιέφερε πρωτίστως η λύση και το τελικό αποτέλεσμα και φυσικά το ποιοτικό προϊόν θα αποτελούσε σημαντικό μέρος του συστήματος.

aLive: Από όσο μπορούμε να διαπιστώσουμε τεράστια σημασία έχει παίξει και το αισθητικό κομμάτι από πλευράς εγκατάστασης και εφαρμογής των προιόντων και των συστημάτων στο χώρο που είναι ιδιαίτερος και προσεγμένος σε κάθε του λεπτομέρειεα.
Ετσι ακριβώς είναι. Η αισθητική και η εφαρμογή ήταν μια εξίσου σημαντική και κρίσιμη παράμετρος. Και ομολογώ ότι η Adamson μας βοήθησε σημαντικά σε αυτό τον τομέα, διότι διαθέτει μεγάλη προϊοντική ευελιξία. Οσον αφορά την εγκατάσταση αυτή καθ’ αυτή, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για ένα πολυχώρο με διαφορετικές ανάγκες και ζώνες, ξεκινήσαμε από το καφέ – μπαρ – εστιατόριο, καθώς και από τον πλησίον διαδραστικό χώρο που παρέχεται για εκδηλώσεις και πιο prive συναντήσεις. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο χρόνο ώστε να μην επηρεάσει στο παραμικρό τη λειτουργία του χώρου (δουλεύαμε κυρίως βράδια, όταν έκλεινε ο χώρος κλπ).

aLive: Ποιες κατευθύνσεις και προδιαγραφές είχατε για το σύστημα που μπήκε;
Λόγο της ιδιαιτερότητας του χώρου (καφέ – μπαρ – εστιατόριο) στη χρήση και στη δομή του (παραλληλόγραμμος χώρος διαστάσεων 27 x 6 μέτρα με μέγιστο ύψος 7 μέτρα στον κορφιά της δίριχτης στέγης του) και με δεδομένη την πολυποίκιλη χρήση του χώρο θα έπρεπε να προσαρμόσουμε την κορυφαία ποιότητα με την αισθητική άποψη και την εικαστική εικόνα του χώρου. Σημειωτέον ότι όσον αφορά την ποιότητα απαιτήθηκε από τους ανρθώπους του χώρου κορυφαία ηχητική πιστότητα και αντίστοιχα η τοποθέτηση ενός ποιοτικού συστήματος. Επίσης είναι εξίσου σημαντικό ότι σεβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό το τεχνικό κομμάτι και τη μελέτη που πραγματοποιήσαμε για το που και πως πρέπει να τοποθετηθούν τα ηχεία στο χώρο. 

aLive: Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο εδώ;
Κυρίως η τοποθέτηση των sub για τα οποία είχαμε μόνο ένα μέτωπο και έπρεπε να προσαρμοστούμε στις χωροταξικές επιταγές και την αισθητική του χώρου. Επίσης ένα ακόμα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε είναι ότι οι εντάσεις θα έπρεπε να είναι χαμηλές. Το στοίχημα λοιπόν εδώ ήταν να παίζουμε χαμηλά και ποιοτικά. Θα έπρεπε να είμαστε flat στα 88 – 90dB, κάτι που το πετύχαμε. Το σύστημα οδηγείται με Powersoft ενισχυτικά και Adamson ηχεία.

aLive: Πως επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα ηχεία. Ηταν δική σου πρόταση;
Ναι, γενικώς το σύστημα ήταν δική μου πρόταση, καθώς εισηγήθηκα 8άρια ηχεία με δεδομένα υψηλή ποιότητα που εγγυάται η Adamson και 15ιντσα sub, ενώ η οδήγηση ανατέθηκε στα ενισχυτικά της Powersoft.

aLive: Πως προέκυψαν τα σημεία τοποθέτησης των ηχείων, τις κλίσεις κλπ
Κάναμε simulation με τους ανθρώπους της Adamson (σημειωτέον ότι αυτό έγινε πρίν κάν μας ανατεθεί η δουλειά ώστε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι) και το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικό. Ετσι λοιπόν προχωρήσαμε στα συγκεκριμένα ηχεία και στη συγκεκριμένη εφαρμογή που βλέπεις.

aLive: Πόσα ηχεία έχετε εγκαταστήσει στο χώρο;
Στο χώρο εγκαταστήσαμε 6 ηχεία Adamson Point 8P (με 8ιντσο Kevlar) και δυο Point 115sub με κώνο από επίσης από Kevlar. H διασπορά των δορυφόρων είναι της τάξεως των  60 x 40 μοίρες στον οριζόντιο και κάθετο άξονα και τοποθετήθηκαν κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του παραλληλόγραμου χώρου επί της οροφής και την κατάλληλη κλίση για ομοιόμορφη κάλυψη και καταληπτότητα σε όλο το χώρο. Σημειωτόεον ότι δουλέψαμε με custom χρώματα στα ηχεία όπως και με τις βάσεις που προσαρμόστηκαν ανάλογα…

aLive: Πως τα οδηγείτε;
Την ενίσχυση των ηχείων αλλά και την διαμόρφωση του ήχου την ανάλαβαν δύο ενισχυτές duecanali 3804 DSP της Powersoft και ένας M20D HDSP. Οι νέοι αυτοί ενισχυτές είναι ειδικά σχεδιασμένοι για μόνιμες εγκαταστάσεις. Προσφέρουν την γνωστή υψηλή ποιότητα της γνωστής σειράς Κ σε συνδυασμό με ένα ενσωματωμένο processor με όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας εγκαταστάτης για να ρυθμίσει το ηχητικό σύστημα με λεπτομέρεια. Και όλα αυτά με την θρυλική ενεργειακή απόδοση των ενισχυτών της Powersoft. Ο έλεγχος των DSPs γίνεται μέσω του Armonia της Powersoft με τη χρήση preset σε συνεργασία με την Adamson και την DNA. Να επισημάνω εδώ ότι τα preset από την Adamson φορέθηκαν λόγω της εγκατάστασης, καθώς η Adamson έως τώρα δεν είχε preset για Powersoft Armonia Point σειρά. Ουσιαστικά ‘αναγκάστηκε’ και το έπραξε λόγω της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Οι ενισχυτές είναι τοποθετημένοι στο cafe μπαρ εστιατόριο, ενώ υπάρχει κι ένα DJ booth. Ενας T&M 100volt-ικός οδηγεί 8 ηχεία στον εξωτερικό χώρο της πέργκολας (4ιντσο ηχείο πλαστικής καμπίνας εξωτερικού χώρου)

aLive: Στον εξωτερικό χώρο τι χρησιμοποιείτε;
Στον εξωτερικό χώρο χρησιμοποιήθηκαν τα νέα αδιάβροχα ηχεία της Γερμανικής t&m, με woofer 5" ιντσών και tweeter θόλου. Παρά τον μικρό τους όγκο εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους ακόμη και σε χαμηλές συχνότητες. Την ενίσχυση τους ανέλαβε ένας 4-κάναλος ενισχυτής Project 160 4P της t&m. Επίσης για την αναπαραγωγή palyback φτιάχτηκε ένα DJ set με 2 CD Pioneer και έναν μίκτη Rane TTM 56 S, ο οποίος έχει ήδη ενθουσιάσει όλους τους DJ που τον χρησιμοποίησαν έως τώρα.

aLive: Τι ζώνες υπάρχουν στην υπόλοιπη εγκατάσταση;
Η υπόλοιπη εγκατάσταση έχει ζώνες στο ατελιέ, στη βιβλιοθήκη, στο συνεδριακό χώρο, στο χώρο των εκθέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα controll room όλου του venue όπου ελέγχεται ο κάθε χώρος ανεξάρτητα. Ολοι οι χώροι επικοινωνούν με όλους τους χώρους και αυτό μπορεί να αλλαχθεί και να επανασεταριστεί ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αυτό γίνεται από το ψηφιακό σύστημα Matrix 8x8 της T&M που βρίσκεται στο χώρο του controll και υπάρχουν επίτοιχα χειριστήρια κι ένας σταθμός αναγγελιών στο θυρωρείο του χώρου.

aLive: Στο χώρο του ‘Οικολογικού΄ τι εξοπλισμός υπάρχει;
Ο χώρος του οικολογικού περιλαμβάνει επίσης δυο point 8 χωρίς sub στην οροφή του κτιρίου και οδηγούνται τοπικό με έναν M20 Powersoft (με DSP και preset της Adamson). Υπάρχει επίσης κι ένα οπτικό κομμάτι με μια οθόνη κι έναν βιντεοπροβολέα (Sony VPLX20D) για την υποστήριξη προβολών και παρουσιάσεων εντός του χώρου. Μέσα στο cafe γίνονται και Live καθώς υπάρχει ένα κλασικό πιάνο της Yamaha (3/4 ουράς) και ένα Multi 24ων γραμμών που συνδέονται με το booth του DJ, αλλά και με το κεντρικό controll για τοπικό ή απομακρυσμένο χειρισμό. Τα Live υποστηρίζονται από ένα μικρό φορητό σύστημα που περιλαμβάνει μια αναλογική κονσόλα Yamaha και δυο ενεργά ηχεία επίσης της Yamaha…

aLive: Τι δουλειές εκκρεμούν ακόμα για εσάς ως εγκατάσταση;
Εκκρεμούν οι χώροι των εκθέσεων όπου θα γίνονται μεγαλύτερα Live εκεί, το συνεδριακό και ο θερινός κινηματογράφος…

aLive: Πιστεύεις ότι έπαιξε κάποιο ρόλο το γεγονός ότι η DNA εδρεύει στο Ναύπλιο και μάλιστα μερικές εκατοντάδες μέτρα μόλις μακριά από το Φουγάρο;
Πιθανώς ναι, όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που μας επέλεξαν για να συνεργαστούμε, καθώς ποτέ δεν αρκεί το πόσο κοντά εδρεύεις σε τέτοια έργα. Αυτό που μετράει και αυτό από το οποίο κρίνεσαι είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχεις, το προϊόν που εγκαθιστάς και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα από το οποίο κρινόμαστε όλοι. Απλά η κοινή μας έδρα (Ναύπλιο) αποτέλεσε ίσως το κερασάκι στην τούρτα. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αντίδραση του γενικού διευθυντή του Φουγάρου όταν συνειδητοποίησε το μέγεθος των αντιπροσωπεύσεων και της δυναμικής της DNA και εν συνεχεία πληροφορήθηκε ότι η εταιρία εδρεύει στο Ναύπλιο: «Α είμαστε τόσο τυχεροί» ανέφερε χαρακτηριστικά…

aLive: Ποια αναμένεται να είναι η πολιτιστική συνεισφορά του Φουγάρου το φετινό Χειμώνα στο Ναύπλιο;
Όπως κάθε τέτοιος χώρος έτσι και το Φουγάρο σίγουρα θα παρουσιάσει διάφορα πράγματα μέσα στο χειμώνα. Αυτό που μπορώ να πώ εγώ στο κομμάτι που μπορώ να γνωρίζω είναι ότι είμαστε σε μια πολύ στενή συνεργασία, συζητάμε πάντα θέματα που η εταιρεία μας μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το Jazz Festival που έκανε το Φουγάρο και η DNA ήταν ο μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ, προσφέροντας εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για τις διήμερες εκδηλώσεις. Ο χειμώνας λοιπόν δεν έρχεται κρύος αλλά «θερμός» εκδηλώσεων και εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε πάντα αυτό που ξέρουμε καλύτερα, να υπηρετούμε το σκοπό της εταιρείας μας.

aLive: Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις κλείνοντας;
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Φουγάρου, την εταιρία Φουγάρο ΑΕ που εμπιστεύθηκαν τη DNA, καθώς και την κυρία Φλωρίκα Κυριακοπούλου για την εμπιστοσύνη της και την άψογη συνεργασία που είχαμε μαζί μας…

Επαφή
DNA Systems

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση