Διαφήμιση
Τρίτη, 21 Ιούνιος 2011 21:06

Φουλ της Nexo στο Stade de France, με 300 καμπίνες Nexo Geo S12 να αντικαθιστούν το παλιό σύστημα Alpha...

Το στάδιο Stade de France του Παρισιού (St Denis) αποτελεί το στάδιο - καμάρι της Γαλλικής πρωτεύουσα και ίσως το σημαντικότερο στάδιο ολόκληρης της Γαλλίας. Οταν λοιπόν οι υπεύθυνοι του σταδίου αποφάσισαν να κάνουν ανακαίνιση στο ηχητικό σύστημα του Stade de France, αποφάσισαν να εμπιστευθούν εκ νέου τη Nexo και τα προϊόντα της, αφού ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι όλα αυτά τα χρόνια από το παλαιότερο ηχητικό σύστημα του σταδίου, αυτό των Nexo Alpha που είχαν εγκατασταθεί στο στάδιο το 1997, όταν αυτό ανακαινίστηκε για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1998.

Μετά από 14 χρόνια λοιπόν, οι υπεύθυνοι του σταδίου αποφάσισαν να αναβαθμίσουν εκ νέου (και) το ηχητικό του σύστημα. Ως εκ τούτου  απευθύνθηκαν στους ειδικούς, δηλαδή στη Γαλλική εταιρία Melpomen που εξειδικεύεται στον τομέα του σχεδιασμού και εγκατάστασης οπτικοακουστικών συστημάτων. Ο Sylvain Brottes, project manager της Melpomen, έθεσε τις προδιαγραφές του ηχητικού συστήματος, που περιελάμβαναν ένα σύστημα αποτελούμενο από 13 ζώνες audio, για τις ανάγκες των οποίων χρησιμοποιήθηκαν 300 καμπίνες Nexo Geo S12 (ειδικά βελτιστοποιημένες για το εν λόγω project) και 30 RS18s. Μάλιστα είναι και η πρώτη φορά που η Nexo εγκαθιστά τα συγκεκριμένα sub σε στάδιο αθλητικών αγώνων.

Οσον αφορά τη δομή της εγκατάστασης, το ηχητικό σύστημα έχει χωριστεί σε ανώτερο και χαμηλότερο σύστημα, προκειμένου να καλύψει τα αντίστοιχα τμήματα του σταδίου που έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών. 40 clusters με καμπίνες Nexo έχουν αναρτηθεί από την οροφή. Πιο συγκεκριμένα, επτά S12s εκπέμπουν στο ανώτερο τμήμα των εξεδρών του σταδίου, ενώ ένα ανεξάρτητο array αποτελούμενο από έξι S12s εκπέμπουν προς το κατώτερα τμήματα της κερκίδας. Ακόμα 32 S12 χρησιμοποιούνται ως fill για το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου, ενώ όσον αφορά τα sub (RS18), 27 εξ’ αυτών είναι αναρτημένα.

Οπως ανέφερε ο Fabien Βudnik υπεύθυνος για τον ήχο του σταδίου: «Μπούμε να αλλάξουμε οποιοδήποτε μεγάφωνο σε οποιαδήποτε καμπίνα, σε λιγότερο από 30 λεπτά, αν και κάτι τέτοιο είναι απίθανο να χρειαστεί, καθώς οι ενισχυτές – επεξεργαστές NXAMP που χρησιμοποιούνται, ενσωματώνουν πληθώρα αποτελεσματικών κυκλωμάτων προστασίας».
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 32 NXAMPs, εγκατεστημένοι σε 9 amplifier rooms στην οροφή του σταδίου. Μέσω αυτών οι υπεύθυνοι ήχου του σταδίου, έχουν όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές πληροφορίες που χρειάζονται ανά πάσα στιγμή, τόσο για τους ίδιους τους ενισχυτές, όσο (κυρίως) και για τις 300 καμπίνες της Nexo που οδηγούν και ελέγχουν. Αλλοι 8 NXAMPs χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ενός ανεξάρτητου PA συστήματος που χρησιμοποιείται για την πλατεία του σταδίου και το οποίο αποτελείται από compact line array modules Geo S8. 
Φυσικά όλο το σύστημα τρέχει μέσω δικτύου EtherSound, με τα οπτικά καλώδια να φεύγουν από 11 Yamaha SB168-ES stageboxes.
Συνολικά πρόκειται για ένα πραγματικά ευέλικτο και ανεξάρτητο σύστημα, με συνολικό και μεμονωμένο έλεγχο, ικανό να καλύψει ακόμα και τις πλέον πολύπλοκες ανάγκες του σταδίου, ανεξάρτητα από τη χρήση του. Περισσότερα για την εν λόγω εγκατάσταση θα βρείτε στο δικτυακό τόπο της Nexo, ενώ πληροφορίες για τα προϊόντα της Nexo στη χώρα μας θα σας δώσουν στην εταιρία IMA.

Επαφή
IMA Audio - Lighting
http://www.ima.gr/
www.nexo-sa.com

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση