Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τρίτη, 30 Απρίλιος 2013 19:14

Περί Downsizing…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ο όρος έχει μπεί ευρύτερα στη ζωή μας κυρίως από τους μικρότερους σε κυβισμό αλλά ‘τουρμπισμένους’ σε ροπή κινητήρες αρκετών μικρομεσαίων αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια. Επί της ουσίας όμως, ο όρος είναι περισσότερο χρηματο-οικονομικός και όχι ‘μηχανολογικός’, καθώς η βίβλος των οικονομικών ορίζει ότι: «downsizing is often the result of poor economic conditions». Μάλιστα…
Αραγε αυτός ο κανόνας ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της βιομηχανίας του επαγγελματικού audio / lighting ή μήπως εδώ τα κίνητρα είναι μικτά; Τι εννοώ: καταρχάς για την οικονομία του γραπτού λόγου, νομίζω ότι συμφωνείτε ότι αυτό που συμβαίνει στον ευρύτερο τομέα του επαγγελματικού audio / lighting είναι ένα γενικευμένο downsizing από τους κατασκευαστές, όσον αφορά τα νέα προϊόντα που παρουσιάζουν. Και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αναφέρομαι σε downsizing μεγέθους, κατηγορίας, κόστους και βεβαίως αρκετά συχνά και ποιότητας (πως αλλιώς;).
Θέλετε παραδείγματα; Ας ξεκινήσουμε από τις ψηφιακές κονσόλες που συνεχώς μικραίνουν σε μέγεθος, όγκο, βάρος και τιμή. Εδώ βεβαίως οι εταιρίες αναβαθμίζουν firmware & software και προσφέρουν έως και αυξημένες δυνατότητες και λειτουργίες συγκριτικά με τις ναυαρχίδες του παρελθόντος. Να έρθουμε στα ηχεία; Εδώ αν εξαιρέσουμε τα touring και stadium φορμά, οι κατηγορίες από εκεί και κάτω τείνουν να συρρικνωθούν για μια σειρά από λόγους. Στις πιο entry level και portable κατηγορίες βεβαίως το downsizing και οι ολοκληρωτικές λύσεις (με ενισχυτές, DSP, ενωματωμένα μίξερ και OLED οθόνες) έχουν πάρει φωτιά. Το ίδιο ισχύει και στα περιφερειακά, στις κάρτες ήχου και στo DJing εξοπλισμό. Αντίστοιχες τάσεις παρατήρησα και στα φώτα στη φετινή Prolight+Sound, με τους μεγάλους και μικρότερους παίκτες να παρουσιάζουν ακόμα πιο ‘μαζεμένα’, πιο οικονομικά και λιγότερο ‘βατοβόρα’ φωτιστικά σώματα. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Φταίει άραγε μόνο η κρίση και οι παράπλευρες συνέπειές της, ή έχουν συμβάλει και άλλοι παράγοντες;

Αναμφίβολα η οικονομική κρίση που έχει ακουμπήσει περισσότερο ή λιγότερο ολόκληρο σχεδόν τον πάλαι ποτέ εύπορο δυτικό κόσμο, έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης, σχεδιασμού και ανάπτυξης των εταιριών, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει ρώτα στο πως σκέφτονται, σχεδιάζουν και προωθούν τα νέα μοντέλα τους στην αγορά. Ολες σχεδόν οι εταιρίες λοιπόν έχουν ενστερνιστεί (άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο) το λεγόμενο downsizing.
Από την άλλη όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και ορισμένες άλλες παραμέτρους που έχουν συμβάλλει σε αυτό. Πρώτον, οι διαφορετικές ανάγκες της αγοράς, καθώς ο τρόπος σύνθεσης, εγγραφής, επεξεργασίας, παραγωγής και αναπαραγωγής (Live) της μουσικής έχει ξανα-αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Το Home studio και το recording χωράνε πλέον σ’ ένα laptop, οι πρόβες μπορούν να γίνονται ακόμα και αθόρυβα πάνω σ’ ένα silent gadget μεγάθους iPad, ενώ οι εφαρμογές του τελευταίου έχουν κυριολεκτικά απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα δίνοντας φθηνή και απλοποιημένη τεχνολογία ελέγχου και χειρισμού σε όλους. Στο Live τώρα, λιγότερες είναι οι μπάντες που γεμίζουν στάδια απ’ ότι στο παρελθόν, αλλά απείρως περισσότερες όσες περιοδεύουν (στα club της πόλης τους, της χώρας τους, ή στον πλανήτη γή), με ένα μικρό σύστημα ή ακόμα και με δυο (ή λίγο περισσότερα) portable ενεργά ηχεία και μια ψηφιακή κονσόλα που το βράδυ την παίρνουν και αγκαλιά στο δωμάτιο για να διορθώσουν τη μίξη της επόμενης μέρας και να κάνουν virtual of line fine tunning σε eq, εφέ και κομπρέσορες. Όλα το monitoring (in ear φυσικά) χωράει σ’ ένα μικρό ρακ και ιδού ο εξοπλισμός μιας μικρής περιοδείας όσον αφορά το audio. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο εξοπλισμός πλέον έχει περάσει και στους μουσικούς, και ναι μεν συμφωνώ ότι αυτό δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, πάντα ήταν έτσι, όμως ίσχυε για μια μικρή γκάμα μουσικών και σχημάτων. Πλέον όλοι σχεδόν οι μουσικοί και οι μπάντες σκέφτονται έτσι λόγω των νέων συνθηκών και καταστάσεων, με αποτέλεσμα ένα μικρό και συρρικνωμένο έως πρότινος πελατολόγιο για τις εταιρίες κατασκευής (οι μουσικοί, τα γκρούπ και οι free lancers ηχολήπτες), να έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο target group. Αρα λοιπόν, λογικό είναι να σχεδιάζουν γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που θέλουν μικρά, φορητά, εύχρηστα, ελαφριά, φθηνά αλλά και λειτουργικά προϊόντα. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τις νέες rental εταιρίες. Πριν 20 και 10 χρόνια μια νεοσυσταθείσα rental εταιρία ξεκινούσε το χτίσιμό της από πιο υψηλές προϊοντικές κατηγορίες. Πλέον, ξεκινά από πιο προσιτές και χαμηλές κατηγορίες κόστους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει υποχωρήσεις ή δεν είναι λιγότερο εξοπλισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Πριν 15- 20 χρόνια αγόραζες μια αναλογική κονσόλα – καράβι και ήθελες (εκτός από έξτρα προσωπικό για το κουβάλημα και μεγάλο φορτηγό) άλλα δυο ρακ περιφερειακά για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σ’ ένα στοιχειωδώς σοβαρό rider. Σήμερα παίρνεις μια ψηφιακή πλάτους 1 μέτρου και έχεις ακόμα περισσότερα κανάλια εισόδου, το multi σου είναι ένα Cat-6 καλώδιο και όλα τα περιφερειακά και τα εφέ σου είναι μέσα στην κονσόλα, ενώ συνήθως περισσεύουν και busses για την οδήγηση όλων των μόνιτορ σε μικρές και μικρομεσαίες εφαρμογές και δουλειές.

Εν ολίγοις, ναι μεν το downsizing έχει επιβληθεί και παγιωθεί από τις οικονομικές συνθήκες, αλλά ως ανάγκη έχει γεννηθεί από τις νέες συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα στάδια και τους τομείς παραγωγής της μουσικής, από το γεγονός ότι οι δισκογραφικές κατέρρευσαν, ότι χιλιάδες μπάντες έχουν πλέον ισότιμες ευκαιρίες και κοινά μέσα προώθησης με τις υπόλοιπες και ότι η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνολογία των δικτύων, των τηλεπικοινωνιών και των διαδικτυακών μέσων και εφαρμογών έχει προχωρήσει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τα τελευταία χρόνια, έχοντας εκπαιδεύσει, εξοικειώσει και «παγκοσμιοποιήσει» με το καλημέρα όλες τις νέες γενιές μουσικών, τεχνικών, σχεδιαστών και στελεχών σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

Μην κοιτάτε με δέος λοιπόν (ειδικά εσείς οι παλιο-σειρές που προλάβατε όλους τους hardware εξοπλιστικούς δεινόσαυρους) τη συρρίκνωση των προϊόντων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, το Downsizing μόλις ξεκίνησε και τουλάχιστον στα μέρη μας είναι ασορτί και με το Downsizing της αγοράς και του πορτοφολιού μας…

Καλό Πάσχα σε όλους...

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση