Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013 22:56

Τι αξίζει να δείτε στη Φρανκφούρτη

του Βασίλη Λαδονικόλα

Τα πάντα είναι η απάντηση, αλλά αν πρέπει να δώσετε μερικές προτεραιότητες και να τιμήσετε οργανωμένα event, παρουσιάσεις, sound demos, σεμινάρια κλπ, ιδού μερικά απ’ όσα αλιεύσαμε ή μας ενημέρωσαν σχετικά, αν και το σημαντικότερο που αξίζει  τον κόπο να εκμαιεύσει κανείς από τη φετινή έκθεση έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα και με την αντίδραση των εταιριών στα νέα ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα.
Οι Tuxedo Moon ένα συγκρότημα φετίχ του υπογράφοντος έγραφαν κάποτε για την Ευρώπη που άλλαζε και προφανώς αναφέρονταν στην εξωστρέφειά της και το άνοιγμά της σε μια ένωση λαών, οικονομιών και τη διαμόρφωση μιας γενικότερης ευρω-κουλτούρας. Προφανώς δυο – τρείς δεκαετίες μετά, αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε μάλλον άδοξα και πλέον είμαστε κοντά στο σημείο μηδέν, με την Ευρώπη να βρίσκεται σε πλήρη εσωστρέφεια, ακολουθώντας ένα μοντέλο γενικότερης ύφεσης και ως εκ τούτου ανασφάλειας & έλλειψης εμπιστοσύνης, ειδικά όσον αφορά τους λαούς και τις οικονομίες του νότου.

Από την άλλη, οι εταιρίες που προέρχονται από τις οικονομίες του κραταιού ευρωπαϊκού βορά, έχουν τα δικά τους θέματα, διότι όσο κι αν έχουν ανέβει οι ασιατικές αγορές μαζί με το βιοτικό επίπεδο των εκεί λαών, εντούτοις ο ευρωπαϊκός νότος αποτελούσε μια σταθερή αξία ειδικά όσον αφορά την entertainment βιομηχανία κυρίως λόγω τουρισμού, κουλτούρας και νοοτροπίας των λαών. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν και η ύφεση φέρνει ζόρια για όλους. Εξ’ ού και όλα τα έως τώρα δείγματα μια μέρα πριν την έκθεση καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν ζόρια. Οι κατασκευαστές θα έχουν πολλά και δύσκολα meetings, τα εμπορικά τμήματα και τα αντίστοιχα μάρκετινγκ στελέχη θα έχουν πάρει φωτιά και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Συνάμα αρχίζουν να αλλάζουν και πολλές ισορροπίες ειδικά σε επίπεδο εταιρικών γκρούπ αλλά και σε μεμονωμένες εταιρίες (αναλυτικότερα θα τα πούμε και θα τα γράψουμε μετά την έκθεση), ενώ μια ακόμα δυσκολία για κάποιους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται και στον broadcast τομέα είναι ότι δυστυχώς φέτος η prolight+sound και η NAB συμπίπτουν ημερολογιακά (8-11 Απρίλη η NAB).  
Οσον αφορά τα προϊόντα αυτά καθ’ αυτά, αρκετά και σημαντικά θα είναι φέτος τα νέα προϊόντα αν κρίνουμε από τα δελτία τύπου που μας έχουν αποστείλει οι εταιρίες και από τις έως τώρα ανακοινώσεις που έχουν κάνει. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θα δούμε μεγάλα ‘φορμά’ πουθενά, τουλάχιστον στον ήχο. Ο τομέας του hardware και του software για prosumer & consumer χρήση σίγουρα θα είναι και πάλι ο πιο καυτός ίσως της έκθεσης.

Πάμε και στα event που λέγαμε: όσοι ανεβείτε και έχετε χρόνο, μην παραλείψετε να δείτε το πρόγραμμα των διαλέξεων και των παρουσιάσεων στο Cosmopolitam Lounge (Ebene 9.T), όπου δυστυχώς και φέτος οι περισσότερες παρουσιάσεις γίνονται μόνο στη Γερμανική γλώσσα, όμως γίνονται και κάποιες στα Αγγλικά, όπως η παρουσίαση του John Meyer με θέμα τη γραμμική συμπεριφορά των μεγάλων line array συστημάτων (Τετάρτη στις 12.00), η εισήγηση του Francesco Maffei σχετικά με την τεχνολογική  επίδραση των line array συστημάτων στα μικρότερα portable συστήματα ήχου, οι πρακτικές εφαρμογές του digital audio networking του Bob Vanden Burgt, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και μια πρακτική ανάλυση του συστήματος Constellation έτσι όπως εφαρμόζεται στο ‘Rocky” στο Operettenhaus του Αμβούργου, από τον John Pellowe. Δυστυχώς όλες οι άλλες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις (3D ήχος επόμενης γενιάς, HD videos μέσω CAT καλωδίων, room simulation in 3D sound systems και πολλές άλλες θεματικές ενότητες) γίνονται μόνο στα Γερμανικά.
Στους εξωτερικούς χώρους θα πραγματοποιηθούν και πάλι οι γνωστές επαναλαμβανόμενες ακροάσεις συστημάτων στην Concert sound arena (με ακροάσεις μεγάλων συστημάτων των εταιριών Montarbo, TW Audio, Norton, AD Systems, KME, Coda και Renkus Heinz) και στην Portable sound arena αντίστοιχα (με RCF, KV2 Audio, dB technologies, Coda, Void, Next κλπ)
Επίσης θα λάβουν χώρα τα Opus και τα Sinus awards, καθώς και η απονομή των δημοσιογραφικών MIPA awards (τα 14α στη σειρά) το απόγευμα της Πέμπτης.

Οσοι ενδιαφέρεστε για την εικόνα μπορείτε να επισκεφθείτε το ‘moving.picture.pavilion’ (Hall 9, Stand B14), αλλά και τα PRG Live Entertainment Awards που λαμβάνουν χώρα μια μέρα πριν την έναρξη της έκθεσης και βραβεύουν τους κορυφαίους συντελεστές και πρωταγωνιστές της Γερμανικής μουσικής βιομηχανίας του Live για τη χρονιά που πέρασε.

Αρκετά είναι και φέτος τα press event που πραγματοποιούν οι εταιρίες για το λανσάρισμα των νέων προϊόντων τους, ενώ δεν είναι και λίγες οι εταιρίες που διοργανώνουν επετειακές ή άλλες εκδηλώσεις στα booth τους (ενδεικτικά αναφέρω την Coemar που γιορτάζει 80 χρόνια από την ίδρυσή της, την Outline που κλείνει τα 40 και την AuviTran με τις ψηφιακές networkink εφαρμογές που γιορτάζει 10 χρόνια με party στο booth της), αλλά και sound demos στο περίπτερό τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η EV που θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά οργανωμένα επαναλαμβανόμενα demos στο booth της και η Nexo που επίσης θα έχει τα δικά της sound demo προγράμματα).

Πολλά θα είναι και τα live εντός της ‘τέντας’ του Agora stage με σημαντικότερο αυτό της Παρασκευής με το Finn Martin (άνοιγε την παγκόσμια περιοδεία της Pink), καθώς και οι πιο ήσυχες εμφανίσεις στο Acoustic Stage στο Hall 3.0.

Αυτά μερικά από τα ωραία event της Φρανκούρτης. Α, και όσοι ψάχνετε μια μικρή έκθεση μέσα στην έκθεση, με κλασικά vintage μουσικά όργανα και ενισχυτές, περάστε μια βόλτα από το Foyer του Hall 4.1 και δε θα χάσετε…

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση