Διαφήμιση
Παρασκευή, 16 Ιούλιος 2010 11:21

Μουντιάλ 2010 – Δείτε εδώ όλο τον εξοπλισμό της εντυπωσιακής τελετής λήξης...

Υπεύθυνη γι’ αυτό που είδαμε και ακούσαμε στην τελετή λήξης ήταν η γνωστή και μη εξαιρετέα Gearhouse, αναμφίβολα η μεγαλύτερη PA / Rental εταιρία ολόκληρης της μαύρης Ηπείρου, που έχει ως έδρα τη Νότιο Αφρική. Γι’ αυτό το 30λεπτό show της τελετής λήξης του Μουντιάλ, στο Soccer City Stadium του Soweto πριν τον τελικό μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδία, η ομάδα της Gearhouse έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και κρινόμενη εκ του αποτελέσματος τα κατάφερε. Για το φαντασμαγορικό lightshow που είδαμε υπεύθυνοι ήταν ο Hugh Turner και ο Tim Dunn, σχεδιαστές φωτισμού της Gearhouse, ενώ είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τόσο μεγάλης διαμέτρου οθόνες προβολής, στη Νότιο Αφρική.
Για όλο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν 8 containers εξοπλισμού που αφίχθησαν μέσω θαλάσσης και άλλοι 50 τόνοι εξοπλισμού που ήρθαν εδώ με αερομεταφορές, ενώ εργάστηκαν περισσότεροι από 140 τεχνικοί για αυτό το ημίωρο show. Οι πλατφόρμες για τα προβολικά και τα follow spot κατασκευάστηκαν από τις εταιρίες Gearhouse Structures και In2Structures και αναρτήθηκαν από την οροφή του σταδίου, ενώ στην κατασκευή τους ενεπλάκη η ομάδα των υπευθύνων για τη στατικότητα της οροφής του σταδίου και οι σχεδιαστές των δυο προαναφερθέντων εταιριών. Ας δούμε όμως τον εξοπλισμό αναλυτικά.

Φωτιστικό Σύστημα - Think big, light big
Το φωτιστικό σύστημα σχεδιάστηκε από τους Hugh Turner και Tim Dunn, με τον Dunn να είναι και ο χειριστής των φωτισμών του show. Και όταν λέμε για φωτισμό αναφερόμαστε πρωτίστως σε 468 κινούμενες κεφαλές, καθώς έπρεπε να καλυφθούν όλες οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, οπότε απαιτήθηκε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο φωτεινότητας. Τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν περιμετρικά του σταδίου σε 4 rings, με το Ring 4 να είναι το υψηλότερο όλων, καθώς κρεμόταν από τράσες σε ύψος 50 μέτρων από το τερέν (σχεδόν στο ύψος της οροφής του σταδίου). Οι κεφαλές του Ring 4 αναρτήθηκαν σε 12 συνολικά τράσες που με τη σειρά τους αναρτήθηκαν στην οροφή με τη βοήθεια 36 μοτέρ 1 τόνου της CM, με όλες τις εγκαταστάσεις να τις έχει αναλάβει το αντίστοιχο τμήμα της Gearhouse (Gearhouse Rigging).
Η Gearhouse επένδυσε σε Panther 2K και 5K searchlights καθώς και σε Vari Lites γι’ αυτό το event. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν 120 Vari-Lites που αγοράστηκαν μέσω της εταιρίας DWR που αντιπροσωπεύει τη Vari*Lite εδώ στη Νότια Αφρική. Οι κεφαλές και τα φώτα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα Vari-Lite 3000, Vari-Lite 3500 και VLX, μαζί με τα Robe ColorSpot και ColorWash 2500E AT και τα Robe REDWash 3●192 LED wash lights. Επιπλέον, 8 follow spots (Gladiators και Super-troupers) τοποθετήθηκαν περιμετρικά του σταδίου σε 4 (αναρτώμενες εκ της οροφής όπως είπαμε) πλατφόρμες, ενώ των έλεγχο όλων αυτών των φωτιστικών σωμάτων τον είχαν 3 συνολικά grandMA της MA Lighting.
Το lighting data control δίκτυο σχεδιάστηκε από τον Chris Grandin της Gearhouse Media και περιελάμβανε 4 χιλιόμετρα οπτικών ινών που εξασφάλιζαν εκτός των άλλων και live backup. Πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό αποδείχθηκε επίσης το MA Visualiser, ενώ χρειάστηκαν 7 νυχτερινά sessions στο στάδιο προκειμένου να σετάρουν το φωτιστικό show και να το αντιγράψουν στις grandMA, καθώς περιλαμβάνονταν άπειρα πολύπλοκα cues.

Projection – Οι Γάλλοι ‘ειδικοί’
Εδώ τη δουλειά ανέλαβε ο projection specialist, Ross Ashton, που συνεργάστηκε στενά με την Γαλλική E/T/C (με έδρα στο Παρίσι) η οποία συνεργάστηκε με την Gearhouse SA προκειμένου να της προμηθεύσει όλο τον απαραίτητο projection εξοπλισμό. H επιφάνεια προβολής των 55 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του γηπέδου ‘τροφοδοτήθηκε’ με εικόνα από 18 Christie 18K Roadster projectors, που εγκαταστάθηκαν σε δυο αναρτημένες πλατφόρμες που βρίσκονταν στα άκρα του Soccer City. Οι projectors είχαν σεταριστεί για προβολή σε 16:9 format και αναρτηθεί σε 6 stacks των 3 προβολέων έκαστο, καλύπτοντας το pitch και έχοντας διαχωριστεί σε 6 ζώνες. Για όλο το περιεχόμενο του show είχε φροντίσει η VWV,
Για τον έλεγχο και τον συγχρονισμό όλων αυτών φρόντισε το OnlyView PC-based system που το χειριζόταν ο ‘δικός μας’ (αν κρίνουμε από το όνομα) Yan Kaimakis, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και 18 OnlyView servers, ένας για κάθε Christie projector και άλλοι 18 ως backups.

Audio – Ενα συνδυασμός rental και fixed installation
Το ηχητικό σύστημα το είχε φροντίσει η Gearhouse Audio και αποτελούνταν από έναν συνδυασμό L-Acoustics και Electro-Voice. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν 4 stacks με 6 dV-DOSC στο καθένα, τα οποία μαζί με 8 dV-SUBS (λειτούργησαν σε cardioid arrays) κάλυψαν τις εξέδρες των VIP. Οσο για το EV σύστημα αυτό είναι το μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα στο χώρο, με την εγκατάσταση να είναι ολοκαίνουργια και να έχει γίνει ειδικά για τις ανάγκες του Μουντιάλ. Δεκαέξι 21" Turbo subs προστέθηκαν σε δυο stacks για να ενισχύσουν τη χαμηλή περιοχή του house PA συστήματος, ενώ προστέθηκαν και αρκετά Nearfield monitors για να εξαλείψουν το delay του σταδίου και να εξασφαλίσουν καταληπτότητα, ειδικά για στις ομιλίες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν του τελικού. Οι ενισχυτές ήταν οι LA8 της L-Acoustics kit, ενώ οι επεξεργαστές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι DP 224 & 226 της XTA.
Δυο κονσόλες Yamaha PM5D (λειτούργησαν ως master και slave) χρησιμοποιήθηκαν ως active και backup desks, ενώ μέσω του Yamaha Studio Manager είχαν πλήρη real time συγχρονισμό. Η Gearhouse προμήθευσε 35 κανάλια IEM της Sennheiser για τους καλλιτέχνες του Level 1, ενώ η εταιρία PA People από την Αυστραλία προμήθευσε περίπου 700 ΙΕΜ συστήματα για τα Level 2 και 3 και όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Περισσότερα θα βρείτε στο site της Gearhouse: www.gearhouse.co.za

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση