Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τρίτη, 05 Φεβρουάριος 2013 00:35

Περί Personal Monitoring…

του Βασίλη Λαδονικόλα

CES, Namm και ISE έδωσαν για άλλη μια χρονιά το στίγμα τους τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου και παρότι και οι 3 εκθέσεις έχουν μεταξύ τους περισσότερες διαφορές παρά κοινά στοιχεία, εντούτοις απεικόνισαν γλαφυρά τη νέα παγιωμένη τάξη (και τάση) πραγμάτων της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από τα εξής βασικά χαρακτηριστικά. Ποιά είναι αυτά; Η παγίωση της prosumer κατηγορίας ως κυρίαρχη της αγοράς, η ακόμα μεγαλύτερη φορητότητα & ευελιξία των συσκευών, το πλήθος των «i- εφαρμογών» κάθε είδους, η δικτύωση και ο ασύρματος έλεγχος και φυσικά το ακόμα πιο προσιτό κόστος κτήσης.

Στο επίκεντρο των περισσοτέρων εξελίξεων βρίσκονται και πάλι οι συσκευές της Apple (και κυρίως το iPad) και αυτό αποδεικνύεται από τα docking station και κυρίως από την πληθώρα iPad εφαρμογών κάθε είδους. Σε CES και Namm βεβαίως το iPad σχεδόν κυριάρχησε ως το απόλυτο ασύρματο πολυχειριστήριο συμβατό με τους πάντες και τα πάντα λόγω εφαρμογών και λειτουργιών που αναπτύσσουν οι ίδιες οι εταιρίες αλλά και τρίτοι κατασκευαστές.

Στην ISE ο τομέας της εγκατάστασης απέδειξε ότι αποτελεί σταθερή αξία παρά την ευρύτερη κρίση και πλέον σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές επενδύουν σοβαρά σε αυτόν. Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι η ISE (που φέτος γιόρτασε 10 χρόνια ιλιγγιώδους ανάπτυξης) είχε 200 περισσότερους εκθέτες – κατασκευαστές σε σχέση με πέρυσι; 
Οσον αφορά πάντως τα μουσικοτεχνολογικά δρώμενα και τον επαγγελματικό ήχο, αυτό που παρατήρησα έχει να κάνει με το ξαφνικό (;) έμπρακτο ενδιαφέρον όλο και περισσότερων κατασκευαστών με τον τομέα του personal monitoring…

Ως γνωστόν, στον τομέα των personal monitoring συστημάτων κυριαρχεί εδώ και χρόνια η Aviom, η οποία ουσιαστικά άνοιξε, ανάπτυξε και παγίωσε αυτή την αγορά, γι’ αυτό και είναι ο αδιαμφισβήτητος leader της κατηγορίας. Απ’ ότι φαίνεται όμως τον τίτλο της ‘βασίλισσας’ εσχάτως ζήλεψαν πολλοί κι έτσι είδαμε αρκετά νέα προϊόντα από νέες και παλιές εταιρίες που έως τώρα δεν είχαν εμπλακεί ενεργά σε αυτό τον χώρο, που σχεδόν μονοπωλεί έως τώρα η Aviom. Στη Namm λοιπόν παρουσιάστηκαν αρκετά συστήματα personal monitoring από γνωστούς κατασκευαστές που όμως έως τώρα δεν είχαν μπεί στο παιχνίδι της «προσωπικής μίξης & ακρόασης» (βλέπε Allen & Heath, Behringer κλπ), αλλά και από νέες εταιρίες που θέλουν να εξειδικευτούν σε αυτόν τον τομέα.

Βεβαίως, η Aviom δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αντιθέτως πάτησε γκάζι, παρουσιάζοντας τη νέα γενιά personal monitoring συστημάτων της και του λοιπού ψηφιακού πακέτου της. Η εταιρία παρουσίασε ένα νέο μίξερ, το A360 που έχει τη δυνατότητα μίξης 36 καναλιών, μαζί με mono ή stereo ambience και το Dual Profile Channel, ενώ έχει ενσωματώσει και αρκετές καινοτόμες λειτουργίες όπως μεταξύ άλλων, το pan spread μιας στερεοφωνικής πηγής, καθορίζοντας το εύρος της στερεοφωνικής εικόνας, δυνατότητα ιδιαίτερη χρήσιμη για ακροάσεις με In Ear Monitors και ακουστικά.

Όλα αυτά δείχνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ότι ο τομέας του personal monitoring αναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το νέο μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ κατασκευαστών, καθώς τόσο η γενικότερη στροφή στα αμιγώς ψηφιακά μίξερ μικρότερου φορμά, η παγίωση των IEM ακουστικών και η γενικότερη iPad κουλτούρα (και) στη μουσική, καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή τον εν λόγω τομέα. Παράλληλα μην ξεχνάτε ότι τα εν λόγω ‘μηχανάκια’ αποτελούν ένα πρώτης τάξης γκάτζετ για τους μουσικούς και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που διάβασα κάπου, ότι τα personal monitoring συστήματα αποτελούν το πιο ‘ηχοληπτικό’ γκάτζετ / εργαλείο των μουσικών. Όπως και να ’χει πάντως, σίγουρα πρόκειται για μια κατηγορία συσκευών που θα γίνουν ακόμα πιο ‘καυτές’ και δημοφιλής στο άμεσο μέλλον…

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση