Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τετάρτη, 06 Μάρτιος 2013 00:46

Αύξηση στις πωλήσεις μουσικής μετά από 14 χρόνια!

του Βασίλη Λαδονικόλα

Για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια καταγράφηκε επίσημη αύξηση στις πωλήσεις μουσικής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IFPI (διεθνής ομοσπονδία δισκογραφικών εταιριών). Η μουσική βιομηχανία ως γνωστόν πέρασε δύσκολες μέρες τα τελευταία 15 χρόνια για μια σειρά από λόγους που έχουν αναλυθεί και διερευνηθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές κατά το παρελθόν (πειρατεία, παράνομο download, αδυναμία προσαρμογής της μουσικής βιομηχανίας στα νέα δεδομένα κλπ για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις αιτίες). Κάπως έτσι λοιπόν οι πωλήσεις έπεφταν συνεχώς με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να δημιουργείται και νέο αρνητικό ρεκόρ πωλήσεων.

Αυτό συνέβη από το 1997 έως και το 2011, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της IFPI, το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά που αντιστράφηκε το κλίμα και οι επίσημα καταγεγραμμένες πωλήσεις μουσικής αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ η χρήση P2P δικτύων ή torrents για παράνομα μουσικά downloads μειώθηκε κατά 17% το 2012.

Βεβαίως, από τα δυο στοιχεία, το πρώτο επιφέρει κυρίως ψυχολογική ευφορία στη μουσική βιομηχανία καθώς η αύξηση των πωλήσεων είναι αμελητέα καθότι οριακή, το δεύτερο στοιχείο όμως προσδίδει μια ουσιαστική αισιοδοξία στη βιομηχανία, καθώς στελέχη της βιομηχανίας θεωρούν ιδιαίτερα αισιόδοξο και μεγάλο το ποσοστό μείωσης της τάξεως του 17% σε μια χρονιά, όσον αφορά τη χρήση P2P δικτύων και torrents για παράνομα μουσικά downloads.
Ο λόγος που συνέβη αυτό έχει να κάνει με τη μαζική διάδοση νέων υπηρεσιών όπως το Spotify (δεν διατίθεται ακόμα στην Ελλάδα – μετράει ήδη 20 εκατομμύρια συνδρομητές) και την εύκολη και φθηνή αγορά πιστοποιημένης και ποιοτικής (όσον αφορά την πιστότητα) μουσικής από υπηρεσίες όπως τα iTunes, Google Μusic και Amazon Cloud Player. Σημειωτέον ότι τα παγκόσμια έσοδα από τις παραπάνω ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες ανήλθαν σύμφωνα με την IFPI, στα 5,6 δις δολάρια το 2012, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτά όσον αφορά τη βιομηχανία βεβαίως, διότι όσον αφορά τους καλλιτέχνες οι παραπάνω συνδρομητικές υπηρεσίες αποδίδουν στις μπάντες και τους καλλιτέχνες ιδιαίτερα περιορισμένο ποσοστό κέρδους. Γι αυτό ας έχετε κατά νου ότι αν θέλετε να υποστηρίξετε στο μέγιστο βαθμό το αγαπημένο σας συγκρότημα, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι αγοράζοντας το δίσκο του (CD) επιστέφει στη μπάντα ένα μεγάλο ποσοστό από το αντίτιμο του CD…
Ωστόσο οι νέες σύγχρονες συνδρομητικές πλατφόρμες όπως το Spotify και το Pandora είναι αυτές που χάρη στις άρτιες υπηρεσίες που προσφέρουν και το χαμηλό τους κόστος, είναι αυτές που ώθησαν πολλούς από το παράνομο στο νόμιμο downloading.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η μουσική βιομηχανία αρχίζει σιγά – σιγά να ανακάμπτει σε τζίρους και πωλήσεις, είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την ευρύτερη βιομηχανία των συσκευών και των ‘πρώτων υλών’ για τη σύνθεση, την παραγωγή και την αναπαραγωγή μουσικής…

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση