Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2014 17:44

Logistics με εφήμερη λογική;

του Βασίλη Λαδονικόλα

Οι πρώτες μεγάλες εκθέσεις της φετινής χρονιάς (Namm, ISE 2014) ολοκληρώθηκαν και το γενικότερο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς σχετικά με το τι είδαμε πίσω από τις προϊοντικές προθήκες είναι ένα και ονομάζεται: σύγκλιση. Σύγκλιση τεχνολογιών και πόρων μαζί με 'μάζεμα' διαστάσεων, το γνωστό εδώ και καιρό ‘downsizing’. Μα καλά, κι άλλο; Θα αναρωτηθείτε δικαιολογημένα… Ναι κι άλλο…

Εχει πολύ δρόμο ακόμα το ‘μάζεμα’, κι αυτό διότι συμβαίνουν τα εξής τινά. Αφενός μεν τα οικονομικά budget για τα καλούδια της εν λόγω αγοράς, σχεδόν παντού πλέον στον κόσμο είναι από ελαφρώς έως πολύ συμπιεσμένα (ακόμα και όσοι δεν έχουν ακόμα πιάσει το δικό μας πάτο, απλά προσέχουν για να έχουν), ενώ η σύγχρονη logistics κοσμοθεωρία επιβάλλει ελαφρύτερα & μικρότερα μηχανήματα και λιγότερο ‘ενεργοβόρα’ σε κατανάλωση ενέργειας και πόρων (χώρου & χρόνου σε όλα τα στάδια), και αφετέρου έχει αρχίζει να αλλάζει και το πελατολόγιο. Τι εννοώ; Ότι πολύ απλά αρχίζει να διευρύνεται μια νέα κατηγορία αγοραστών: αυτή των ημιεπαγγελματιών, ερασιτεχνών – χομπιστών που έχει δημιουργήσει νέες τάσεις σε όλα τα επίπεδα της αγοράς. Σε αυτή την ευρύτερη κατηγορία βεβαίως ανήκουν και οι μικροί αλλά σοβαροί που επενδύουν κλιμακωτά, και σταδιακά με το ελάχιστο δυνατό ρίσκο και τις μεγαλύτερες δυνατές αποσβέσεις. Ολοι αυτοί οι 'νέοι παίκτες' λοιπόν, έχουν δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ‘επαγγελματιών’ που επενδύουν στα φθηνά και προσιτά downsizing προϊόντα (12ιντσα all around ενεργά ηχεία με ενσωματωμένους επεξεργαστές, ψηφιακά μίξερ μικρού φορμά, φθηνιάρικα studio προϊόντα, αντίστοιχα φθηνά σίδερα και no name LED φώτα για Live, κλπ), αλλάζοντας σιγά – σιγά όλο το χάρτη της rental αγοράς, καθώς συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, προσπαθώντας να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο και περισσότερες μέρες δουλειάς / ανά μήνα ή έτος, για τον εξοπλισμό τους (αυτό όλο βεβαίως το ‘downsizing’ των τιμών στην υπηρεσία, μακρο-οικονομικά είναι μάλλον λάθος, διότι ουσιαστικά βάζουν αυτογκόλ στον εαυτό τους, απαξιώνοντας τη δουλειά και την επένδυσή τους. Και αν όχι τη σημερινή μικρή επένδυση, σίγουρα τη μελλοντική μεγαλύτερη, άρα και την ίδια την ανάπτυξή τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα). Ας περάσουμε όμως στο ζουμί…

Και το ζουμί δεν είναι άλλο απ’ το ότι οι εταιρίες κατασκευής βλέπουν ένα νέο και μάλιστα αρκετά μεγάλο αγοραστικό – επενδυτικό κοινό παγκοσμίως, να στρέφεται λόγω συνθηκών μαζικότερα προς τα φθηνά, μικρά και ευέλικτα προϊόντα. Η τάση και εδώ είναι να συμπιεστεί κι άλλο η ‘μεσαία κατηγορία / τάξη’ στο επίπεδο των εξοπλισμών, καθώς για τους κατασκευαστές και για όλη την υπόλοιπη αλυσίδα μεταπώλησης (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτής) η πισίνα των λίγων και εκλεκτών αγοραστών μετατρέπεται σε ωκεανό μικρών ψαριών, αφού η αγορά ανοίγει σε μέγεθος. 

Το κατά πόσον αυτό θα ωφελήσει τους ίδιους σε βάθος χρόνου, είναι βεβαίως κάτι το οποίο δεν το πολυσκέφτονται μπροστά στο ζεστό χρήμα που υπόσχονται οι αυξημένες πωλήσεις του σήμερα. 

Το μόνο βέβαιο πλέον όσον αφορά τη δουλειά αυτή καθ’ αυτή στα μέρη μας, είναι ότι όποιος επενδύσει σε ποιοτικό εξοπλισμό στην καλύτερη περίπτωση θα αργήσει πολύ να δει την επένδυσή του να αποδίδει, διότι είτε θα κρατήσει τις τιμές ψηλά (εκεί που πρέπει δηλαδή με βάση τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες του) οπότε θα βρεθεί εκτός ανταγωνισμού, είτε θα ‘σκοτώσει’ τις τιμές του για να μπεί σε δουλειές, με αποτέλεσμα να ρίξει κι άλλο τον πήχη σε μια αγορά που εδώ και χρόνια ο πήχης είτε είναι ανύπαρκτος, είτε βρίσκεται μόνιμα κοντά στο έδαφος. Εκτός κι αν μιλάμε για χομπίστα audiophile επιχειρηματία, ένα συνδυασμό που έχω δεί να ‘παίζει’ τελευταία στα μέρη μας (σε μεμονωμένες περιπτώσεις αναφέρομαι φυσικά) και είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να διαφοροποιηθεί κάποιος από τον υπόλοιπο συρμό. Απλά αυτό το τελευταίο μοντέλο χρειάζεται μεράκι, αγάπη και τρέλα για το αντικείμενο, υπομονή και βεβαίως τις αντίστοιχες (οικονομικές και ψυχικές) αντοχές.
Αρα λοιπόν για να εστιάσουμε και στα τα οίκου μας, στα μέρη μας έχουν αυξηθεί δραματικά οι μικρές - μικρομεσαίες εταιρίες, στη μεσαία κατηγορία η κίνηση είναι εμφανώς περιορισμένη, ενώ οι μεγάλες μαζικές επενδύσεις είναι κάτι που καλά θα κάνουμε να ξεχάσουμε για τα προσεχή τουλάχιστον χρόνια….
Φυσικά, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, δυστυχώς όμως αυτές είναι ολοένα και λιγότερες…

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση