Διαφήμιση
Κυριακή, 13 Μάιος 2012 23:43

Πίσω από την κορυφαία εγκατάσταση φωτισμού για το 2011 (Ντόχα - Κατάρ) κρύβεται ένας Ελληνας...

Ο βασικός στόχος της Οργανωτικής επιτροπής του Ασιατικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στο Κατάρ, δεν ήταν άλλος από το να αναδείξει περαιτέρω την πόλη της Ντόχα, να την φωτίσει και να ‘πυροδοτήσει’ έτσι ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού για το εν λόγω τουρνουά. Ετσι λοιπόν από την εταιρία IUME (Innovations Unlimited ME) σχεδιάστηκε ένα μοναδικό event που βασίστηκε σ’ ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο: να φωτιστεί με εντυπωσιακό τρόπο η πόλη…

Πίσω από το εν λόγω project βρισκόταν κι ένας Ελληνας, ο Γιάννης Ιωσηφάκης (δείτε αναλυτικό βιογραφικό του πιο κάτω), ο οποίος είναι αναγνώστης του aLive εδώ και χρόνια, και ο οποίος μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκατάσταση. Ένα project που όπως προαναφέραμε ήταν υποψήφιο ως η καλύτερη φωτιστική εγκατάσταση του κόσμου για πέρυσι και πρόπερσι από το διεθνούς φήμης έγκριτο περιοδικό Live Design, που κάθε χρόνο απονέμει τα βραβεία «Excellence In Live Design Awards» μετά από ανοικτή ψηφοφορία όλων των στελεχών της παγκόσμιας αγοράς (το aLive έχει ήδη ψηφίσει). Για την ενημέρωσή σας να αναφέρω ότι η ψηφοφορία έχει ήδη κλείσει και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα (5 Μαίου) ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα, όπου η εν λόγω εγκατάσταση ψηφίστηκε τελικώς ως η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο για την κατηγορία «Architainment», καθώς περιελάμβανε 100 τόνους μηχανήματα για φωτισμό και προβολή εικόνας σε συνολικά 45 προσόψεις κτιρίων κι 1 ασύρματο σύστημα συγχρονισμού κι ελέγχου για όλα αυτά.

Το εν λόγω φωτιστικό event είχε διάρκεια 3 εβδομάδων και αποτελεί ένα πραγματικά ‘φωτεινό project’ που θυμούνται ακόμα οι κάτοικοι της Ντόχα. Ουσιαστικά το project της εταιρίας IUME περιελάμβανε το φωτισμό των κτιρίων της  περιοχής West Bay της Ντόχα με μεγάλης κλίμακας φωτιστικά και προβολικά συστήματα άρρηκτα συγχρονισμένων μεταξύ τους και ελεγχόμενα μέσω ασύρματων δικτύων. Πιο συγκεκριμένα προβλήθηκαν εικόνες σε 10 ουρανοξύστες της Ντόχα, ενώ φωτίστηκαν 25 σημαντικά κτίρια και οι προσόψεις ακόμα 48 κτιρίων.

Η δημιουργική ιδέα του φωτισμού στηρίχθηκε σε 5 χρώματα που αντιστοιχούν στα πέντε στάδια που φιλοξένησαν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στις προσόψεις των κτιρίων προβλήθηκε κινούμενη και στατική εικόνα, ενώ ένα μοναδικό roll-up σύστημα από αλουμινόχαρτο, εγκαταστάθηκε στις επιφάνειες 3 κτιρίων που αντιστοιχούν σε 7.500 τ.μ.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα της IUME (Innovations Unlimited ME) ήταν πολλαπλά καθώς έπρεπε να βρεθεί η σωστή θέση για τον εξοπλισμό, να επιλυθούν μια σειρά από δυσκολίες που εμπόδιζαν τα σήματα (ασύρματα και μη) και η διατήρηση μιας σταθερής ασύρματης δικτύωσης για τον ακριβή συγχρονισμό όλων των διαφορετικών και απομακρυσμένων μεταξύ τους πηγών εικόνας και φωτισμού.
Στο project εργάστηκαν 100 άνθρωποι που ολοκλήρωσαν την εγκατάστασή του εντός 10 ημερών.

ΟΜΑΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Concept Creator: Markus Jordan
Senior Events Manager / Creative Designer: John Jossifakis
Lighting Designer: Steffen Brandt
Production Manager: Daniel Steffe
Lighting Programmer: Joe Gruber

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

LIGHTING
110 Martin - Mac 2000 Wash XB
30 Martin - Mac 2000 Wash
44 Martin - Mac 600 with Wide Front 65°
40 Griven - Kolorado 2500 MK II
35 Studio Due - Citi Color 1800 HMI
35 Studio Due - Citi Color 2500 MSA
35 Studio Due - City Beam 1200 MSR
38 Space Cannon - Ireos Pro 7K

PROJECTION
27 PANI Projectors

VIDEO
4 Projectors Barco XLM HD 30

WIRELESS CONTROL
3 Wicon Access Concentrators
25 Wicon Wireless Clients
25 ArtNet Nodes

Γιάννης Ιωσηφάκης – Who is Who
Ο Γιάννης Ιωσσηφάκης ξεκίνησε ως προγραμματιστής σε κονσόλες WHOLE HOG II με δάσκαλο το γνωστό Christian Choi, πρώη Lighting Programmer του Michael Jackson και της Cher μεταξύ άλλων.
Εν συνεχεία μπήκε στον κλάδο των πυροτεχνημάτων και των οπτικών εφέ. Είναι πτυχιούχος πυροτεχνουργός και κατέχει δυο από τις ανώτατες κρατικές άδειες πυροτεχνημάτων από την κυβέρνηση του Καναδά.
Στην Ελλάδα εργάστηκε στην εκτελεστική ομάδα των τελετών έναρξης και λήξεις των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ως Technical project manager. Εν συνχεία μετακόμισε στο Κατάρ για δυο χρόνα ως διευθυντής παραγωγής για τις τελετών των Ασιατικών αγώνων Doha 2006. Εν συνεχεία προσελήφθη στην ECA2, την εταιρία που είχε αναλάβει την παραγωγή για την τελετή των Παραολυμπιακών ως υποδιευθυντής τεχνικού τμήματος.
Πίσω στο Κατάρ στις αρχές του 2010, του δόθηκε η ευκαιρία να διευθύνει το τμήμα τελετών για το Ασιατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (AFC Asian Cup 2011) και ήταν υπεύθυνος για μια σειρά event μεταξύ των οποίων τα πιο σημαντικά ήταν οι τελετές έναρξης και απονομής του Κυπέλλου καθώς και το project του φωτισμού της πόλης και της ρήψεις πυροτεχνημάτων που πραγματοποιήθηκαν και ήταν οι πλέον ακριβές στα χρονικά του Κατάρ (κόστισαν περί τα 3 εκ. δολλάρια).
Εκεί ήρθε σε επαφή με την εταιρία Innovations Unlimited ME όπου μετά την άψογη συνεργασία μαζί τους, του προσφέρθηκε η θέση του Senior Events Manager, την οποία και κατέχει αυτή τη στιγμή για όλο το τμήμα των events της εταιρίας…
Πρόσφατα όπως είπαμε, ήρθαν 2οι στον κόσμο (Excellence In Live Design Awards) για την καλύτερη υλοποίηση φωτισμού, ενώ κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου event για τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα σε 200 συμμετοχές…


Rate this item
(9 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση